Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vreemde smaak aan de Weizen (lichte medicinale smaak)

Gestart door Guidojp, 11-11-2018 15:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Guidojp

Hallo,

4 weken geleden een Duitse Weizen gebrouwen volgens onderstaand recept. Gisting kwam pas na een paar dagen op gang, na 3 weken op 19 - 21 graden (langzaam verhoogd) gebotteld. Nu na 1 week op de fles even een proefflesje valt me gelijk een smaakafwijzing op die ook halverwege de hoofdvergisting al aanwezig was (geproefd tijdens eerste meting SG).

Ik kan de smaakafwijking niet anders omschrijven als 'lichte medicijn smaak'. Kleur en Schuimkraag is goed, het bier is verder ook nog wel te drinken, maar deze afwijking is net te dominant.

Iemand een idee wat dit kan zijn?

Naam recept    Weizen Sie Es?   
 Biertype    Weizen (D)
 Aantal liters    15
 Gewenst begin SG    1054.  (5,8 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement    70,0 %

Algemeen

 Totaal water    23,01 liter
 Maischdikte    3,40 l/kg
 Maischwater    12,06 liter
 Spoelwater    10,95 liter
 Kooktijd    70 Min.
 Berekende kleur    13 EBC (BrouwVisie)
 Berekende bitterheid    15 EBU (Ray Daniels)

Mout

 Moutnaam                   % Stort    Massa    Kleur
 Tarwemout (DM)            51,28%    2,001 kg    4 EBC
 Munchener mout (DM)    10,26%    0,400 kg    22 EBC
 Pilsmout (TS)                    38,46%    1,501 kg    3 EBC

Hop

 Hopnaam    % Alfazuur    Massa    Kooktijd    Bitterheidsaandeel
 Hallertau    5,50%           15 gr    90 Min.    14 EBU
 Hallertau    5,00%           5 gr             5 Min.    1 EBU

Opmerkingen:    Bloemen


Gist

 Gistsoort    3068 Weihenstephan Weizen
 Gist toegevoegd als Smackpack   


Maischschema

 Stap nr.    Temperatuur    Rusttijd    Maischdikte
 1             45°C    10 Min.    3,4 l/kg
 2             53°C    10 Min.    3,4 l/kg
 3             63°C    30 Min.    3,4 l/kg
 4             73°C    20 Min.    3,4 l/kg
 5             75°C    1 Min.    3,4 l/kg

Vergisting
Hoofdvergisting 20 ºC
Navergisting  22 ºC

remolen

Hoe heb je schoongemaakt,
als ik verder op dit forum zoek naar medicijnsmaak kom ik het volgende antwoord tegen van Jacques: "Een medicinale smaak wordt inderdaad in het merendeel van de gevallen veroorzaakt door restanten van chloorhoudende schoonmaakmiddelen"

Kan dit het zijn?

groet Rene

Guidojp

Ik heb schoongemaakt met Chemipro-Oxi

Henielma

Een vergistingsprobleem zou ik zeggen. De oorzaak kan vanalles zijn. Maar dat het op 19 graden een paar dagen duurde voor de vergisting begon wijst ook in die richting. Bij een Weizen is half zoveel gist enten "under pitchen"  goed maar het moet wel goed actieve gist zijn. Verder zou ik eerder nog iets kouder beginnen bijvoorbeeld bij 18 ºC.

Guidojp

Bedankt voor de reacties, wat bedoel je met 'een vergistingsprobleem' ? Als ik kijk naar de vergisting is die na de trage start normaal verlopen. SG is ook gepland gedaald naar 1010.

Iemand nog andere ideeën?

chthon


TeVeHa

En veelvoorkomend verschijnsel, altijd bij blonde bieren, het heeft inderdaad met de vergisting te maken, teveel of te weinig gist? Sommige gisten geven daar meer aanleiding toe dan andere, als je hetzelfde recept maakt met een andere gist zal je er waarschijnlijk geen last van hebben, ik heb zelfs ooit identiek hetzelfde recept gebrouwen met dezelfde gist en er geen last meer van gehad, je kan wat spelen met temperaturen en soms gaat de medicinale smaak weg na maanden soms blijft die tot de laatste fles.

hansHalberstadt

Citaat van: Guidojp op 11-11-2018  15:53 u4 weken geleden een Duitse Weizen gebrouwen volgens onderstaand recept. Gisting kwam pas na een paar dagen op gang,
Als de gisting pas na een paar dagen op gang kwam dan het je grote kans op een besmetting als je niet heel steriel hebt gewerkt, met medicijnsmaak als gevolg. Dus te weinig gist waardoor andere organismen een kans krijgen in het begin van de gisting.

Guidojp

Hans,

Interessante reactie, waar zou dan de besmetting plaatsgevonden moeten hebben? Het wort is kokend (dus steriel) in het vat gegaan, daarna gekoeld met een spiraal (schoongemaakt en ontsmet). Daarna de gist er bij direct vanuit het smack-pack en vervolgens vat dicht en waterslot er op.

Ik heb hier ook al over nagedacht, maar zie in deze niet zo 123 een besmettingsbron.

Gr. Guido

dirk

Citaat van: Guidojp op 17-11-2018  17:53 uHans,

Interessante reactie, waar zou dan de besmetting plaatsgevonden moeten hebben? Het wort is kokend (dus steriel) in het vat gegaan, daarna gekoeld met een spiraal (schoongemaakt en ontsmet). Daarna de gist er bij direct vanuit het smack-pack en vervolgens vat dicht en waterslot er op.

Ik heb hier ook al over nagedacht, maar zie in deze niet zo 123 een besmettingsbron.

Gr. Guido

Hoe lang heb je de spiraal meegekookt? Vanaf koelen tot aan aanstellen van gist heb je de meeste kans op nabesmetting.

wiliam

Bekend met de smaak van kamfer?
Esters van vergisting kunnen deze mottenballensmaak produceren.

Jacques

Een fenolische smaak kan meerdere oorzaken hebben.

Zie https://beerandbrewing.com/off-flavor-phenolic/
(en ook het boek Bierbrouwen voor dummies...  ;D)

Het meest voor de hand liggend is dat de smaak uit de gist is gekomen.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.