Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Waterslot gelekt in het bier ...

Gestart door jeroenloopstra, 15-08-2018 13:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jeroenloopstra

Hoi!

Ik ben een beginnend brouwer en zit nu aan mijn tweede brouwsel. Vanmorgen zag ik dat het rubberen ringetje van mijn vergistingsvat (een glazen vat van 5 L) was gebarsten door de druk. Ik heb het waterslot eruit gehaald en met tape de dop weer vastgezet. Toen ik het waterslot eruit haalde en weer terugzette lekte er water naast, maar ook in het bier zelf. Kan dit kwaad?.. Er zit water in wat is gemengd met Chemipro OXI (https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/wijnbereiding/stabiliseren-reinigen/reinigingsmiddelen/d/chemipro-oxi-1-kg-fles).

Ik hoop dat ik mijn bier nu niet hoef weg te gooien, het was bijna klaar met vergisten...

Dankjewel!

ray81

Aangezien je het schoonmaakmiddel ook niet na hoeft te spoelen, zal een druppeltje ook geen probleem zijn. Gewoon lekker door laten gisten dus.

Heisenberg

Citaat van: jeroenloopstra op 15-08-2018  13:35 uEr zit water in wat is gemengd met Chemipro OXI .

Gewoon water zou goed genoeg moeten zijn Jeroen. Maar ik heb ook ooit het waterslot gevuld met Starsan. Zeker niet fout, maar het is uiteindelijk een waterslot hè? Dat werd mij toen ook zo verteld. Sindsdien gebruik ik gewoon kraantjeswater of demi water. En ik denk niet dat een paar druppeltjes uit je waterslot in je vergistingsvat kwaad kan.  ;)

Succes!!!

RCJH

Ook al weleens gehad met het losmaken van het deksel. Nooit problemen mee gehad en ik gebruik gewoon normaal water in het waterslot. Gaat dus vast goed komen! En de volgende keer dus iets voorzichtiger voor de zekerheid;-)

MikeG

Citaat van: jeroenloopstra op 15-08-2018  13:35 uHoi!

Ik ben een beginnend brouwer en zit nu aan mijn tweede brouwsel. Vanmorgen zag ik dat het rubberen ringetje van mijn vergistingsvat (een glazen vat van 5L) was gebarsten door de druk. Ik heb het waterslot eruit gehaald en met tape de dop weer vastgezet. Toen ik het waterslot eruit haalde en weer terugzette lekte er water naast, maar ook in het bier zelf. Kan dit kwaad?.. Er zit water in wat is gemengd met Chemipro OXI (https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/wijnbereiding/stabiliseren-reinigen/reinigingsmiddelen/d/chemipro-oxi-1-kg-fles).

Ik hoop dat ik mijn bier nu niet hoef weg te gooien, het was bijna klaar met vergisten ..

Dankjewel!

Heb ik mijn laatste brouwsel ook gehad. En was mijn beste tot nog toe dus zou bijna zeggen dat je het vaker moet doen ;) Geen probleem dus

Dirtbag

Ik heb jonge jenever in mijn waterslot de laatste tijd. Nadeel is dat het verdampt.

db

Haagse Wouter

In Nederland zie ik geen brouwtechnische reden om in een waterslot iets anders te doen dan water.
Soms doe ik starsan, als ik vergeten ben het waterslot te vullen en ik een fles met starsan-oplossing in mijn handen heb.

JamMasterJustin

Ik gebruik vaker wodka in het waterslot. Daar kan niks in leven. Ik heb de fles ooit cadeau gekregen en het spul is niet te haggelen. Maar water gebruik ik ook. En ik heb vaker gehad dat er water terugliep in het bier. Toen ik een hydrometer gebruikte, gebeurde het vaker (bij het tappen van een hoeveelheid wort/jong bier voor een SG-meting). Nooit problemen mee gehad. Ik heb althans niks geproefd.


Jaap W

Citaat van: Dirtbag op 15-08-2018  17:18 uIk heb jonge jenever in mijn waterslot de laatste tijd. Nadeel is dat het verdampt.

db

Weet je zeker dat het "verdampt" en dat het niet "verdwijnt" tijdens je controle van het waterslot? HaHaHa  :weetniet: :biersmile: :proost: :nut:

Heisenberg

Bij mij hangt er overigens vaak condens aan het deksel van mijn vergistingsvat. Dat druppelt af en toe ook naar beneden neem ik aan?

jeroenloopstra

Bedankt allemaal voor de reacties! Heb het vandaag even geproefd toen ik de SG waardes ging meten, en proefde inderdaad nog goed! Erg goed zelfs :) En SG waardes waren goed, dus morgen nog even checken en als alles goed verloopt bottelen! :)

Volgende keer wat voorzichtiger, en lekker gewoon water erin :)

Jacques

Citaat van: jeroenloopstra op 16-08-2018  16:33 uVolgende keer wat voorzichtiger, en lekker gewoon water erin :)

Gewoon water is prima. Om te voorkomen dat fruitvliegje in het water komen (de geur van gistend bier trekt fruitvliegjes aan) kun je een royaal stuk aluminiumfolie over opening de van het waterslot vouwen en deze aandrukken. De fruitvliegjes kunnen op die manier niet in het waterslot komen en het koolzuurgas kan wel ontsnappen.

Vergelijkbare Topics (7)

11594

Gestart door Ronnie


Reacties: 16
Gelezen: 8439

36694

Reacties: 6
Gelezen: 1632

29309

Gestart door Haiko


Reacties: 2
Gelezen: 2433

1338

Gestart door Stella33cl


Reacties: 25
Gelezen: 23912


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.