Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Weizen, alle zetmeel omgezet maar toch laag rendement

Gestart door Hans Anton, 14-02-2018 21:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hans Anton

Goedenavond,

Vandaag een weizen gebrouwen met 50% tarwemout. 2 Staps maisch 43°, 20 min en vervolgens 67°, 45 min. In de tweede stap was na 30 minuten met de jodiumproef al geen zetmeel meer te bespeuren. Tweede meting 10 minuten later, idem dito. Overigens duurde het om van stap 1 naar 2 te komen zo'n 3 minuten per graad.

Filterbed liep redelijk goed door op de herms, in het begin wat moeizaam, werd richting tweede stap beter.

Alles naar de kookketel en na spoelen tot het juiste volume een SG van 1.032, had 1.041 moeten zijn. Uiteindelijk dus langer gekookt en nog redelijk richting mijn gewenst begin SG gekomen, maar minder volume. Uiteindelijke rendement 61,% waar ik normaal tussen de 75 en 80% zit.

Wie heeft er een idee wat hier aan de hand kan zijn? Uiteraard heb ik veel topics gelezen over laag rendement, maar de complete omzetting van de zetmeel brengt me aan het twijfelen of er misschien iets anders aan de hand is.

Knobby

Als alle zetmeel is omgezet dan zal het spoelen suboptimaal zijn.

Hans Anton


Knobby

Citaat van: Hans Anton op 14-02-2018  21:51 uWat bedoel je daarmee Knobby?
Nou als je je niet vergist heb in de hoeveelheden mout en water, alle zetmeel is omgezet en je volume klopt, dan blijft eigenlijk alleen nog het spoelen over.
Waarschijnlijk zijn er tijdens het hermsen kanaaltjes gevormd waardoor je spoelwater lang niet alle suikers uit de bostel heeft gespoeld.

Hans Anton

Dat zal dan ongetwijfeld met de tarwemout te maken hebben. Ik heb al wel gelezen dat je dan rijstvlies toe kan voegen, alleen ik heb geen idee waar ik dat vandaan kan halen. Kan het niet vinden bij Brouwmarkt en vd Kooy.

Oscar

Je rendement wordt vrijwel altijd bepaald door het spoelen! Dat omzetten van zetmeel is in de regel nooit een probleem... :)

Knobby

Citaat van: Hans Anton op 14-02-2018  22:24 uDat zal dan ongetwijfeld met de tarwemout te maken hebben. Ik heb al wel gelezen dat je dan rijstvlies toe kan voegen, alleen ik heb geen idee waar ik dat vandaan kan halen. Kan het niet vinden bij Brouwmarkt en vd Kooy.
Veel tarwe en dus weinig kafjes kan er voor zorgen dat je filter dicht slaat, dat heeft opzich niets met rendement te maken.
Ik denk dat je het beste je beslag goed kan door roeren met de circulatie uit voor dat je gaat spoelen.  weer even laten bezingen en dan spoelen. Dan ben je van de kanaaltjes af en komt je spoelwater hopelijk goed door je hele bostel heen en heb je een beter rendement.
Tijdens het spoelen de bovenste laag van je bostel doorroeren helpt ook een hoop.

Hans Anton


jaapz

Citaat van: Hans Anton op 14-02-2018  21:28 uVandaag een weizen gebrouwen met 50% tarwemout. 2 Staps maisch 43°, 20 min en vervolgens 67°, 45 min. In de tweede stap was na 30 minuten met de jodiumproef al geen zetmeel meer te bespeuren. Tweede meting 10 minuten later, idem dito. Overigens duurde het om van stap 1 naar 2 te komen zo'n 3 minuten per graad.

Joodtest is naar wat ik gezien heb aan experimentjes op internet eigenlijk niet een hele goede indicator voor omzetting. Zoals je ook aangaf in jouw verhaal werd die al negatief terwijl er nog geen volledige omzetting was. Wat daar de oorzaak van is durf ik niet te zeggen. Als je de omzetting wilt volgen in de maisch kan je beter met een refractometer of een hydrometer werken.

SanderH

Een jodiumtest is alleen zo goed als hoe die wordt uitgevoerd. Het werkt niet op een monster van het wort, daar zit namelijk niet zoveel zetmeel in. De zetmeel test moet echt op de "korrels" worden gedaan. En dan ook echt met jodium en niet met een tinctuur. Dan moet het monster aan bostel ook uit het bed komen, bij voorkeur niet uit de toplaag en al helemaal niet aan wat boven op het wort drijft.  SG meten gedurende het hele proces verteld echter veel meer dan die "stomme jodiumtest".

Jacques

Citaat van: SanderH op 16-02-2018  17:34 uEen jodiumtest is alleen zo goed als hoe die wordt uitgevoerd. Het werkt niet op een monster van het wort, daar zit namelijk niet zoveel zetmeel in. De zetmeel test moet echt op de "korrels" worden gedaan. En dan ook echt met jodium en niet met een tinctuur. Dan moet het monster aan bostel ook uit het bed komen, bij voorkeur niet uit de toplaag en al helemaal niet aan wat boven op het wort drijft.  SG meten gedurende het hele proces verteld echter veel meer dan die "stomme jodiumtest".

Als je borstel uitperst zul je altijd wel nog zetmeel vinden.
Naar het bereikte SG kijken is inderdaad een goede indicatie van je rendement.

Vergelijkbare Topics (7)

39313

Reacties: 12
Gelezen: 2133

37729

Reacties: 23
Gelezen: 4302

36407

Reacties: 7
Gelezen: 2269

34277

Reacties: 10
Gelezen: 1881

31375

Reacties: 8
Gelezen: 2329


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.