Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Problemen met gisting

Gestart door sachavn, 25-01-2018 10:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

sachavn

Beste Brouwers,

Ik heb een 3 weken geleden de stap gezet voor te brouwen.
En koos voor de makkelijke oplossing met Brewfarm Diabolo.
Nu staat de gisting al meer dan 10 dagen op 1020 en volgens de handleiding moet deze op 1010 komen (voor het overhevelen en bottelen) maar er komt geen verandering meer.
Hopelijk kunnen jullie me helpen met wat ik nu nog kan doen.

Groetjes,
Sacha

biking rebel

Heb je de zoekfunctie al gebruikt? Wat heb je zelf gevonden en wat heb je al geprobeerd?

sachavn

Bedankt voor de reactie.
Ik heb eens aan het zoeken geweest en ik probeer even te zwenken vandaag, hopelijk met succes :)

biking rebel

Temperatuur op 20 graden (bij een bovengist) brengen helpt vaak ook. Hoe warm is het nu in de ruimte waar het vat staat?

sachavn

+/- 18 graden nu. Het schuim van de gisting is wel volledig weg

beershine

sachavn,

Bij een begin SG 1.075 en eind SG 1.010 zal 8% geven volgens de handleiding.

Maar ik denk dat de handleiding een beetje buggie is.
Situatie eind SG 1.020 -> (75-20)*0.136 + 0.5% (bottelsuiker) = 7.98%
Situatie eidn SG 1.010 -> (75-10)*0.136 + 0.5% (bottelsuiker) = 9.34%

Ik denk dan ook dat richting een eind SG van 1.020 reëler is.

Gewoon een dag of 5 wachten en als het eind SG niet meer daalt kun je gewoon bottelen.

sachavn

Citaat van: beershine op 25-01-2018  15:40 usachavn,

Bij een begin SG 1.075 en eind SG 1.010 zal 8% geven volgens de handleiding.

Maar ik denk dat de handleiding een beetje buggie is.
Situatie eind SG 1.020 -> (75-20)*0.136 + 0.5% (bottelsuiker) = 7.98%
Situatie eidn SG 1.010 -> (75-10)*0.136 + 0.5% (bottelsuiker) = 9.34%

Ik denk dan ook dat richting een eind SG van 1.020 reëler is.

Gewoon een dag of 5 wachten en als het eind SG niet meer daalt kun je gewoon bottelen.

Alvast bedankt. Mag ik dan ook nog de 7 gram suiker per liter toevoegen?

beershine

Ja, voor de hergisting op de fles en vorming van het koolzuur.

Alvast proost :)

hansHalberstadt

Met dit pakket kun je verschillende hoeveelheden bier brouwen. Als je 9 liter maakt met de voorgeschreven 650 g suiker en je hebt begin SG 1075 dan zou je inderdaad rond 1010 moeten uitkomen vanwege de extra toegevoegde suiker die voor 100% vergistbaar is. (het extract uit het blik is maar voor 65% vergistbaar)

Vraag is dus of je inderdaad die hoeveelheid suiker hebt toegevoegd. Indien ja dan is je gisting voortijdig gestopt. Dat kan komen door te grote temperatuurwisselingen. 18 graden is waarschijnlijk te koud.

Ik zou nu gewoon bottelen met 8 gram suiker per liter en volgende keer wat warmer vergisten en liefst op zo constant mogelijke temperatuur (slaapzak eromheen oid om te isoleren)

sachavn

Super bedankt! Zou de gisting niet volledig uitgewerkt zijn? ik hoop dat ik niet te laat ben voor het suiker toe te voegen.

Maar ik weet alvast wat gedaan vanavond :D

Vergelijkbare Topics (7)

31357

Reacties: 12
Gelezen: 2769

23070

Reacties: 23
Gelezen: 8428

41153

Reacties: 8
Gelezen: 1134

34199

Reacties: 4
Gelezen: 1710

26215

Reacties: 3
Gelezen: 2000


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.