Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Ondergist wanneer bij ong 10 graden

Gestart door Enos, 17-04-2017 15:09 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Enos

Hallo

Ik heb vandaag mijn eerste pils gebrouwen en zodoende ook mijn eerste ondergist.
Maar mijn vraag is moet ik het wort direct bij ong 10 graden zetten in de gistkast of eerst de vergisting opgang laten komen en dan terug naar 10 graden.
Weet iemand dat.

Oscar

Citaat van: Enos op 17-04-2017  15:09 uMaar mijn vraag is moet ik het wort direct bij ong 10 graden zetten in de gistkast of eerst de vergisting opgang laten komen en dan terug naar 10 graden.

Enten bij ± 18-20 °C is prima... En dan gewoon in de koeling naar ± 12-16 °C   :brouwen: 

Paard

Daar zijn de meningen over verdeeld, ik start op tien en laat dan oplopen naar 12

Adbrouwt

Op 16 graden tot de vergisting begint en dan terug naar 10-12 graden

Haagse Wouter

Als je laag begint wel voldoende gist erin doen! Voor lagers zijn de adviezen van Mr Malty goud waard.

Jacques

Citaat van: Haagse Wouter op 18-04-2017  08:10 uAls je laag begint wel voldoende gist erin doen! Voor lagers zijn de adviezen van Mr Malty goud waard.

Mr Malty houdt bij ondergist wel rekening met meer gist maar niet met het feit dat je naar mate je kouder vergist meer gist hoort te enten.

Fermentis adviseert voor ondergisten 80 to 120 g/hl voor het enten bij 12°C – 15°C (53-59°F).
Bij 12°C (53°F) hoort de doses verhoogd te worden tot 200 g/hl. En bij 9°C (48°F) moet je zelfs 300 g/hl gebruiken.
Voor 10 ºC zou ik op 2,5 g/l gaan zitten. Voor 20 liter dus 50 g. Dat is meer dan 4 zakjes gist... Om de kosten te beperken is het maken van een royale giststarter met één zakje aan te bevelen.

Zooms

Citaat van: Oscar op 17-04-2017  22:54 uEnten bij ± 18-20 °C is prima... En dan gewoon in de koeling naar ± 12-16 °C   :brouwen:

Dit doe ik ook zo (en naar volle tevredenheid). De gist start goed en snel op maar je bier is toch op tijd voldoende koud om ongewenste bijproducten door vergisting te voorkomen.

Daarnaast maak ik van wat oude wort (eerder achtergehouden) een dag van tevoren een giststarter.

Mijn ervaring is dat terugzakken tot 10 graden geen verbetering oplevert ten opzichte van vergisting op 12 graden. Daarboven creëer je meer fruitigheid in je bier (maar als je zoals Oscar meldt direct terug gaat koelen merk je daar niets van)

Succes, en keep it simple.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.