Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Exp 2016 Wilde Almeerse gisten vangen

Gestart door Adbrouwt, 14-10-2016 17:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adbrouwt

Mijn idee is om verschillende wilde gisten te vangen in Almere en te kijken of daar een mooi bier mee te brouwen is. Ik wil wort met verschillende samenstelling buiten zetten om te zien welk wort wat voor soort gist vangt.

Wolter


Hay

Die gist die in de lucht zit is toch altijd hetzelfde egaal met welk wort je hem vangt?

Adbrouwt

Citaat van: Hay op 14-10-2016  18:18 uDie gist die in de lucht zit is toch altijd hetzelfde egaal met welk wort je hem vangt?
Dat is dus het experiment  :)

William

Ga je nog aantonen dat je verschillende gisten gevangen hebt of wil je dat alleen aantonen met verschillen in de smaak van het bier?

Van een microbioloog verwacht ik natuurlijk dat die eerst verschillende vangsten gaat isoleren en de verschillende stammen gaat enten (en misschien nog wel mengen ook)   ::)

Oscar

Citaat van: Adbrouwt op 14-10-2016  17:25 uIk wil wort met verschillende samenstelling buiten zetten om te zien welk wort wat voor soort gist vangt.

Je vangt in iedere wort dezelfde gist... Wort is niet een selectief medium voor gist. Dus deze variabele kun je al wegstrepen... ;)

Adbrouwt

Citaat van: William op 14-10-2016  19:21 uVan een microbioloog verwacht ik natuurlijk dat die eerst verschillende vangsten gaat isoleren en de verschillende stammen gaat enten (en misschien nog wel mengen ook)   ::)
Jazeker, er gaan wort agar platen aan te pas komen en wat reinkweken om gisten te isoleren en de verschillende stammen gaan op smaak en prestatie beoordeeld worden. Het mengen is voor Exp 2017 vrees ik William

Citaat van: Oscar op 14-10-2016  19:41 uJe vangt in iedere wort dezelfde gist... Wort is niet een selectief medium voor gist. Dus deze variabele kun je al wegstrepen... ;)
Aha daar heb je een goed punt. Waarschijnlijk vallen er verschillende gisten in je wort maar niet allen zullen uitgroeien in je wort. Mijn idee is dat als je genoeg variatie in je wort hebt er verschillende stammen gaan uitgroeien. Ik denk dat jij zelf ook niet gelooft dat er maar 1 soort gist in je wort valt Oscar. Het ene wort is het ander niet en ik denk dat het wel een selectief medium is voor gist en dat is precies waar dit experiment over gaat.

seed7

Maar je kunt je "vangwort" wel in een iets selectiever medium veranderen, bijvoorbeeld hop toevoegen, zuur of basisch maken, zout, ethanol toevoegen etc. Denk dat Ad wel (toegang tot) een dik boek met "middeltjes" heeft.

Ingo

Loek Essers

Goed plan. Laat even weten hoe het yeastwranglen lukt. Ik las laatst dat er een brouwer was die yeast wrnagled in cafés in de burt van verschaald bier. En deze man gebruikt gist aanwezig op wilde planten https://m.facebook.com/pascal.baudar

Johannesdeloper

Deze draad lezend, moest ik denken aan het Duindoornbessenbier dat ik vorig jaar gebrouwen heb.
Ik heb nogal mijn best moeten doen om de wilde gisten, die deze bessen maanden lang fermenteren buiten mijn bier te houden.
Ondanks lang in de diepvries en gespoeld met Strohrum, lukte dat maar ten dele.

In december zijn die bessen zo gefermenteerd dat de vogels er stomdronken van worden.
Misschien ga ik ooit eens een experiment doen en een pannetje wort een nacht in het duin zetten,
of gewoon wat bessen in de pan doen zonder gist te gebruiken?

Thamerdal

En Ad? Is het al een beetje gelukt met de wilde gistjes?


Adbrouwt

Citaat van: Thamerdal op 23-11-2016  13:27 uEn Ad? Is het al een beetje gelukt met de wilde gistjes?
Helaas nog niet aan begonnen. Experiment gaat nog wel gebeuren maar november gaat het niet meer worden.
Citaat van: Serge VL op 23-11-2016  15:18 uSelectieve agar, een hele catalogus http://www.condalab.com/pdf/CONDA_industrial_microbiology_media.pdf
Valt me op dat voor bier toch wort Agar/medium of moutextract Agar /medium gebruikt wordt.

Vergelijkbare Topics (7)

15493

Reacties: 24
Gelezen: 10339

39229

Reacties: 6
Gelezen: 1894

11820

Reacties: 9
Gelezen: 3215

8578

Reacties: 10
Gelezen: 4345

36505

Reacties: 1
Gelezen: 970

32146

Gestart door phamoen


Reacties: 8
Gelezen: 2165


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.