Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Brouwdag in het kader van filterproblemen

Gestart door Eric v B, 27-09-2015 16:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eric v B

Als je een dagje filterproblemen wilt dan moet je onderstaande recept brouwen. Achteraf gezien misschien wel logisch, veel tarwe (dus zonder kaf om een filterbed te vormen), haver (die de viscositeit wat hoger maakt) en nog meer vlokken die volgens mij ook niet echt viscositeitverlagend werken.
Tijdens het koelen en naar het vergistingsvat pompen zat ook nog eens de "hopfilter" verstopt en hielp de hoge viscositeit ook niet mee om het koelen soepel te laten verlopen.

Het was een recept om wat restjes weg te werken.

Een meevaller was dat er aan het eind (nagenoeg) in het vergistingsvat zit wat BrouwHulp heeft voorspeld.

Leermomenten van vandaag:
  • Als je veel vlokken gebruikt, zorg dan dat je daarbij genoeg granen gebruikt met kaf om een filterbed te vormen
  • Niet te veel vlokken die zorgen dat je viscositeit te hoog wordt.
  • Een Iwakipompje heeft meer last van lucht in de leiding dan de Solarpompjes.
  • Alles wat je knoeit wordt en vreselijke plakbende.

En nu maar hopen dat het smaakt anders is alle ellende voor niets geweest.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk025
Naam recept6-granen bier
Brouwdatum27-09-2015
BiertypeOverige bieren
Volume16,0
Begin SG1,069 SG
Eind SG1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad81,1%
Alcoholgehalte7,3 vol.%
Berekende kleur (Daniels)21 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)36 IBU
Brouwzaalrendement80,8 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
[row][row]
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lVenlo water.2,14 mlMelkzuur8,70 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
47 mg/l5 mg/l8 mg/l58 mg/l13 mg/l19 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,500 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC32,3 %
1,150 kgPale Ale moutDingemans7 EBC24,7 %
0,500 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10,8 %
0,500 kgRoggevlokkenSupermarkt3 EBC10,8 %
0,500 kgSpeltvlokkenSupermarkt3 EBC10,8 %
0,500 kgMaïsvlokkenSupermarkt3 EBC10,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Tarwe stap44,0 °C1 min.20 min.3,4 l/kg
Beta-amylaserust63,0 °C15 min.30 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.30 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gSimcoebellen9,3%70 min.14,4 IBU
8,0 gSimcoebellen9,3%15 min.5,5 IBU
29,0 gSimcoebellen9,3%3 min.5,0 IBU
26,0 gCitrabellen13,3%3 min.6,4 IBU
23,0 gCentennialbellen9,4%3 min.4,0 IBU
20,0 gAmarillobellen10,4%3 min.3,9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafbrew Wheat (WB-06)bovengist


Henielma

Dat zal inderdaad lastige filterronde zijn geweest met slechts 25% gerstemout. En rogge maakt het er naar mijn ervaring ook zeker niet eenvoudiger op. Rogge werkt zeker ook viscositeit verhogend. Het scheelt dat je een 44 ºC stap gedaan hebt om de gomstoffen in de rogge af te breken.

Het witbierrecept dat ik in het verleden vaker gemaakt heb heeft 30% gerstemout in de stort en was ook altijd een filterdrama. Later ben ik naar 50% gerstemout gegaan en 20 minuten wachten op het opbouwen van het filterbed. Dit maakt dat het filteren beter gaat.

Eric v B

Inderdaad, rogge. Daar had ik niet bij stil gestaan.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.