Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bier te zoet

Gestart door merijndr, 22-10-2014 20:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

merijndr

Eerder dit jaar heb ik eens 15 liter gebrouwen en gebotteld. Nu na enige tijd te hergisten op de fles vind ik dat dit bier veel te zoet smaakt. De reden hiervan is dat de begin SG 1087 was ipv 1067. Verder is het prima drinkbaar. Kan ik dit op één of andere manier recupereren en hier nog iets drinkbaar van maken of is dit voor de gootsteen?

Markiej87

Wat is enige tijd? Wat is het eind SG?

merijndr

Brouwdatum was 27/04
Eind SG: 1023, deze is waarschijnlijk niet ver genoeg gegist.

merijndr

Enige tijd op gistvat bedoelde u waarschijnlijk, deze was 9 dagen.

Markiej87

Nee, op de fles. Maar dat is dus al bijna een half jaar?

merijndr

Dik 5 maanden op de fles.

Oscar

Citaat van: merijndr op 22-10-2014  20:28 uDik 5 maanden op de fles.
Iets nieuws brouwen en deze gewoon lekker laten staan. Weggooien kan altijd nog. En het is drinkbaar, dus weggooien is onzin.

Brouw gewoon iets anders... :brouwen:

Markiej87

Zo is dat. En wie weet is deze over een jaar wat lekkerder geworden.. :)

Oscar

Citaat van: merijndr op 22-10-2014  20:15 uof is dit voor de gootsteen?

Hier word ik altijd heel kriebelig van, dit soort opmerkingen... :(

brouwmus

Ik zou een categorie 'bewaarbieren' aanmaken en dit brouwsel erbij zetten. (Donker opslaan.)

Wel continu 1 flesje in de koelkast.

Soms heb je behoefte aan een zoet snoepje: dan staat-ie gekoeld klaar! :proost:

Groet,
John

droopy

Je huidige bier zal niet minder zoet worden. Als je inhoudelijke adviezen wilt waarom dit bier zo zoet geworden is dan is het handig om het gebruikte recept en je metingen tijdens de brouwdag te posten. Niet alleen een hoog of hoger dan verwacht SG zorgt voor zoetheid.

dennisbier

Onvergistbare suikers... ::)
Mijne is dikwijls het omgekeerde met het rondpompen van het wort.
Misschien warmteverlies buiten de maischketel?
Hoe warm is er gemaischt?

Jacques

Citaat van: merijndr op 22-10-2014  20:23 uBrouwdatum was 27/04
Eind SG: 1023, deze is waarschijnlijk niet ver genoeg gegist.

Je komt van 1087. Een eind SG van 1023 betekent een vergistingsgraad van 73,4 %. Niet hoog, maar ook niet echt laag. Er zijn diverse gisten die niet boven de 73% komen.

Welke gist heb je gebruikt? Hoeveel gist? Bij welke temperatuur is er vergist?

dennisbier

Of te hoge temperatuur gemaischt?

Jacques

Citaat van: dennisbier op 24-10-2014  01:00 uOf te hoge temperatuur gemaischt?
Ik denk eerder aan vergist op een hoge temperatuur...

merijndr

Vergistingstemperatuur was rond 22°C en de belgian abbey van Wyeast gebruikt.

Adrie

Giststarter gemaakt? Zo ja, hoe en hoe groot?

merijndr

Een Wyeast activator pack gebruikt welke normaal geschikt voor 20 liter. De gist gebruikt voor 15 liter.

Brouwers

Citaat van: merijndr op 28-10-2014  18:46 uEen Wyeast activator pack gebruikt welke normaal geschikt voor 20 liter. De gist gebruikt voor 15 liter.

Hij is eigenlijk geschikt voor 20 liter met een SG van 1050, niet 1087. Mr Malty adviseert zelfs 5.7 pakken zonder starter. http://www.mrmalty.com/calc/calc.html 

Adrie

Citaat van: merijndr op 28-10-2014  18:46 uEen Wyeast activator pack gebruikt welke normaal geschikt voor 20 liter. De gist gebruikt voor 15 liter.

Dat is dus inderdaad, zoals Brouwers ook zegt, veel te weinig gist. Volgende keer een grote starter maken.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.