Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


SG wil niet zakken

Gestart door Op de Fles, 11-04-2014 12:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Op de Fles

Vorige week vrijdag heb ik een biertje gebrouwen en alles is goed gegaan.
Na een dag of vier viel het waterslot stil dus even het SG gemeten.
De vergistingsgraad was 65 % dus geduld hebben....
Het zaakje staat nu een volle week op 22 graden maar na een tweede meting vandaag.
is er helemaal niks meer gebeurt.
Geduld hebben?

wilbertd

Even een vraagje: wat was je begin SG en gemeten SG en welk gist gebruik je?

Roodwang

Zelf hele goede resultaten gehaald met een methode hier gevonden:
Hevelen naar ander vat
Afgegoten gistslurry met extract poeder (SG1040) op magneetroerder
in twee dagen flink hoeveelheid flink vergroten en terug gieten
Daarna kwam de vergisting weer goed op gang. Toevallig nu van aan het genieten!

Succes

RobinB

Meet je met een refractometer en indien ja, heb je de waarde gecorrigeerd?

Op de Fles

Begin SG 1062 en tot nu toe nog steeds 1022.
Dit komt op 65 % vergistingsgraad, terwijl ik met de T-58 altijd rond de 75 -80% uitkom.

RobinB

Wat is je volledige recept?
Is die 1022 gemeten met een hydrometer?

Adcoli

Even met een ontsmette lepel door het bier roeren misschien?
Doe ik ook met mijn Belle Saison gist na 4 tot 5 dagen al de vergisting stil valt.
Daarna begint ie weer te gisten.

Op de Fles

18 liter maischwater
8,6 liter spoelwater


5500 gr pilsmout 3 ebc
1000 gr cara crystal 120 ebc
5 g koriander (20 min)
2 g Iers mos (20 min)
2 g zoethout (20 min)
55 g Saazhop (60 min)
18 g Hallertau herzbruecker (20 min)
580 g kristal suiker (60 min)

52 graden 15 minuten
63 graden 40 minuten
73 graden 30 minuten
78 graden 5 minuten

Kooktijd 60 minuten

Gist: Safbrew T-58 11,5 g


Gebruik altijd een hydrometer.

Jacques

Dit probleem komt vaker voor.

Zie deze pagina van de wiki.

Staat dit bier bij een gecontroleerde temperatuur? Heb je gistvoeding toegevoegd?
Hoeveel liter bier had je uiteindelijk?


Op de Fles

Hoi Jacques, 
Het heeft op een continue temperatuur van 22 graden gestaan (en nu nog).
Het betreft 17 liter wort die ik normaal gesproken geen gistvoeding geef.
Groeten John.

Jacques

Citaat van: Op de Fles op 13-04-2014  04:24 uHet betreft 17 liter wort die ik normaal gesproken geen gistvoeding geef.

Misschien een idee om dat toch in huis te halen. Gestokte vergisting komt vaak door een tekort aan stikstofverbindingen.
Bij diverse brouwers is het gelukt om met wat gistvoeding een gestokte vergisting weer los te trekken. Het handigst is om een kleine starter te maken met gistvoeding en die toe te voegen aan het brouwsel.

Op de Fles

Na wat geduld op gebracht te hebben heb ik tóch een vergistings graad van ruim 77 % te pakken gekregen.
7 g suiker per liter toegevoegd voor het bottelen.
Na een week nog weinig activiteit qua koolzuur/schuim...

Hay

Je hebt ze wel warm staan neem ik aan?

Op de Fles

Gewoon op kamertemperatuur...

William

Citaat van: Hay op 22-04-2014  17:42 uJe hebt ze wel warm staan neem ik aan?

Het wil ook wel helpen om de flessen om de paar dagen even kop over kop de zwenken zodat eventuele uitgezakte gist in suspensie komt.

Op de Fles

Oké,  ga ik een paar weken proberen William. 
Als na een week of 3 nog niks is gebeurd hevel ik het zaakje weer in een schoon vat en voeg er wat gist en suiker bij...
Qua smaak en geur is het een lekker biertje.
Bedankt voor de tip.

John.

Henielma

Geen suiker meer toevoegen. 7 gram per liter is echt wel genoeg. Houd een paar weken 21 graden aan en dan zit er waarschijlijk voldoende koolzuur op.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.