Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Schimmel!

Gestart door Abrink88, 13-04-2014 15:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Abrink88

Hallo,

Poosje geleden heb ik een paar liter bier gebrouwen. Ik heb alles voor het brouwen gereinigd en gedesinfecteerd, dus het hevelfilter, de platenkoeler (doorgespoeld met kokend water) de gistingsvaten met chemipro, de siliconenslangen met alcohol. De flessen spoel ik altijd in de vaatwasser, omdat het droogprogramma van een vaatwasser droogt door middel van stoom. Ik bottel altijd in Grolsch beugel flessen, dus kan ik na het drogen de flessen afsluiten. De hete lucht koelt af en er ontstaat een vacuĆ¼m in de fles. Zo is infectie niet meer mogelijk.

En toch had ik na het lageren schimmel op het bier liggen. Ik heb daar toen het een en ander over uitgezocht, en kwam tot de conclusie dat dit wel vaker gebeurde en je het bier niet hoeft weg te gooien, mits je het niet mee botteld. Dit heb ik netjes op die manier gedaan, en nu heb ik toch schimmeldraden in de flessen zitten.

Kan iemand mij vertellen waar dit misschien mis is gegaan? Ik zou namelijk niet weten wat ik nog meer zou moeten desinfecteren.

Groeten Arjan

RobinB

Maak er eens een foto van? Het zou ook gist kunnen zijn.

Reinigt de vaatwasser je flesjes wel goed tot op de bodem?
Ik reinig mijn flesjes gewoon handmatig en heb geen last van schimmel in mijn flesjes.

Waarom spoel je je siliconenslang met alcohol?

Abrink88

Ik spoel de flessen direct als ze leeg zijn Met koud water, het is dan schoon maar niet gedesinfecteerd. Dit gebeurt dus in de vaatwasser en kost niet zoveel tijd. Dit is in het verleden altijd goed gegaan, alleen deze keer niet.

Ik zal eens een fles in een glas schenken en een foto maken. Kunnen het ook gistslierten zijn dan?

De siliconen slangen spoel ik met alcohol om er zeker van te zijn dat ze steriel zijn. Ik weet dat dit overkill is, alleen weet ik wel zeker dat het goed is.


BRAAF bier

Citaat van: Abrink88 op 13-04-2014  15:56 uIk spoel de flessen direct als ze leeg zijn Met koud water, het is dan schoon maar niet gedesinfecteerd. Dit gebeurt dus in de vaatwasser en kost niet zoveel tijd. Dit is in het verleden altijd goed gegaan, alleen deze keer niet.

Ik zal eens een fles in een glas schenken en een foto maken. Kunnen het ook gistslierten zijn dan?

De siliconen slangen spoel ik met alcohol om er zeker van te zijn dat ze steriel zijn. Ik weet dat dit overkill is, alleen weet ik wel zeker dat het goed is.

Een emmer met oxi aanmaken en daar als je materiaal inleggen, ook je slangen. Is dat geen optie voor je?

Ik denk persoonlijk dat het toch met je flessen te maken heeft..

Adbrouwt

Schimmel die tijdens het vergisten gevormd wordt bottel je natuurlijk gewoon mee. Het is niet mogelijk om dit niet mee te bottelen. Dus jammer van het bottelen. Ik zou niet verder aan modderen en het weggooien uithuilen en opnieuw beginnen. Gewoon pech gehad waarschijnlijk.

Abrink88

Ik heb ooit geleerd dat je RvS niet mag reinigen met chemipro oxy.. Weet niet of het ook zo is.

En ik ben inderdaad ook bang dat het de gootsteen in moet.. Nog even afwachten

Abrink88

Heb net een fles losgemaakt. In deze geen schimmel te vinden. Even geproefd. Smaakt uitstekend. Nog geen schuimvorming omdat het nog 6 week moet staan. Dus dat komt nog wel.

Is het meteen te proeven als er een schimmel in zit? Zo ja, waar herken ik dit aan?

wilbertd

Citaat van: Abrink88 op 13-04-2014  17:32 uHeb net een fles losgemaakt. In deze geen schimmel te vinden. Even geproefd. Smaakt uitstekend. Nog geen schuimvorming omdat het nog 6 week moet staan. Dus dat komt nog wel.

Is het meteen te proeven als er een schimmel in zit? Zo ja, waar herken ik dit aan?
Ik heb zelf nog nooit een schimmel in mijn bier gekregen, maar schimmel op mijn kaas of op brood proef ik zeker, dus ik neem aan dat dat voor bier ook opgaat.
Nog even een vraagje; waar baseer jij die 6 weken op?

En mocht er nog wat in je fles drijven: ook ik ben erg benieuwd naar een foto.
Zou het kunnen dat er toch in een enkel flesje wat oude gist was achter gebleven?

Abrink88

Ik zal eens proberen zo'n sliert op de foto te krijgen.

Ik baseer die 6 weken op advies van de fabrikant. Of is het handig om daar vanaf te wijken?

wilbertd

Citaat van: Abrink88 op 13-04-2014  18:43 uIk baseer die 6 weken op advies van de fabrikant. Of is het handig om daar vanaf te wijken?
Je hoeft nergens van af te wijken natuurlijk, maar persoonlijk laat ik me ook moeilijk leiden door een advies als ik niet weet wat de achterliggende reden is en juist nu probeer ik voor mijzelf het rijpingsproces inzichtelijk te maken.
Het ene bier dat ik brouw ondergaat een enorme smaakverandering, terwijl het ander bier na een week op de fles nagenoeg hetzelfde smaakt als 3 maanden later.

Zelf weet ik (nog) niet waarom, vandaar de reden van mijn vraag eigenlijk  :)

Het komt er voor mij eigenlijk op neer dat regelmatig proeven en van elk brouwsel enkele flesjes bewaren voor een langere periode de enige manier is om er achter te komen wanneer mijn bier het best op smaak is.

Jacques

Citaat van: Abrink88 op 13-04-2014  17:10 uIk heb ooit geleerd dat je RVS niet mag reinigen met chemipro oxy.. Weet niet of het ook zo is.

Oxi mag Chemipro Caustic niet...

Abrink88

Is natuurlijk ook per persoon verschillend wanneer een biertje het "lekkerst" is. Maar je hebt gelijk.

En met dat chemipro oxi kan ik dus alles gedesinfecteerd krijgen?

Oscar

Citaat van: Abrink88 op 14-04-2014  15:00 uEn met dat chemipro oxi kan ik dus alles gedesinfecteerd krijgen?

Onder andere maar er zijn meer middelen die prima werken (link). En je hoeft alleen maar dat te desinfecteren dat in contact komt met gekoelde wort na het koken.... en meer niet!  :)

wilbertd

Ik had je bier-brouwer website nog niet gezien Oscar.
Staat veel leuke informatie op  :duimop:

Jacques

Citaat van: Oscar op 14-04-2014  15:34 uEn je hoeft alleen maar dat te desinfecteren dat in contact komt met gekoelde wort na het koken.... en meer niet!  :)

Maar alles hoort wel schoon te zien! En dat gaat prima met Chemipro oxi of een soortgelijk vervangend product.

Oscar

Citaat van: Jacques op 14-04-2014  20:00 uMaar alles hoort wel schoon te zien!

Met een sopje dus... niet overdrijven... :)

RobinB

Citaat van: Jacques op 13-04-2014  22:45 uChemipro Caustic niet...

Chemipro caustic mag ook volgens de leverancier, alleen moet je de contacttijd kort genoeg houden.
CiteerCHEMIPRO CAUSTIC
(voorheen CHEMIPRO)
De originele reiniger met bijtende soda en actief chloor, voor zwaar vervuilde flessen en materialen. Niet zo milieuvriendelijk, maar verwijdert zelfs het hardnekkigste vuil ! Ook voor het losweken van etiketten. Geschikt voor glas, plastic en roestvrijstaal. Niet gebruiken op koper en ijzer. Altijd GOED NASPOELEN ! Laat roestvrijstaal niet langer dan 1 uur in contact met een chemipro caustic oplossing.
http://www.Brouwland.com/shop/product.asp?cfid=4&id=2617&cat=530&dt=24

Jacques

Citaat van: RobinB op 17-04-2014  23:30 uChemipro caustic mag ook volgens de leverancier, alleen moet je de contacttijd kort genoeg houden.http://www.Brouwland.com/shop/product.asp?cfid=4&id=2617&cat=530&dt=24

Het is algemeen bekend dat chloorhoudende reinigingsmiddelen putcorrosie kan veroorzaken op roestvaststaal. Concentratie, tijd en temperatuur spelen natuurlijk allemaal een rol. Ik gebruik bij mijn rvs spullen in ieder geval geen chloorhoudende middelen. Hoeft ook niet.

Gerb

De critical pitting temperature (putcorrosie) van 304 en 316 staal zijn in dit plaatje weergegeven.




RobinB

Citaat van: Gerb op 18-04-2014  10:08 uDe critical pitting temperature (putcorrosie) van 304 en 316 staal zijn in dit plaatje weergegeven.

Niet alleen de temperatuur, ook de concentratie is van belang. Die staat op de x-as van deze figuur.

Mooi plaatje!
Geeft weer duidelijk aan dat het niet zwart-wit benaderd moet worden. :)


Vergelijkbare Topics (7)

33328

Reacties: 10
Gelezen: 2924

18084

Gestart door Bob.D


Reacties: 2
Gelezen: 2446

43480

Reacties: 2
Gelezen: 717

40422

Reacties: 14
Gelezen: 2023


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.