Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Diacetyl in de fles

Gestart door Gerb, 23-03-2012 09:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gerb

IK heb 2 weken geleden een blond gebotteld waarbij ik het bier geklaard heb met gelatine. Het bier is helder met een klein depot op de bodem. Vorige week (na 1 week op fles) heb ik een flesje geopend en daar bleek diacetyl in te zitten. Ik heb dat nog nooit gehad en vroeg me af of dit nog gaat wegtrekken met zo weinig gist in de fles. Iemand ervaring?

Johannes

Jahoor, volgens mij wel. Zeker nu het bier nog maar 1 week op fles zit. Volgens mij moet je het bier nog wel even warm laten staan.

MO

Welke gist? Het trekt altijd weg (niet te koud wegzetten) maar soms duurt dat weken.

hansm

Als de gelatine bijna alle gist heeft laten bezinken kan het best nog wel even duren, vrees ik  :(
Koolzuur wel ok, of gaat de hergisting ook moeizaam? Als de hergisting goed verloopt zou ik me inderdaad geen zorgen maken. Dan is er gist genoeg om de diacetyl op te ruimen.

Gerb

OK mannen, dat is een geruststelling. Ik vroeg het vooral omdat ik voor mijn doen een heel klein gistdepot heb. Ik was een beetje bang dat ik te weinig gist had. De vergisting op fles (of hoe heet dat tegenwoordig?) verloopt prima. Op 13 april moet deze drinkbaar zijn, dus ik heb nog even gelukkig.

Jacques

Citaat van: Gerb op 23-03-2012  12:27 uOK mannen, dat is een geruststelling. Ik vroeg het vooral omdat ik voor mijn doen een heel klein gistdepot heb. Ik was een beetje bang dat ik te weinig gist had. De vergisting op fles (of hoe heet dat tegenwoordig?) verloopt prima. Op 13 april moet deze drinkbaar zijn, dus ik heb nog even gelukkig.

De term is hergisting op fles, een term die sinds jaar en dag gebruikt wordt door de Belgische brouwers die hierin gespecialiseerd waren.
Nagisting is de gisting na de hoofdgisting.

13 april duurt nog 3 weken. Met de temperaturen die de weermannen de komende dagen verwachten gaat het met de diacetyl goed komen. Overigens is een heel klein beetje diacetyl niet verkeerd. Zo rond de smaakdrempel geeft het een volle ronde smaak aan een bier.

Vergelijkbare Topics (7)

30440

Gestart door Patje


Reacties: 17
Gelezen: 6568

9179

Reacties: 10
Gelezen: 3977

34247

Reacties: 24
Gelezen: 5816


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.