Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


NU al bottelen of niet?

Gestart door ZzemutaHh, 21-03-2012 22:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ZzemutaHh

Afgelopen zaterdag een tripel gebrouwen. 16 liter in het gistingsvat.
Begin SG was 1075.
Gist was 2 liter giststarter met Wyeast 1762 (Rochefort gist). Vergisting liep als een speer op 20 graden Celsius in de speciekuip.
Vanavond mat ik 9.5 Brix.
Volgens BrouwHulp zit ik dan al op een schijnbare vergistingsgraad van 81%, dat is al over het theoretische (?) maximum van deze gist.

Stel nou eens dat die vergisting klaar is en ik ga bottelen... morgen al.... na 5 dagen... of niet natuurlijk.

Wat win ik er nog mee als ik dat bottelen nog een weekje uitstel?


Jacques

Ja, daar win je wel het een en ander mee.

Ten eerste weet je dan zeker dat het bier helemaal is uitgegist.
Ten tweede geef je de gist de tijd om uit te zakken en neem je niet te veel gist mee naar de fles.
Als er veel gist in je fles zit kun je zwavelachtige smaken krijgen en kan ook de schuimhoudbaarheid minder worden door autolyse.

Het bier de tijd gegeven om te klaren heeft zo zijn voordelen. Dat hoeft zeker geen weken lang. Een dag of 5 tot 7 is prima. Meet nog eens een keer het SG na die tijd. Als die niet gezakt is weet je zeker dat je met een gerust hart kunt bottelen.

Vergelijkbare Topics (7)

39664

Reacties: 10
Gelezen: 1721

32783

Reacties: 8
Gelezen: 2170

19465

Reacties: 4
Gelezen: 2161

43731

Reacties: 19
Gelezen: 1992

25276

Reacties: 15
Gelezen: 5398

35529

Reacties: 22
Gelezen: 3646


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.