Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


SG te laag na het koken

Gestart door davadox, 06-03-2012 19:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

davadox

Hoi allemaal,

Zondag een poging gewaagd om een Tripel Karmeliet gebrouwen.
Door mijn Brouwzaalrendement te hoog ingesteld te hebben was mijn sg na het koken 1064 in plaats van het beoogde 1078.
Nu heb ik hier een paar vraagjes over.
Kan ik dit nog aanvullen met suiker en zo ja hoeveel dan en hoe kun je dit berekenen?

Bedankt zo vast.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptTripel Karmeliet
Kenmerk#5
Brouwdatum4-3-2012
BiertypeTripel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1078 (8,4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater31,2 liter
Maischdikte3,4 l/kg
Maischwater20,8 liter
Spoelwater10,4 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur10 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid27 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC72,1 %4846 gr3 EBC
Havervlokken6,2 %414 gr4 EBC
Kandijsuiker (wit)8,7 %584 gr0 EBC
Tarwemout13,0 %876 gr3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Cascade7,7 %30 gr75 minuten25 EBU
Saaz (CZ)3,5 %12 gr10 minuten2 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander6 gr10 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3522 Belgian Ardennes
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1370 ml
Beluchtingstijd36 uur
Temperatuur giststarter20°C
GistvoedingWyeast
Hoeveelheid1 Gram

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C40 minuten3,4 l/kg
273°C30 minuten3,4 l/kg
378°C5 minuten3,4 l/kg


Oscar

Citaat van: davadox op 06-03-2012  19:33 uKan ik dit nog aanvullen met suiker en zo ja hoeveel dan en hoe kun je dit berekenen?

Ja dat kan, je gebruikt BrouwVisie... kijk eens naar het rekencentrum --> SG Correctie/SG-Brix/PLato

davadox

Citaat van: Oscar op 06-03-2012  19:39 uJa dat kan, je gebruikt BrouwVisie... kijk eens naar het rekencentrum --> SG Correctie/SG-Brix/PLato

Prima ik zal eens kijken, je hoort het wel als het niet lukt (tot zo dus)

Bedankt.

davadox

Ow dat was simpel, maar hij geeft 853 gram aan, is dat niet heel erg veel of vergis ik me?

toon van den broek

Hallo davadox,

Zo met wat tabelletjes kom ik op plm 35 gram per liter toevoegen.
Als je ook nog 5-6 gram bottelsuiker wilt gebruiken kom je pakweg op een kleine 30gr per liter.
Maar het is wel erg laag 1064 ipv 1078. Dat komt toch niet alleen door een wat te hoog ingesteld brouwrendement?

Groetjes, Toon.

Oscar

Rekencentrum:



Maar het wordt ook in je kook scherm aangegeven:



Makkelijker kan ik het niet maken... ;)

Oscar

Citaat van: davadox op 06-03-2012  19:44 uOw dat was simpel ,maar hij geeft 853 gram aan ,is dat niet heel erg veel of vergis ik me?

Nee dat komt erg goed uit... Ik vertrouw er blindelings op (met goede resultaten....) Maar je mag je hoofd er over breken en het na rekenen... ;)

davadox

Citaat van: Oscar op 06-03-2012  19:50 uNee dat komt erg goed uit...Ik vertrouw er blindelings op (met goede resultaten....) Maar je mag je hoofd er over breken en het na rekenen... ;)

Ik geloof je gelijk, ik twijfel daar niet aan maar ik kan ook een foutje maken natuurlijk.

Bedankt.

davadox

Citaat van: toon van den broek op 06-03-2012  19:46 uHallo davadox,

Zo met wat tabelletjes kom ik op plm 35 gram per liter toevoegen.
Als je ook nog 5-6 gram bottelsuiker wilt gebruiken kom je pakweg op een kleine 30gr per liter.
Maar het is wel erg laag 1064 ipv 1078. Dat komt toch niet alleen door een wat te hoog ingesteld brouwrendement?

Groetjes, Toon.

Ik zou niet weten waar het anders aan kan liggen.
Ik neem aan dat de ingegeven waardes in BrouwVisie kloppen.

RobinB

Als je rendement lager uitvalt dan berekend, zijn er maar 2 opties:
- er is iets mis gegaan
- het ingestelde rendement klopt niet

(eigenlijk is natuurlijk beide het geval)

davadox

Citaat van: Oscar op 06-03-2012  19:47 uRekencentrum:



Maar het wordt ook in je kook scherm aangegeven:



Makkelijker kan ik het niet maken... ;)

Even een snelcursus BrouwVisie, weer wat geleerd.

Bedankt

goom

Je hebt dan wel bijna 20% suiker gebruikt in je wort.
Ik denk dat dit wel invloed zal hebben op het uiteindelijke resultaat.

davadox

Citaat van: goom op 07-03-2012  07:19 uJe hebt dan wel bijna 20% suiker gebruikt in je wort.
Ik denk dat dit wel invloed zal hebben op het uiteindelijke resultaat.

Ik denk dat dat de smaak niet ten goede komt inderdaad en het maar niet toevoeg.

Robert1968

Het rendement is erg afhankelijk van begin SG. Bij een te verwachtte SG van 1078 reken ik met mijn brouwspullen op circa 68-70% rendement. Daarnaast heeft de heftigheid van koken invloed op de mate van verdamping en dus op SG.

PS. het lijkt me geen probleem om alsnog een pondje suiker toe te voegen.

davadox

Citaat van: Robert de Boer op 07-03-2012  20:01 uHet rendement is erg afhankelijk van begin-SG. Bij een te verwachtte SG van 1078 reken ik met mijn brouwspullen op circa 68-70% rendement. Daarnaast heeft de heftigheid van koken invloed op de mate van verdamping en dus op SG.

PS. het lijkt me geen probleem om alsnog een pondje suiker toe te voegen.

Ik zal er nog eens een nachtje over na denken.


Oscar

Citaat van: goom op 07-03-2012  07:19 uJe hebt dan wel bijna 20% suiker gebruikt in je wort.
Ik denk dat dit wel invloed zal hebben op het uiteindelijke resultaat.

Dat is natuurlijk altijd een overweging die je moet maken bij het verdunnen/corrigeren aan het einde.b Dus weet wat je doet en wat het effect kan zijn. :brouwen:

Oxhead

20% suiker in een tripel kan best hoor. Anders kan je ook nog corrigeren met moutextract natuurlijk.
  Even oplossen in water en kort koken, en als het afgekoeld is toevoegen.
 :degroeten:

Herman

De vraag is wel beantwoord intussen. Maar bekijk het ook eens anders: je kunt ook gewoon afzien van de extra suiker en een lager begin-SG accepteren. Waarom moet het per se 1.078 zijn?

Gerb

Ik zou het lekker zo laten!

davadox

Citaat van: Herman op 08-03-2012  20:58 uDe vraag is wel beantwoord intussen. Maar bekijk het ook eens anders: je kunt ook gewoon afzien van de extra suiker en een lager begin-SG accepteren. Waarom moet het per se 1.078 zijn?
Nee hoor dat hoeft niet,dan maar geen Tripel Karneliet kloon maar een lekker bier met iets minder alcohol.
Ik ga niets meer toevoegen.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.