Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Spontane gisting

Gestart door GeBaxke, 25-01-2012 13:46 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

GeBaxke

Naast bier maak ik ook vaak mijn eigen brood. Zuurdesem heb ik altijd wel wat staan, hoe ouder hoe beter, hoe zuurder. Zolang er geen groen gras op groeit kun je dat gebruiken. Voor een bier met spontane gisting heb ik een kickstarter gemaakt en bij vijf liter (pils) wort gegooid als test.
Dus geen (commerciële) gist erop maar een zelf gemaakte kickstarter van spontane gisting (K.S.G.)
Het gist nu al een dag flink.
De KSG heb ik gemaakt door 100 gram roggemeel en 200 ml water in een pot met losse deksel ik de kast te zetten, na een dag of drie gaat het bubbelen. Nu ga je voeren met licht moutextract (2 eetlepels) en wat water, het moet een papje blijven geen deegbol.
Na een paar dagen gaat het zuur ruiken en beter gisten. Dit heb ik 2 weken vol gehouden voeren, roeren ;D (eigenlijk om er brood mee te bakken)
Eergisteren vijf liter pilswort gemaakt en de KGS erbij en... het waterslot bubbelt. Niet hard maar zoals bij een pilsje op lage temperatuur. Het vat staat op een kamer van 20 graden.
Als het nu nog zurig en lekker gaat smaken ga ik het met een ander bier recept nog eens wat groter overdoen.
Wordt vervolgd. 

RobinB

Echt spontane vergisting van het wort is dit natuurlijk niet, wel met andere microben.
Ben benieuwd wat het oplevert, zal vast zuur worden.

De voorfase in deegpap, geeft waarschijnlijk een heel andere selectie dan normale spontane vergisting.

seed7

Gebaxke,

Is het nog wat geworden?

Zat net aan mijn zuurdesem starter te snuffelen en proeven, Mmmmmm, heel veel ananas in smaak en geur en fris zuur, erg lekker. Denk dat ik er maar eens 10 l wort aan waag, ben alleen bang dat het niet al te best uitvergist. We zullen zien.

Maak mijn zuurdesem starter wel iets anders, de eerste drie a vier dagen zuur ik het water aan tot een pH onder de 5 om lacto en gist een voorsprong te geven op de beestjes die normaal de eerste twee a drie dagen heersen. Ook halveer ik de starter telkens voor ik hem voer.

Ingo

segtom

Zou het niet lukken om je bier eerst te laten vergisten met een standaard korrelgist en er daarna de zuurdesem aan toe te voegen?

seed7

Dat kan zeker, maar ik ga het toch eens zo proberen, ben gewoon benieuwd. Op zich moeten er voldoende wilde gisten en mogelijk brett op het graan zitten, bovendien is zuurdeeg voor een groot deel gebaseerd op de symbiose tussen bacterien en gist. De bacterien breken de langere suikers af en de gist leeft van het restprodukt, simplistisch weergegeven. Ook bij Berliner Weisse wordt altijd over een symbiose gesproken, wellicht de zelfde?

Ingo

GeBaxke

Het was een licht bier geworden met een zurige smaak leek veel op een geuze qua zuurte. Een paar vrienden vonden hem lekker, ik zelf ben niet zo'n geuze/lambiek drinker dus ik vond het wat minder lekker. Na een paar maanden was het veel minder zurig en vond ik hem beter te drinken. Wel leuk om een keer te doen.  En als je dan toch eens gaat experimenteren pak eens fermipan broodgist of Brugman en maak daar eens een biertje mee. Lukt ook prima. Andersom ook een keer biergist voor je brood gebruiken ook lekker. ^-^

seed7

Citaat van: GeBaxke op 16-06-2013  19:56 uHet was een licht bier geworden met een zurige smaak leek veel op een geuze qua zuurte.

Dank je, ga er een 'echte' starter mee maken en woensdag brouwen. Bakkersgist voor bier heb ik te vaak uit 'bittere noodzaak' moeten doen om nu weer mee aan de slag te willen, een brett broodje zou wel een keer een leuke zijn

Ingo

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.