Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wyeast gist meerdere malen te gebruiken?

Gestart door guuz, 06-01-2011 12:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

guuz

Moi.

Ga komende zaterdag mijn 1e brouwsel maken van mout. In het recept staat vloeibare gist Wyeast 1084 vermeldt. Deze gistsoort heb ik inmiddels in huis, net als de andere ingrediƫnten. Nu is mijn vraag is het mogelijk, gezien de prijs van zo'n zakje gist ten opzichte van de hoeveelheid bier, deze gistsoort te vermeerderen en een gedeelte te bewaren voor een volgend brouwsel? Hoe lang en hoe kun je dit dan bewaren?
Ik ben van plan om 10 liter Irish Red Ale maken SG 1048 en gistzakje betreft propagator. Gebruik nu eerst wel Danstar Nottingham ( was 1e gistsoort, dat mij bij v.d. Kooy werd aangeraden voor IRA) want Wyeast ga ik dus niet meer redden, heb nl. geen wort of moutextract in huis. Ben van plan om 2 x 1/2 liter wort in te vriezen voor eventuele gisstarters in de toekomst.

vr grt,

Guuz.

koffie

Aangezien ik geen ervaring heb met het bewaren van de gist zelf: brouw gewoon je bier en houd 1 of 2 flesjes apart. Vanuit deze 2 flesjes kweek je dan weer gist op wanneer je aan je volgende brouwsel begint.

Adrie

Je kunt gist heel goed hergebruiken, dat doe ik ook zeer regelmatig.

Na de hoofdvergisting hevel je het bier van de gistkoek. Een klein beetje bier laat je achter en je zwenkt de gistkoek los. Dan giet je de gist in een ontsmette spafles oid via een ontsmette trechter. De dop draai je los op de fles zodat koolzuurgas kan ontsnappen en je zet hem koel weg (ideaal is een graad of 3).
Als je binnen twee weken opnieuw brouwt, gebruik je een deel van deze slurry in het nieuwe brouwsel. Je moet het wort dan wel heel goed beluchten, want de gist heeft opnieuw zuurstof nodig. Hoeveel slurry je nodig hebt kun je berekenen in BrouwHulp of op de site van MrMalty.

Gebruik je de gist niet binnen twee weken, dan neem je een deel van de gist om een nieuwe starter te maken. Bewaar gist echter niet langer dan een week of vier, al kun je nog geluk hebben na een maand of twee.

guuz

Moi,

Bedankt voor jullie reacties, laat ik even een tijdje op mij inwerken.
Misschien niet duidelijk geweest, Als je de vloeibare gist gebruikt met starter, beluchten e.d. is het dan gezien de kleine hoeveelheid bier, 10 liter, mogelijk bijv, de helft van giststarter te gebruiken en de andere helft bij paar weken in de koelkast bewaren voor een 2e brouwsel?

vr grt,

Guuz.

Adrie

Citaat van: guuz op 06-01-2011  12:59 uBedankt voor jullie reacties, laat ik even een tijdje op mij inwerken.
Misschien niet duidelijk geweest, Als je de vloeibare gist gebruikt met starter, beluchten e.d. is het dan gezien de kleine hoeveelheid bier, 10 liter, mogelijk bijv, de helft van giststarter te gebruiken en de andere helft bij paar weken in de koelkast bewaren voor een 2e brouwsel?

Dat kan. Maar na een paar weken is de gist voor een groot deel alweer afgestorven en kun je beter de gistslurry uit het eerste brouwsel gebruiken. Als je gist een paar weken bewaart moet je sowieso een nieuwe starter maken om hem te activeren en weer voldoende nieuwe gistcellen te kweken.

Hopmans

Ik zou als volgt te werk gaan:

Een 2 liter starter maken, en deze daarna afgieten.
Je houd dan ongeveer 100 ml gistslurry over.
Je moet dan dezelfde hoeveelheid medium hebben.
Het medium bestaat uit 30% glycerine en 70% water.
Dus:

30 ml glycerine mengen met 70 ml water, en dit kort koken in de magnetron.
Dit goedje na afkoelen mengen met dezelfde hoeveelheid gistslurry van de starter.
Met een pipet de ampullen vullen, en vervolgens de vriezer in.
Je hebt dan iets van 10 ampullen, dus kan je 10x brouwen.

guuz

Moi Hopman,

  :-[ dit is voor mij nu nog "hoge school" brouwen. Ik bewaar deze tekst echter wel voor de toekomst.

bedankt,

Guuz

RobinB

Iedere gist is meermaals te gebruiken, maakt niet uit of het van Wyeast, fermentis of waar dan ook is! :)
check ook de verschillende gistopkweek/bewaar draadjes.

Een deel starter bewaren in de koelkast ged een maand moet best kunnen. Dan wel weer met een starter opschalen. Als er zich een dubieus vlies gevormd heeft weggooien! ;)

guuz

Moi RobinB,

ga je raad zeker opvolgen, heb denk ik komende dagen tijdens gisten, genoeg tijd op te lezen,

Vr grt,

Guuz, :groots:

Caspar

Dag Guuz,

Je kan ook gewoon een bier brouwen met de volledige starter en de gistkoek bewaren. Misschien net zo praktisch en het scheelt een week bewaren in de koelkast... Ik zou zelf gist niet langer dan twee a drie weekjes bewaren in de koelkast.

Adrie

Citaat van: Caspar op 06-01-2011  21:36 uDag Guuz,

Je kan ook gewoon een bier brouwen met de volledige starter en de gistkoek bewaren. Misschien net zo praktisch en het scheelt een week bewaren in de koelkast... Ik zou zelf gist niet langer dan twee a drie weekjes bewaren in de koelkast.

Dat was ook mijn tip. Je hebt dan veel veel meer gist bovendien.

Jacques

Er is al heel geschreven over het opkweken en bewaren van gist op dit forum. Kijk eens naar de tag gistmanagement/gist opkweken

Hopmans

Citaat van: RobinB op 06-01-2011  17:15 uIedere gist is meermaals te gebruiken, maakt niet uit of het van Wyeast, fermentis of waar dan ook is! :)

Wil je echt goedkoop brouwen, dan kan je ook een korrelgist starter maken.
Een heel klein hoekje van het zakje knippen, en dan een mespuntje gist opkweken.
Daarna weer een plakbandje over het hoekje, en de koelkast in.
Op die manier blijft korrelgist heel lang goed.
Voordeel is ook een betere smaak van het bier.


Jacques

Persoonlijk zou ik een aangebroken zakje gist nooit lang bewaren. Met alleen en omgeslagen hoekje en een plakbandje houd je denk ik het vocht niet uit het zakje.

Adrie

Bovendien: het is verkeerde zuinigheid. Korrelgist kost al bijna niks. De moutextract om de giststarter mee te maken is duurder. De kans is bovendien behoorlijk groot dat je de kwaliteit van de gist eerder verslechtert dan verbetert. De gistfabrikant heeft zijn best gedaan om de gist in topconditie in de zakjes te krijgen.

Oscar

Citaat van: Hopmans op 07-01-2011  06:52 uWil je echt goedkoop brouwen, dan kan je ook een korrelgist starter maken.

Dat is voor mensen die echt geen cent te makken hebben....maar dan is deze hobby ook veels te duur.... ;D

Hopmans

Citaat van: Adrie op 07-01-2011  11:08 uBovendien: het is verkeerde zuinigheid. Korrelgist kost al bijna niks. De moutextract om de giststarter mee te maken is duurder. De kans is bovendien behoorlijk groot dat je de kwaliteit van de gist eerder verslechtert dan verbetert. De gistfabrikant heeft zijn best gedaan om de gist in topconditie in de zakjes te krijgen.

Ach welnee, die korrelgist blijft jaren goed.
Pas wanneer korrelgist donkerbruin wordt, dan is het afgelopen.

De drogist in Beverwijk verpakte korrelgist in eigen plastic zakjes,
en dat lag jaren op de schappen bij kamertemperatuur.

Prima bieren mee gebrouwen.

De gistfabrikanten willen natuurlijk een hoge omloopsnelheid hebben.
Korrelgist kan bijna niet kapot.


Jacques

Citaat van: Hopmans op 07-01-2011  12:39 uDe drogist in Beverwijk verpakte korrelgist in eigen plastic zakjes,
en dat lag jaren op de schappen bij kamertemperatuur.

Voor mij een reden om dergelijke gist nooit te kopen. Goed bier begint bij goede gist. Bruine gist, ik moet er niet aan denken.

Caspar

Citaat van: Hopmans op 07-01-2011  06:52 uWil je echt goedkoop brouwen, dan kan je ook een korrelgist starter maken.
Een heel klein hoekje van het zakje knippen, en dan een mespuntje gist opkweken.
Daarna weer een plakbandje over het hoekje, en de koelkast in.

Citaat van: Hopmans op 07-01-2011  12:39 uDe drogist in Beverwijk verpakte korrelgist in eigen plastic zakjes,
en dat lag jaren op de schappen bij kamertemperatuur.

Prima bieren mee gebrouwen.

Kom op ouwe pestkop ;) , je staat 6 uur te ploeteren op een dag...  je moet niet het risico nemen dat al dat werk voor niets is door verkeerde zuunigheid ;) . Voor die euro kiep je gewoon het zakje er in, kan je dat niet missen dan moet je een andere hobby zoeken :biersmile: .

Hopmans

Het bewijst alleen maar dat men niet zo paranoie moet doen.
Korrelgist is oersterk.

Ikzelf gebruik geen korrel meer, maar ik heb destijds dat starter-experiment gedaan.
Een zakje openen, en dan weer dichtdoen maakt voor de gist nagenoeg niet uit.

Ronnie vh Lobos kan er over meepraten.


Vergelijkbare Topics (7)

8879

Reacties: 26
Gelezen: 7647

23724

Reacties: 31
Gelezen: 12792

1448

Reacties: 16
Gelezen: 15085

44017

Reacties: 4
Gelezen: 776

18937

Reacties: 7
Gelezen: 4205


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.