Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: oneman op 13-06-2021 13:28 u

Titel: Oude mout ok, maar zo oud?
Bericht door: oneman op 13-06-2021 13:28 u
Hi,

Ik heb een English Porter op de planning staan, maar de gewenste Blackswaen Chocolate B was niet meer op voorraad bij Braumarkt. (Braumarkt is mijn lokale bierbuurtsuper, kan er zo heen lopen... vandaar)

Dus heb ik maar eens diep gegraven tussen oude bierspullen en vond nog een zeer oud zakje met Brewferm Chocolate van 900 EBC, net zoals de Swaen versie. Nu is het bij geroosterde mouten meestal niet zo'n punt als 'ie wat ouder is, maar deze is wel heel erg oud: tenminste houdbaar tot 13 maart 2012  ???

Ik heb hem geproefd en geroken: smaakt gewoon naar iets te sterk geroosterd brood en ruikt eigenlijk nergens naar, maar zeker niet muf of zo. Is altijd droog bij kamertemperatuur bewaard in een gesloten zak.

Wat denken jullie, kan dat nog of toch maar niet? Hij gaat 4% van de stort uitmaken...  :weetniet:


oneman
Titel: Re: Oude mout ok, maar zo oud?
Bericht door: chimichi op 13-06-2021 13:49 u
Gewoon doen. Ik heb vorig jaar met een collega een Skuumkoppe kloon gebrouwen met mout uit 2014 die een veel groter deel van de stort bepaalde eindresultaat was niet van het echte bier te onderscheiden.
Titel: Re: Oude mout ok, maar zo oud?
Bericht door: Johan_D op 13-06-2021 18:15 u
Mijn 5 jaar oude pils- en tarwemout hebben het na 5 hittegolven in de schuur prima gedaan, niet te bang zijn (vooral nu!)
Titel: Re: Oude mout ok, maar zo oud?
Bericht door: oneman op 14-06-2021 16:24 u
Mooi, jullie ervaringen maken dat ik het wel aandurf.  ::) Dank  :groots:
Titel: Re: Oude mout ok, maar zo oud?
Bericht door: Johan_vL op 14-06-2021 18:46 u
Als het droog is bewaard, lijkt me dat geen enkel probleem, zolang het maar niet geschroot is.
Titel: Re: Oude mout ok, maar zo oud?
Bericht door: Jacques op 16-06-2021 22:29 u
Gewoon doen. Ik heb vorig jaar met een collega een Skuumkoppe kloon gebrouwen met mout uit 2014 die een veel groter deel van de stort bepaalde eindresultaat was niet van het echte bier te onderscheiden.

Ook ik heb regelmatig gebrouwen met (speciaal)mout die een paar jaar over de datum was. Als de mout goed droog bewaard wordt is dat geen probleem.
Titel: Re: Oude mout ok, maar zo oud?
Bericht door: LAM op 17-06-2021 12:39 u
Als het droog is bewaard, lijkt me dat geen enkel probleem, zolang het maar niet geschroot is.
Dan zou ik het inderdaad maar weggooien. Als verzuring al na een paar dagen intreedt vraag ik me af wat het resultaat na 9 jaar is  :nut:
Titel: Re: Oude mout ok, maar zo oud?
Bericht door: oneman op 17-06-2021 14:43 u
Gelukkig is het niet geschroot en mooi in een plastic zakje, in een gesloten plastic doos bewaard. Nu nog even een rustig weekend vinden, dan ga ik ermee brouwen.  :brouwen:

Dank voor de bemoedigende reacties.
Titel: Re: Oude mout ok, maar zo oud?
Bericht door: Snelbier op 17-06-2021 17:14 u
Blijft een raar verschijnsel, onze brouwmouten...
Eerst de 'graan-zaadjes' van het land oogsten, vervolgens droog opslaan en verder drogen.. De broemde 'graanschuren', tegenwoordig silo's.
Na een x tijd (weken, maanden??) de zaadjes in mouterij laten ontkiemen, en kiemproces afstoppen bij hoge temperaturen..
Op dat moment heet het graan 'mout', en is al weken tot maanden (of jaren?) ouder dan het gewonnen graan.
Daarna luchtdicht verpakt, beter geconditioneerd dan in het hele voor-traject..
En wij maken ons zorgen over houdbaarheid van vochtvrije mout..  Zal niet op een maandje (of jaartje?) komen, denk ik dan.
Vers van het land? Ammehoela. Kan niet, weten we allemaal.  Ga maar brouwen met verse haver, of zelfs (eerder gedroogde) vlokken.. Wordt géén bier.
Proost,  Snelbier.
Titel: Re: Oude mout ok, maar zo oud?
Bericht door: oneman op 18-06-2021 10:04 u
Blijft een raar verschijnsel, onze brouwmouten...

Als je het hele proces van granen en gist tot bier naloopt is het bijna alchemie.  Uiteindelijk veranderen wij de grijze aarde in gouden bieren. :nut:
Titel: Re: Oude mout ok, maar zo oud?
Bericht door: Johan_D op 22-06-2021 17:53 u
@snelbier.. welnee, ik maak me nergens druk om, meeste is onzin, of over paard getilde geneuzel.

Als de monniken in 1200 bier konden brouwen met hun kennis, dan kunnen wij het ook, en veel beter.
Zelfs zonder hop in de vriezer te bewaren, en de uiterste houdbaarheidsdatum te respecteren.
Gewoon proberen en testen. Wegspoelen kan altijd nog.
Niet van dat benauwde zeggen ze hier in Zeeland.
En dan heb ik het nog niet gehad over het 'schoonmaken en ontsmetten'.
Titel: Re: Oude mout ok, maar zo oud?
Bericht door: Eric v B op 22-06-2021 21:13 u
@snelbier.. welnee, ik maak me nergens druk om, meeste is onzin, of over paard getilde geneuzel.

Als de monniken in 1200 bier konden brouwen met hun kennis, dan kunnen wij het ook, en veel beter.
Zelfs zonder hop in de vriezer te bewaren, en de uiterste houdbaarheidsdatum te respecteren.
Gewoon proberen en testen. Wegspoelen kan altijd nog.
Niet van dat benauwde zeggen ze hier in Zeeland.
En dan heb ik het nog niet gehad over het 'schoonmaken en ontsmetten'.
Zeker en als we dat bier nu voorgeschoteld zouden krijgen op het terras, dan zouden we het als "niet te zuipen" bestempelen. Behalve in Zeeland want daar zijn ze niet zo van dat benauwde... ;)
Titel: Re: Oude mout ok, maar zo oud?
Bericht door: Johan_D op 25-06-2021 16:40 u
Haha, ja we zijn wat gewend hoor.
Maar, gewoon proberen en leren. Als je (ander topic hier op forum) 100+ jaar oude flesjes met bier opvissen en de gist weer aan de gang krijgen, dan zal een paar maanden in een zakje niet in de koelkast ook wel overleven.