Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Opmerkingen over recept Mexicaanse Cerveza

Gestart door marceldeblock, 04-05-2020 10:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

marceldeblock

Hallo, Ik heb in BrouwHulp een recept gemaakt voor een Mexicaanse Cerveza. Het recept heb ik uit het boek thuis bier brouwen alleen hier staat een EBC van 5.1 maar deze haal ik niet in BrouwHulp. Hebben jullie adviezen?
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptMexicaanse Cerveza
Brouwdatum02-05-2020
BierstijlOverige bieren
Volume20,0 l
Begin SG1,045 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)23 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
11,50 lWater uit Hillegom
21,64 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,40 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC84,0 %
0,40 kgMaïsvlokkenThomas Fawcett and Sons3 EBC9,9 %
0,25 kgCara-pilsWeyermann4 EBC6,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
65,0 °C1 min.60 min.2,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gNorthern Brewerbellen9,7%75 min.14,5 IBU
18,0 gCrystalpellets3,5%30 min.5,3 IBU
28,0 gCrystalpellets3,5%10 min.3,2 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,00 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSaflager Lager (W-34/70)ondergist

[/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4]

Neetje

Een EBU-tje meer of minder zal niet zo'n groot probleem zijn denk ik. Gaat om de smaak natuurlijk.

Mijn soortgelijke biertje,
De laatste keer, geruime tijd terug, heb ik ruwe mais (veevoeder) gewassen en 10 minuten gekookt. Daarna pulp van gemaakt en kokend toegevoegd aan mijn stort. Zal zo'n 20 % zijn geweest.
Gemaischt in een koelbox om een lage temperatuur belasting te krijgen. Ook koken heb ik het eerste half uur geknepen. Zeker niet langere koken dan één uur.

marceldeblock

Citaat van: Neetje op 04-05-2020  13:51 uEen EBU-tje meer of minder zal niet zo'n groot probleem zijn denk ik. Gaat om de smaak natuurlijk.

Mijn soortgelijke biertje,
De laatste keer, geruime tijd terug, heb ik ruwe mais (veevoeder) gewassen en 10 minuten gekookt. Daarna pulp van gemaakt en kokend toegevoegd aan mijn stort. Zal zo'n 20 % zijn geweest.
Gemaischt in een koelbox om een lage temperatuur belasting te krijgen. Ook koken heb ik het eerste half uur geknepen. Zeker niet langere koken dan één uur.

Dankjewel voor je reactie ik heb inmiddels het brouwsel gemaakt ben benieuwd.

PaultjePils

Het recept is helemaal prima zo. Ik vind 5 EBC zelfs licht voor mexican lager. Een corona is bijv al best wel goudkleurig en niet al te bleek. Het enige waar ik mij zorgen om maak is het gebruik van 11.5 gram lager gist bij 20 liter brouwsel. Hoe warm ga je vergisten?

marceldeblock

Citaat van: PaultjePils op 05-05-2020  20:34 uHet recept is helemaal prima zo. Ik vind 5 EBC zelfs licht voor mexican lager. Een corona is bijv al best wel goudkleurig en niet al te bleek. Het enige waar ik mij zorgen om maak is het gebruik van 11.5 gram lager gist bij 20 liter brouwsel. Hoe warm ga je vergisten?

Voordat ik ging brouwen heb ik het recept toch maar omgerekend naar 10 liter stond ook op de verpakking van het gist. Het gistvat staat in de schuur waar het zo rond de 15 graden is.

Neetje

Citaat van: marceldeblock op 05-05-2020  20:52 uVoordat ik ging brouwen heb ik het recept toch maar omgerekend naar 10 liter stond ook op de verpakking van het gist. Het gistvat staat in de schuur waar het zo rond de 15 graden is.

Dat gaat wel lukken met de W-34/70 denk ik.
Zakt de temperatuur niet in de nacht? Flinke temperatuurverschillen kunnen de vergistingstijd aanzienlijk verlengen.

marceldeblock

Citaat van: Neetje op 05-05-2020  20:56 uDat gaat wel lukken met de W-34/70 denk ik.
Zakt de temperatuur niet in de nacht? Flinke temperatuurverschillen kunnen de vergistingstijd aanzienlijk verlengen.

Onze schuur is onder het complex dus het blijft wel redelijk op één temperatuur. Met mijn vorige bieren ging het wel goed. Na 4 dagen geen waterslotactiviteit.

Vergelijkbare Topics (7)

43322

Gestart door Miekelt


Reacties: 5
Gelezen: 1174

38172

Reacties: 26
Gelezen: 4846

02-02-2019 15:58 u
door orangeloo
29406

Reacties: 15
Gelezen: 7879

20476

Reacties: 14
Gelezen: 5375

39997

Reacties: 2
Gelezen: 935


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.