Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Recept bockbier

Gestart door Brouwerke94, 20-08-2016 13:57 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Brouwerke94

Wat denken jullie van de verhoudingen qua moutsoorten?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk20/8/156
Naam receptDrents Bokbier
Brouwdatum20-8-2016
BiertypeBockbier
Volume24,5 l
Begin SG1,070 SG
Berekende kleur (Morey)57 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement82,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Zutphen
11,82 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,076 kgPilsmout (3 EBC)2 EBC83,8 %
0,980 kgCaramelmout (150 EBC)202 EBC13,5 %
0,196 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC2,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 155,0 °C1 min.10 min.3,0 l/kg
67,0 °C1 min.75 min.3,0 l/kg
Stap 478,0 °C1 min.1 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
28,5 gHallertau Traditionpellets6,0%60 min.15,5 IBU
28,5 gStyrian Goldingspellets3,4%60 min.8,8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


De Rentmeester

is mis Munichermout. Deze geeft de typische brood/moutsmaak aan het Bokbier.

RienP

Ik slaat me daar bij aan. Minimaal 50% munichmout voor een mooie bok. Ik zou ook voorzichtig zijn met de gebrande mouten. Ik hou best van wat gebrande smaak in mijn bokbier, maar ik gebruik nu 1,5-2% en dat is ruim voldoende. Persoonlijk ben ik ook niet zo`n fan van zo`n groot aandeel caramout. Ik zou het zelf op maximaal 8-10% houden, maar dat is echt mijn persoonlijke smaak.

Verder is S-04 niet echt geschikt voor een bokbier. Ik heb nu 2x W34-70 gebruikt en ik vind dat een hele fijne ondergist. Zorg wel dat je genoeg gist bijvoegt. Bij een SG van 1070 waarschijnlijk 3 zakjes.


Biertje1985

Ik denk meer aan:

Munchener 60%
Pilsmout 18%
Caramunich II  10%
Melanoidin (50EBC) 10%
Chocolademout 2%

Wyeast 2206 bavarian lager of saflager S-189

En ongeveer 25 IBU aan nobelhoppen (Saaz, Tetnang, Hersbrucker  ) of Engelse hop (Fuggles, EKG)

Maar dat is hoe ik het zelf ongeveer wil gaan brouwen.

EvdBroek

Citaat van: RienP op 20-08-2016  16:45 uIk slaat me daar bij aan. Minimaal 50% munichmout voor een mooie bok. Ik zou ook voorzichtig zijn met de gebrande mouten. Ik hou best van wat gebrande smaak in mijn bokbier, maar ik gebruik nu 1,5-2% en dat is ruim voldoende. Persoonlijk ben ik ook niet zo`n fan van zo`n groot aandeel caramout. Ik zou het zelf op maximaal 8-10% houden, maar dat is echt mijn persoonlijke smaak.

Verder is S-04 niet echt geschikt voor een bokbier. Ik heb nu 2x W34-70 gebruikt en ik vind dat een hele fijne ondergist. Zorg wel dat je genoeg gist bijvoegt. Bij een SG van 1070 waarschijnlijk 3 zakjes.
Eens en ik zou het maischschema aanpassen want die 55 graden stap is onnodig en maischen langer dan een uur ook

Erick

Volgend weekend brouwen, de mijne ter inspiratie  :)

3.00 kg               Munich I (Weyermann) (14.0 EBC)           48.8 %       
1.00 kg               Munich II (Weyermann) (22.0 EBC)         16.3 %       
1.00 kg               Vienna Malt (Weyermann) (7.0 EBC)        16.3 %       
0.50 kg               Caramunich III (Weyermann) (150.0 EBC) 8.1 %         
0.50 kg               Pilsner (2 Row) Swaen (3.9 EBC)               8.1 %         
0.15 kg               Carafa III (Weyermann) (1400.0 EBC)       2.4 %         
55.00 g               Hallertauer Mittelfrueh [4.00 %]            24.1 IBUs     
20.00 g               Aurora [8.25 %] - Boil 10.0 min              6.1 IBUs     
1.00 tsp              Yeast Nutrient (Boil 5.0 mins)       
2.0 pkg               California Lager (Mangrove Jack's #M54)       

Add 30 l of water at 52.6 C                   50.0 C        30 min       
Heat to 69 C over 15 min                      69.0 C        30 min       
Heat to 80.0 C over 10 min                   80.0 C        10 min   

ChrisH1986

Even een vraagje wat betreft bockbier.
Ik wil de komende maand graag een herfstbock gaan brouwen alleen zit ik met een probleem wat betreft gist.
Ik ben niet in de gelegenheid om vloeibare gisten te gebruiken aangezien ik daar (nog) niet de middelen voor heb dus zal ik het met korrelgist moeten doen.
Nu is het mij helaas niet duidelijk welke soorten korrelgist ik hiervoor zou kunnen gebruiken.
Kunnen jullie mij daar advies in geven?
Alvast bedankt voor de reactie!

Brouwers

Citaat van: ChrisH1986 op 03-07-2017  19:20 uEven een vraagje wat betreft bockbier.
Ik wil de komende maand graag een herfstbock gaan brouwen alleen zit ik met een probleem wat betreft gist.
Ik ben niet in de gelegenheid om vloeibare gisten te gebruiken aangezien ik daar (nog) niet de middelen voor heb dus zal ik het met korrelgist moeten doen.
Nu is het mij helaas niet duidelijk welke soorten korrelgist ik hiervoor zou kunnen gebruiken.
Kunnen jullie mij daar advies in geven?
Alvast bedankt voor de reactie!
Je hebt een ondergist nodig, alle korrelgist aanbieders hebben er wel eentje in het assortiment. De w34-70 van fermentis is mijn favoriet voor een ondergistend bier.

EBC

Citaat van: ChrisH1986 op 03-07-2017  19:20 uIk ben niet in de gelegenheid om vloeibare gisten te gebruiken aangezien ik daar (nog) niet de middelen voor heb dus zal ik het met korrelgist moeten doen.

Je doet net alsof vloeibare gist beter zou zijn.

Er is niks mis met korrelgist. Ik zou bijna zeggen integendeel.

Voor een volle bock zou ik S23 nemen.

S189, W34/70 en Diamond geven een droger en strakker resultaat.

ChrisH1986

Citaat van: EBC op 03-07-2017  20:57 uJe doet net alsof vloeibare gist beter zou zijn.

Er is niks mis met korrelgist. Ik zou bijna zeggen integendeel.

Voor een volle bock zou ik S23 nemen.

S189, W34/70 en Diamond geven een droger en strakker resultaat.

Nee dat zeker niet. Ik weet alleen dat een kennis van me de vloeibare variant gebruikt, vandaar. Is er ook een bovengist type te gebruiken voor de bock? Ik heb namelijk ook geen klimaatkast haha.

Underdike

Citaat van: ChrisH1986 op 03-07-2017  22:30 uNee dat zeker niet. Ik weet alleen dat een kennis van me de vloeibare variant gebruikt, vandaar. Is er ook een bovengist type te gebruiken voor de bock? Ik heb namelijk ook geen klimaatkast haha.
Nottingham hadden we vorig jaar gebruikt, en dat was een redelijke bock geworden... maar nu met de koeling toch maar een lagergist gepakt.

Vergelijkbare Topics (7)

36027

Reacties: 1
Gelezen: 1225

8874

Reacties: 4
Gelezen: 2370

41264

Reacties: 11
Gelezen: 1673


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.