Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Grimbergen dubbel recept, wie kan me helpen?

Gestart door Freddie, 27-01-2015 23:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Freddie

Wie wil er meedenken over onderstaand recept.
Ik wil een dubbel maken die op de Grimbergen dubbel lijkt alleen ik heb geen idee hoe dit te bereiken. Heb al en paar brouwsels gemaakt maar ik mis de fruitigheid van de Grimbergen. Het volgende recept heb ik gisteren gebrouwen waarbij ik andere gist heb gebruikt dan de S-33 nl. de Muntons Active Yeast

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkDubbel 3.1
Naam receptGrimbergen lookalike versie 1
Brouwdatum24-01-2015
BiertypeDubbel
Volume19,4 l
Begin SG1,072 SG
Berekende kleur (Morey)52 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)27 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
17,40 lWater uit Zutphen11,92 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,968 kgPilsmoutDingemans3 EBC67,7 %
1,058 kgMünchenermoutDingemans15 EBC18,0 %
0,265 kgSpecial BDingemans350 EBC4,5 %
0,265 kgCara 120Dingemans120 EBC4,5 %
0,044 kgChocolademoutDingemans900 EBC0,8 %
0,265 kgDonkere kandijsiroopZelf gemaakt250 EBC4,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust53,0 °C1 min.20 min.3,1 l/kg
Beta-amylase63,0 °C20 min.30 min.3,1 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
23,4 gCascadepellets8,0%90 min.23,9 IBU
17,5 gTettnangerbellen3,5%15 min.3,3 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken
10,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist


Herman

Poeh, da's niet mijn favoriete bier! Qua bitterheid zit je volgens mij te hoog, ik zou eerder voor ca 20 IBU gaan. Daarnaast vermoed ik dat het recept veel meer uitgaat van karamelsiroop voor kleur ipv Special B
e.d. M.a.w. jouw recept lijkt me smakelijker als je tenminste die vieze sinaasappelschil achterwege laat (m.i. alleen leuk in witbier).

Maar... waarom moeten we meedenken over een recept dat je al hebt gebrouwen? Is een beetje mosterd na de maaltijd?

Freddie

Dank je Herman,

Dit was de derde poging en er zullen nog meer brouwsels volgen, vandaar dat ik deze vraag stel. We laten de mosterdpot op tafel staan voor de volgende maaltijd! Ik wil het recept aanpassen en over een paar maanden brouwen.
Bierbrouwen doe je van mout en niet van suiker dus smaakt mijn dubbel moutig. Vrees dat ik het recept dus rigoureus om moet gooien en inderdaad een stuk minder mout moet gaan gebruiken.
Met de S-33 gist bleef het bier erg zoet wat de bitterheid maskeerde, die zou dan inderdaad naar beneden kunnen.

Oscar

Citaat van: Freddie op 28-01-2015  07:19 uBierbrouwen doe je van mout en niet van suiker dus smaakt mijn dubbel moutig.

Dan heeft het dus niets met een Grimbergen Dubbel te maken, die smaakt absoluut niet moutig en is het gewoon een dubbel.

Freddie

Misschien dat het door de naam komt dat het voor mij een beetje verwarrend is en Grimbergen dubbel eigenlijk helemaal geen dubbel is. Om kort te gaan slaat mijn recept wat dat betreft dus de plank volledig mis.

Oscar

Citaat van: Freddie op 28-01-2015  08:54 uOm kort te gaan slaat mijn recept wat dat betreft dus de plank volledig mis.

Nee, jou recept is prima, maar de naam slaat wel de plank mis... ;)

Oh ja, 20 min rust op 53°C  :weetniet: niet doen hoor! Nergens voor nodig. ;) Gewoon op 63°C beginnen

edensan

20 min in de 60 gr en 40 min in de 70 geeft ook een minder droog bier.. past denk ik wat beter bij het bier dan 30/30


Vergelijkbare Topics (7)

44515

Reacties: 2
Gelezen: 876

39704

Gestart door ppuk


Reacties: 9
Gelezen: 1628

35235

Reacties: 17
Gelezen: 3098

32167

Reacties: 10
Gelezen: 5246

26077

Reacties: 1
Gelezen: 1773


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.