Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: Pimpeltje op 06-01-2006 22:37 u

Titel: Hopzak
Bericht door: Pimpeltje op 06-01-2006 22:37 u
Is er een verschil in het brouwen met hopbloemen los in de kookketel of de hopbloemen in een hopzak mbt de bitterheid- en aroma "extractie"? Ben vooral benieuwd naar de aromahop welke slechts 10 min meekookt.
Deze vraag omdat we soms last hebben van hopblaadjes die het hevelfilter verstoppen. Door het gebruik van hopzakken kunnen we dit dan voorkomen.
Titel: Re: Hopzak
Bericht door: Jacques op 07-01-2006 10:13 u
Hoi Ad,

Volgens mij hebben we het daar al uitgebreid over gehad hier op het forum. Probeer de zoekfunctie eens.
Titel: Re: Hopzak
Bericht door: Pimpeltje op 09-01-2006 09:11 u
Hoi Jacques,

Had ik al gedaan. Hier staat slechts eenmaal (ik geloof van Herman) dat de extractie minder is. Al het andere gaat over het niet verstoppen van het hevelfilter met het gebruik van een hopzak. Ook heel veel over het gebruik van de hopzak voor "koud-hoppen" tijdens lagering.
Een antwoord op mijn vraag, vooral over de aromahop, kan ik nergens vinden. Blijkbaar heeft niemand ervaring met verschil tussen gebruik van hopzak of hopbloemen los in de ketel mbt bitter en aroma extractie.

Titel: Re: Hopzak
Bericht door: Herman op 22-01-2006 23:02 u
Blijkbaar heeft niemand ervaring met verschil tussen gebruik van hopzak of hopbloemen los in de ketel mbt bitter en aroma extractie.
Dat verbaasd me niets, het is niet iets waarbij je ineens van de ene op de andere methode overstapt. Ik had vroeger wel hopnetjes, maar ik gooi al jaren de hop los in de ketel. Dat laatste levert m.i. meer rendement op dan hop in te krappe hopzakken (de binnenste hop wordt dan nauwelijks benut). Maar concreet bewijs of proeven heb ik niet genomen. Ik heb in ieder geval geen behoefte om weer hopzakken te gaan gebruiken. Waarom zou ik?

Herman