Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Grondstoffen => Topic gestart door: Paul Bier op 29-08-2013 18:48 u

Titel: Palmsuiker
Bericht door: Paul Bier op 29-08-2013 18:48 u
Heeft er iemand ervaring met palmsuiker als bottelsuiker of extra toegevoegde suiker in het beslag?
Titel: Re: palmsuiker
Bericht door: bierhenkie op 29-08-2013 18:58 u
Van suikerwijzer.nl
Citaat
Palmsuiker bestaat voornamelijk uit sucrose. Er zitten echter zoveel natuurlijke stoffen in, zoals vitamines en mineralen, dat de opname in het lichaam vrij traag is.
Hoe zich dit verhoudt tot gist weet ik niet. Ik verwacht dat het eigenlijk gewoon vergist als kristalsuiker. Misschien moet je er iets meer van gebruiken.
Titel: Re: Palmsuiker
Bericht door: RobinB op 29-08-2013 20:22 u
Wat een onzin citaat; het zijn allemaal natuurlijke stoffen. Riet- en bietsuiker idem.
Er zijn wel meer topics over palmsuiker overigens, ff de zoekfunctie gebruiken.
Titel: Re: Palmsuiker
Bericht door: bierhenkie op 29-08-2013 21:38 u
Wat een onzin citaat; het zijn allemaal natuurlijke stoffen. Riet- en bietsuiker idem.
Er zijn wel meer topics over palmsuiker overigens, ff de zoekfunctie gebruiken.
Er wordt in het citaat bedoeld dat de suiker dus niet zo zuiver is als de bekende geraffineerde witte suiker.
Titel: Re: Palmsuiker
Bericht door: RobinB op 29-08-2013 22:21 u
Dat zal, maar raffineren maakt de suiker niet minder natuurlijk. Slechts zuiverder. :)
Titel: Re: Palmsuiker
Bericht door: Paul Bier op 30-08-2013 00:52 u
Ik heb bij mijn eerste brouwsel diverse tests gedaan met bottelsuiker. Het flesje met palmsuiker met dezelfde hoeveelheid suiker als een flesje met kristalsuiker, bevatte gek genoeg een vele grotere hoeveelheid koolzuur. Niveautje bierchampagne. Zit er iets in wat de grote hoeveelheid koolzuur veroorzaakt of is dit toeval.
Titel: Re: Palmsuiker
Bericht door: RobinB op 30-08-2013 08:28 u
Het zou misschien kunnen dat de onzuiverheden nucleatiekernen vormen voor koolzuur?
Of misschien is het niet steriel?

Kook je de suiker nog vantevoren of voeg je het zo toe?
Titel: Re: Palmsuiker
Bericht door: Paul Bier op 31-08-2013 00:05 u
Nee ik heb het niet gekookt. Ik heb suiker in vaste vorm toegevoegd in de fles.
Titel: Re: Palmsuiker
Bericht door: MM op 31-08-2013 11:51 u
Nee ik heb het niet gekookt. Ik heb suiker in vaste vorm toegevoegd in de fles.

Hoe heb je gemeten dat de hoeveel palm- en kristalsuiker precies evenveel was?
Titel: Re: Palmsuiker
Bericht door: RobinB op 31-08-2013 15:29 u
Hoe smaakt het bier?
Titel: Re: Palmsuiker
Bericht door: William op 31-08-2013 15:34 u
Ik ben benieuwd hoe het staat met de microbiologie van palmsuiker in vergelijking met kristalsuiker. Ik kan me voorstellen dat de kans op contaminatie bij palmsuiker groter is vanwege de mindere raffinatie.

Hoe smaakt het bier?

Ik neem aan dat dit de achtergrond van jouw vraag is.

Hervergist bier met suiker zou dan een hoger eind SG moeten dan met palmsuiker (meten na ontgassen van bier met hydrometer of refractometer)
Titel: Re: Palmsuiker
Bericht door: RobinB op 31-08-2013 22:11 u
Ik neem aan dat dit de achtergrond van jouw vraag is.
Yep, daar hintte ik hier ook al op:
Of misschien is het niet steriel?
Kook je de suiker nog vantevoren of voeg je het zo toe?
:)
Titel: Re: Palmsuiker
Bericht door: Paul Bier op 01-09-2013 10:24 u
Ik heb met een weeglepel 2 g, 4 g., 6 g van diverse suikersoorten in verschillende flessen gedaan (kristal, basterd, poeder en palmsuiker). Tot nu toe zit er weinig verschil tussen basterd en kristalsuiker alleen de ebc is soms anders. Bij de palmsuiker kreeg ik bij 4 g een fontein van bier en het koolzuurgehalte van spa rood of champagne. Niet te drinken dus. Doordat de smaak van palmsuiker minder zoet is dan van kristalsuiker, had ik verwacht dat het koolzuurgehalte ook minder zou zijn. Niet dus. Ik ben een beginnende brouwer en heb deze test gedaan om te experimenteren met bottelen. Bedankt voor de reacties voor zo ver.
Titel: Re: Palmsuiker
Bericht door: Paul Bier op 01-09-2013 10:31 u
Wat info over palmsuiker gevonden.

Palmsuiker bestaat voornamelijk uit sucrose. Er zitten echter zoveel natuurlijke stoffen in, zoals vitamines en mineralen, dat de opname in het lichaam vrij traag is. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo hard. De glycemische index van palmsuiker is 30 tot 35.
Titel: Re: Palmsuiker
Bericht door: bierhenkie op 01-09-2013 10:49 u
Wat info over palmsuiker gevonden.

Palmsuiker bestaat voornamelijk uit sucrose. Er zitten echter zoveel natuurlijke stoffen in, zoals vitamines en mineralen, dat de opname in het lichaam vrij traag is. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel niet zo hard. De glycemische index van palmsuiker is 30 tot 35.
Je hebt kennelijk post 2 t/m 5 uit je eigen topic gemist.
Titel: Re: Palmsuiker
Bericht door: RobinB op 01-09-2013 11:23 u
Ja, komt nog bij dat het gebaseerd is op dubieus onderzoek.
Andere onderzoeken laten ook GI's zien van zo'n 50- 55, wat overeen komt met ongeraffineerde rietsuiker.
Verder zijn er verschillende typen; klassiek palmsuiker en kokossuiker.
Titel: Re: Palmsuiker
Bericht door: Paul Bier op 01-09-2013 20:07 u
Sorry zag net dat dit al eerder gepost was. :nut: stom.