Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vraag over porter recept

Gestart door LaurensV, 11-10-2022 12:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

LaurensV

Dag medebrouwers!
Ik wil binnenkort een koffie (American) porter brouwen. Ik zie bij veel recepten de 52 graden stap nog staan. Is deze tegenwoordig nog echt nodig? Zo niet, is dit een passend maischschema voor een lichtzoete porter?

Porter #1
American Porter

5.5% / 13.9 °P

Volmout


Klarstein 30L
72% efficiëntie

Batchvolume: 23 L
Kooktijd: 70 min


Maischwater: 21.13 L

Spoelwater: 11.87 L
Totaal water: 33 L
Kookvolume: 28.5 L

SG voor koken: 1.049


Kenmerken
Begin SG: 1.056

Eind SG: 1.014

IBU (Tinseth): 31

BU/GU: 0.55

Kleur: 76.5 EBC


Maischen
Temperatuur — 62 °C — 40 min

Temperatuur — 66 °C — 15 min

Temperatuur — 78 °C — 5 min


Mouten (5.875 kg)
4.583 kg (78%) — Weyermann Pilsner Malt — Graan — 3.3 EBC
588 g (10%) — Weyermann Pale Malt — Graan — 6.5 EBC
411 g (7%) — The Swaen BlackSwaen Chocolate B — Graan — 900 EBC
294 g (5%) — Weyermann Carafa Special I — Graan — 900 EBC
Hop (35 g)
20 g (26 IBU) — Columbus (Tomahawk) 14% — Koken — 40 min

15 g (5 IBU) — 5% — Koken — 20 min


Gist
1 pkg — Lallemand (LalBrew) Windsor Yeast 75%
Vergisten
Hoofdvergisting — 20 °C — 14 dagen


Carbonisatie: 2.4 CO2-vol

Broewerke

Ik gebruik deze stap niet.
Wel maisch ik ruim 1 uur.
Of 1 staps rond de 66 of 62 en 72 maar nooit 62, 66. Ook zweer ik bij Brown malt in de stort. Op 20 liter 400 gram en choc mout 150 gram. Is dan wat zachter van smaak. Maar misschien is jouw recept ook best lekker. Succes!

seed7

De 52°C is inderdaad overbodig.
Lijkt me een prima recept. De Palemout ga je niet proeven, restje op maken? Met de hoeveelheid donkere mout, de bitterheid en de gekozen gist krijg je vanzelf een zoetje. Je kunt ook meteen op 66°C inmaischen.

ingo

LaurensV

Restje opmaken, dat klopt inderdaad! Wordt hij niet 'te zoet als ik een eenstapsmaisch op 66 doe?
Citaat van: seed7 op 11-10-2022  20:31 uDe 52°C is inderdaad overbodig.
Lijkt me een prima recept. De Palemout ga je niet proeven, restje op maken? Met de hoeveelheid donkere mout, de bitterheid en de gekozen gist krijg je vanzelf een zoetje. Je kunt ook meteen op 66°C inmaischen.

ingo

LaurensV

Porter #1
American Porter

5.5% / 13.5 °P
Volmout


Klarstein 30L
72% efficiëntie

Batchvolume: 23 L
Kooktijd: 70 min


Maischwater: 20.91 L

Spoelwater: 12.02 L
Totaal water: 32.93 L
Kookvolume: 28.5 L

SG voor koken: 1.048


Kenmerken
Begin SG: 1.055

Eind SG: 1.013

IBU (Tinseth): 33

BU/GU: 0.60

Kleur: 100 EBC


Maischen
Temperatuur — 62 °C — 40 min

Temperatuur — 66 °C — 15 min

Temperatuur — 78 °C — 5 min


Mouten (5.804 kg)
3.657 kg (63%) — weyermann Pilsner Malt — Graan — 3.3 EBC
987 g (17%) — The Swaen GoldSwaen Brown — Graan — 220 EBC
522 g (9%) — The Swaen BlackSwaen Chocolate B — Graan — 900 EBC
348 g (6%) — Weyermann Pale Malt — Graan — 6.5 EBC
290 g (5%) — Weyermann Carafa Special I — Graan — 900 EBC
Hop (30 g)
20 g (25 IBU) — Chinook 13% — Koken — 40 min

10 g (8 IBU) — Chinook 13% — Koken — 20 min


Gist
1 pkg — Lallemand (LalBrew) Windsor Yeast 75%
Vergisten
Hoofdvergisting — 20 °C — 14 dagen


Carbonisatie: 2.4 CO2-vol

Ik heb de moutstort wat aangepast en Brown ale toegevoegd, ook geeft dit een wat betere schuimkraag las ik. Kleur wordt wat donker nu, maar een pikzwarte porter vind ik wel mooi.

Vergelijkbare Topics (7)

35940

Reacties: 26
Gelezen: 6056

34007

Reacties: 57
Gelezen: 9223

29178

Gestart door maupie


Reacties: 2
Gelezen: 1487

43577

Gestart door Timmeh4


Reacties: 9
Gelezen: 1622

39577

Reacties: 26
Gelezen: 6906


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.