Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hoeveel bottelsuiker bij een pils (ondergister)

Gestart door Koning_Pinteman, 24-04-2020 16:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Koning_Pinteman

Hallo,

Mijn eerste ongergister is fijn opgeknapt.
De stevige gistsmaak die aanwezig was bij overhevelen in lagervat is inmiddels verdwenen.
Begin SG 1050, inmiddels SG 1018 (1012 was de bedoeling, misschien zak het nog iets).

Mijn vraag is: hoeveel bottelsuiker per liter moet ik toevoegen?
Ik lees on internet heel uiteenlopende antwoorden.

Wat raad je me aan?

Koen S

1018 is vrij hoog, vermoedelijk is je pils niet uitgegist.
Welke gist heb je gebruikt?
Als je bier is uitgegist, gebruik je 7 tot 8 gram bottelsuiker per liter.

Snelbier

Ongewenste antwoord: ergens tussen 5 en 8 g per liter..
Koolzuurgehalte is deels afhankelijk van persoonlijke smaak. Bottelsuiker kan je daar op aanpassen, maar..
- Sommige gisten lijken gewoon wat minder schuim te geven. T58 en S33 zijn mijn NON-schuimers, krijgen 1gram meer suiker..
- Hoeveel CO2 zit al in het jongbier, bijv door koud nagisten of lageren..
=================
MIJN ervaring is NOOIT minder dan 5 g/L voor uitvergist bier, want wordt dood bier.  Zelfs Engels bier hoort NIET dood te zijn..
Pils wil ik bubbels in zien, dus minimaal 7 g/L.. Tenzij koud gelagerd voor bottelen...
=============
Welk gist is gebruikt, en hoe koud staat je bier nu.
Daarmee krijg je meer gerichte antwoorden, maar nooit op 1 gram nauwkeurig..
Bij twijfel (mijn mening) liever wat minder bubbels dan 'gushers', dus zuinig met de bottelsuiker.
Proost, Snelbier.

Koning_Pinteman

Dank voor de reacties tot zover.

Ik heb een smackpack Wyeast 'czech pils' (2278) gebruikt.
Verhouding van 2 pakken op 20 liter.

Het bier lijkt inderdaad niet helemaal uitvergist, maar ik heb al van alles gedaan.
Regelmatig geschud, temperatuur wat hoger, nog langer gewacht.

Het bier staat nu te lageren op 4 graden.

Hoeveel bottelgist kan ik toevoegen?

Koen S

Ik gebruik meestal een halve gram per 20 liter, meer dan genoeg.

Koning_Pinteman

Huh?

Een halve gram per 20 liter?
Een halve gram wat? Extra gist?

Geen suiker lijkt me...

Koen S

Citaat van: Koning_Pinteman op 24-04-2020  21:34 uHuh?

Een halve gram per 20 liter?
Een halve gram wat? Extra gist?

Geen suiker lijkt me...
Bottelgist vroeg je, een halve gram dus.
Bottelsuiker: zie hoger

Koning_Pinteman

Duidelijk!

Ik zat nog aan de suiker te denken.

Toch jammer van het hoge SG, hopelijk klappen de flessen niet.

Koen S

Volgens mijn berekeningen zou je aan een eind sg van 1014-1015 moeten hebben.
1018 is dus vrij hoog. Elk sg punt komt overeen met ongeveer 3 gram bottelsuiker.
Hoe lang staat de pils nu in totaal te vergisten?

Neetje

Citaat van: Koning_Pinteman op 24-04-2020  22:40 uToch jammer van het hoge SG, hopelijk klappen de flessen niet.

Maar waarom ben je begonnen met lageren? Eerst vergisten en bij te hoge og temperatuur verhogen.
Ook pils mag in de laatste puntjes best naar 20 of meer graden.

hansHalberstadt

Hoe lang duurde je hoofdgisting en op welke temperatuur? Ik heb het vermoeden dat het niet is uitgegist, mogelijk door te lage temperatuur in combinatie met klein volume waardoor je gist snel neerslaat. Of je smackpacks waren nog niet actief genoeg. waren ze goed opgbold? Met een SG van 1018 wat 1012 moet zijn krijg je bommen als het inderdaad niet is uitgegist.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 25-04-2020  15:36 uHoe lang duurde je hoofdgisting en op welke temperatuur? Ik heb het vermoeden dat het niet is uitgegist, mogelijk door te lage temperatuur in combinatie met klein volume waardoor je gist snel neerslaat. Of je smackpacks waren nog niet actief genoeg. ...

Het volume maakt niet uit. De temperatuur is wel van belang.

Koen S

Citaat van: Jacques op 25-04-2020  17:03 uHet volume maakt niet uit. De temperatuur is wel van belang.
De gist doet zijn werk ook op lage temperaturen, dit heb ik al meermaals gemerkt. Ook tijdens de koude lagering op 4°C had mijn Plaato waterslot nog 3 tot 4 blubs per minuut en dit gedurende 3 weken. Natuurlijk gaat het zo heel langzaam. Als je echt nog een flink stuk boven je verwachte eind sg zit, mag je zelfs met een pils niet gaan lageren.
Laat dus de temperatuur langzaam terug oplopen, voeg wat gistvoeding toe en wals regelmatig met het gistingsvat. De kans is groot dat de gist terug actiever wordt.

Jacques

Citaat van: Koen S op 25-04-2020  17:10 uDe gist doet zijn werk ook op lage temperaturen, dit heb ik al meermaals gemerkt. Ook tijdens de koude lagering op 4°C had mijn Plaato waterslot nog 3 tot 4 blubs per minuut en dit gedurende 3 weken. Natuurlijk gaat het zo heel langzaam. Als je echt nog een flink stuk boven je verwachte eind sg zit, mag je zelfs met een pils niet gaan lageren.
Laat dus de temperatuur langzaam terug oplopen, voeg wat gistvoeding toe en wals regelmatig met het gistingsvat. De kans is groot dat de gist terug actiever wordt.

Klopt helemaal. Door de temperatuur te verhogen verloopt de vergisting veel sneller.  Het bier gist hierdoor beter uit.

Koning_Pinteman

Ik heb dit bier 2 april gebrouwen.
Het heeft twee weken gegist, eerst op 11 graden, later op 14.
Ik heb het nog 24 uur op kamertemperatuur gehad, toen afgebouwd in temperatuur.
Een graad er af in de ochtend, en in de avond. Nu staat het op 4 graden te lageren.

De reden dat ik ben gaan lageren is dat de SG niet meer zakte, het was al drie dagen 1020.

Kan ik dit bier nog redden? Of worden het sowieso bommen?

Snelbier

Na ruim 3 weken vergisting in jouw omstandigheden lijkt het bier uitvergist.
Als je het zeker wil weten: Beetje jongbier aftappen, en met overmaat gist (zelfde gist) warm zetten en hergisten..
Kijk op welk SG je testbier eindigt, dan weet je ook wat je van je normale batch kan verwachten..
Indien géén of minimaal verschil:  lekker bottelen..
Indien testbier verder doorgist: bottelsuiker aanpassen (2,5g per SG-punt).
Makkelijker gezegd dan gedaan, maar bommetjes is erger..
Succes, Snelbier.

Koning_Pinteman

Ha Snelbier,

Dank voor het meedenken.
Zonde dat ik dat een Wyeast smackpack voor moet gebruiken.
Ik heb er nog wel een liggen, maar toch...

En warmer wegzetten zonder nieuwe gist, dat zou me ook moeten leren of het nog verder gist, toch?

Neetje

Gist van de bodem van je lagervat, indien aanwezig is al voldoende.

Maar een testbiertje op 25 graden wegzetten, goed schudden zodat er wat zuurstofinslag is en eventueel een ietsje suiker erbij zodat je kan zien dat de vergisting weer op gang is, zou ook voldoende moeten zijn.
Met een waterslotje kan je mooi het verloop volgen.

Koning_Pinteman

Bedankt Neetje,

Dat ga ik proberen.

Hoop stiekem dat het is uitvergist, en ik toch kan gaan bottelen.

Morgen nieuwe ronde, dan staat een dubbel op het programma.

beun

Waarschijnlijk is de gist al uitgeput en om die reden ook voortijdig gestopt.
Je zou dan veilig kunnen bottelen met een bottelgist met iets minder suiker voor de zekerheid. De makkelijk vergistbare suikers zijn toch al op. zal wel een iets zoete pils worden
bij een volgend ondergistend brouwsel zou ik een zorgvuldig opgekweekte en ruime starter van een smackpack gebruiken. Je weet namelijk niet hoe vitaal de gist uit de packs is. Ben hierdoor zelf al een paar keer met een bier blijven zitten wat niet of moeizaam uitgistte.
Nog makkelijker is korrelgist en daar is genoeg keuze in. Dan weet je zeker dat je genoeg vitale gist ent

stefan

Neetje

Als ik een bovengister op 20 graden heb  vergist en daarna gebotteld met 6 g/L dan duurt het al snel tussen 7 en 14 dagen op 23 tot 25 graden voordat de suiker 100% is vergist.
Dus neem je tijd.

beun

Ondergisters hebben doorgaans toch wel 4-5 weken nodig om goed uit te gisten. Lageren doe ik daarna op fust of fles. Dan kan het vaak nog zeker minimaal 3 weken duren voordat de smaak optimaal is

Jacques

Citaat van: beun op 25-04-2020  20:56 uWaarschijnlijk is de gist al uitgeput en om die reden ook voortijdig gestopt.

Zoals Neeltje al schreef kun je een starter maken met de gist onder uit het gistvat.
Doe daar complexe gistvoeding bij. Bij voorkeur Wyeast Nutrient Blend. Omdat je van deze gistvoeding meer kunt gebruiken dan van Servomyces gistvoeding komt het doseren wat minder nauw.
Het is jammer dat de gistvoeding van Wyeast zo te merken niet op voorraad is bij onze leveranciers.

Wat je ook kunt doen is wat meer gist onder uit je gistvat nemen en dat bij het wort voegen dat je opkookt voor het maken van de starter. Kook minimaal 10 minuten om de gist kapot te koken. Voor het wort kun je moutextractpoeder gebruiken of gerstemoutsiroop die je bij natuurvoedingzaken kunt kopen. Het SG van de starter hoort 1040. Dat krijg je als je 10 g moutextractpoeder oplost in 100 ml water.

Koning_Pinteman

Bedankt allen voor het meedenken.

Inmiddels weet ik dat de Wyeast die ik gebruikt heb oud was.
Een tweede, indentieke verpakking die ik tegelijk besteld had, wilde niet op gang komen bij de giststarter.
Geen activiteit in het waterslot.
Waarschijnlijk is dat de reden voor de langzame, niet geheel volledige vergisting.

Vandaag de pils gebotteld met een SG van 1016, en 6 gram/liter bottelsuiker.
Ik houd de ontwikkeling in de gaten, en heb er veel van geleerd.

De pils smaakte niet onaardig. Klein gistsmaakje nog, hopelijk doen de CO2 en bottelsuiker deze pils veel goed.

Vergelijkbare Topics (7)

15389

Reacties: 14
Gelezen: 4932

25897

Reacties: 11
Gelezen: 5067

32628

Reacties: 10
Gelezen: 3263

30876

Reacties: 27
Gelezen: 8698

41242

Reacties: 6
Gelezen: 1053


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.