Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Brewtan B - een middel met meerdere voordelen

Gestart door Jacques, 23-01-2020 23:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Tijdens de Dutch Craft Beer Conference 2020 die dit jaar op 21 januari 2020 gehouden is in Den Haag heb ik een aantal lezingen bijgewoond.

Voor een algemeen verslag van de conferentie zie
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40482
De eerste lezing die ik bijwoonde werd gegeven door Pieter Bonte van de Belgische firma Ajinomoto OmniChem. Zijn verhaal ging over het gebruik van Brewtan B. Dit product was in het verleden bekend onder de naam Tanal.
Het is een product dat je gebruikt ter verhoging van de smaakstabiliteit en colloïdale stabiliteit. Concreet betekent het dat je minder snel last hebt van verouderingsmaakjes en ook dat je minder last hebt van troebelheid als het bier wat ouder wordt.
Brewtan bestaat uit gallotannine of looizuur. Op Wikipedia kun je het volgende lezen over looizuur:
"Looizuur of gallotannine is een hydrolyseerbare tannine en komt onder andere voor in de bast van Sequoia's en eiken, in de peul van Caesalpinia spinosa en in galappels. Het beschermt de boom tegen insectenvraat en aantasting door bacteriën. Ook beschermt het de boom bij een bosbrand. Vroeger werd de gedroogde eik (eek) vermalen op een eekmolen en vervolgens tussen de te looien huiden gestrooid.
Looizuur is dus niet hetzelfde als wat onder de verzamelnaam tannine verstaan wordt, waarschijnlijk komt dit met de verwarring van tannic acid → looizuur en tannins → tanninen. Zwarte thee bevat bijvoorbeeld geen looizuur (tannic acid), maar wel andere tanninen. Groene thee echter bevat wel looizuur (gallotannine).
De molecuulformule wordt meestal weergegeven als C76H52O46, maar in feite bestaat het uit een mengsel van verwante stoffen. Het is een polymeer van moleculen van galluszuur en glucose met meestal 8 moleculen galluszuur. Het is een geel tot lichtbruin poeder dat zeer goed in water oplosbaar is; 1 gram looizuur lost op in 0,35 ml water.
"

Er zijn meerdere planten met gallotannine. Brewtan wordt gemaakt van Chinese galnoten. De looizuren van deze plant zorgt uiteindelijk voor een helderder bier. Pieter Bonte vertelde dat er ook gallotanninen afkomstig van andere planten die zorgen voor een troebelheid die permanent is. Deze zouden gebruikt worden bij witbieren om te zorgen dat het bier troebel blijft.

Je hebt verschillende versies van Brewtan te weten Brewtan B, C en F. Brewtan C en F zijn bedoeld als toevoegingen tijdens de vergisting dan wel vlak voor het afvullen. Door de toevoeging van dit middel wordt een troebeling gevormd bestaande uit samengeklonterde polyfenolen. Bij Brewtan F gebeurt dit in een paar seconden. Na toevoeging wordt het bier gefilterd om de troebelheid te verwijderen. Omdat wij als hobbybrouwers niet beschikken over filtersystemen met hele kleine poriën voor het verwijderen van de troebeling zijn zowel Brewtan C en F niet geschikt voor ons hobbybrouwers en ook niet voor veel kleine commerciële craftbrouwers.

Brewtan B daarentegen is wel geschikt voor ons. Het heeft volgens Pieter Bonte diverse voordelen:
-   inhibitie LOX-enzymen (minder oxidatiesmaak)
-   binden metaalionen waardoor anti-oxidanten uit de mout beter hun werk kunnen doen
-   minder vorming filtergel waardoor je sneller kunt filteren
-   compactere whirlpoolkegel
-   beter behoud hopbitterheid van het bier

Brewtan B zou geen invloed hebben op de schuimhoudbaarheid.

Het middel voeg je toe aan het water voor het inmaischen. Je lost het op warm water. Maak een 10%-oplossing. Trek ongeveer 30 minuten uit voor het oplossen.
Je hebt 0,15 tot 0,4 g per 10 liter nodig voor een bier met een begin SG van 1050. Bij een zwaarder bier naar verhouding meer Brewtan B gebruiken.
Een aardig weetje is dat Pieter vertelde dat een hoger alcoholgehalte van een bier zorgt voor een mindere oplosbaarheid van polyfenolen.
Zijn er leden die al ervaringen hebben opgedaan met Brewtan B? Het is onder andere te koop bij Van der Kooy/Unibrew.
https://www.unibrew-nederland.nl/Wyeast-brewtan-b-50-gram.html

pincopallino

Ik niet en ik vraag mij af of het nodig is. Mooie reportage.

EBC

Wanneer craft brouwers zich bewust met dit soort toevoegingen gaan bezighouden, dan zouden ze de term craft beter achterwege laten. Ze misleiden dan hun klanten. Helaas is het al jaren aan de gang, en is dit slechts één van de tientallen toevoegingen die gebruikt worden.

Tijd dat we wakker worden en de ware craft proberen te vinden en te koesteren, want ja, ze bestaan, gelukkig!

A craft is an activity that involves making things skilfully by hand, in a traditional way.

En daarbij voeg ik dan het gebruik van lokale producten, besteed de euros in de eigen regio, laat de lokale economie profiteren van je craft bier! Wanneer je dat niet doet als brouwer, dan verdien je het predikaat craft niet.

Ajinomoto OmniChem is toch geen Belgisch bedrijf, of?

Jacques

Craftbrouwen sluit het gebruik van hulpmiddelen niet uit. Het gaat hier om een product dat bereid is uit natuurlijke grondstoffen. Vergelijk het met Iers mos of gelatine.

Ajinomoto OmniChem heeft een fabriek in België.

hobbybob

Ik ben voor EBC, met name het gebruik van middelen uit de regio.

Hoe minder onnatuurlijke (dus middelen die zijn samengesteld en niet als dusdanig in de natuur voorkomen) hoe beter, en zoveel meer "craft" .

Ik weet dat 100% me niet zal lukken maar dichter bij de 100% hoe meer craft.

Hay

Ik ben ook voor EBC.
Een van de redenen om te gaan brouwen was voor mij om op een eerlijke manier bier te gaan brouwen.
En niet op de manier zoals de grote jongens dat doen alles is geoorloofd alleen maar om meer en meer omzet en winst.
En als je je als hobbybrouwer met zo'n middelen gaat bezighouden ben je in mijn ogen de weg kwijt.

EBC

Citaat van: Jacques op 24-01-2020  22:19 uCraftbrouwen sluit het gebruik van hulpmiddelen niet uit. Het gaat hier om een product dat bereid is uit natuurlijke grondstoffen. Vergelijk het met Iers mos of gelatine.

Ajinomoto OmniChem heeft een fabriek in België.

Craft is verworden tot de speeltuin van de grote brouwerijen.

Een stof die je toevoegt is een stof die je toevoegt. Of die nu uit natuurlijke grondstoffen komt of chemisch is samengesteld, het is identiek dezelfde stof die je toevoegt.
Je voegt iets toe. Daar gaat het om. Zodra je dat doet, verlies je in mijn ogen het kwaliteitslabel Craft.

Want zo was het opgezet en wordt het op de markt gebracht. Craft is de kwaliteit die de grote commerciële brouwerijen niet kunnen bieden. Helaas is craft verworden tot de lichtgewichten van dezelfde orde.

Enkel al de noodzaak voor een conferentie ... echte craft heeft dat niet nodig.

Jacques

Citaat van: EBC op 24-01-2020  22:38 uEen stof die je toevoegt is een stof die je toevoegt. Of die nu uit natuurlijke grondstoffen komt of chemisch is samengesteld, het is identiek dezelfde stof die je toevoegt.
Je voegt iets toe. Daar gaat het om. Zodra je dat doet, verlies je in mijn ogen het kwaliteitslabel Craft.

Dat jij een grote liefhebber van het Reinheitsgebot is bekend. Ja ik weet het je maakt uitzonderingen voor "natuurlijke grondstoffen", maar ook die bestaan uit chemische verbindingen... Alles om ons heen bestaat uit chemische verbindingen.

EBC

Citaat van: Jacques op 24-01-2020  22:41 uDat jij een grote liefhebber van het Reinheitsgebot is bekend. Ja ik weet het je maakt uitzonderingen voor "natuurlijke grondstoffen", maar ook die bestaan uit chemische verbindingen... Alles om ons heen bestaat uit chemische verbindingen.

Nee nee nee, het Reinheitsgebot heeft hier niets mee te maken.
En ik ben er ook geen groot liefhebber van. Stop toch met elke keer die insinuatie te maken  :echtboos: :weetniet:
Er zijn Duitse brouwerijen die gigantisch groot zijn. Niks met craft van doen.

Ik hou van bier zonder toevoegingen. Kruiden, suiker, andere granen dan gerst, voor mij allemaal prima. Maar zodra we gaan proberen het proces te corrigeren met allerlei middelen, dan zeg ik stop, nu ben je niet meer craft, niet meer ambachtelijk, nu ben je net als de grote commercielen, enkel gericht op stabiliteit, houdbaarheid, exportmogelijkheden en winstmaximalisatie. Vooral ook je etiket in minstens 10 talen plakken.

Hoewel de Duitsers met hun Reinheitsgebot er zeer goed in slagen perfecte bieren te brouwen zonder toevoegingen. Hetgeen je doet nadenken waarom andere brouwerijen die wel zo nodig moeten toevoegen. De enige redenen kunnen dan financieel zijn, want hun bieren zijn zeker niet beter, integendeel. Al die niet-reinheitsgebot pilsbrouwers kunnen toch niet tippen aan een echte Duitse pils. Is er dan toch iets van waar?


middelaersch

Citaat van: Jacques op 24-01-2020  22:41 uDat jij een grote liefhebber van het Reinheitsgebot is bekend. Ja ik weet het je maakt uitzonderingen voor "natuurlijke grondstoffen", maar ook die bestaan uit chemische verbindingen... Alles om ons heen bestaat uit chemische verbindingen.

Tussen het rheinheitsgebot en het toepassen van dit soort middelen bevindt zich een groot grijs gebied. Ik bedoel: het is niet zwart-wit.

Een van de charmes van het zelf bier brouwen is dat je weet wat je drinkt: een eerlijk natuurlijk zelf gemaakt product.
Daar past voor mij het gebruik van allerlei 'tovermiddeltjes' niet bij. Ergens houdt ambachtelijk brouwen op en begint het goochelen te worden.

EBC

Citaat van: middelaersch op 24-01-2020  22:56 uTussen het rheinheitsgebot en het toepassen van dit soort middelen bevindt zich een groot grijs gebied. Ik bedoel: het is niet zwart-wit.

Een van de charmes van het zelf bier brouwen is dat je weet wat je drinkt: een eerlijk natuurlijk zelf gemaakt product.
Daar past voor mij het gebruik van allerlei 'tovermiddeltjes' niet bij. Ergens houdt ambachtelijk brouwen op en begint het goochelen te worden.

Dat bedoel ik!

Pas maar op met het proeven van je collega hobbybrouwers, want er zitten heel wat alchemisten tussen.

Jacques

Citaat van: EBC op 24-01-2020  22:53 uIk hou van bier zonder toevoegingen. Kruiden, suiker, andere granen dan gerst, voor mij allemaal prima. Maar zodra we gaan proberen het proces te corrigeren met allerlei middelen, dan zeg ik stop, nu ben je niet meer craft, niet meer ambachtelijk, nu ben je net als de grote commercielen, enkel gericht op stabiliteit, houdbaarheid, exportmogelijkheden en winstmaximalisatie.

Reinheitsgebot met wat uitzonderingen zoals ik al schreef dus...  >:D

Waar de grens ligt van toevoegingen is voor iedereen verschillend.
Wat is er mis met toevoegingen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid maar wel zorgen voor een kwalitatief beter bier?

Oscar

Citaat van: Jacques op 24-01-2020  22:19 uCraftbrouwen sluit het gebruik van hulpmiddelen niet uit. Het gaat hier om een product dat bereid is uit natuurlijke grondstoffen. Vergelijk het met Iers mos of gelatine.

Toen ik in 2010 bij de Leckere begon te werken gebruikten zij dit al. Of ze het nog gebruiken weet ik niet...

En feitelijk is alles in de wereld bereid uit natuurlijke grondstoffen. Dus zelf de meest vreselijke chemicaliën zijn bereid uit natuurlijk grondstoffen. Plastic ook (olie is een natuurproduct) .... dus dat is een zeer niets zeggende zin... ;)

middelaersch

Citaat van: Jacques op 24-01-2020  23:04 uReinheitsgebot met wat uitzonderingen zoals ik al schreef dus...  >:D

Waar de grens ligt van toevoegingen is voor iedereen verschillend.
Wat is er mis met toevoegingen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid maar wel zorgen voor een kwalitatief beter bier?

Iedereen moet als hobbyist vooral doen wat hij / zij zelf leuk vindt.

Maar als je als professional ergens het label 'craft' op plakt, dan suggereer je iets. En als je dan dit soort middelen toepast, dan ben je voor mijn gevoel de consument een beetje voor de gek aan het houden. Als ik bier koop dat ik nog niet ken kijk ik altijd even naar de ingrediënten... wat deze boer niet kent dat drinkt hij niet  :proost:

Jacques

Citaat van: Oscar op 24-01-2020  23:10 uToen ik in 2010 bij de Leckere begon te werken gebruikten zij dit al. Of ze het nog gebruiken weet ik niet...

En feitelijk is alles in de wereld bereid uit natuurlijke grondstoffen. Dus zelf de meest vreselijke chemicaliën zijn bereid uit natuurlijk grondstoffen. Plastic ook (olie is een natuurproduct) .... dus dat is een zeer niets zeggende zin... ;)

De Leckere brouwt toch biologische bieren...  :)

Je hebt gelijk dat alles bestaat uit chemische stoffen. Ik noem het zo omdat de polyfenol waaruit Brewtan bestaat in de natuur voor komt en gewonnen wordt uit galnoten.

Jacques

Citaat van: middelaersch op 24-01-2020  23:17 uMaar als je als professional ergens het label 'craft' op plakt, dan suggereer je iets. En als je dan dit soort middelen toepast, dan ben je voor mijn gevoel de consument een beetje voor de gek aan het houden. Als ik bier koop dat ik nog niet ken kijk ik altijd even naar de ingrediënten...

De meest craftbrouwers zetten niet op hun etiket dat ze een craftbrouwer zijn. Het is de branchevereniging die deze naam hanteert.

EBC

Citaat van: Jacques op 24-01-2020  23:04 uWat is er mis met toevoegingen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid maar wel zorgen voor een kwalitatief beter bier?

Jupiler is kwalitatief een superbier. Niets op aan te merken. Commercieel één van de beste in de huidige markt. Maar verre van lekker. Er bestaat bijna geen slechtere pils. Nou ja, wanneer je ervaren genoeg bent om te proeven wat er voor stoffen in gebruikt worden, en je ze kan herkennen.
Als je dat kan ... dan is het einde Jupiler.

(Kom bij mij op cursus in Maasmechelen, dan leer ik je alles hierover, je gaat versteld staan.)

Het lijkt erop dat het forum gesponsord wordt en Jacques niet objectief mag zijn.

EBC

Citaat van: middelaersch op 24-01-2020  23:17 uIedereen moet als hobbyist vooral doen wat hij / zij zelf leuk vindt.

Maar als je als professional ergens het label 'craft' op plakt, dan suggereer je iets. En als je dan dit soort middelen toepast, dan ben je voor mijn gevoel de consument een beetje voor de gek aan het houden. Als ik bier koop dat ik nog niet ken kijk ik altijd even naar de ingrediënten... wat deze boer niet kent dat drinkt hij niet  :proost:

Helaas is een ingredienten specificatie op bier niet verplicht. Je mag er als brouwerij opzetten wat je wilt. Sommigen zetten er niks op, anderen enkel wat ze willen. Je mag gewoon weglaten wat je niet bekend wil zijn.

hans100w

Citaat van: Jacques op 23-01-2020  23:33 uBrewtan wordt gemaakt van Chinese galnoten.

Oei!

middelaersch

Citaat van: Jacques op 24-01-2020  23:19 uDe meest craftbrouwers zetten niet op hun etiket dat ze een craftbrouwer zijn. Het is de branchevereniging die deze naam hanteert.

Ik bedoel dat 'label er op plakken'  figuurlijk. Door hun manier van marketing en presentatie suggereren ze iets, wat sommigen wel en sommigen helemaal niet waarmaken.

Oscar

Citaat van: hans100w op 24-01-2020  23:26 uOei!

Corona... :o :o :o

middelaersch

Citaat van: EBC op 24-01-2020  23:24 uHelaas is een ingredienten specificatie op bier niet verplicht. Je mag er als brouwerij opzetten wat je wilt. Sommigen zetten er niks op, anderen enkel wat ze willen. Je mag gewoon weglaten wat je niet bekend wil zijn.

Ajj, dat wist ik niet. Kwalijke zaak en vreemd. Voor veel andere producten moet dat wel.

EBC

Citaat van: middelaersch op 24-01-2020  23:41 uAjj, dat wist ik niet. Kwalijke zaak en vreemd. Voor veel andere producten moet dat wel.
Zoek maar eens op een Duvel of Westmalle, ha en Westvleteren weet alle verplichte nummers op een kroonkurk te zetten.

Haagse Wouter

Citaat van: EBC op 24-01-2020  22:53 uNee nee nee, het Reinheitsgebot heeft hier niets mee te maken.
En ik ben er ook geen groot liefhebber van. Stop toch met elke keer die insinuatie te maken  :echtboos: :weetniet:

Ja, ik snap er helemaal niets waarom. Waarom denkt Jacques dat toch?

Citaat van: EBC op 02-03-2018  01:07 uWat pils betreft geldt voor mij maar één norm. Reinheitsgebot. Deze kwaliteitsnorm is niet te onderschatten. Smaken verschillen gelukkig.

Citaat van: EBC op 18-02-2018  20:29 uSimpel, gebruik 3-4 % in je blonde bieren als vervanging van pilsmout, en je hoeft geen pH correctie meer te doen.

Je werkt zonder toevoegingen, je hebt pH onder controle, je hoeft geen dure pH meter te kopen, het geeft je een goed gevoel  :biersmile:.

Reinheitsgebot rules.

Citaat van: EBC op 11-05-2009  08:31 uLange leve het Reinheitsgebot! (voor pils)  :groots:

Gisteren heb ik weer wat Belgische pilsen gedronken. Dan weet je weer dat het Reinheitsgebot goed is voor pils. Wat een marginaal drankje is het geworden, zonder de verplichting mout en echte hop te gebruiken.

Citaat van: EBC op 17-05-2009  07:40 uDat zou inderdaad kunnen Jacques...

Toch is de enige wet in bierland die de consument een waarborg geeft over ingredienten. Zo'n wet hebben we hard nodig.
Lange leve het Reinheitsgebot!


Jacques

Citaat van: EBC op 24-01-2020  23:22 uHet lijkt erop dat het forum gesponsord wordt en Jacques niet objectief mag zijn.

We hebben een andere mening over toevoegingen. Het is zeker niet dat elke toevoeging een negatief effect heeft.

Met Brewtan heb ik nog nooit gebrouwen, maar ik wil het wel uitproberen. Ik test graag en sluit uit principe geen grondstoffen uit.

Vergelijkbare Topics (7)

30807

Reacties: 6
Gelezen: 2264

41800

Reacties: 2
Gelezen: 792

22773

Reacties: 9
Gelezen: 3702

10383

Reacties: 14
Gelezen: 6183


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.