Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Wat is het nut van hout in alcohol toevoegen?

Gestart door rajd, 10-01-2020 23:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

rajd

Ik vroeg me af.. veel brouwers (waaronder ik) gebruiken stukjes hout om mee te "oak agen". Zo ook ik; ik maak gebruik van versnipperde Jack Daniels vaten en voeg dit hout aan bijv. een RIS toe. Hoewel ik daar tot nu toe altijd over tevreden ben geweest toch een vraag. Het proces wat ik volg is dat ik het hout eerst een maandje op alcohol zet alvorens ik aan mijn bier toevoeg. Ik gebruik daarvoor overigens vrijwel altijd whisky of bourbon.

Nu weet ik dat de alcohol uit de sterke drank (de?) smaak onttrekt aan het hout en dat het typisch is om, na de hoofdvergisting, het hout en de sterke drank aan het bier toe te voegen.

Mijn vraag is... wat is het nut van het toevoegen van het hout? Stel ik laat het hout 1 of 2 maanden op een sterke drank staan, mag ik dan aannemen dat alle smaken aan het hout onttrokken zijn en dat ik het mengen van het gebrouwen bier met de alcohol (met houtsmaak) resulteert in het product dat ik zoek? Of vind er alsnog interactie tussen bier, sterke drank en hout plaats, waardoor het (enkele maanden) laten rijpen toch van nut is?

beermenke

Ik denk dat er steeds smaken vanuit het hout vrijkomen.
In het verleden wijn gemaakt en had een extract van houtsnippers die constant in alcohol lagen.
Dit extract voegde ik naar smaak toe. Doe ik met bier idem. Je zult toch moeten proeven en mijn mening is dat toevoegen van extract beter meetbaar is dan hout laten rijpen in bier.
Ik denk dat iedereen zelf moet bepalen wat voor hem of haar het beste lijkt.
Ik voeg een week voor bottelen naar smaak toe en heb zo minder werk en risico is mijn persoonlijke mening. Doe het wel maar met 1 bier jaarlijks.

Jacques

Citaat van: rajd op 10-01-2020  23:32 uMijn vraag is... wat is het nut van het toevoegen van het hout? Stel ik laat het hout 1 of 2 maanden op een sterke drank staan, mag ik dan aannemen dat alle smaken aan het hout onttrokken zijn en dat ik het mengen van het gebrouwen bier met de alcohol (met houtsmaak) resulteert in het product dat ik zoek? Of vind er alsnog interactie tussen bier, sterke drank en hout plaats, waardoor het (enkele maanden) laten rijpen toch van nut is?

Of alle smaak uit het hout is na 1 of 2 maanden betwijfel ik.
Ik merk in ieder geval de er meer smaken uit het hout komt als je de alcohol er langer op laat staan.

Door craftbrouwers worden oude vaten gebruikt waar vaak al jaren andere drank in heeft gestaan. Die geven ook smaak af (ook van de drank die er in gezeten heeft...)

goom

Citaat van: rajd op 10-01-2020  23:32 uIk vroeg me af.. veel brouwers (waaronder ik) gebruiken stukjes hout om mee te "oak agen". Zo ook ik; ik maak gebruik van versnipperde Jack Daniels vaten en voeg dit hout aan bijv. een RIS toe. Hoewel ik daar tot nu toe altijd over tevreden ben geweest toch een vraag. Het proces wat ik volg is dat ik het hout eerst een maandje op alcohol zet alvorens ik aan mijn bier toevoeg. Ik gebruik daarvoor overigens vrijwel altijd whisky of bourbon.

Nu weet ik dat de alcohol uit de sterke drank (de?) smaak onttrekt aan het hout en dat het typisch is om, na de hoofdvergisting, het hout en de sterke drank aan het bier toe te voegen.

Mijn vraag is... wat is het nut van het toevoegen van het hout? Stel ik laat het hout 1 of 2 maanden op een sterke drank staan, mag ik dan aannemen dat alle smaken aan het hout onttrokken zijn en dat ik het mengen van het gebrouwen bier met de alcohol (met houtsmaak) resulteert in het product dat ik zoek? Of vind er alsnog interactie tussen bier, sterke drank en hout plaats, waardoor het (enkele maanden) laten rijpen toch van nut is?
Wel eens van extractie gehoord?

SVB

Citaat van: goom op 12-01-2020  11:30 uWel eens van extractie gehoord?
Goed antwoord, goed verwoord... echt een grote toevoeging!

goom

Citaat van: SVB op 12-01-2020  12:37 uGoed antwoord, goed verwoord... echt een grote toevoeging!
Bedankt... en o ja.. als je bier gaat brouwen verdiep je dan eerst in de materie.

SVB

Of leren lezen... voor je een nutteloos antwoord geeft. Overigens neem ik aan dat je volgens deze logica nooit zelf vragen hebt en het antwoord op elke vraag van een ander is dan ook standaard 'ga het zelf maar opzoeken'

Hij geeft al aan dat ie extractie wel kent, feitelijk vraagt ie zich af of dat al voldoende is of dat ie nog wezenlijke verschillen kan verwachten. Lijkt me nou net iets waar een forum prima antwoord op kan geven, iets met een heleboel mensen en heel veel ervaring.

rajd

Citaat van: SVB op 12-01-2020  16:10 uOf leren lezen... voor je een nutteloos antwoord geeft. Overigens neem ik aan dat je volgens deze logica nooit zelf vragen hebt en het antwoord op elke vraag van een ander is dan ook standaard 'ga het zelf maar opzoeken'

Hij geeft al aan dat ie extractie wel kent, feitelijk vraagt ie zich af of dat al voldoende is of dat ie nog wezenlijke verschillen kan verwachten. Lijkt me nou net iets waar een forum prima antwoord op kan geven, iets met een heleboel mensen en heel veel ervaring.

Ik was er even niet, maar in mijn afwezigheid heb je de essentie van mijn vraag prima verwoord :). Het principe dat ik nu toe pas is m.i. per definitie extractie. Je kunt mijn vraag wellicht ook anders lezen: is er een relatie tussen de snelheid van het extraheren van smaken en het percentage alcohol waarmee geëxtraheerd wordt?

Mocht het bijv. zo zijn dat een extract uit hout goed genoeg gemaakt kan worden middels sterke drank, dan vereenvoudigt dit het proces enorm. In het verleden heb ik telkens mijn bier gedurende maanden weggezet op houtsnippers. Dat betekent dat ik ergens een fles in gebruik heb die ik niet anders kan gebruiken, lang moet wachten, een koolzuurdekentje aanleggen, meerdere malen overhevelen et cetera. Als dat ik allemaal over zou kunnen slaan, zonder op smaak in te boeten, dan ben ik zeer geïnteresseerd :).

Jacques

Citaat van: rajd op 12-01-2020  16:53 uIk was er even niet, maar in mijn afwezigheid heb je de essentie van mijn vraag prima verwoord :). Het principe dat ik nu toe pas is m.i. per definitie extractie. Je kunt mijn vraag wellicht ook anders lezen: is er een relatie tussen de snelheid van het extraheren van smaken en het percentage alcohol waarmee geëxtraheerd wordt?

Mocht het bijv. zo zijn dat een extract uit hout goed genoeg gemaakt kan worden middels sterke drank, dan vereenvoudigt dit het proces enorm. In het verleden heb ik telkens mijn bier gedurende maanden weggezet op houtsnippers. Dat betekent dat ik ergens een fles in gebruik heb die ik niet anders kan gebruiken, lang moet wachten, een koolzuurdekentje aanleggen, meerdere malen overhevelen et cetera. Als dat ik allemaal over zou kunnen slaan, zonder op smaak in te boeten, dan ben ik zeer geïnteresseerd :).

Zoals ik al schreef komen er ook na een langere periode smaakactieve stoffen vrij uit houtsnippers.

Hoe snel het extractieproces gaat hangt van meerdere factoren af. Denk aan temperatuur waarbij de extractie plaatsvindt en de structuur van het hout. Zo is bekend dat er een verschil is tussen Amerikaans eiken en Frans eiken.
Als je snippers gebruikt is de grootte van de snippers van belang. Bij grove snippers duurt de extractie langer.

Wat je kunt doen is snippers gedurende een langere periode op alcohol zetten om zo veel mogelijk stoffen te extraheren. Vervolgens kun je naar smaak het extract toevoegen.

rajd

Citaat van: Jacques op 12-01-2020  21:39 uZoals ik al schreef komen er ook na een langere periode smaakactieve stoffen vrij uit houtsnippers.

Hoe snel het extractieproces gaat hangt van meerdere factoren af. Denk aan temperatuur waarbij de extractie plaatsvindt en de structuur van het hout. Zo is bekend dat er een verschil is tussen Amerikaans eiken en Frans eiken.
Als je snippers gebruikt is de grootte van de snippers van belang. Bij grove snippers duurt de extractie langer.

Wat je kunt doen is snippers gedurende een langere periode op alcohol zetten om zo veel mogelijk stoffen te extraheren. Vervolgens kun je naar smaak het extract toevoegen.

Ik was inderdaad aan dat laatste aan het denken. Voor mijn huidige project heb ik daar weinig aan, echter voor toekomstige projecten is dat een aardige manier om de periode tot het bier op fles gaat zo kort als mogelijk te houden.

Momenteel gebruik ik de snippers van Jack Daniels (dus Amerikaans eiken). De snippers verschillen onderling nogal van grootte - de kleinste zou ik als splinter willen beschrijven, maar sommigen (lees: de groteren) zijn ook wel tot een kleine cm dik, 5 cm lang en 3 cm breed.

DoubleW

Enige toevoeging aan het verhaal van Jacques:
- extractie van geur, smaak en kleurstoffen vindt effectiever plaats bij alc boven 50% etherische olien zelfs boven 75%.
- maceratie bij hogere temperaturen versnelt het proces, bij 30 graden voor 1 week win je 2 maanden.
- keuze aan alcohol? Waarom whisky? Whisky is een graan jenever die 3 jaar en 1 dag op hout heeft gelegen. Neem gewoon wodka  die neutraal is en spice deze zonodig zelf met:
- tonkaboon
- cacao nibs
- dennetopjes
- kruidnagel
- dragon
- pepers - rood, zwart, roze, jalapeno
- vanille

Etc

Groet

Vergelijkbare Topics (7)

39808

Reacties: 16
Gelezen: 2955

25201

Reacties: 7
Gelezen: 3213

30544

Reacties: 7
Gelezen: 3064

6636

Reacties: 16
Gelezen: 7452


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.