Wat vragen van een beginnende brouwer over mijn Bo(c)kbier

Gestart door SvenHF, 18-09-2018 21:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

SvenHF

Hallo,

Ik ben een beginnende brouwer en nou heb ik n.a.v. meerdere recepten uit boeken en recepten op dit forum een eigen recept bedacht.(zie foto)



Maar nu heb ik nog een aantal vragen:
- Ik heb een Arsegan easybrew 30. Is er iemand met ervaring met deze ketel mbt, tot de hoeveelheid water bij het maischen en het spoelen die nodig is om op ongeveer 20 liter uit te komen in het gistvat.
- In alle recepten die ik gelezen heb kan ik nou niet precies achterhalen wat ik met de vergisting moet doen. Ik gebruik als gist Wyeast 2206 Bavarian Lager. Ik heb een goed sluitend vergistingsvat van 31 liter met kraan en waterslot(groen/wit van de Brouwmarkt) En een koelkast/vergistingskas(stc-1000). Welke temperatuur en hoe lang(ongeveer) voor de hoofdveristing? en nou las ik in" verander water in bier" dat ik de nagisting in hetzelfde vat kan doen(scheelt overhevelen en ik heb maar 1 vat dat zo groot is) maar dacht zelf aan nagisten in fles. Wat is wijsheid? Iemand tips? Temperatuur? hoe lang? Nog suiker erbij?

Bij voorbaat dank voor alle reacties en tips.

seed7

Voor de vergisting 'moet' je een grote starter maken, 1 zak op ~3 liter starterwort van 1.040. Op de brouwdag deze starter langzaam terug koelen.
Je wort koelen tot 10C en dan de starter er bij.
Zet in je receptuur dat je 3 l extra water toe voegt en corrigeer eventueel je stort daarvoor.
In principe hoef je daarna niets meer te doen dan wachten tot het bier uitgegist is. Dat kan wel 3-4 weken duren.

Ingo (het simpelste bokbier: 100% muenchner)

SvenHF

Ok, ik maak dus een paar dagen van tevoren een giststarter van moutextract en mijn smackpack.
En dan na 3 a 4 weken (als het uitgegist is) bottelsuiker toevoegen en bottelen toch?

tdp

Plat gezegd komt het daar wel op neer.

Wat is je idee achter deze uitgebreide moutstort eigenlijk?

SvenHF

Niet echt een idee. Maar naar aanleiding van meerdere recepten de meest gangbare moutsoorten voor bokbier bestudeerd en nu geprobeerd om een niet standaard eigen recept te maken. Met BrouwHulp kwam ik zo op de waardes die ik van voren een bedacht had. En de smaak eigenschappen van de moutsoorten geven hopelijk de smaak aan het bier die ik voor ogen heb. Maar zoals ik al zei beginnend brouwer :) , leerzaam wordt het vast.

Nick H.

Citaat van: SvenHF op 18-09-2018  21:08 uHallo,

Ik ben een beginnende brouwer en nou heb ik n.a.v. meerdere recepten uit boeken en recepten op dit forum een eigen recept bedacht.(zie foto)



Maar nu heb ik nog een aantal vragen:
- Ik heb een Arsegan easybrew 30. Is er iemand met ervaring met deze ketel mbt, tot de hoeveelheid water bij het maischen en het spoelen die nodig is om op ongeveer 20 liter uit te komen in het gistvat.
- In alle recepten die ik gelezen heb kan ik nou niet precies achterhalen wat ik met de vergisting moet doen. Ik gebruik als gist Wyeast 2206 Bavarian Lager. Ik heb een goed sluitend vergistingsvat van 31 liter met kraan en waterslot(groen/wit van de Brouwmarkt) En een koelkast/vergistingskas(stc-1000). Welke temperatuur en hoe lang(ongeveer) voor de hoofdveristing? en nou las ik in" verander water in bier" dat ik de nagisting in hetzelfde vat kan doen(scheelt overhevelen en ik heb maar 1 vat dat zo groot is) maar dacht zelf aan nagisten in fles. Wat is wijsheid? Iemand tips? Temperatuur? hoe lang? Nog suiker erbij?

Bij voorbaat dank voor alle reacties en tips.

Begin eens rustig om de databank voor je brouwinstallatie in te voeren. Dan kan je programma precies berekenen hoeveel water je nodig hebt. Hier een voorbeeld zoals ik het ingevuld heb. Dan kun je in je recept meteen zien dat het programma je maisch- en spoelwater uitrekent.



Als je op de site van Wyeast kijkt, zie je dat deze gist te gebruiken is bij 46-58 graden Fahrenheit (= circa 9 tot 12 graden Celsius).
https://wyeastlab.com/yeast-strain/bavarian-lager
Het best maak je een "starter"voor je gist. In het brouwprogramma kun je zelf berekenen hoeveel starter, als je de data juist invult.
zie voorbeeld.


Over de lengte van vergisting zijn genoeg tips op dit forum; maar enkele dagen hoofdgisting bij cica 10 graden, tot die vergisting minder actief is - dan meet je het SG en als het voldoende gezakt is, even proeven of er botersmaak is, zo ja - 2 dagen naar 18 graden voor de zogenaamde diacetylrust, vervolgens 4 tot 6 weken bij 1 tot 3 graden uit laten rijpen.

 :biersmile:

SvenHF

Bedankt voor je heldere uitleg. Ik heb voor mijn brouwinstallatie dit allemaal wel ingevuld maar de verdampingssnelheid, verlies in de kookketel en gemiddelde brouwzaal rendement is allemaal puur gissen voor mij. Ik dacht er zijn vast veel leden met een  easybrew die wel weten hoeveel liters je nodig hebt voor uiteindelijk 20 liter.
Die tabel van de gist had ik nog niet gezien, daar ga ik me nog eens in verdiepen. Met jouw tips en die uit vorige posts gaat het gisten nu wel lukken denk ik.

Vergelijkbare Topics (7)

32476

Reacties: 7
Gelezen: 2854

43252

Reacties: 7
Gelezen: 777

21986

Reacties: 7
Gelezen: 3936

5403

Reacties: 18
Gelezen: 27041

20453

Reacties: 2
Gelezen: 1880


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.