Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Giststarter help

Gestart door PaultjePils, 09-05-2017 14:28 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

PaultjePils



Beste forumleden,

Ik ben Paul en gebruik dit forum al een jaar lang om mijn nieuwe hobby te begeleiden. Afgelopen vrijdag heb ik voor het eerst geprobeerd een giststarter te maken. Uiteraard heb ik daarvoor alle tips op het forum gebruikt maar toch zit ik nog met wat vragen. Ik heb uiterst schoon gewerkt (ontsmet, koken, alcohol doekjes etc) en heb 500 ml water gebruikt met 50 gram licht moutextract en een zakje drooggist dat goed zou moeten zijn voor 20 liter bier. Nou zal dit volume wellicht wat weinig zijn maar ik heb eenmaal geen erlenmeyer groter dan 750 ml in bezit. Idee was ook om een giststarter te maken 24 uur van tevoren en niet het gist te kweken. Het gist was goed geroerd met een magneetroerder en begon 3 uur later luchtbelletjes/schuim te vormen. Voor het brouwen zaterdag zag ik echter wat rare witte schuimachtig eilandjes drijven (foto). Ook ging er af en toe een stukje gist/sediment(?) omhoog als een soort lavalamp dat dan weer langzaam wegzakte wat ook goed op de foto te zien is. Omdat er schoon gewerkt was leek mij een infectie niet meteen aan de orde maar ben toch niet gaan brouwen omdat ik het gist niet durfde te gebruiken. Nu mijn vraag dus, zijn er mensen bekend met deze witte schuimvlokjes? Is het ge├»nfecteerd? En als het nog goed is, kan ik het gist weer opnieuw actief maken na al die dagen ertussen? Een wat lang verhaal maar ik wil graag compleet zijn. Alvast bedankt voor jullie tijd 😊

Fermon


Knobby

Zo op deze foto en uit je verhaal lijkt me dat hier niets mis mee is.
Gewoon in de koelkast zetten, dan 24u voor je wilt brouwen de vloeistof voorzichtig van het neergeslagen gist afgieten en nieuw moutextract toevoegen (wel weer eerst koken en koelen uiteraard).

Als je een grotere starter wilt maken dan je in je container kwijt kunt kun je dat ook in meerdere stappen doen. Een getrapte starter noemen we dat. Na de eerste keer zet je het een nacht in de koelkast, schenk je de vloeistof af en voeg je nieuwe toe.



ciesvandekwis

Zo'n zakje van 11 gram eet die halve liter op 2-3 uur op. Dus in het vervolg grotere starter nemen, 1,5 L voor zo'n zakje. Maar als je maar 20 liter brouwt zie ik het nut van een starter niet in.
Je hoeft trouwens geen dure erlenmeyer te kopen, ik gebruik zo'n bruine apotheekfles, eens navragen bij je lokale apotheker. Ook de grotere karaffen (ik Ikea hebben ze die voor een prijsje) doen het goed, zolang je maar krachtige magneten hebt.

Knobby

Het voordeel van een dure erlenmeyer is dat het van borosilicaat is gemaakt, dat knapt niet bij grote snelle temperatuur veranderingen. Ik koel hiermee het moutextract van kokend heet door het gewoon in de gootsteen met koud water te zetten. Ieder normaal glas springt dan.
Natuurlijk valt daar omheen te werken, maar ik vind het fijn.

crazyjopje

Citaat van: Knobby op 09-05-2017  18:04 uHet voordeel van een dure erlenmeyer is dat het van borosilicaat is gemaakt, dat knapt niet bij grote snelle temperatuur veranderingen. Ik koel hiermee het moutextract van kokend heet door het gewoon in de gootsteen met koud water te zetten. Ieder normaal glas springt dan.
Natuurlijk valt daar omheen te werken, maar ik vind het fijn.
Inderdaad... Ik kook zelfs mijn wort voor de starter al in de Erlenmeyer... Dan is deze meteen mooi steriel dan inderdaad koelen in koud water gist erbij en op de roerder

Knobby

Citaat van: crazyjopje op 10-05-2017  13:33 uInderdaad... Ik kook zelfs mijn wort voor de starter al in de Erlenmeyer... Dan is deze meteen mooi steriel dan inderdaad koelen in koud water gist erbij en op de roerder
Zet je de Erlenmeyer dan gewoon op het vuur of doe je au bain marie? Heb zelf een keer au bain marie geprobeerd, maar dat wilde niet echt koken terwijl het pannetje water wel wild kookte...

PaultjePils

Alright, bedankt mannen! Ik ga het gist gebruiken en in de toekomst een grotere erlenmeyer scoren. Alhoewel ik zelf met erlenmeyers voorzichtig doe met temperatuurverschillen is het wel mooi glaswerk om te hebben.
Citaat van: ciesvandekwis op 09-05-2017  16:16 uZo'n zakje van 11 gram eet die halve liter op 2-3 uur op. Dus in het vervolg grotere starter nemen, 1,5 L voor zo'n zakje. Maar als je maar 20 liter brouwt zie ik het nut van een starter niet in.
In mijn ervaring gaan de zogeheten smackpacks (wat mij lijkt op een soort giststarter?) sneller gisten dan als ik droog gist gebruik. Daarom dacht ik dat dan de gisting sneller op gang zou komen met een giststarter en ik niet steeds na een brouwdag als een neuroot het gistingsvat in de gaten hoef te houden of het ooit nog gaat beginnen.  ;D

crazyjopje

Citaat van: Knobby op 10-05-2017  13:46 uZet je de Erlenmeyer dan gewoon op het vuur of doe je au bain marie? Heb zelf een keer au bain marie geprobeerd, maar dat wilde niet echt koken terwijl het pannetje water wel wild kookte...
Gewoon op rustig vuur ja. Hoeft vaak maar weinig te koken dus vol gas op de wokbrander is niet nodig ;)

hetspook

Citaat van: PaultjePils op 10-05-2017  13:53 uAlright, bedankt mannen! Ik ga het gist gebruiken en in de toekomst een grotere erlenmeyer scoren. Alhoewel ik zelf met erlenmeyers voorzichtig doe met temperatuur verschillen is het wel mooi glaswerk om te hebben.In mijn ervaring gaan de zogeheten smackpacks (wat mij lijkt op een soort giststarter?) sneller gisten dan als ik droog gist gebruik. Daarom dacht ik dat dan de gisting sneller op gang zou komen met een giststarter en ik niet steeds na een brouwdag als een neuroot het gistingsvat in de gaten hoef te houden of het ooit nog gaat beginnen.  ;D

En toch is dat precies andersom
Bij een smackpack maak je een starter (je hebt er vaak meer als 1 nodig)
Bij korrelgist gebruik je meerdere zakjes wanneer dit nodig is ipv een starter te maken.

Vergelijkbare Topics (7)

5792

Reacties: 23
Gelezen: 6276

33551

Reacties: 2
Gelezen: 1279

26501

Reacties: 11
Gelezen: 3236

21645

Reacties: 44
Gelezen: 13791

14406

Reacties: 23
Gelezen: 8520

2011

Gestart door curlo del culla


Reacties: 9
Gelezen: 4071

02-02-2005 13:37 u
door curlo del culla

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.