Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Blond bier is amberkleurig

Gestart door vaalv, 26-09-2016 22:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

vaalv

Beste allemaal,

Vandaag na 7 weken een blond bier kunnen proeven, alleen was het geen blond bier maar meer amberkleurig. Heeft iemand enig idee waar dit fout kan zijn gegaan? Ook was er een hele matige schuimkraag. Zou het kunnen dat het nagisten op de fles fout is gegaan?

Edit:

Ik heb in plaats van 23 liter, 3,5 liter gebrouwen. De gebruikte gist is de Fermentis Safbrew T-58. Tevens volg ik de moutextract versie.

Belgisch zwaar blond bier
Opbrengst 23 L

Voor de maisch
- Belgische pilsmout 5,6 kg
- CaraPils mout 450 g
- Aromamout 300 g

Voor de kook
Kooktijd 1 uur en 10 minuten

Hop
- Saaz 4,2% 47 gram begin van de kook
- Tettnang 4,5% 58 gram laatste 15 minuten van de kook

Overige
- Ultramoss 1 theelepel laatste 15 minuten van de kook
- Lichte Belgische kandijsuiker 750 gram laatste 5 minuten van de kook

Gisting
Vergisting 24 graden Celsius Afrijping 7 weken op 12 graden Celsius

Gist
Wyeast 1762 Belgian Abbey II

Moutextract versie
- 450 gram CaraPils mout op 30 minuten in 27 liter water op 65 graden.
- 3,6 kg droog extra licht moutextract.

Bedankt en groetjes!

Haagse Wouter

Ik zou je recept posten en details geven over hoe je te werk bent gegaan.
Men kan je niet helpen zonder de achtergrond info.

Oscar

Citaat van: vaalv op 26-09-2016  22:15 uBeste allemaal,

Vandaag na 7 weken een blond bier kunnen proeven, alleen was het geen blond bier maar meer amberkleurig. Heeft iemand enig idee waar dit fout kan zijn gegaan?

Oxidatie! Oxidatie maakt je bier donkerder. Was je bier blond bij het afvullen?

Gerb

Mits je niet veel gekleurde mouten hebt gebruikt, ben ik het eens met Oscar. Hoe lang heb je het bier na de hoofdvergisting laten staan. En hoeveel kopruimte was er aanwezig? Heb je het bier netjes in de fles (pijpje tot op de bodem) afgevuld?

Eric v B

(Te) lang gekookt? Mailard.

hans_nwk

Wat ik gemerkt heb toen ongewoon met aanzuren van de maisch om de pH goed te krijgen dat mijn blonde bieren iets blonder werden. De pH heeft hier wat invloed op.

vaalv

Bedankt voor de vele reacties! Het zou inderdaad kunnen dat het tijdens het vullen fout is gegaan. Ik gebruik zo'n glazen fles voor het gisten en tijdens het overhevelen naar de flesjes werd het een beetje rommelig. Het overhevelen viel namelijk een aantal keren stil in de slang. Volgende keer maar weer de brouwemmer met kraantje gebruiken!


Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.