Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Grotere opbrengst, meer bier met kleine ketel

Gestart door zwager 2, 08-05-2015 16:51 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

zwager 2

Inmiddels drie jaar "echt" aan het brouwen met mijn Zwager en op een waarschijnlijk vaker voorkomend probleem gestuit.
We hebben al een stuk of 10 verschillende bieren gebrouwen met als laatste een super lekkere IPA. Bij de laatste bieren kwamen we al tot de conclusie dat onze bier voorraad eerder op was dan dat we weer een nieuwe brouwafspraak hadden staan. Dit houdt mede in dat we of alcoholisten geworden zijn, er te lang over doen voor een nieuwe brouwafspraak of een inmiddels te kleine installatie hebben. Voor dit topic ga ik er maar van uit dat het een te kleine installatie is...

Nu ben ik bezig met een witbier recept waarbij ik 4,5% tot 5% alc. Wens en een hogere opbrengst (hoeveelheid liters) bier wil met ons veel te kleine ketel.

Vraag:
Is het mogelijk en verstandig om tijdens het koelen 5 liter extra gekookt water toe te voegen in de kookketel zodat de opbrengst hoger is?
Ons gistvat kan nog zeker 10 liter extra hebben en heeft dan nog ruimte over.
In BrouwHulp heb ik de juiste hoeveelheid water ingevoerd voor de juiste opbrengst maar wil de laatste 5 liter er dan later aan toe voegen.

Misschien is er ergens ander al iets over geschreven maar dit kon ik helaas niet vinden ondanks dat ik het forum veelvuldig raadpleeg.

Denk alvast.

Groeten,
Michiel.

Woozl

High gravity brouwen is wat je zoekt
Is wel op dit forum te vinden, maar volgens mij zijn er niet veel brouwers die dit doen.

Ik ben er nu wel zelf aanbegonnen, vanwege de punten die jij al aangeeft, maar ben ook nog zoekende.
De hopgift aanpassen is het lastigst (ivm isomeren).
Wellicht dat de meer ervaren brouwers hier hun mening over kunnen geven.

Volgens mij wordt het in de VS meer gedaan dan hier.

Paulus

foz

Citaat van: zwager 2 op 08-05-2015  16:51 uVraag:
Is het mogelijk en verstandig om tijdens het koelen 5liter extra gekookt water toe te voegen in de kookketel zodat de opbrengst hoger is?
Ons gistvat kan nog zeker 10liter extra hebben en heeft dan nog ruimte over.
In BrouwHulp heb ik de juiste hoeveelheid water ingevoerd voor de juiste opbrengst maar wil de laatste 5 liter er dan later aan toe voegen.

Je kunt zelfs gewoon koud water toevoegen in de gistingsvat. In BrouwHulp kun je op het tabblad Maischen, water in het veld Extra water in gistingsvat het extra invullen. Dan wordt hier rekening mee gehouden met de sterkte en bitterheidsberekening. Op de brouwdag zelf vul je de daadwerkelijk volume toegevoegde water in op de daarvoor bestemde tabblad zodat er ook bij de vergisting rekening mee gehouden wordt.

Woozl

Citaat van: foz op 08-05-2015  18:01 uDan wordt hier rekening mee gehouden met de sterkte en bitterheidsberekening.

Even een vraag hierover (aan de software ontwikkelaars)
Is het zo dat het percentage isomatie berekend moet worden op basis van de SG uit de kookketel en de daadwerkelijke IBU uitgerekend moet worden met de gegens van het gistvat?

En hoe zit het met de aroma hop?

Paulus

Mijn laptop is kapot gevallen, moet het nu ff doen met excel op de iPad



zwager 2

Dank voor jullie reactie.

Misschien moeten we dat maar eens proberen!

En dan sparen voor een grotere installatie

Pizzabakker

CiteerDe hopgift aanpassen is het lastigst (ivm isomeren).
Wellicht dat de meer ervaren brouwers hier hun mening over kunnen geven.
Veel grote brouwers brouwen high gravity, vaak wordt er iets lager ingezet qua IBU en gebruikt men na de vergisting geisomeriseerd hopextract om de bitterheid op peil te brengen.


Gadiot

Citaat van: Pizzabakker op 10-05-2015  10:38 uVeel grote brouwers brouwen high gravity, vaak wordt er iets lager ingezet qua IBU en gebruikt men na de vergisting geisomeriseerd hopextract om de bitterheid op peil te brengen.



Ik wil even inhaken want ik zit al een tijdje met een vergelijkbare vraag. Als amateur dacht ik dat ik "gewoon" high gravity kan brouwen en heb dit al enkele keren gedaan. Althans, dat denk ik dus..
Wat ik dan doe is dat ik na het spoelen uitrekenen hoeveel bier ik uiteindelijk in mijn gistvat ga krijgen (op dat moment zit ik dan nog veel te hoog met SG). De hopgiften pas ik dan aan aan het volume wat ik uiteindelijk denk te krijgen in mijn gistvat. Mijn gedachte is dat ik op deze manier een enigszins geconcentreerd brouwsel maak. Na/tijdens het koelen voeg ik dan koud kraanwater toe om op de juiste SG en IBU te komen.
Is dit een goede werkwijze of zie ik iets over het hoofd?


Adrie

Ik brouw regelmatig high gravity als we met de Vier Broeders brouwen. In mijn ketel kan ik maximaal 35-36 liter wort brouwen en dan gaat er in het gistvat bij aanvang van de gisting nog 14-15 liter water bij om op 50 liter uit te komen.

In BrouwHulp doe je dat als volgt. Vul in het Recept tabblad eerst bij volume in hoeveel liter je hebt aan het eind van het koken in je kookketel, zoals gebruikelijk. Vervolgens vul je in het tabblad Maischen, water in hoeveel liter er achterblijft in de kookketel na over pompen of hevelen naar je gistvat. Er wordt dan berekend hoeveel liter je in je gistvat hebt. Vul vervolgens in hoeveel water je toevoegt. Maak dan je recept. De bitterheid wordt berekend als de bitterheid na toevoeging van het water, rekening houdend met het andere SG in je kookketel. Voor wat betreft je aromahop moet je rekening houden met het uiteindelijke volume na toevoeging van het water. Wil je dus 2 gram aromahop per liter hebben, dan voeg je 2 g x uiteindelijke volume toe.

bierhenkie

Citaat van: Adrie op 11-05-2015  09:37 uIk brouw regelmatig high gravity als we met de Vier Broeders brouwen. In mijn ketel kan ik maximaal 35-36 liter wort brouwen en dan gaat er in het gistvat bij aanvang van de gisting nog 14-15 liter water bij om op 50 liter uit te komen.

In BrouwHulp doe je dat als volgt. Vul in het Recept tabblad eerst bij volume in hoeveel liter je hebt aan het eind van het koken in je kookketel, zoals gebruikelijk. Vervolgens vul je in het tabblad Maischen, water in hoeveel liter er achterblijft in de kookketel na over pompen of hevelen naar je gistvat. Er wordt dan berekend hoeveel liter je in je gistvat hebt. Vul vervolgens in hoeveel water je toevoegt. Maak dan je recept. De bitterheid wordt berekend als de bitterheid na toevoeging van het water, rekening houdend met het andere SG in je kookketel. Voor wat betreft je aromahop moet je rekening houden met het uiteindelijke volume na toevoeging van het water. Wil je dus 2 gram aromahop per liter hebben, dan voeg je 2 g x uiteindelijke volume toe.
Erg omslachtig.
Het zou fijn zijn wanneer je het รก la BrouwVisie oplost:

Vergelijkbare Topics (7)

22459

Gestart door ym


Reacties: 2
Gelezen: 22412

10224

Gestart door bazje


Reacties: 69
Gelezen: 30599

36266

Gestart door Heisenberg


Reacties: 11
Gelezen: 2416

27689

Reacties: 25
Gelezen: 15692

25841

Gestart door sailor


Reacties: 9
Gelezen: 2899

15230

Reacties: 19
Gelezen: 11846

78

Reacties: 3
Gelezen: 13841


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.