Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bier mengen

Gestart door pietern, 06-09-2013 15:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

pietern

Hoe slim/dom is het om bier te gaan mengen? Bijvoorbeeld door een flesje Westmalle tripel te mengen (inclusief gist uit het flesje) met goedkope pils, wat suiker toe te voegen en het geheel opnieuw te bottelen? Krijg ik dan iets dat ergens naar een tripel smaakt, of wordt het iets wat niet te drinken is?

tjleet

Kun je meer uitleg geven wat je probeert te bereiken? :weetniet:
En anders kun je het altijd proberen natuurlijk.

pietern

Financieel gewin is niet het grootste ideaal natuurlijk, maar het doel is een tripel voor minder geld...

Albertus

Citaat van: pietern op 06-09-2013  15:01 uBijvoorbeeld door een flesje Westmalle tripel te mengen (inclusief gist uit het flesje) met goedkope pils, .......

Cultuurbarbaar.  :echtboos:

Bert

Oscar

Bieren kun je prima mengen. Echter wat jij voorstelt wordt er niet smakelijker op. Kennelijk nog weinig kaas gegeten van bier. :)

Ronald_

Citaat van: pietern op 06-09-2013  15:12 uFinancieel gewin is niet het grootste ideaal natuurlijk, maar het doel is een tripel voor minder geld...

Dan brouw je dus je eigen tripel...

20 liter:
8 kg pilsmout = 8 euro
1,5 kg suiker = 1,5 euro
100 liter water = 0,15 euro
Gist = 10
Hop = 5

Dus voor 24,65 heb je 20 liter = 2,5 kratje... pilsprijs, tripel in je glas!

bierhenkie

Citaat van: Ronald_ op 06-09-2013  16:11 u8 kg pilsmout = 8 euro

Mag je me meteen leveren.
Zelfs voor 25 kg betaal je tegenwoordig 34,50.
Excl, verzenden.
Ik ga zondag naar Limburg, Utreg is niet zo ver om.

ATHOOGLAND

Zou dan toch maar eens bij van der Kooy gaan kijken.

Ronald_

Citaat van: bierhenkie op 06-09-2013  16:29 uMag je me meteen leveren.
Zelfs voor 25 kg betaal je tegenwoordig 34,50
Excl, verzenden.
Ik ga zondag naar Limburg, Utreg is niet zo ver om.

Dan zou ik niet naar Utrecht maar naar Almere rijden...
http://www.Brouwmarkt.nl/premium-quality-pale-ale-mout-610-ebc-kilo-p-652.html

toon van den broek

Hallo Biervrienden,

Het is helemaal nog niet zo gek om bieren met elkaar te mengen. Bij mijn weten is Nederland een van de landen waar dit vrijwel niet gebeurt.
In Engeland heeft men allerlei combinaties met bieren die ook in Pubs geschonken worden.
Mijn vader zaliger had de gewoonte om een Westmalle dubbel te mengen (1 op1) met een Grolsch of Brand pils. Vond-ie net iets smakelijker dan deze bieren apart te drinken. En waarom niet, de brouwer zal er niet door beledigd zijn lijkt me?
Mijn goede biervriend Ulrich Kremer ('Uli') uit Duitsland kan je niet loslaten met een biertje zonder dat hij ter plekke nieuwe combinaties gaat proberen.
Dus Pietern: gewoon doen wat je lekker lijkt en ga maar uitbundig experimenteren.

P.S. Dit weekend hebben we in Brussel een speciale meeting/bierfestival waarin vooral het combineren van (in dit geval zure) bieren centraal staat. Spannend!

Groetjes, Toon.

bierhenkie

Gerard van den Broek, brouwmeester van brouwerij Hertog Jan mengt regelmatig bieren. in een van de eerste edities van het blad Bier! geeft hij daar tekst en uitleg over.
http://www.biermagazine.nl/bier/31/7/zevende_editie_bier_.html

broeder

Oh toeval...


Tijdens mijn maaltijd van vanavond (mie met roerbakgroenten, ketjap, sambal e.d.),
wilde mijn ega een klein glaasje la Chouffe de rest mocht ik dan wel hebben.
Helaas was de Chouffe niet echt lekker koel met dit warme weer.
Had nog wel gekoelde Leffe Blond, dus een mix gemaakt.
Leffoufe dus.
Was prima te drinken.


Groet,
Broder Willem

RobinB

Citaat van: toon van den broek op 06-09-2013  20:22 uHet is helemaal nog niet zo gek om bieren met elkaar te mengen. Bij mijn weten is Nederland een van de landen waar dit vrijwel niet gebeurt.

Om direct te drinken gebeurt het in Nederland ook best veel. Hier is het bijvoorbeeld niet vreemd om wat oud bruin door pils te doen.
Zelf meng ik regelmatig bieren als ik ze drink, maar dan eigenlijk vooral wanneer ik niet tevreden ben over het bier dat ik dan drink.
Dat is allemaal ook in Nederland niet zo vreemd als je doet voorkomen, echter is dat niet de vraag van dit topic.

De vraag van dit topic is of na toevoeging van suiker (en weer vergisting) er een goedkope tripel van te maken is.
De kans daarop is slechter dan, zoals Ronald voorstelt, gewoon een tripeltje te brouwen. :)

Adbrouwt

Citaat van: broeder op 06-09-2013  21:43 uHelaas was de Chouffe niet echt lekker koel met dit warme weer.
Had nog wel gekoelde Leffe Blond, dus een mix gemaakt.
Leffoufe dus.
Haha deze is leuk voor het Belgisch forum vooral als je het fonetisch uitspreekt :groots:

foef (de ~ (v.), ~en)
kut, vulva, preut

René K

Een mooi voorbeeld van het mengen van bier is de I hardcore you van Mikkeler en Brewdog. Dit bier heb ik gisteren gedronken en is echt extreem hoppig. Het bier is maar liefst 4 keer drooggehopt, volgens de website misschien wel 6 keer. Men is de tel inmiddels kwijtgeraakt ;D.

RobinB

Goed voorbeeld inderdaad, van mikkeler had ik zo'n single-hop reeks. Waren best saai, maar gemengd was het wel aardig. :)

De-Geert

Ik zeg: doen!
Je bent geen hobbybrouwer om maar de gepaande paden af te lopen, daarnaast: het kost weinig tijd en geld. Wordt het niets, heb je in ieder geval iets geleerd.

En niet vergeten hier te melden wat het resultaat was!

Succes.

hansHalberstadt

Zag dat dit topic al bestond, dus dan maar even mijn input toevoegen.

Sinds kort heb ik een tapkoelkast met 2 bier taps waar ik 2 fustjes op aan kan sluiten.  Per ongeluk had ik voor het ene bier 50% caramunich gebruikt terwijl de bedoeling was 50% Munich. Hoewel het bier goed smaakt zou ik graag willen weten hoe het had gesmaakt met de gangbare verhouding caramunich tov pilsmout. Toen besefte ik dat ik dit prima kan uitproberen omdat het andere bier een vrij neutraal bier is.
Ik ga dus wat experimenteren om te zien of er een optimaal mengel bestaat van beide bieren. Daarmee zou ik dan daarna het optimale recept kunnen maken voor 1 bier.

Vraag is of het wat uitmaakt of je eerst 2 aparte bieren maakt en die later mengt, of in een keer het bier met als recept het totaalrecept met som van alle ingrediënten. 
 

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 24-09-2017  10:28 uVraag is of het wat uitmaakt of je eerst 2 aparte bieren maakt en die later mengt, of in een keer het bier met als recept het totaalrecept met som van alle ingrediënten. 

Natuurlijk maakt dat wat uit. Er is altijd interactie tussen de grondstoffen.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 24-09-2017  16:49 uNatuurlijk maakt dat wat uit. Er is altijd interactie tussen de grondstoffen.
Maar de vraag is of het significant wat uitmaakt.

Serge VL

Citaat van: hansHalberstadt op 24-09-2017  19:54 uMaar de vraag is of het significant wat uitmaakt.
Hangt af een beetje van de bierstijlen die je mengt?
Bijvoorbeeld een RIS met een lambiek, dat ga je nooit samen kunnen brouwen en als uitkomst een gemene deler hebben :weetniet:

lier

Ik ga ook zo'n lefoef proberen, zo lekker heeft een biertje zelden geklonken :lol: :lol:

Oscar

Citaat van: hansHalberstadt op 24-09-2017  19:54 uMaar de vraag is of het significant wat uitmaakt.



 :proost: :biersmile:

hansHalberstadt

Citaat van: Serge VL op 24-09-2017  20:01 uHangt af een beetje van de bierstijlen die je mengt?
Bijvoorbeeld een RIS met een lambiek, dat ga je nooit samen kunnen brouwen en als uitkomst een gemene deler hebben :weetniet:
Verzuring is een speciaal effect wat verder kan gaan als normale gisting al is gestopt. Zelfde geldt waarschijnlijk voor 2 gisten met een verschillende SVG. Maar ik bedoel eigenlijk meer de meer smaakmengende effecten zoals bv verschillende hopsoorten of verschillende moutsoorten. En die combinatie zou je mooit kunnen bestuderen door 2 bieren in verschillende verhoudingen te mengen, bv je maakt 2 x het zelfde brouwsel, maar de ene met veel hop en de andere met weinig. Je kunt dan later de optimale verhouding bepalen en op basis daarvan je volgende brouwsel maken. Of bv bier met alleen pilsmout en 2e bier met heel veel caramout en dan later mengen tot optimum.   

Vergelijkbare Topics (7)

41670

Reacties: 9
Gelezen: 1182

24785

Reacties: 22
Gelezen: 8425

14538

Reacties: 7
Gelezen: 2528

446

Gestart door Jacques


Reacties: 13
Gelezen: 8289

35480

Reacties: 46
Gelezen: 10081


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.