Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Pilsje bottelen, moet ik gist toevoegen?

Gestart door djeetn, 09-07-2008 11:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

djeetn

Gegroet iedereen,

ik zou volgende week mijn pilsje willen bottelen, het heeft ondertussen 4 weken in de koelkast gestaan en nu vraag ik mij af of de gist (Wyeast 2278 Chech pils) nog wel actief genoeg zal zijn?
Ik heb desnoods nog wat korrelgist van Brewferm maar ik vraag mij af als ik die toevoeg voor het bottelen, heeft dit dan geen negatieve invloed op de smaak van het bier?

oranjeboombiertje

Op welke temperatuur heeft dit bier staan lageren? 4 weken boven de 1 graad zou ik nog makkelijk aandurven. Als je onder 1 graad hebt gezeten wordt het twijfelachtig.

Zelf heb ik vaker pils gebotteld die meet dan 4 weken koud hebben gestaan. Die waren vaak binnen een week op druk.

 :degroeten:
Wesley

djeetn

De temperatuur is ongeveer 6 graden! Dus, dan zou de gist nog actief moeten zijn?

Caspar

Ik bottel een dergelijk ondergistend bier met 0,1 gr/l S23 en laat het vervolgens op 10 oC hergisten op de fles. Zonder bottelgist heb ik nog niet aangedurfd ;).

RobinB

Van 't weekend mijn Meibok gebotteld.
Die heeft ook ongeveer 4 weken op ca 4 ºC gestaan!

Ik heb nog nooit bottelgist gebruikt en altijd koolzuur. Soms duurt het een maand, maar doorgaans wel na 1 á 2 weken!

Edgar

GEEN ENKEL PROBLEEM. Die gist heb ik maaaaanden koud gelagerd en gewoon gebotteld. Het duurt misschien wat langer, maar het gaat prima.

Een koele kamertemperatuur is aan te raden. Niet panikeren als het lang duurt.

Caspar

Mannen,

Ik heb ook met mijn bovengisters van > 8 a 9% alcohol regelmatig problemen met de hergisting op de fles. Het lijk er bij mij vaak op dat de gist compleet uitgeput is na de vergisting :weetniet:.

Adrie

Tja, dat maakt natuurlijk ook een groot verschil met een pils. De osmotische druk is hoger in zo'n zwaar bier, er zit veel meer alcohol in. Vaak zit er suiker in zodat de relatieve concentratie voedingsstoffen minder is.

Caspar

Inderdaad Adrie, het is niet echt goed te vergelijken.

oranjeboombiertje

Wat je ook niet mag vergeten is dat je bij een koude (koelkast) temperatuur de gist juist in slaap brengt zodat die daarna weer aan de slag kan. Het is niet voor niks dat we onze pakjes Wyeast in de koeling leggen ;)

 :degroeten:
Wesley

djeetn


Vergelijkbare Topics (7)

32181

Reacties: 4
Gelezen: 1994

44452

Reacties: 17
Gelezen: 1356

40640

Reacties: 9
Gelezen: 1910

30175

Reacties: 6
Gelezen: 1957

6082

Reacties: 14
Gelezen: 4945

09-05-2007 10:56 u
door oranjeboombiertje

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.