Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


OFK 2022 D2 - Dubbelbock

Gestart door Markie Mark, 02-07-2022 11:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Markie Mark

Afgelopen zaterdag heb ik tijdens het OFK 2022 de tweede prijs behaald in klasse D met de door mij ingezonden Dubbelbock. Het was voor mij de eerste keer dat ik bieren heb ingezonden tijdens een kampioenschap. Het primaire doel was om feedback van bierkeurmeesters te krijgen op de ingezonden bieren (een Kölsch en deze Dubbelbock). Ik brouw sinds 2019 en vind het fijn dat ik met familie, vrienden en visite kan genieten van mijn zelf gebrouwen speciaalbier maar was ook benieuwd hoe een bierkeurmeester het bier zou beoordelen op kwaliteit en juistheid. Ik was dan ook positief verrast toen ik zondagochtend na het OFK 2022 zag dat ik tweede was geworden in klasse D met mijn Dubbelbock en ook nog eens met een score van 86 punten.

Het recept is begonnen met als basis het recept van Anton Hoogland die hij tijdens BONK 2016 heeft ingezonden. In de loop der tijd/brouwsels heb ik er de nodige aanpassingen aan gedaan maar ik vind het eerlijk om de basis te vermelden.

Hieronder het recept:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkOFK 2022
Naam receptOFK 2022 - Dubbelbock
Brouwdatum19-11-2021
BierstijlDubbelbock
Volume21,6 l
Begin SG1,078 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,4%
Alcoholgehalte7,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)56 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)33 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd80 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
21,0 lWater uit Havelterberg
3,3 mlCaCl2-opl (33%)
1,2 gCaSO4
5,0 mlMelkzuur
12,5 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
75 mg/l5 mg/l25 mg/l132 mg/l46 mg/l54 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,82 kgMünchenermoutDingemans17 EBC66,0 %
1,10 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC15,0 %
0,73 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons150 EBC10,0 %
0,55 kgTarwemout lichtWeyermann4 EBC7,5 %
0,07 kgCarafa IWeyermann900 EBC1,0 %
0,04 kgMROOST 1400Dingemans1400 EBC0,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.75 min.2,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.10 min.2,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
37,0 gHallertau Traditionpellets6,3%75 min.25,3 IBU
22,0 gSaazpellets3,7%30 min.6,5 IBU
10,0 gHallertau Traditionpellets6,3%5 min.1,3 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1,50 gWyeast Nutrient Blendgistvoedingkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
9,0 gLallemand Nottinghambovengist
9,0 gSafAle US-05bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Startdatum vergisting19-11-2021
Eerste temp. hoofdvergisting18,0 °C
Start temp. ophogen met 1 °C/dag25-11-2021
Tweede temp. hoofdvergisting20,0°C
Verplaatsen naar trapkast28-11-2021
Temp. navergisting21,0 °C
Eind SG navergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,4 %
Bottelen4-12-2021
Bottelsuikerhoeveelheid6,0 g/l
Temp. hergisting op fles21,0 °C
Alcohol op fles7,8 %

Opmerkingen bierkeurmeester (eerste proeftest 16-06-2022 en tweede ronde 25-06-2022):
Visuele aspecten (13/15): weinig koolzuur en inzakkend schuim. Kleur en helderheid volgens type.
Geur (19/25): Overheersende geur van esters die het karamelaspect grotendeels wegdrukken.
Basissmaak (10/10): Volgens type.
Smaak (21/25): ook hier wordt de karamel deels verdreven door de sterke aanwezigheid van esters.
Body (5/5): Volgens type.
Mondgevoel (4/5): Te weinig koolzuur voor dit biertype, verder correct.
Nasmaak (14/15): Volgens type.
Algemene indruk: Koolzuurgehalte zou iets hoger moeten zijn waardoor de schuimkraag en de doordrinkbaarheid zou verbeteren. Verder een mooi bier met iets te weinig karamel en teveel aan esters. Desondanks een smakelijk bier.
Goede feedback waar je wat mee kunt en voldoende aanknopingspunten voor een verbeterde versie.

Ik kon me goed in de beoordeling vinden en had zelf vlak voor inzending nog een tweetal flesjes getest en schreef toen: Bier schuimt goed, schuim is mooi compact, romig en blijft mooi stabiel. De kleur is mooi mahonie roodbruin en het uiterlijk is briljant/kraakhelder. De geur is alcoholisch, esters en fruitig. De smaak linkt naar rood fruit, is tevens alcoholwarmend en licht branderig (van de Carafa I en MROOST?). Lekkere nasmaak en mondplakkerig.

Groeten uit Steenwijk,
Mark Posthuma








Eriks

Gefeliciteerd! Mooie beoordeling en dank voor het delen van het recept :brouwen:

Jacques

Gefeliciteerd en bedankt voor het delen van het recept.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.