Onderzijde automatische hevel gebruiken als wijndief voor SG meting

Gestart door Tom den Hollander, 13-10-2014 09:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Tom den Hollander

Beste brouwers,
Ik ben wat onderzoek aan het doen om te kijken wat ik zoals wil aanschaffen om mijn hobby nieuw leven in te blazen.
Toen kwam ik bij de vraag 'densimeter' of 'refractometer'. Uit een recent refractometer topic heb ik de conclusie getrokken dat een densimeter meer dan voldoende is.

Vraag rest dan hoe je het eenvoudigst een monster kan nemen. Ik dacht aan een wijndief en zag in een webshop tot mijn verbazing dat de onderzijde van de automatische hevel als wijndief wordt verkocht.
Door het klepje onderin hoef je deze alleen maar ver genoeg in je gistvat te laten zakken en weer op te tillen.
Tevens past er je densimeter in.
Iemand dit als eens op deze manier gedaan?


Etn82

Beste Tom,

De wijndief op het plaatje is toch wat anders dan de onderkant van een automatische hevel. Er zit namelijk een afsluitklepje op dat je kunt open zetten dmv op het pinnetje te drukken (gelijk als bij een afvulpijpje).

Ik heb deze wijndief een tijdje gebruikt. Maar bij mij werkte de afsluiting niet naar behoren, waardoor deze steeds leegliep. Mede daarom ben ik overgestapt op een refractometer.

MvG,

Étienne

Tom den Hollander

Dank voor de info Étienne.
Als ik mag vragen welke refractometer(s) heb jij in gebruik?

RobinB

Citaat van: Tom den Hollander op 13-10-2014  09:13 uUit een recent refractometer topic heb ik de conclusie getrokken dat een densimeter meer dan voldoende is.

Voor een refractometer geldt hetzelfde, je moet er alleen wel correct mee omgaan. Dus de Brixratio gebruiken voor je SVG ipv het omrekenen naar SG.
Met die SVG kan je dan voor het forum ook simpel je eind SG uitrekenen, dat wil Jacques nog graag vermeld zien. (Nostalgie ;) )
Vergt eventjes gewenning, maar het is verder wel zeer makkelijk makkelijk. :)

Ik heb de mijne via ebay, let op de schaal: Brix 0-32, zijn te koop vanaf ca. €20 incl verzenden.

Brouwers

Ik heb deze:
http://www.dx.com/p/portable-refractometer-black-125251#.VDwADpVxnIU
Werkt prima en heeft ATC (automatic temperature correction). Vooral het laatste is belangrijk, als je dat niet hebt kan je problemen krijgen tijdens het meten van de hete wort, moet je alsnog zelf correctie toepassen. Volgens mij hebben de meeste van ebay ook atc, maar dubbelcheck alvorens je koopt

Etn82

Citaat van: RobinB op 13-10-2014  18:29 uIk heb de mijne via ebay, let op de schaal: Brix 0-32, zijn te koop vanaf ca. €20 incl verzenden.

Heb de mijne ook via ebay. Keuze genoeg.

Jacques

Citaat van: RobinB op 13-10-2014  18:29 uMet die SVG kan je dan voor het forum ook simpel je eind SG uitrekenen, dat wil Jacques nog graag vermeld zien. (Nostalgie ;) )

Het vermelden van SG waarden is handig voor het communiceren. Er zijn nog steeds heel veel hobbybrouwers die geen refractometer gebruiken. Door niet alleen Brix-waarden te vermelden maar ook SG-waarden weet iedereen wat de dichtheid is na de vergistging.

Tom den Hollander

@brouwers,
Bij de versie van jouw linkje staat ATC er niet expliciet bij.


Ik moet me zo te zien nog een stukje inlezen over het gebruik de Brix refractometer. Maar in het kort meet je dus de hoeveelheid suiker (gewicht % ?) en kan je dus bepalen hoeveel van het suiker tussen 2 metingen is verdwenen/vergist.
Correct?

RobinB

Citaat van: Jacques op 14-10-2014  23:21 uDoor niet alleen Brix-waarden te vermelden maar ook SG-waarden weet iedereen wat de dichtheid is na de vergistging.
Mijn voorstel was om überhaupt geen Brix noch eind SG te vermelden, slechts de SVG.
De begin SG staat altijd in het recept (standaard door de software), dus met het vermelden van de SVG zijn zowel de eind Brix als eind SG automatisch voor iedereen die het brouwen begrijpt bekend. :)

Markiej87

Ik denk niet dat we dit topic moeten gaan gebruiken alszijnde een discussie over wat te vermelden op het forum, maar als ik dan toch een duit in het zakje mag doen... Een eind-SG zegt mij in 1x veel meer dan een SVG.. :)

Het SVG vind ik interessant als ik bijvoorbeeld met die gist wil gaan werken maar het eind-SG zegt me in 1x veel meer over hoe het bier is geworden.

Sander van Dijk

Citaat van: Markiej87 op 15-10-2014  09:18 uIk denk niet dat we dit topic moeten gaan gebruiken alszijnde een discussie over wat te vermelden op het forum, maar als ik dan toch een duit in het zakje mag doen... Een eind-SG zegt mij in 1x veel meer dan een SVG.. :)

Het SVG vind ik interessant als ik bijvoorbeeld met die gist wil gaan werken maat het eind-SG zegt me in 1x veel meer over hoe het bier is geworden.

Helemaal mee eens!  Dit topic ging inderdaad over een wijndief :weetniet: 

Nog een duit in het zakje over de vermelding van het eind SG  Ik ben zelf een hele slechte hoofdrekenaar :-[ , dus ik vind het handig als er een eind SG bij staat.


RobinB

Citaat van: Markiej87 op 15-10-2014  09:18 uEen eind-SG zegt mij in 1x veel meer dan een SVG.. :)

Ik denk dat je dat dan mis ziet?
Als ik je als eind SG 1023 geef, wat zegt je dat dan?

Markiej87

In combinatie met een begin-SG zegt me dat iets over de body en de zoetheid van het bier. Die cijfers, in combinatie met het recept, geven een redelijke indicatie van hoe het bier is. Met een begin-SG en een SVG vind ik dat moeilijker in te schatten.

RobinB

Citaat van: Markiej87 op 15-10-2014  11:35 uIn combinatie met een begin-SG zegt me dat iets over de body en de zoetheid van het bier.
Omdat je dan (onbewust?) de SVG bepaalt. :)

tdp

Linksom of rechtsom, in beide gevallen bepaal je toch hetzelfde?

Markiej87

Je bepaalt hetzelfde, dat heb ik ook niet ontkend. Wat ik aangeef is dat ik mijn conclusies trek uit de combinatie van die twee SG-waarden, dat ben ik gewend en dat vind ik zelf het makkelijkst werken. Ik heb nooit beweerd dat je met de SVG niet dezelfde conclusies kan trekken, enkel dat ik met begin en eindwaarden de conclusie kan trekken zonder (hoofd)rekenwerk, omdat ik het op deze manier gewend ben.. :)

RobinB

De waarde van belang, die iets zegt over het verloop van de vergisting, is de SVG.
Die kan je zelf gaan afleiden uit begin en eind SG of je krijgt hem al direct gepresenteerd. Dan is dat laatste toch makkelijker?

Jacques

Citaat van: RobinB op 15-10-2014  14:41 uDe waarde van belang, die iets zegt over het verloop van de vergisting, is de SVG.
Die kan je zelf gaan afleiden uit begin en eind SG of je krijgt hem al direct gepresenteerd. Dan is dat laatste toch makkelijker?

Een vergistingsgraad zegt niet alles als je niet het begin SG weet.

Een vergistingsgraad van 80%  bij een begin SG van 1100 of 1050 maakt een wereld van verschil.
Bij een heel hoog begin SG is het veel lastiger om een redelijke vergistingsgraad te halen dan bij een lager begin SG. Daarom graag zowel vergistingsgraad als eind SG. Dan weet iedereen waarover we het hebben.

RobinB

Citaat van: Jacques op 15-10-2014  21:41 uEen vergistingsgraad zegt niet alles als je niet het begin SG weet.

Een vergistingsgraad van 80%  bij een begin SG van 1100 of 1050 maakt een wereld van verschil.
Bij een heel hoog begin SG is het veel lastiger om een redelijke vergistingsgraad te halen dan bij een lager begin SG.

Je hebt het steeds over de begin SG, die wordt ook zoals ik al eerder aangaf in ieder (brouwsoftware-)recept genoemd. Ik zie nog steeds niet de noodzaak van een eind SG?
Het eind SG gebruik je enkel om, samen met de begin SG, de SVG te bepalen, waarom zou je het dan niet makkelijker maken en meteen de SVG geven?

Wat je zegt klopt; met de begin SG en SVG kan je goed inschatten hoe de vergisting verlopen is.

Jacques

Citaat van: RobinB op 15-10-2014  22:30 uJe hebt het steeds over de begin SG, die wordt ook zoals ik al eerder aangaf in ieder (brouwsoftware-)recept genoemd. Ik zie nog steeds niet de noodzaak van een eind SG?
Het eind SG gebruik je enkel om, samen met de begin SG, de SVG te bepalen, waarom zou je het dan niet makkelijker maken en meteen de SVG geven?

Wat je zegt klopt; met de begin SG en SVG kan je goed inschatten hoe de vergisting verlopen is.

Als het begin SG vermeld is heb je gelijk. Echter het begin SG wordt vaak niet vermeld. En een heel topic doorlezen om te kijken of er ergens een begin SG vermeld is, is ook niet echt handig.

Etn82

Wat is er mis met zowel het begin SG en het eind SG + SVG te vermelden. Op die manier kan iedereen de gegevens van zijn voorkeur bekijken?

*Maar ik heb misschien een lichte neiging om naar volledigheid te streven

Markiej87

Citaat van: RobinB op 15-10-2014  22:30 uJe hebt het steeds over de begin SG, die wordt ook zoals ik al eerder aangaf in ieder (brouwsoftware-)recept genoemd. Ik zie nog steeds niet de noodzaak van een eind SG?
Het eind SG gebruik je enkel om, samen met de begin SG, de SVG te bepalen, waarom zou je het dan niet makkelijker maken en meteen de SVG geven?

Wat je zegt klopt; met de begin SG en SVG kan je goed inschatten hoe de vergisting verlopen is.
Ik gebruik het eind-SG niet om de SVG te bepalen, anders zou ik wel een voorkeur hebben om de SVG te benoemen boven het eind-SG. Ik gebruik het eind-SG in combinatie met het begin-SG om te bepalen hoe een bier wordt. Ik hou daarbij geen rekening met de SVG en vind daarbij de SVG ook niet interessant om te weten. Als ik namenlijk alleen het begin-SG en de SVG weet moet ik gaan rekenen naar een eind-SG.

RobinB

Citaat van: Markiej87 op 15-10-2014  23:11 uIk gebruik het eind-SG in combinatie met het begin-SG om te bepalen hoe een bier wordt.
Hoe doe je dat dan zonder rekening te houden met (afgeleiden van) de SVG?

RobinB

Citaat van: Etn82 op 15-10-2014  23:03 uWat is er mis met zowel het begin SG en het eind SG + SVG te vermelden.
Dat geeft de noodzaak om metingen gedaan met een refractometer tijdens/na de vergisting, om te rekenen naar SG. Het is gebleken dat dat met enige regelmaat mis gaat en het is niet nodig omdat je evengoed kan werken met Brixratios. Het vermijden van een foutgevoelige handeling reduceert de hoeveelheid fouten/misverstanden.

Het begin SG is mijns inziens een non-issue omdat die in ieder recept gepost wordt. Die is er dus wel.
Daarnaast spelen ook andere details zoals de gist, de stort en het maischen een rol voor de SVG. Je wilt dus sowieso het volledige recept en de uitwerking zien.

Markiej87

Citaat van: RobinB op 16-10-2014  07:35 uHoe doe je dat dan zonder rekening te houden met (afgeleiden van) de SVG?
Lastig om het je duidelijk te maken.

Stel je spreekt een taal matig. Zoals ik de SVG-taal. Bijvoorbeeld Duits. Als ik iets tegen jou in het Duits zeg, ga jij het eerst in je hoofd vertalen naar het Nederlands, want dan begrijp je het.

Dat moet ik dus doen als ik een SVG zie. Dan moet ik hem eerst in mijn hoofd "vertalen" naar een eind-SG omdat ik dan pas snap wat er met het bier gebeurd is.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.