Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu

Recente berichten

#94
Grondstoffen / Re: Rochefort korrelgist
Laatste bericht door Jacques - 08-08-2022 20:20 u
Citaat van: CeesM op 08-08-2022  17:05 uWellicht gebruiken ze voor elke biertype een passende gist.

Gelet op de smaak van Rochefort 6, 8 en 10 is dat zeer onwaarschijnlijk.
Ook omdat de brouwerij relatief klein is, is het ook zeer onwaarschijnlijk dat verschillende gisten worden gebruikt.
 
#95
Brouwproces / Re: Suikers toevoegen na hoofd...
Laatste bericht door Jacques - 08-08-2022 20:10 u
Citaat van: hansHalberstadt op 07-08-2022  20:49 uMaar we hebben het hier over iets anders nl toevoegen zonder te koken.
Ook dan doet de zwaartekracht zijn werk en geldt ook dat calciumionen zorgen voor beter flocculeren.

Maar ik heb nergens gelezen dat de moutextract-oplossing niet gekookt wordt gebruikt.
Snelbier heeft er in ieder geval niet over
Citaat van: Snelbier op 07-08-2022  00:53 uAls je het wel doet: opkoken in 1 deel water, beetje afkoelen en in je jongbier gieten.

Koken is niet per se noodzakelijk maar verkleind wel dat kans op infecties aanzienlijk.
#96
Grondstoffen / Re: Rochefort korrelgist
Laatste bericht door CeesM - 08-08-2022 17:05 u
Wellicht gebruiken ze voor elke biertype een passende gist.
Ik zou voor een kloon gist uit het flesje opkweken.
#97
Grondstoffen / Re: Rochefort korrelgist
Laatste bericht door pincopallino - 08-08-2022 12:05 u
Uit een reportage over de Rochefort brouwerij ( 2011 ), verteld broeder Pier dat ze 3 types gist gebruiken.
#98
Grondstoffen / Rochefort korrelgist
Laatste bericht door Sjoerd - 07-08-2022 22:20 u
Besten,

In een ander topic las ik dat Gozdawa de Rochefortgist sinds kort als korrelgist op de markt gebracht heeft. Mijn vraag is of hier iemand al ervaring mee heeft. Ben benieuwd of er verschil waarneembaar is met de W1762. Ik hoor graag de ervaringen!

Groet Sjoerd
#99
Brouwproces / Re: Suikers toevoegen na hoofd...
Laatste bericht door hansHalberstadt - 07-08-2022 20:49 u
Citaat van: Jacques op 07-08-2022  15:15 uNee. Bij heel wat tests die ik uitgevoerd heb heb ik moutextractpoeder gebruikt. Na het koken was de oplossing altijd troebel. Na een tijdje doet de zwaartekracht zijn werk en wordt het bier na beëindiging van de vergisting helder. Het bier wordt wat helderder als een heel klein beetje calciumzouten zijn toegevoegd. Ik heb gemerkt dat het beter flocculeren van gistcellen door calcium een veel belangrijkere factor is voor helder bier dan het uitfilteren van eiwitten uit het wort.
Maar we hebben het hier over iets anders nl toevoegen zonder te koken.
#100
Brouwproces / Re: Suikers toevoegen na hoofd...
Laatste bericht door Jacques - 07-08-2022 15:15 u
Citaat van: hansHalberstadt op 07-08-2022  13:10 uAls ik droog moutextract oplos in water dan wordt het compleet troebel omdat de kookstap met eiwituitvlokking ontbreekt. Geeft je dat geen troebel bier dan?

Nee. Bij heel wat tests die ik uitgevoerd heb heb ik moutextractpoeder gebruikt. Na het koken was de oplossing altijd troebel. Na een tijdje doet de zwaartekracht zijn werk en wordt het bier na beëindiging van de vergisting helder. Het bier wordt wat helderder als een heel klein beetje calciumzouten zijn toegevoegd. Ik heb gemerkt dat het beter flocculeren van gistcellen door calcium een veel belangrijkere factor is voor helder bier dan het uitfilteren van eiwitten uit het wort.

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.