Forum Hobbybrouwen.nl

Hobbybrouwen => Brouwproces => Topic gestart door: brouwer_paul op 31-10-2019 10:17 u

Titel: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 31-10-2019 10:17 u
Hallo,

Ik heb 16 oktober een batch Blond(e) volgens recept Adrie Otte gebrouwen. Ik twijfel iets of niets te doen omdat het eind SG nog niet is bereikt.

Begin SG was 1060 (hydrometer). Heb dit keer bij 20 graden de Safbrew S-33 11,5 gram korrelgist toegevoegd (normaal gesproken voeg ik korrelgist, eigenlijk uit ongeduld met koelen, bij een paar graden hoger toe). Ik vond het waterslot tijdens de hoofdvergisting al vrij snel erg rustig en heb na 6 dagen (24 oktober) een eerste SG-meting gedaan, met als resultaat 1020. Zojuist, weer 6 dagen later (31 oktober), opnieuw gemeten, met opnieuw als resultaat 1020. Uiteraard had ik gehoopt weer wat meer richting het beoogde eind SG van 1008 te zijn opgeschoven. Het wort staat gecontroleerd te vergisten bij 20 graden in de vergistingskast.

De schijnbare vergistingsgraad is nu dus 67%, volgens recept zou dat 87% moeten zijn (overigens meldt Fermentis Safbrew een vergistingsgraad van 70%). Het wort is mooi helder en smaakt niet (te) zoet.

Vraag: mijn idee is eigenlijk om niets te doen, het wort nog zeker 6 dagen te laten staan en dan - uitgaande van gelijkgebleven SG van 1020 - te bottelen. Is dat een goed idee? Of is een verschil van 1020 SG ten opzichte van recept 1008 SG te groot en 'moet' ik iets doen? Zo ja wat adviseren jullie?

Bedankt alvast voor jullie reacties :-)

Groet Paul
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niet doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: knifeman op 31-10-2019 10:19 u
Temperatuur beetje verhogen ? Zien of de vergisting terug op gang komt?
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niet doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 31-10-2019 10:35 u
Die optie zag ik inderdaad ook op wiki-hobbybrouwen...Heb de STC1000 zojuist op 21,5 gezet..niet geschoten is altijd mis. Dank!
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: tdp op 31-10-2019 10:41 u
Welke korrelgist heb je gebruikt? Je zit relatief dicht bij de aangegeven waarde van Fermentis, dus zou maar zo kunnen dat je bier daadwerkelijk is uitvergist.
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 31-10-2019 10:44 u
Welke korrelgist heb je gebruikt? Je zit relatief dicht bij de aangegeven waarde van Fermentis, dus zou maar zo kunnen dat je bier daadwerkelijk is uitvergist.

Ik heb Fermentis Safbrew S-33 11,5 gr gebruikt.
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwerwaldonk op 31-10-2019 10:52 u
Ik zou 1 gram di-ammoniumfosfaat gistvoeding geven, voorzichtig omroeren. Heel waarschijnlijk schiet het terug in gang.
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 31-10-2019 11:16 u
Ik zou 1 gram di-ammoniumfosfaat gistvoeding geven, voorzichtig omroeren. Heel waarschijnlijk schiet het terug in gang.

Dank voor de tip. Ik zit te speuren en vind alleen een variant voor wijn. Is dat ook voor wort te gebruiken?
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: Brouwerij De Stichting op 31-10-2019 11:29 u
Is de laatste SG meting met een hydro- of refractometer gedaan? In het laatste geval moet je omrekenen.
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwerwaldonk op 31-10-2019 11:30 u
Ja Paul, die mag je ook gebruiken. Voor de gist maakt het geen verschil en het is de gist, die in gang moet schieten.
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 31-10-2019 11:31 u
Is de laatste SG meting met een hydro- of refractometer gedaan? In het laatste geval moet je omrekenen.

Ik meet altijd voor gistenting met hydrometer en alle vervolgmetingen ook met hydrometer..
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 31-10-2019 11:34 u
Ja Paul, die mag je ook gebruiken. Voor de gist maakt het geen verschil en het is de gist, die in gang moet schieten.

Ok, dank. En voor de volledigheid: 1 gram op 20 liter wort? Ik was vergeten het aantal liters wort (20 liter) te vermelden namelijk en wellicht ging jij uit van 10 liter (recept Adrie)
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwerwaldonk op 31-10-2019 11:42 u
1 gram voor 20 L is oké.
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 31-10-2019 12:12 u
1 gram voor 20 L is oké.

Ok, tot slot (bedankt voor je geduld) moet ik het eerst nog meekoken in een weinig water, laten afkoelen en toevoegen? of gewoon 1 gram toevoegen en voorzichtig doorroeren?
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: Juindorper op 31-10-2019 13:04 u
Ik zou gewoon lekker gaan bottelen want de S33 komt zelden beneden de 1020.
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: emiel1 op 31-10-2019 13:20 u
Kan me ook bijna niet voorstellen dat Adrie een S33 recept heeft gemaakt met een verwacht SVG van 87%. Ging het recept soms uit van een ander gist, of hoorde er een suikerstort bij die jij niet hebt gedaan?
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: JAVAL op 31-10-2019 14:02 u
Hoi Paul,
was was je maischschema?
Vgr Jaap
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: MaJa op 31-10-2019 14:13 u
Kan me ook bijna niet voorstellen dat Adrie een S33 recept heeft gemaakt met een verwacht SVG van 87%. Ging het recept soms uit van een ander gist, of hoorde er een suikerstort bij die jij niet hebt gedaan?
Met 20% suiker in de stort gaat dat met de s33 maar justekes lukken...
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 31-10-2019 15:26 u
Hoi Paul,
was was je maischschema?
Vgr Jaap

Maischschema 62 (40 min) - 72 (20) - 78 (5 minuten)

Zetmeeltest was goed.

gr Paul
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 31-10-2019 15:27 u
Kan me ook bijna niet voorstellen dat Adrie een S33 recept heeft gemaakt met een verwacht SVG van 87%. Ging het recept soms uit van een ander gist, of hoorde er een suikerstort bij die jij niet hebt gedaan?

Nee, ik heb me strikt aan zegt recept gehouden (en verdubbeld naar 20l)  Het recept komt uit Van water naar Bier, pagina 139 (het recept heb ik iets verderop in een post bijgevoegd als foto)
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 31-10-2019 15:29 u
Ik zou gewoon lekker gaan bottelen want de S33 komt zelden beneden de 1020.

Dat idee krijg ik ook naarmate ik meer posts vind over die S-33 inderdaad...
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: tdp op 31-10-2019 15:34 u
Nee, ik heb me strikt aan zegt recept gehouden (en verdubbeld naar 20l)  Het recept komt uit Van water naar Bier, pagina 139 (zie recept, als het goed is)

Mijn aanname is, dat dat eind SG is berekend op gebruik van de voeibare gist  (Belgian Ardennes)
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 31-10-2019 15:57 u
Ik zou gewoon lekker gaan bottelen want de S33 komt zelden beneden de 1020.

Op zich neig ik daar ook naar, dacht alleen: bottel ik geen bommen... in plaats van de beoogde 6,9% alcohol kom ik nu op 1060-1020 x 0,135 = 5,4% (zonder bottelsuiker gerekend)
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: SVB op 31-10-2019 16:48 u
Maar Adrie zijn recept is 1065 (hoger dan jij hebt) en 6,5% (lager dan wat jij verwacht te hebben)
Beide zijn anders dan wat jij aangeeft. Verder geeft hij 4 type gist aan, lijkt me stug dat die allen 100% gelijk zijn.

Beter nog:
Jouw berekening komt bij hem uit dan op 6% alcohol exclusief bottelsuiker. (Uitgaande van 1065-1020*0.135)
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 31-10-2019 16:58 u
Maar Adrie zijn recept is 1065 (hoger dan jij hebt) en 6,5% (lager dan wat jij verwacht te hebben)
Beide zijn anders dan wat jij aangeeft. Verder geeft hij 4 type gist aan, lijkt me stug dat die allen 100% gelijk zijn.

Gaat om 'Lenteblondje'  1061/1008 en 6,9% (zie ook recept bij eerdere post). Mogelijk refereer jij aan een ander blondje? ;)
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: SVB op 31-10-2019 17:01 u
Die staat bij mij niet in zijn boek... en al helemaal niet op pagina 139 (er staat maar 1 blond in)
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: lier op 31-10-2019 17:05 u
Is 1 zakje gist wel voldoende voor 20 liter, ik vind het aan de krappe kant
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 31-10-2019 17:06 u
Die staat bij mij niet in zijn boek... en al helemaal niet op pagina 139 (er staat maar 1 blond in)

(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/aa4dfc112ed54d36f0a5db4d6caa7f57.jpg) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/aa4dfc112ed54d36f0a5db4d6caa7f57.jpg)
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 31-10-2019 17:07 u
Hallo,

Ik heb 16 oktober een batch Blond(e) volgens recept Adrie Otte gebrouwen. Ik twijfel iets of niets te doen omdat het eind SG nog niet is bereikt.

Begin SG was 1060 (hydrometer). Heb dit keer bij 20 graden de Safbrew S-33 11,5 gram korrelgist toegevoegd (normaal gesproken voeg ik korrelgist, eigenlijk uit ongeduld met koelen, bij een paar graden hoger toe). Ik vond het waterslot tijdens de hoofdvergisting al vrij snel erg rustig en heb na 6 dagen (24 oktober) een eerste SG-meting gedaan, met als resultaat 1020. Zojuist, weer 6 dagen later (31 oktober), opnieuw gemeten, met opnieuw als resultaat 1020. Uiteraard had ik gehoopt weer wat meer richting het beoogde eind SG van 1008 te zijn opgeschoven. Het wort staat gecontroleerd te vergisten bij 20 graden in de vergistingskast.

De schijnbare vergistingsgraad is nu dus 67%, volgens recept zou dat 87% moeten zijn (overigens meldt Fermentis Safbrew een vergistingsgraad van 70%). Het wort is mooi helder en smaakt niet (te) zoet.

Vraag: mijn idee is eigenlijk om niets te doen, het wort nog zeker 6 dagen te laten staan en dan - uitgaande van gelijkgebleven SG van 1020 - te bottelen. Is dat een goed idee? Of is een verschil van 1020 SG ten opzichte van recept 1008 SG te groot en 'moet' ik iets doen? Zo ja wat adviseren jullie?

Bedankt alvast voor jullie reacties :-)

Groet Paul

Hier een afbeelding van het recept:

(https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/aa4dfc112ed54d36f0a5db4d6caa7f57.jpg) (https://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/aa4dfc112ed54d36f0a5db4d6caa7f57.jpg)
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: SVB op 31-10-2019 17:09 u
Ik zie het, wij hebben nogal een andere versie van het boek... recept opbouw is ook helemaal niet zo in die van mij. Vandaar de verwarring
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 31-10-2019 17:15 u
Is 1 zakje gist wel voldoende voor 20 liter, ik vind het aan de krappe kant

Zou in principe voldoende moeten zijn, al geeft mr Malty 1,1 zakje aan..Zelf ga ik mijn volgende brouwsel denk toch weer iets warmer enten (22 graden) en misschien voor de zekerheid half zakje gist extra enten..
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: middelaersch op 31-10-2019 20:46 u
Ik heb één keer met S33 gebrouwen. Die ging van 1.057 naar 1.014. Vergist op 19 graden.
Dat was een recept zonder suiker. Ik had 11 gram op 10 liter, dus wel best veel gist.

Beginnen met 22 graden vind ik wel warm, ik denk dat dat de smaak niet ten goede komt.
Ik begin meestal op 18 of 19, en als de vergisting dan minder wordt verhoog ik pas geleidelijk naar 21 of 22.
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: seed7 op 31-10-2019 23:07 u
S-33 is een van de gisten, samen met o.a. Windsor, die bij mijn weten geen maltotriose 'lust', ik zou me geen zorgen maken en afvullen.

Ingo
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: Oscar op 31-10-2019 23:14 u
Uiteraard had ik gehoopt weer wat meer richting het beoogde eind SG van 1008 te zijn opgeschoven.

Heb je dat met de gist overlegd ?  :nut: ^-^
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwerwaldonk op 01-11-2019 10:40 u
Een te hoog eind SG is meestal terug te brengen tot te weinig gistcellen bij het begin van de gisting.
Als mr Malty 1,1 zakje aangeeft geef dan maar 2 zakjes. Of maak van 1 zakje een starter. Een grotere dosis geeft een vlottere en snellere vergisting.
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: Scorpionrose op 01-11-2019 15:54 u
Heb je al eens een test gedaan hoeveel je ketel afwijkt van wat hij aangeeft. Dus als jij hem op 62 graden zet is het dan ook werkelijk 62 graden.
Een paar graden verschil en je vergistbare en onvergistbare suikers wijken af.
Mijn ketel heb ik na een paar brouwsels getest en heb ik 3 graden moeten bijstellen in het menu.
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 01-11-2019 16:03 u
Heb je al eens een test gedaan hoeveel je ketel afwijkt van wat hij aangeeft. Dus als jij hem op 62 graden zet is het dan ook werkelijk 62 graden.
Een paar graden verschil en je vergistbare en onvergistbare suikers wijken af.
Mijn ketel heb ik na een paar brouwsels getest en heb ik 3 graden moeten bijstellen in het menu.

Hoi, ik gebruik een externe thermometer (ikea), omdat de thermostaat van de elektrische ketel (inderdaad) volstrekt onbetrouwbaar is. De externe thermometer 'toets' ik af en toe met twee andere elektrische, dus in die zin denk ik dat ik vrij nauwkeurig maisch
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 01-11-2019 16:08 u
Een te hoog eind SG is meestal terug te brengen tot te weinig gistcellen bij het begin van de gisting.
Als mr Malty 1,1 zakje aangeeft geef dan maar 2 zakjes. Of maak van 1 zakje een starter. Een grotere dosis geeft een vlottere en snellere vergisting.

Ja spijt van, had notabene nog zakje in huis….ondanks alles denk ik dat hij toch nog wel iets doorvergist. Ik heb de temp wat verhoogt en een keer gewalst met het vat. Ik stond op het punt om di-amoniumfosfaat toe te voegen, maar heb dat toch niet gedaan. Ga ergens volgende week nogmaals SG meten en indien gelijkgebleven bottelen..
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: CeesM op 01-11-2019 16:10 u
Hoi, ik gebruik een externe thermometer (ikea), omdat de thermostaat van de elektrische ketel (inderdaad) volstrekt onbetrouwbaar is. De externe thermometer 'toets' ik af en toe met twee andere elektrische, dus in die zin denk ik dat ik vrij nauwkeurig maisch
Meet je ook op verschillende plaatsen in je ketel? Ook daar kan een aantal graden verschil in zitten. Dus bij het maischen wat vaker roeren.
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: brouwer_paul op 01-11-2019 16:14 u
Meet je ook op verschillende plaatsen in je ketel? Ook daar kan een aantal graden verschil in zitten. Dus bij het maischen wat vaker roeren.

ik kan niet dieper meten dan circa 10-15 cm inderdaad, dus tijdens maischen roer ik regelmatig om een zo constant mogelijke temperatuur te krijgen
Titel: Re: Dilemma: iets doen of niets doen met nog te hoog eind SG
Bericht door: Jacques op 01-11-2019 22:15 u
Een te hoog eind SG is meestal terug te brengen tot te weinig gistcellen bij het begin van de gisting.
Als mr Malty 1,1 zakje aangeeft geef dan maar 2 zakjes. Of maak van 1 zakje een starter. Een grotere dosis geeft een vlottere en snellere vergisting.

2 zakje enten als Mr Malty 1,1 berekent is niet zo'n goed idee. Het klopt dat je beter een beetje meeer kunt enten dan te weinig maar bijna 2 keer meer gebruiken zorgt voor een bier met weinig body (leeg bier) en zorgt voor meer autolyse.