Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Sterke blonde

Gestart door Heyudude, 29-09-2020 18:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Heyudude

Ik heb met BrouwHulp een recept voor een Sterke blonde wat aangepast. Ik had een recept voor dit bier nog liggen, er stonden alleen geen verhoudingen bij van mout en gist etc. De IBU van 45 en de 13 EBC stonden er wel bij dus ik heb met BrouwHulp de parameters wat aangepast zodat het overeenkwam met de net genoemde waardes.
Ik zie dat het maischschema niet helemaal correct sorteert...

Nog iemand tips of aanvullingen?

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
[tabular type=4]
OmschrijvingWaardeKenmerkNaam receptSterke BlondeBrouwdatum29-09-2020BierstijlSterke BlondeVolume20,8 lBegin SG1,069 SGBerekende kleur (Morey)13 EBCBerekende bitterheid (Rager)45 IBUBrouwzaalrendement70,0 %Kooktijd90 min.Water en brouwzouten
[tabular type=4]
HoeveelheidIngrediënt20,80 lWater uit Water14,06 lSpoelwaterWaterprofiel behandeld water
[tabular type=4]
CaMgNaHCO3ClSO40 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/lVergistbare ingrediënten
[tabular type=4]
HoeveelheidNaamMouterijKleur%3,54 kgPilsmoutDingemans3 EBC45,4 %3,54 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC45,4 %0,73 kgMünchenermoutDingemans15 EBC9,3 %Maischschema
[tabular type=4]
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteAmylaserust62,0 °C20 min.30 min.2,7 l/kg262,0 °C1 min.30 min.2,7 l/kg472,0 °C1 min.2 min.2,7 l/kg368,0 °C1 min.22 min.2,7 l/kgHop
[tabular type=4]
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU20,5 gPacific Gembellen15,0%90 min.41,1 IBU23,2 gSaazpellets3,5%15 min.3,2 IBU2,7 gSaazbellen3,4%5 min.0,2 IBU6,3 gSaazbellen3,4%0 min.0,5 IBUGist
[tabular type=4]
HoeveelheidNaamType11,0 gNottingham ()bovengist[/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4]

El Pastor Belga (MaJa)

Vind het heel veel tarwe voor een blond... en aan de bittere kant met weinig hop aan het eind en midden (ivm 20 L). maar als je dat lekker vindt niks houd je tegen.

Heyudude

Citaat van: MaJa op 29-09-2020  19:35 uVind het heel veel tarwe voor een blond... en aan de bittere kant met weinig hop aan het eind en midden (ivm 20 L). maar als je dat lekker vindt niks houd je tegen.
Dat is het soort tips wat ik wil. Als je net begint is dit lastig in te schatten. Zonde als het geheel pas na weken te bitter blijkt.
Eens verder puzzelen. Dank alvast

Fractus

De Nottingham is een Engelse gist, dus die zal een redelijk clean bier geven en geen typische blonde verwacht ik. Misschien juist wel erg lekker bier, als je je er maar bewust van bent ;)

Verder weet ik niet voor welk alc% je wilt gaan, maar het begin SG lijkt me redelijk laag. Ik sluit me aan bij MaJa dat het erg veel tarwe is, maar misschien is dat juist wel de bedoeling (een soort witbier+ brouwen als sterke blonde?).

En ik ben wel benieuwd waarom je die kleine hopgiftjes aan het einde hebt ipv alle late hop in 1 gift op 15 minuten. Geen kritiek, ben gewoon benieuwd waarom je dat hebt gekozen :)

middelaersch

Bij het maken van recepten vind ik dit een heel handig boekwerk om als leidraad te gebruiken:

https://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf

hoofdstuk 25C Belgian Golden Strong Ale.

Dan heb je de kaders alvast duidelijk.

Characteristic Ingredients: Pilsner malt with substantial sugary adjuncts. Saazer-type hops or Styrian Goldings are commonly used. Belgian yeast strains are used – those that produce fruity esters, spicy phenolics and higher alcohols – often aided by slightly warmer fermentation temperatures. Fairly soft water. Spicing is not traditional; if present, should be a background character only.

Vital Statistics:
OG: 1.070 – 1.095
IBUs: 22 – 35
FG: 1.005 – 1.016
SRM: 3 – 6
ABV: 7.5 – 10.5%


Heyudude

Citaat van: Fractus op 29-09-2020  19:45 uDe Nottingham is een Engelse gist, dus die zal een redelijk clean bier geven en geen typische blonde verwacht ik. Misschien juist wel erg lekker bier, als je je er maar bewust van bent ;)
Ik heb een tijdje terug een pakketje brouwspullen geruild voor een kratje speciaal bier.Daar zat een recept bij van een Sterke blonde van 20L, geen verhoudingen en wel ingrdieenten.Als alternatieve gist stond er Wyeast 1388 als aanbeveling.Voor mij is alles een experiment, ik zou nog niet het verschil kunnen duiden. Ben wel zeer geinteresseerd in de verschillen en zoals al gezegd weer nieuw leesvoer.

CiteerVerder weet ik niet voor welk alc% je wilt gaan, maar het begin SG lijkt me redelijk laag. Ik sluit me aan bij MaJa dat het erg veel tarwe is, maar misschien is dat juist wel de bedoeling (een soort witbier+ brouwen als sterke blonde?).

En ik ben wel benieuwd waarom je die kleine hopgiftjes aan het einde hebt ipv alle late hop in 1 gift op 15 minuten. Geen kritiek, ben gewoon benieuwd waarom je dat hebt gekozen :)
Kritiek? Zo vat ik het niet op. Ik leer graag en beroepsmatig geef ik veel suggesties dus ben het gewend  ;) Het hopschema staat er dus ook in en blijkbaar met het gewenste resultaat, De laatste Saaz gaat er in als de vlam uit is.
Ik wilde dit invoeren en wat ermee spelen, suggesties verwerken en dan een (kleine?) batch brouwen, aanpassen etc...
Citaat van: middelaersch op 29-09-2020  20:44 uBij het maken van recepten vind ik dit een heel handig boekwerk om als leidraad te gebruiken:

Dank voor de link naar het jureer boek, handige leidraad voor een eerste eigen en aangepast recept!


tdp

Citaat van: MaJa op 29-09-2020  22:22 uDat is dus deze van BJCP
https://www.bjcp.org/stylecenter.php
https://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf

En dan heb je ook nog deze

https://www.brewersassociation.org/edu/brewers-association-beer-style-guidelines/#65
https://www.craftbeer.com/styles/belgian-style-golden-strong-ale
https://www.canadianbrewingawards.com/wp-content/uploads/2019/02/2019-CBAC-Style-Guidelines-Sheet1.pdf
https://www.iba.org.au/common/Uploaded%20files/INDIES-STYLE-GUIDELINES-2019.pdf


Welke is de goeie allemaal wijken ze een beetje af van elkaar..

en dan natuurlijk de Nederlandse

https://www.bierkeurmeestersgilde.nl

En wij Belgen hebben er geen...

Maar jullie hebben fantastische bieren, die wellicht niet eens in deze stijlen passen ;). Ik zou graag ruilen :D

Arjan van Dooren

en hoe is hij geworden?

Vergelijkbare Topics (7)

3401

Reacties: 5
Gelezen: 2992

23691

Reacties: 16
Gelezen: 6435

22204

Reacties: 0
Gelezen: 1968

42750

Reacties: 2
Gelezen: 739

15510

Gestart door William


Reacties: 39
Gelezen: 15062

11158

Reacties: 26
Gelezen: 9433


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.