Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eerste keer BrouwHulp en brouwzouten - DIPA recept

Gestart door Gorak, 26-04-2020 14:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gorak

Ik gebruik nu voor het eerst BrouwHulp om een recept te maken. Daarnaast ga ik voor het eerst brouwzouten gebruiken. Hierbij komen een aantal vragen naar voren.

1. Is het waterprofiel goed op deze manier?
2. Ik heb tot nu toe altijd zonder problemen één zakje gist toegevoegd aan het wort na het brouwen, nu blijkt uit BrouwHulp dat dit te weinig zou zijn. Is het nodig om een tweede zakje te enten?


Hieronder het recept:



Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk001
Naam receptDIPA
Brouwdatum02-05-2020
BierstijlImperial IPA
Volume21,0 l
Begin SG1,074 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad87,9%
Alcoholgehalte8,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)83 IBU
Brouwzaalrendement73,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
24,00 lWater uit Groningen
0,50 gCaCl2
11,50 gCaSO4
5,80 mlMelkzuur
8,05 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
177 mg/l6 mg/l23 mg/l192 mg/l44 mg/l279 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC62,5 %
1,50 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC18,7 %
1,00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC12,5 %
0,50 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC6,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstapsmaisch67,0 °C0 min.60 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gColumbusbellen13,4%60 min.24,2 IBU
40,0 gWaimeapellets15,0%15 min.29,5 IBU
40,0 gCascadepellets5,8%15 min.11,4 IBU
30,0 gEl Doradopellets12,4%15 min.18,3 IBU
60,0 gEl Doradopellets12,4%koudhop0,0 IBU
50,0 gCascadepellets5,8%koudhop0,0 IBU
50,0 gMosaicpellets12,7%koudhop0,0 IBU
50,0 gWaimeapellets15,0%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist


Neetje

21 liter met start 1.074 is geen probleem. Bij hoger begin sg moet je mogelijk nog eens beluchten/gistvoeding gebruiken of bv 1/2 zakje extra toevoegen. (zakje goed afsluiten, dan blijft deze nog geruime tijd(maanden) goed voor volgende batch.

IONOX

Zou er lekker een tweede zakje gist bij gooien. Recept ziet er prima uit. Brouwzouten gooi ik er ongeveer ook op deze manier in, met name voor IPA's. Wat ik zelf geleerd heb vanuit de cursus bij de Katholieke Universiteit Leuven is dat je je sulfaat maximaal op 250 ppm zet en je calcium tussen 50-200 ppm. Wellicht zou je dus iets lager op je sulfaat levels kunnen gaan.

Gorak

Ik moet BrouwHulp blijkbaar toch even goed leren kennen. De SG blijft voor dit recept namelijk altijd op 1.074 bij de uitdraai voor het forum. In het programma zelf is dit 1.084.

Ben vanmiddag toch maar wezen brouwen. Ik ben uitgekomen met 23 liter met een SG van 1.062. Niet helemaal zoals gepland dus. Een brouwzaal rendement van maar 60%.

Aangezien er aanzienlijke hoeveelheid hop in zit, ben ik bang dat het bier wat te bitter uit gaat vallen. Ik kan tijdens het vergisten wat suiker toevoegen om het bier wat beter in balans te brengen. Raden jullie dit aan of juist af?

IONOX

Je had nog wat langer door kunnen koken. Je opbrengst is 23 liter terwijl je plan was om op 21 liter uit te komen. Er gaan dus meer dingen niet goed. Leer je installatie goed kennen, weet hoeveel liter je wegkookt in 60 minuten en pas je receptuur/proces daarop aan. Waarom heb je nu 60% gehaald, weet je de oorzaak etc.

Ik heb geen antwoord op je vraag. Zelf nog nooit gedaan en wat voor impact het heeft op de gist en 't bier, daar ik primair IPA's en witbier brouw en suiker dus eigenlijk nooit in mijn brouwsels langskomt.


Koen S

Als je suiker toevoegt, gaat je gemiddelde vergistingsgraad hoger worden en je eind sg dus lager. Je bier gaat hierdoor nog bitterder smaken en meer uit balans zijn.

Gorak

Citaat van: Koen S op 27-04-2020  10:10 uAls je suiker toevoegt, gaat je gemiddelde vergistingsgraad hoger worden en je eind sg dus lager. Je bier gaat hierdoor nog bitterder smaken en meer uit balans zijn.

Bedankt voor de waarschuwing. Ik snap dat de gemiddelde vergistingsgraad omhoog zal gaan, aangezien de toegevoegde suiker volledig zal worden omgezet door de gist. Ik begrijp alleen niet waarom de eind sg lager wordt hierdoor.

Koen S

Citaat van: Gorak op 27-04-2020  11:05 uBedankt voor de waarschuwing. Ik snap dat de gemiddelde vergistingsgraad omhoog zal gaan, aangezien de toegevoegde suiker volledig zal worden omgezet door de gist. Ik begrijp alleen niet waarom de eind sg lager wordt hierdoor.
Met een vergistingsgraad van 75% heb je voor een begin sg van 1060 een eind sg van 60 x 25% = 1015
Met een vergistingsgraad van 80% heb je voor een begin sg van 1060 een eind sg van 60 x 20% = 1012


BrewingByNumbers

Citaat van: Gorak op 27-04-2020  11:05 uIk begrijp alleen niet waarom de eind sg lager wordt hierdoor.

Dat vroeg ik me ook af. Ik zat wat te spelen met lactose of suiker toevoegen. Lactose was zoals verwacht: onvergistbare suiker dus zowel begin als eind SG gaan omhoog. Suiker... begin SG gaat omhoog, maar als alles vergist zou je toch op dezelfde eind SG uit moeten komen?

Wat ik gevonden heb is dat de eind SG omlaag gaat door de extra alcohol die gevormd wordt.


Vergelijkbare Topics (7)

41264

Reacties: 11
Gelezen: 1640

36446

Reacties: 4
Gelezen: 1471

30533

Reacties: 28
Gelezen: 11108

11884

Reacties: 3
Gelezen: 1753

37670

Reacties: 10
Gelezen: 2550


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.