Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Belgisch zwaar blond maar nu met andere hop

Gestart door remolen, 08-10-2017 17:09 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

remolen

Beste brouwvrienden,
Nu mijn zoon zijn brouwproject staat te vergisten in de klimaatkast heb ik ook weer zin om iets te brouwen. En aangezien er nog een tweede klimaatkast naast staat die ik nog nooit gebruikt heb komt dat goed uit.

 ik wilde dit recept morgen brouwen. Vorige keer gebruikte ik hiervoor Hallertau tradition.
Deze hop heb ik nu niet zou de combinatie van Tettnang Saaz en Hallertau hersbruck ok zijn? of kan ik beter 1 of 2 weglaten ?
Zijn er lijstjes met welke hop bij welke hop past..
ik zie wel bij hop vaak staan in wat voor soort bieren ze gebruikt worden.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerkbzbokt2017
Naam receptBelgisch Blond
Brouwdatum09-10-2017
BierstijlBlond
Volume23,7 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement79,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,78 lWater uit Water uit Assen
13,36 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l6 mg/l20 mg/l187 mg/l27 mg/l1 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,72 kgPilsmoutDingemans3 EBC81,5 %
0,21 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC3,7 %
0,21 kgAroma 50Dingemans50 EBC3,7 %
0,64 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC11,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust66,0 °C1 min.60 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gSaazbellen3,1%60 min.15,7 IBU
20,0 gHallertau Hersbrucker   bellen3,4%60 min.8,6 IBU
25,0 gTettnangerbellen3,8%15 min.3,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
17,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Fermon

Als je een vergelijkbare aroma wilt van de tradition zou ik de Tettnanger en de Hersbrucker   omwisselen. Dus Tettnanger 60 min de Hersbrucker   10 min mee koken.

springerke

Zwaar blond zoals Duvel, gebruiken ze Styrian Golding en Saaz

remolen

Citaat van: springerke op 08-10-2017  19:07 uZwaar blond zoals Duvel, gebruiken ze Styrian Golding en Saaz.

Oke, deze kan ik de volgende keer proberen. Wat ik schreef vorig jaar gebruikten we alleen de Hallertau Tradition en dit bier was erg lekker geworden. Veel van de proevers wilden wel graag een kratje bestellen. (Haha daar begin ik natuurlijk niet aan.Pproeven oké maar anders houd ik niks over)

Misschien kan ik dan beter de Tettnang er uit houden?



Koen S

Citaat van: remolen op 08-10-2017  19:34 uOke, deze kan ik de volgende keer proberen. Wat ik schreef vorig jaar gebruikten we alleen de Hallertau Tradition en dit bier was erg lekker geworden. Veel van de proevers wilden wel graag een kratje bestellen. (Haha daar begin ik natuurlijk niet aan.Pproeven oké maar anders houd ik niks over)

Misschien kan ik dan beter de Tettnang er uit houden?
Het hoeft toch geen Duvel kloon te worden? Hou die Tettnang er gewoon in. Ik zou wel het IBU verhogen tot 32 of 34.

Brouwers

Als ik info zoek over hop dan kijk ik altijd hier https://ychhops.com/varieties
Hersbrucker  lijkt dan inderdaad het meest op tradition

Vergelijkbare Topics (7)

34532

Reacties: 17
Gelezen: 4015

18772

Reacties: 30
Gelezen: 9649

39033

Reacties: 29
Gelezen: 5093

24152

Reacties: 2
Gelezen: 1511

2206

Reacties: 58
Gelezen: 21171

29623

Reacties: 10
Gelezen: 3827


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.