Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bittertje

Gestart door hans_nwk, 07-07-2017 13:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hans_nwk

Dit weekend wil ik een bittertje brouwen. De mouten zijn niet Engels en de kleur is waarschijnlijk wat licht maar dat vind ik niet zo interessant.

De Cara-45 is CaraVienna maar die zat niet in BrouwHulp (moet ik er eens in zetten).
Het doel is een licht doordrinkertje met een bittertje.

Ik heb gelezen dat Windsor de bitterheid/hoppigheid maskeert. Zou ik de bitterheid en late hopgiften nog wat op moeten schroeven?

Is de Cara nodig voor body of kan ik die niet zo goed vervangen door pale mout omdat de Windsor gist toch genoeg body over laat?

Ziet iemand nog andere rare dingetjes? Nog weinig ervaring met deze biertjes en de gist en de meeste recepten zijn toch wat donkerder, ik wil hem graag wat lichter.

Groet,
Hans

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBittertje
Brouwdatum
BiertypeBitter
Volume20.0 l
Begin SG1.040 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement80.0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22.78 lWater uit Zutphen
2.62 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.674 kgPale Ale moutDingemans7 EBC78.0 %
0.617 kgVienna moutWeyermann7 EBC18.0 %
0.137 kgCara 45Dingemans45 EBC4.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62.0 °C1 min.20 min.6.6 l/kg
Alfa-amylaserust72.0 °C15 min.30 min.6.6 l/kg
Uitmaischen78.0 °C10 min.5 min.6.6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
31.6 gE.K. Goldingpellets5.7%30 min.15.2 IBU
31.6 gE.K. Goldingpellets5.7%15 min.7.9 IBU
25.3 gStyrian Goldingspellets3.4%5 min.2.4 IBU

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]25.3 gStyrian Goldingspellets3.4%5 min.2.4 IBU
Windsor ()bovengist


hans_nwk

Wat ik me ook nog afvroeg en hierboven vergeten ben:
Nog simpeler en alleen pale ale mout (dingemans) geeft dat even goed nog genoeg body?
Groet,
Hans

seed7

Ja. Zeker omdat je hem niet erg bitter maakt.

Ingo

hans_nwk

Citaat van: seed7 op 07-07-2017  19:46 uJa. Zeker omdat je hem niet erg bitter maakt.

Ingo
Bedankt voor je commentaar!

Ik kwam met verzamelen van de ingredienten nog Thomas Fawcett pale crystal tegen. Die gaat er bij omdat ik hem nog heb. Verder de hopgiften wat aangepast omdat het blijkbaar een tikje bitterder mag en de vienna er uit om het simpel te houden.

Ook de werkelijke alfa zuur %'s ingevuld en dan kom ik hier op uit:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk30
Naam receptBittertje
Brouwdatum
BiertypeBitter
Volume20,0 l
Begin SG1,040 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)35 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Zutphen
4,45 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,311 kgPale Ale moutDingemans7 EBC97,0 %
0,102 kgPale Crystal moutThomas Fawcett and Sons60 EBC3,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.6,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.6,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.6,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,0 gMagnum 2pellets12,0%60 min.22,5 IBU
30,0 gE.K. Goldingpellets4,9%15 min.10,5 IBU
30,0 gStyrian Goldings 2pellets2,2%5 min.1,9 IBU

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]30,0 gStyrian Goldings 2pellets2,2%5 min.1,9 IBU
Windsor (-)bovengist

Edit: De gist is natuurlijk de windsor, met plakken vanuit BrouwHulp gaat het wat mis. :weetniet: :huilen:

seed7

Het leuke is dat een Bitter niet echt een stijl is. De kleur varieert van bijna pilsblond tot tot (rood)bruin en de kleur kan uit crystal malt komen of zelfs uit zwartemout. Je kunt gepofte mais voor de body gebruiken, het is maar net waar de brouwer zin in heeft. De bitterheid en de hoppigheid variëren in ruime mate. De variaties zijn niet streek gebonden. Eigenlijk is het een prijs/kwaliteits aanduiding waarbij de best bitter met betere ingrediënten gebrouwen wordt als de gewone bitter en misschien een 1/2% meer alcohol heeft.

ingo

hans_nwk

Citaat van: seed7 op 08-07-2017  11:16 uHet leuke is dat een Bitter niet echt een stijl is. De kleur varieert van bijna pilsblond tot tot (rood)bruin en de kleur kan uit crystal malt komen of zelfs uit zwartemout.
...

ingo

Dat is waar heb ik Schotland/Engeland gezien maar als je zoekt naar recepten voor bitters of ESB's zijn ze vaak vrij donker.

Groet,
Hans

Vergelijkbare Topics (1)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.