Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


De porter van Danny

Gestart door Danny-L, 31-01-2016 10:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Danny-L

Citaat van: Oscar op 21-12-2015  20:08 uHet winnende recept :

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBrand Porter
Kenmerk
Brouwdatum21-12-2015
BiertypePorter (brown)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1057 (6,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement80,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater36,4 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater21,4 liter
Spoelwater15,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur142 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid40 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout (DM)90,0 %5,501 kg8 EBC
Brown malt5,0 %0,306 kg150 EBC
Zwartmout (BM)5,0 %0,306 kg1150 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Perle (D)7,0 %55 gr90 minuten39 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortDanstar Nottingham
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C30 minuten3,5 l/kg
272°C30 minuten3,5 l/kg
375°C1 minuten3,5 l/kg

:brouwen: :biersmile:

 :degroeten:
Ik heb ook een porter gebrouwen met Nottingham (overigens niet voor de wedstrijd), ik vond hem vanmorgen met overhevelen erg plat. Gisting is begonnen op 1,060 en gestopt bij 1,020. Ik kom dus niet boven de 6% uit. Gisting in mijn woonkamer dus maximaal 21 ºC mijn vraag is hoe ga je met Nottingham een 'volle' porter brouwen.
wat zijn je gist tijden en lagertijden en temperaturen. kan niks vinden over ideale gistingstemparaturen of ik kijk verkeerd.

William

Van 1060 naar 1020 is een lage vergistingsgraad en een hoog eind SG. Op basis daarvan zou je een vollere smaak verwachten. Nu kun je nog niet alles zeggen op basis van een monster na de hoofdgisting. In combinatie met koolzuur zou het wat voller kunnen worden.

Een overmaat aan de donkere mouten kan het bier wat gebrander en zuurder maken (met name zwarte mout). Wat haver en tarwe kan het bier ook net wat voller maken.

Met een maischschema kun je een kleine beetje sturen. Een éénstaps maisch bij 70°C zal zeker een voller bier geven.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.