Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Haagse Held - verbetering Tarwe-IPA

Gestart door Splinter, 22-06-2015 22:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Splinter

Hoi allemaal,

Na een jaartje reizen ben ik weer terug in het land en begin zo langzaamaan weer een beetje te brouwen.
Ik wil graag het recept van een tarwe-ipa enigszins aanpassen.

Het is een recept dat ik al een aantal keer heb gebrouwen en dat steeds heel goed uitpakt.
Mooie frisse doordrinker, fijn in balans... maar... meestal rond de 8,5%.

Ik wil hem graag rond de 5% hebben.

Mijn eerste vraag is dus:
Kan ik gewoon minder mout gebruiken, of ben ik dan die lekkere balans kwijt?
Dus: zou ik ook iets aan mijn hop moeten aanpassen?

Verder gebruik ik altijd korrelgist maar wil eigenlijk wel eens een vloeibare gist gebruiken (Wyeast 3942 Belgian Wheat).
Ik heb net iets te weinig tijd en ervaring voor een giststarter (wordt mijn volgende stap).
Dus ik vroeg me af:
- Klopt het dat ik hem een dag van tevoren moet activeren?
- Als de vergisting niet goed verloopt, kan ik hem dan opnieuw opgang brengen door wat korrelgist (Fermentis WB-06) toe te voegen? Of maak ik er dan een bende van?

Nog een laatste vraag...
Ik heb mijn mac geüpdate dus heb even geen brouwsoftware meer. Ik heb een bestaand recept aangepast.
Klopt het dat ik met onderstaande moutstorting waarschijnlijk rond een SG van 1055 uitkom?

Alvast bedankt!
Marieke


Naam recept         Haagse Held
Biertype                      Tarwe-IPA
Aantal liters          25   
Gewenst begin SG      1055
Brouwzaalrendement      75.0%

Algemeen
Totaal brouwwater      40 liter
Maischdikte         3 l/kg
Maischwater         28 liter
Spoelwater                 12 liter
Kooktijd                 90 minuten
Bitterheid                 60 EBU

Moutstorting
Pilsmout 3 EBC              3 kilo
Tarwemout         1,5 kilo
Ambermout 50 EBC      300 gram
Pale Crystal mout      300 gram

Hop
Amarillo   9,7%      50 gr.      90 min.             41 EBU
Amarillo   9,7%      40 gr.      5 min.      6 EBU
Saaz      6,0%      40 gr.       5 min.       4 EBU
Saaz      6,0%      22 gr.      30 min.           8 EBU

Gist
Wyeast 3942 Belgian Wheat activator (XL)
of
Fermentis Safbrew WB-06

Maischschema
Stap 1      63°C      30 min.
Stap 2      72°C      40 min.
Stap 3      78°C      5 min.

arg

Ik heb het even voor je in BrouwHulp gegooid.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept
Brouwdatum23-06-2015
BiertypeAmerikaans tarwebier
Volume25,0 l
Begin SG1,046 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)79 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
28,56 lWater uit kraan16,45 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC58,8 %
1,500 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC29,4 %
0,300 kgAmber mout 50Thomas Fawcett and Sons50 EBC5,9 %
0,300 kgPale Crystal moutThomas Fawcett and Sons60 EBC5,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.30 min.3,7 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.40 min.3,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gAmarillobellen9,5%90 min.57,0 IBU
22,0 gSaaz 6,0pellets6,0%30 min.8,9 IBU
40,0 gSaaz 6,0pellets6,0%5 min.5,3 IBU
40,0 gAmarillobellen9,5%5 min.7,6 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Wheat Yeast (3942)bovengist

Met deze hoeveelheden kom je dus op een lager begin-SG en hogere bitterheid uit.
Als ik dat snel aanpas naar de SG en IBU waarden in jouw recept kom ik op onderstaande uit:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept
Brouwdatum23-06-2015
BiertypeAmerikaans tarwebier
Volume25,0 l
Begin SG1,055 SG
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Rager)60 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
28,56 lWater uit kraan17,51 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,615 kgPilsmoutDingemans3 EBC58,8 %
1,807 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC29,4 %
0,361 kgAmber mout 50Thomas Fawcett and Sons50 EBC5,9 %
0,361 kgPale Crystal moutThomas Fawcett and Sons60 EBC5,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.30 min.3,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.40 min.3,0 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
33,5 gAmarillobellen9,5%90 min.38,2 IBU
22,0 gSaaz 6,0pellets6,0%30 min.8,9 IBU
40,0 gSaaz 6,0pellets6,0%5 min.5,3 IBU
40,0 gAmarillobellen9,5%5 min.7,6 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Wheat Yeast (3942)bovengist

De verhouding alcohol/bitterheid kan nu wat scheef liggen door de lagere begin-SG, hoe lag die bij het origineel?

lennart0r


Tjardo

Citaat van: lennart0r op 23-06-2015  16:05 uWaarom geen drooghop?

Goede vraag lennar0t, zo is het in ieder geval geen IPA?

Splinter

Bedankt Arg! Daar kan ik wel even mee overweg.
De alcohol/bitterheid bij het origineel was heel goed. Zeker niet te bitter, en smaakte ook niet als een bier met veel alcohol.
Denk je dat hij nu te bitter kan zijn? Op zich mag ie ook best wat minder bitter, misschien doe ik er net iets minder van de amarillo in.

lennart0r/Tjardo: Ja, drooghoppen is ook wel een idee. Volgens mij is het gebruikelijk bij een IPA maar hoeft het niet per se.
Ik heb niet eerder drooggehopt. Ik vind soms drooggehopte bieren wat scherp in hun bitterheid. Niet allemaal, de meeste IPA's vind ik lekker..
Welke hop zou er geschikt voor zijn als ik die scherpte een beetje wil voorkomen? Naast de Amarillo en de Saaz heb ik nog Cascade en Fuggle liggen en een oude Nelson Sauvin.
En hoeveel hop gebruik ik voor het drooghoppen?
Ik weet wel dat ik het aan het einde van de vergisting moet toevoegen. Kan dus ook eerst even een smaaktestje doen voor ik besluit of ik er nog iets aan toe wil voegen.

Het hoeft niet per se een IPA te zijn, mag ook best een hoppig tarwe-biertje heten..  :)





Gerb

Zo dan, 79 IBU in een witbier IPA. Het lijkt mij helemaal niets, de esters van de witbiergist met de extreme bitterheid. Persoonlijk zou ik een van de volgende dingen doen:
1) de bitterheid omlaag brengen naar een IBU of 30, wel veel laathop en drooghop, of
2) een neutrale gist gebruiken en hem zo bitter laten.

 

Splinter

Met het aangepaste recept van arg wordt ie 60 ibu.
Tot nu toe werkte het heel goed in combinatie met WB06.

Ik ga dus nu van
WB06 korrelgist, 60 IBU en 8,5%
naar
Wyeast Belgian Wheat vloeibaar, 60 IBU en 5,5%.

Ik zit vooral te twijfelen over de bitterheid in combinatie met het lagere alcoholpercentage.
Denk je dat de Wyeast veel anders is dan de wb06?
Denk je dat het lagere alcoholpercentage zorgt voor een hogere bitterheidsbeleving?


Gerb

Als je het met de WB-06 goed vond smaken, dan zou ik gewoon brouwen zoals gepland. Ik vind de WB-06 een van de minst lekkere korrels die ik ken. De Belgian Wheat zal het bier iets voller doen smaken. WB-06 is een weizengist en de BW is een witbiergist.

Minder alcohol beïnvloedt zeker de bitterheidsbeleving, van 8,5% naar 5% heeft best wat effect op de body van het bier.  Persoonlijk zou ik max 50 IBU gaan bij dit bier.

Splinter

Dankje, ik ga me een beetje inhouden met de hop ;)

Tjardo

Je kan ook die 40 gram Amarillo bij vlamuit toevoegen ipv de laatste 5 minuten, minder bitter en meer hoparoma!

Splinter

Goeie tip Tjardo, helaas stond ie al in de mandfles toen ik hem las...

Ik heb tijdens het brouwen besloten er toch flink minder hop in te doen.
Dus ik verwacht dat mijn IBU nu rond de 40 uitkomt.
Geen IPA dus, maar meer een Wheat Ale denk ik.

15 liter met de vloeibare witbiergist en 10 liter met de weizenkorrelgist, om dat verschil maar eens uit te proberen.

Nu zit ik er over te denken om de 15 liter nog te drooghoppen...
Niet eerder gedaan dus ook nog wel een vraag over:
- Welke hoeveelheid voeg ik toe? Ik wil hem denk ik een weekje laten staan.
- Welke hop? Ik heb nog een Nelson Sauvin liggen, maar die is al wel twee jaar oud.. gezien de Amarillo is Cascade dan misschien een goeie optie, of gewoon de Amarillo natuurlijk.
- Verhoog ik mijn IBU met drooghoppen of valt dat wel mee? En zo ja, hoeveel?




bert braadslee

Citaat van: Splinter op 27-06-2015  15:39 uNu zit ik er over te denken om de 15 liter nog te drooghoppen...
Niet eerder gedaan dus ook nog wel een vraag over:
- Welke hoeveelheid voeg ik toe? Ik wil hem denk ik een weekje laten staan.
- Welke hop? Ik heb nog een Nelson Sauvin liggen, maar die is al wel twee jaar oud.. gezien de Amarillo is Cascade dan misschien een goeie optie, of gewoon de Amarillo natuurlijk.
- Verhoog ik mijn IBU met drooghoppen of valt dat wel mee? En zo ja, hoeveel?

- Drooghoppen kan heerlijk zijn, het moet wel bij je bier passen, bij een IPA is het fijn, of het bij een Wheat Ale past weet ik niet maar probeer het uit (met de helft?).
- Drooghoppen met oude hop is niet zo'n goed idee, tenzij de hop in de diepvries heeft gelegen. Als je ruikt aan het opgemaakte zakje weet je meteen of ie nog bruikbaar is  ;)
- Cascade &/of Amarillo voor drooghop is een prima idee.
- IBU wordt niet verhoogd door drooghop.
- Drooghoppen kan je zo gek doen als je wilt, 1 gram / liter tot 5 gram / liter zijn normale hoeveelheden.
 :brouwen:

lennart0r

Wij hebben bij ons vorige brouwsel voor het eerst gedrooghopt, 100 gram simcoe-bloemen op 40 liter (2,5 g/l) in zo'n oversized thee-ei. Resultaat van het drooghoppen is nagenoeg perfect!

Markiej87

Citaat van: Splinter op 27-06-2015  15:39 u- Welke hop? Ik heb nog een Nelson Sauvin liggen, maar die is al wel twee jaar oud.. gezien de Amarillo is Cascade dan misschien een goeie optie, of gewoon de Amarillo natuurlijk.
Ik zou voor de Amarillo gaan. Het oliegehalte van die hop is anderhalf keer zo hoog als van Cascade en de smaken nagenoeg gelijk. Je bereikt dus meer met dezelfde hoeveelheid Amarillo dan Cascade.

Vergelijkbare Topics (2)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.