Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hoe zit het nu met saison?

Gestart door MarkD, 27-05-2015 08:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MarkD

Volgens de richtlijnen van de Brandwedstrijd: "Saison is een van oorsprong Belgisch bier uit de Hainaut regio van Wallonië. Het droge en lichte bier (3-4 vol % alc) werd vroeger in de winter op de boerderij gebrouwen en in de zomermaanden als dorstlesser gedronken door landarbeiders."
Volgens Jef van den Steen zit het echter anders:  saison "was bedoeld als zomerbier, gebrouwen van  maart tot juni." http://www.ober.be/archief/a_saison.htm. Volgens Jef werd dus pas na de winter gebrouwen.

Saison wordt (tegenwoordig?) over het algemeen vergist bij hoge temperatuur (>25°C). Ligt het voor de hand dat de brouwers in de winter die temperaturen konden bereiken? Of vergistten ze hun bieren in de stal tussen de koeien, waarmee ook de stallucht die saison soms heeft verklaard is?

Weet iemand hoe dit precies zit en wat de waarheid is?

chm

Saison werd gebrouwen op de boerderij tijdens de rustige periode. Dus tidens de winter. Dat van die hoge vergistingsgraden is pas later gekomen want in die tijd was het hoofdzakelijk met wilde gist. Reingist kenden ze nog niet.

seed7

Waarmee houdt je een boerderij warm? Met een hele grote (stenen) kachel die ook als 'keuken' dient en daar zet je je gistvat naast... Allemaal heel mooie verhalen.

Er worden nog wel authentieke boerderijbieren gebrouwen, maar dan moet je meer de kant van Noorwegen en de Baltische staten op. Lees er alles over op Larsblog, wel een beetje rondstruinen er staan een stuk of 20 artikelen over dit soort bieren op en de warme gisting komt ook meermaals voorbij, of in ieder geval een hete start van de gisting.

Ingo

Vergelijkbare Topics (7)

3389

Reacties: 16
Gelezen: 10094

25204

Reacties: 13
Gelezen: 3751

1300

Reacties: 62
Gelezen: 24254

21088

Reacties: 32
Gelezen: 9027

40119

Reacties: 30
Gelezen: 4105


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.