Naar aanleiding van ONK 09 A2 Irish Red Ale - Johan Riethoff

Gestart door Sander_de_Rijk, 04-05-2011 08:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sander_de_Rijk

Citaat van: Joh op 14-06-2009  15:17 uBeste amateurbrouwers,

Graag deel ik met jullie het recept van het bier waarmee ik op het ONK 09 de 2de prijs heb behaald in klasse A (licht smal bier).
Het bier betreft een Irish Red Ale.

Aantal liters bekomen wort: 19 l

Liters maischwater: 15,8 l
Liters spoelwater: 17,4 l

Moutsoort
2800 gram 72% pilsmout 
800 gram 21 % munichmout
300 gram 8 % cara mout 120

Maischschema
65 ºC  90 minuten
78 ºC  78 minuten

Hopgifte
33 gram Bramling Cross 5,1% alfazuur begin koken toegevoegd
15 gram Bramling Cross 5,1% alfazuur laatste 10 minuten koken toegevoegd

Kooktijd: 90 minuten

Berekende bitterheid: 24 EBU
Berekende kleur: 25 EBC

Gist
Wyeast #1084 Irish Ale

Begin SG: 1047
Eind SG: 1015

Het brouwsel na het hopkoken niet gekoeld, maar de gist pas de volgende ochtend toegevoegd.
Hoofdvergisting gedurende ca. 1 week op ca. 20gr Celcius.
Lagering gedurende ca. 2 weken op kamertemperatuur.
Gebotteld met 8 gram suiker per liter bier (60 flesjes van 0,3l).

Veel brouwplezier,
Johan


Niet de bedoeling om een oud topic op te rakelen, maar ik heb dit recept nagebrouwen. Hij staat nu in hoofdvergisting.

Ik heb dit recept gekozen omdat het een eenvoudig maischschema heeft en dat is erg prettig als je voor het eerst de moutextracten links laat liggen en gaat voor een mout recept.

Ik zal zodra ik het in de fles heb laten weten hoe het smaakt en hoe het brouwsel uiteindelijk gelukt is.

Ronald_

Heb je dit aangehouden?
Mij lijkt het wat lang (vooral de 78graden)

CiteerMaischschema
65 ºC  90 minuten
78 ºC  78 minuten

Sander_de_Rijk

Nee, na 45 a 50 minuten was de jodiumproef goed en ben ik naar de 78 graden gegaan. Toen de ketel op de 78 graden was is het daar zo'n 5 a 10 minuten geweest (ook vanwege mijn gepruts met mijn hevelfilter)

CrUeLtYY

Ik ga deze brouwen met een maischschema van:

Maischschema
65 ºC  90 minuten
78 ºC    5 minuten

Heb vandaag de bestelling de deur uit gedaan!


Christian1990

Vandaag heb ik de IRA ook gebrouwen.
Volgens recept.

SG na het koken: 1.048 (dus erg netjes)

Maar ik heb wel een vraag, de smaak was erg waterig en erg bitter (na het koken), is dit door jullie ook zo ervaren, en trekt dit nog bij?

Verder is het bier prachtig donker, bordoux/amberrood en ruikt het erg lekker door de Bramling Cross hop.

Etn82

Citaat van: Christian1990 op 14-10-2012  21:36 uMaar ik heb wel een vraag, de smaak was erg waterig en erg bitter (na het koken), is dit door jullie ook zo ervaren, en trekt dit nog bij?

Dit heb ik bij een aantal van mijn brouwsels ook wel eens opgemerkt, maar deze zijn allemaal goed gekomen. Bleken uiteindelijk veel minder eenzijdig bitter, dan het wort na het koken deed vermoeden.

De-Geert

Wort is altijd bitterder dan het bier, met name omdat alfazuren aan gist, je vat etc adsorberen.

Christian1990

Oké, dan ga ik mij niet druk maken, maar gewoon 'relaxt  8) ' wachten tot het klaar is... Laat vadertje tijd zijn werk maar doen, dan komt het vast goed ;-)

zirkm

Onlangs heb ik dit recept gebrouwen en 24/2 gebotteld.
Op 10 maart even een flesje geprobeerd :proost: en dat smaakte al zeer goed maar laat het nog even staan om nog iets verder te rijpen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk3
Naam receptIRA ONK 2009 A2
Brouwdatum01-02-2014
BiertypeIrish Red Ale
Volume19.1
Begin SG1.052 SG
Eind SG1.012 SG
Schijnbare vergistingsgraad76.9%
Berekende kleur (Mosher)19 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)27 IBU
Brouwzaalrendement77.8 %
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3.071 kgPilsmout 3 EBC3 EBC72.0 %
0.896 kgMünchenermoutDingemans18 EBC21.0 %
0.299 kgCara 120Dingemans125 EBC7.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 165.0 °C1 min.60 min.4.7 l/kg
Stap 278.0 °C1 min.5 min.4.7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
34.1 gBramling Crossbellen5.1%90 min.23.5 IBU
16.0 gBramling Crossbellen5.1%10 min.3.7 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 pak(ken)Irish Ale (1084)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting24.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.014 SG
Schijnbare vergistingsgraad73.1%
Start nagisting08-02-2014
Temp. nagisting19.5 °C
Start lagering15-02-2014
Temp. lagering15.0 °C
Alcoholgehalte5.2 vol.%


Jacques

Graag een nieuw topic aanmaken als je Bewezen recept nabrouwt. De rubriek Bewezen recepten is een eregalerij.
Eerlijk gezegd zit er al wat te veel andere berichten in dit topic.

Daarom is dit topic gesplitst en verplaatst.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.