Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Belgian Abby II Tripel

Gestart door Robin K, 13-09-2013 18:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Robin K

Ik heb nog een Activator pak liggen van de Begian Abby II gist en aangezien deze al oud is, moet
deze gebruikt gaan worden voordat het te laat is. Ik zag in dit topic een leuk recept en heb deze een beetje aangepast.

Mijn vraag is nu of het idee dat ik heb, om een starter te maken van 3 liter (in een keer) juist is of dat dit in kleinere stappen moet?
Ik heb (nog) niet de beschikking over een roerder dus moet de starter regelmatig even schudden.

Ook eventuele opmerkingen over het recept zijn natuurlijk welkom  :brouwen:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptTripel - Belgian Abby II
KenmerkConcept
Brouwdatum1-1-2014
BiertypeTripel
Aantal liters16
Gewenst begin SG1070 (7,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement80,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater28,5 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater14,7 liter
Spoelwater12,9 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur19 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid24 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC72,0 %3534 gr3 EBC
Palemout 7 EBC14,0 %687 gr8 EBC
Ambermout 50 EBC14,0 %687 gr49 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding3,6 %20 gr60 minuten10 EBU
Amarillo8,9 %7 gr60 minuten8 EBU
Tettnanger (D)5,1 %7 gr60 minuten5 EBU
Styrian Golding3,6 %10 gr5 minuten1 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1762 Belgian Abbey II
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter3000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter20°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C30 minuten3,0 l/kg
272°C30 minuten3,0 l/kg
378°C5 minuten3,0 l/kg


Dorstige Alexander

(Nu gaan er misschien mensen boos worden op mij, maar goed)


Ik zou helemaal geen starter maken, ook al is uw gist al 'oud'. Zorgen dat ie goed opgebold is en uw wort zeer goed beluchten is volgens mij al voldoende.

RobinB

Niemand wordt boos op je hoor!
Waarom ook? :weetniet:

Los daarvan ben ik het niet eens met je advies.
Uiteraard zal het een aantal keren goed gaan, maar de kans op een slechte vergisting is gewoon groter. Onacceptabel groot naar mijn idee, het forum staat er ook bol van.

Zie bijvoorbeeld hier:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,23724.0.html


Dus mijn advies is (en blijft), maak een gezonde starter die adequaat is voor je brouwsel.
Enkel bij een echt verse smackpack heb je, onder voorwaarden (<19 liter van max 1060, pack niet ouder dan een maand), een mogelijkheid het te proberen zonder starter.

Robin K



Citaat van: RobinB op 14-09-2013 &nbsp;16:27 uUiteraard zal het een aantal keren goed gaan, maar de kans op een slechte vergisting is gewoon groter. Onacceptabel groot naar mijn idee, het forum staat er ook bol van.
Enkel bij een echt verse smackpack heb je, onder voorwaarden (<19 liter van max 1060, pack niet ouder dan een maand), een mogelijkheid het te proberen zonder starter.

Aangezien het smackpack al bijna een jaar oud (het staat inmiddels wel bol) is ga ik dus maar een starter maken.
Alleen kan dit in een keer 3 liter zijn of moet het in stappen  :weetniet:

Henielma

In 1 keer een starter van 3 liter maken is geen probleem waarschijnlijk zelfs beter dan in kleine stappen opschalen.

RobinB

Dat is mede afhankelijk van jouw opkweek mogelijkheden.
Kijk ook even wat mrmalty adviseert. :duimop:

nembrionic

Citaat van: Robin K op 14-09-2013 &nbsp;21:33 uAangezien het smackpack al bijna een jaar oud (het staat inmiddels wel bol) is ga ik dus maar een starter maken.
Alleen kan dit in een keer 3 liter zijn of moet het in stappen  :weetniet:

Wat noem je bol? Echt strak bol? Dan zou ik het weggooien en een nieuwe aanschaffen.

RobinB

Waarom?
Hij is toch gesmackt?

MM

Ik zie dat de vraag over het recept een beetje onder is gesneeuwd door de discussie over de giststarter.

Ik zou zelf zo'n 5 % suiker in de stort toevoegen, om het bier iets beter door drinkbaar te krijgen. Ik zou dit doen ten koste van de pale of pils mout.

Robin K

Uiteindelijk is het vandaag onderstaande recept geworden en zit er 15,5 liter in het gistvat.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptTripel - Belgian Abby II
Kenmerk007
Brouwdatum22-9-2013
BiertypeTripel
Aantal liters15
Gewenst begin SG1080 (8,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater27,7 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater15,3 liter
Spoelwater13,4 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur21 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid30 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC42,0 %2262 gr3 EBC
Palemout 7 EBC42,0 %2262 gr8 EBC
Ambermout 50 EBC11,0 %592 gr49 EBC
Kristalsuiker5,0 %269 gr0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding3,6 %15 gr60 minuten7 EBU
Amarillo8,9 %15 gr60 minuten17 EBU
Tettnanger (D)5,1 %15 gr60 minuten10 EBU
Styrian Golding3,6 %10 gr5 minuten1 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander4 gr10 Min.

OpmerkingenGekneusde korrels toegevoegd

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1762 Belgian Abbey II
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter300 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter20°C

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C20 minuten3,0 l/kg
272°C40 minuten3,0 l/kg
378°C5 minuten3,0 l/kg


Vergelijkbare Topics (7)

25751

Reacties: 3
Gelezen: 1671

4187

Gestart door Oblomov


Reacties: 4
Gelezen: 2183

31126

Reacties: 14
Gelezen: 4099

15821

Gestart door William


Reacties: 32
Gelezen: 10092

37349

Reacties: 7
Gelezen: 2035

20067

Gestart door John


Reacties: 25
Gelezen: 7466


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.