Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


IMPACT porter (Baltic)

Gestart door Gerb, 01-04-2011 12:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gerb

Hier mijn recept voor een ondergistende porter. Mijn eerste idee was om dit een zwaar bier te maken, maar ik zie daar toch vanaf aangezien ik genoeg zwaar bier heb en ik zie dat deze gist (Pilsen Lager 2007) mijn Meibock ook niet super trekt.
Ik kom toch altijd weer uit op veel moutsoorten als ik een donker bier brouw, maar ik heb er vrede mee. De amber -en brownmalt en dark crystal zijn Engelse mouten. De vorige keer dat ik ze in 33% amber en 33% brownmalt in een porter gebruikte, was dat over de top maar nog wel te drinken. Nu heb ik het aandeel van deze mouten verlaagd en aangevuld met een dark crystal en 2 kleurmouten.

Naam recept--------- : IMPACT PORTER
Brouwdatum---------- :
Biertype------------ : D Porter (Baltic)         
Aantal liters------- : 20 liter
Gewenst begin SG---- : 1065
Brouwzaalrendement-- : 70 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 36 liter
Spoelwater---------- : 10 liter
Maischwater--------- : 26 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 108.6 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 59 EBU (Tinseth)

Moutstort-------------------------------------------------
64.6% 004173 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
11.1% 000717 g ambermalt                     90   EBC   
11.1% 000717 g brownmalt                         200  EBC   
05.6% 000361 g dark crystal                      300  EBC   
03.8% 000245 g Roggenroostmout                   500  EBC   
03.8% 000245 g Chocolademout                     900  EBC   

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---00065 g  06.5 %az  075 min B Northern Brewer (D)           
Bloemen---00045 g  0004 %az  020 min B East Kent Golding (tuinhop)             
Bloemen---00045 g  0004 %az  005 min B East Kent Golding (tuinhop)             

Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : 2007 Pilsen Lager                   
Gist toegevoegd als- : gistkoek
Volume-------------- :  2 Ltr
Beluchtingstijd----- :  0 uur
Temperatuur--------- : 17°C

Ik heb de eiwitrust van stal gehaald, omdat ik de vorige keer dat ik dat deed een hoger rendement heb gehaald.

Maischschema----------------------------------------------
05m/53°C Maischdikte is: 4.02 L/kg
25m/62°C Maischdikte is: 4.02 L/kg
35m/72°C Maischdikte is: 4.02 L/kg
01m/78°C Maischdikte is: 4.02 L/kg

MM

Wat is de reden van de Roggemout? Zou dat een baltisch tintje moeten geven aan je porter?

Gerb

Niet per se Baltisch, maar ik heb dit toendertijd bij van der Kooy gekocht en eigenlijk is het qua smaak heel dicht bij geroosterde gerst. Ik denk dat een eventuele smaak van de rogge totaal verloren gaat.

Gerb

Ik ga dit bier maandag brouwen. De mout is afgewogen en ik heb het aandeel pilsmout verhoogd waardoor de dichtheid stijgt tot 1074 en het aandeel kleurmouten lager is geworden. Volgens Promash nog steeds een diepzwart bier, dus dat komt wel goed. Ik zal wat foto's posten maandag. 

Erick

Dit lijkt mij een heel lekker recept, ben heel benieuwd hoe die wordt.

Gerb

Je woont toch in Leiden? Kom ik een keer langsfietsen met een paar bruine rakkers...

Erick

Vanuit 'de Veen' is dat inderdaad best te doen...
Ik hou mij aanbevolen, heb nog een lekkere RIOS ter ruiling staan :)

Gerb

Mooi, ik houd je tzt op de hoogte.....

Gerb

Ik ben vandaag al aan het brouwen. Zoals gezegd, heb ik de moutstort iets aangepast en is de begindichtheid naar 1074 gestegen. Ik gooi er nog maar eens wat brouwfoto's tegenaan. Vind ik leuk.




MM

Ziet er goed uit. Ik krijg gelijk zelf zin om te brouwen. :D

Jacques

De foto's laten mooi de donkere kant van het brouwen zien. Vooral de foto met het donker schuim vind ik zeer stemmig.

De-Geert

Citaat van: Gerb op 24-04-2011  13:09 uIk gooi er nog maar eens wat brouwfoto's tegenaan. Vind ik leuk.
Ik ook, dat maakt zo'n verslag een stuk aantrekkelijker.  :biersmile:

Gerb

Hier nog even het recept zoals ik het bier heb gebrouwen. Ik heb gemerkt dat als ik een eiwitrust aanhoud, mijn rendement behoorlijk omhoog gaat. Ik was tijdens het brouwen ook druk met een aantal andere dingen waardoor onderstaand maischschema een schatting is van de tijd die elke stap heeft geduurd.

Ik heb ook nog wat palemout toegevoegd om zodoende het aandeel kleurmout wat omlaag te brengen en om wat meer bier (volume) te kunnen brouwen.

Verder heb ik mijn laatste zak tuinhop gebruikt. Het is de EK Goldings (Early Bird) welke niet helemaal gortdroog waren en dus effectief wat minder aan het hoparoma hebben meegewerkt. Het rook wel lekker in ieder geval.

Naam recept--------- : IMPACT PORTER
Brouwdatum---------- :
Biertype------------ : D Porter (Robust)         
Aantal liters------- : 25 liter
Gewenst begin SG---- : 1064
Brouwzaalrendement-- : 72 %

Algemeen--------------------------------------------------
Totaal brouwwater--- : 45 liter
Spoelwater---------- : 19 liter
Maischwater--------- : 26 liter
Kooktijd------------ : 75 minuten
Berekende kleur----- : 95.9 EBC (Morey)
Berekende bitterheid : 48 EBU (Tinseth)

Moutstort-------------------------------------------------
56.0% 004336 g Pilsmout 3 EBC                    3    EBC   
13.4% 001037 g Pale alemout                      5.5  EBC 
09.6% 000743 g Ambermalt                     110  EBC   
09.6% 000743 g Brownmalt                         350  EBC   
04.8% 000371 g Dark Crystal                      300  EBC   
03.3% 000255 g Roggenroostmout                   500  EBC   
03.3% 000255 g Chocolademout                     900  EBC   
 

Hop en kruidenstort---------------------------------------
Bloemen---00035 g  06.5 %az  075 min B Northern Brewer (D)           
Bloemen---00023 g  0009 %az  075 min B Magnum (D)
Bloemen---00045 g  0004 %az  020 min B East Kent Golding (tuin)           
Bloemen---00045 g  0004 %az  005 min B East Kent Golding (tuin)             
                   

Gist------------------------------------------------------
Gistsoort----------- : 2007 Pilsen Lager                   
Gist toegevoegd als- : starter
Volume-------------- : 2 Ltr
Beluchtingstijd----- : 0 uur
Temperatuur--------- : 14°C

Maischschema----------------------------------------------
10m/52°C Maischdikte is: 3.35 L/kg
40m/60°C Maischdikte is: 3.35 L/kg
30m/70°C Maischdikte is: 3.35 L/kg
01m/78°C Maischdikte is: 3.35 L/kg

RobinB

Ziet er mooi uit!

Wat voor slang is dat?

Gerb

Dank je! Dat is een gewapende, levensmiddelenveilige slang. Ik weet niet wat voor materiaal het is. Ik heb hem bij mijn vorige werkgever geregeld. Het is een prima slang.

Nerro

Zou het kunnen dat de extra vrije aminozuren in je wort (aanwezig vanwege je eiwitrust) de SG omhoog halen? Dat zou je rendement dan omhoog lijken te brengen zonder meer suiker in oplossing te brengen.

Overigens zijn al die extra aminozuren natuurlijk heel goed voor je gist. Misschien geven je ook wel een hintje hartigheid wat bij zo'n zwaar bier niet misstaat! :)

Gerb

Ik denk niet dat dat 5% extra rendement kan veroorzaken. Ik zoek de oorzaak meer in:
1) langere maischen en
2) vanwege de lagere starttemperatuur doorloop ik het hele traject (60 ºC +/- 5 ºC) en vang ik
    op deze manier te hoge lokale temperaturen op.
3) misschien is mijn thermometer niet helemaal goed meer  (maar dat is een vergezocht idee).

Nerro

Ik ben het met je eens dat het langere maischen waarschijnlijk veel bijdraagt. Overigens is dat natuurlijk iets wat je sowieso zou kunnen doen.

Ik denk echter dat er wel degelijk een significante bijdrage van oligopeptiden en aminozuren is aan de SG omdat er in mout tussen de 8 en 10 procent eiwit zit. Dat is toch wel echt een hoeveelheid die procenten SG kan toevoegen.

Overigens zal een deel van de hogere SG er ook wel in zitten dat de enzymatische omzetting van dextrines, amyloses en amylopectines door amylases beter verloopt in een minder viskeuze wort. Door een deel van de eiwitten kort te knippen ben je immers de viscositeit aan het verlagen. Dat effect draagt zeker bij aan de associatie en dissociatie van de substraten aan en van hun respectievelijke enzymen. Wat dat betreft is een eiwitrust in de zwaardere recepten helemaal zo'n gek idee nog niet. Toen ik mijn RIS brouwde had ik ook last van té veel schuim op mijn bier, een beetje minder eiwit in zo'n dik bier is dan waarschijnlijk handig om de overmatige schuimproductie wat te onderdrukken. Het leek potverdorie wel Duvel.

Vergelijkbare Topics (7)

15223

Gestart door William


Reacties: 16
Gelezen: 8789

28244

Reacties: 19
Gelezen: 7782

40199

Reacties: 7
Gelezen: 1454

27281

Gestart door jelle


Reacties: 3
Gelezen: 2184

14301

Reacties: 21
Gelezen: 8963

13245

Reacties: 46
Gelezen: 12763


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.