Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


De Drie Eendjes

Gestart door JeroenCV, 25-11-2009 20:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JeroenCV

Aanstaande zondag is er weer eens actie bij Hobbybrouwerij De Vrolijke Badeend.

Dit keer een tripel (want dat is wel erg lang geleden dat ik dat heb gemaakt) een volmout tripel, omdat ik dat leuk vind.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDe drie eendjes
Brouwdatum29-11-2009
BiertypeTripel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1070 (7,7 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Kooktijd90 min.
Berekende kleur28 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid23 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC85,0 %5270 gram3 EBC
Karamelmout 150 EBC5,0 %310 gram150 EBC
Munchenermout 15 EBC10,0 %620 gram16 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)3,8 %30 gram90 min.12 EBU
Saaz (CZ)3,8 %30 gram20 min.7 EBU
Saaz (CZ)3,8 %30 gram10 min.4 EBU

Kruiden/toevoegingen
kruid/toevoeginggramKooktijd
Koriander gemalen5 gram10 min
sinaasappelschil5 gram10 min

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3787 Trappist High Gravity
Gist toegevoegd alsGiststarter

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C90 minuten0,0 l/kg


Hopmans

De Vrolijke Badeend?
Geniaal!

Niet een beetje Goldings in in het hop-pallet?



MM

Het recept ziet er niet verkeerd uit, vind ik.

Herman

Persoonlijk vind ik dat een tripel wel wat meer bitterheid mag hebben, vanwaar de kruiden? Ik zou zelf naast Saaz een andere hop inzetten, Perle of zo. Ik vermoed dat je met deze gist en dit maischschema wel hoger uit zal komen dan 7,7 vol%.

Als ik maar een ding mocht veranderen, zou ik de sinaasappelschil dumpen. Ik zou dan eerder een citrustoets via hop toevoegen.

Oscar

Ik zou voor bitterhop ook wat anders dan Saaz gebruiken..en echte bitterhop (Perle, magnum...).

En waarom een 1 staps ?  :)  De moutstort is prima en niets op aan te merken. Zo zou ik 'm ook doen.  :brouwen:

De sinaasappelschil, doe je die vers? Of heb je die gedroogd op voorraad?  Ik heb met gedroogde sinaasappelschil goede ervaring om deze 90 min mee te koken.

JeroenCV

Dank voor de tips, ik zal eens kijken wat ik voor een hopjes in de vriezer heb liggen als bitterhop.

Oscar, ik gebruik verse schilletjes.

TVERSCH

Wel van de reformwinkel sinasappels neem ik aan Jeroen.
De was die op sinasappels wordt gespoten raak je wel kwijt, maar de conserverende chemicalien
zij niet afbreekbaar volgens mij.  >:D
Of maken die paar PPB's anti-schimmel troep niet uit?





De-Geert

Citaat van: JeroenCV op 25-11-2009  20:30 ueen volmout tripel, omdat ik dat leuk vind.
Ik vind een volmout tripel net zoiets als een bock met kruiden.  >:D Een tripel moet lekker wegdrinken. En dan ook nog 5% van die donkere caramout. Dit wordt te donker, zoetig en te veel body.

Citaat van: Oscar op 26-11-2009  00:56 uEn waarom een 1 staps ?  :)
Waarom niet?

Hopmans

Citaat van: De-Geert op 26-11-2009  11:12 uIk vind een volmout tripel net zoiets als een bock met kruiden.  >:D Een tripel moet lekker wegdrinken. En dan ook nog 5% van die donkere caramout. Dit wordt te donker, zoetig en te veel body.

Tja, het wordt gewoon een soort Tridruppel.

Caspar

Als ik twee tips zou geven zijn ze als volgt:

- Halveer de Cara 150 anders wordt inderdaad wat te donker, maar vooral te moutig. Persoonlijk zou ik sowieso voor een lichtere caramelmout gaan.
- Een beetje suiker kan geen kwaad in ee Tripel naar mijn mening.

Edgar

Wat is karamelmout 150? Aroma 150, Cara 120 of Castle Malting Caramelmout 150? Als het Cara 120 is, lijkt 't mij ook teveel.

MO

2% caramout lijkt me ook zat. En ook namens mij: weg die kruiden. De Westmalle gist geeft al veel super smaken. En eenstapsmaisch natuurlijk juist wel, tenminste dat doe ik nog steeds met elk bier (zonder uitzondering). Ook voor 25 hectoliter.

EBC

Lastige vraag, want ik denk aan iets heel anders bij een tripel....

Weg met karamelmout zeg ik. Weg met die kruiden. Als het je lekker lijkt, dan gewoon doen.

Enkel Saaz lijkt me heel flauw, tenzij je Saaz met 5% alfazuur hebt.

In de huidige tijd van lagere vergistingsgraden raad ik langere maischtijden aan. Die 90 minuten zijn goed, maar ik zou een graadje lager gaan zitten, er van uitgaande dat je nog uitmaischt bij 78 ºC.

Edgar

Mja dat viel mij ook op, Saaz als bitterhop. Het moet kunnen maar ik denk dat je dan wat veel hopsmaken krijgt. De gist is al heel rijk van smaak natuurlijk. Dus ik zou er een bitteraar bijsmijten en de Saaz op 10 min houden.

Langer maischen neig ik ook toe de laatste tijd. Met uitmaischen dan.

Jacques

Citaat van: EBC op 27-11-2009  16:07 uEnkel Saaz lijkt me heel flauw, tenzij je Saaz met 5% alfazuur hebt.

Saaz is geen flauwe hop als je maar voldoende van gebruikt.
Een aromahop kan goed gebruikt voor bitter doeleinden. Een echte bitterhop gebruiken voor een fijn aroma is een ander verhaal.

JeroenCV

Lichte aanpassingen naar aanleiding van sommige antwoorden.

Kruid blijft erin, vind ik gewoon lekker.

en de Perle, omdat ik die heb liggen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDe drie eendjes
Brouwdatum29-11-2009
BiertypeTripel
Aantal liters20
Gewenst begin SG1070 (7,7 vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Kooktijd90 min
Berekende kleur25 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid36 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC90,0 %5556 gram3 EBC
Karamelmout 150 EBC2,0 %123 gram150 EBC
Munchenermout 15 EBC8,0 %494 gram16 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle6,9 %30 gram90 min.25 EBU
Saaz (CZ)3,8 %30 gram20 min.7 EBU
Saaz (CZ)3,8 %30 gram10 min.4 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander (gemalen korrels)5 gram10 min.
Sinaasappelschillen5 gram10 min.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3787 Trappist High Gravity
Gist toegevoegd alsGiststarter

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C90 minuten0,0 l/kg


Edgar

Ik zie dat je Saaz door Perle hebt vervangen, maar is het dan ook je bedoeling om van 23 naar 35 IBU te gaan? Dat is flink bitter(der) voor een bier van 8%. En wat voor caramout is het nu? C-120 neem ik aan. Volmout, caramouten, 67C, je gaat zeker geen dun bier overhouden.

JWVG

Edgar heeft zeker een punt over dat maischschema. Als je het niet al te zwaar wilt laten worden met zo'n volmouter, zou ik overwegen om het maischschema wat aan te passen. Een graadje lager, of een 60 ºC stap(je) inbouwen.

 :degroeten: JW.

Oscar

Citaat van: JeroenCV op 28-11-2009  20:23 uMaischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C90 minuten0,0 l/kg


Ik zou ietsje dunnen maischen.... ;D

Hopmans

Wordt de maischdikte niet berekend dan?


RobinB

Nee, andersom.
Als je de maischdikte opgeeft, wordt berekend hoeveel maischwater je nodig hebt...

Oscar

Tuurlijk wel... maar moet je wel de hoeveelheid maischwater invullen... :D

Oscar

Citaat van: RobinB op 29-11-2009  14:02 unee, andersom.Als je de maischdikte opgeeft, wordt berekend hoeveel maischwater je nodig hebt...

En andersom ook... :)

De-Geert

En hoe is ie geworden?

JeroenCV

Ik heb hem gisteren gedronken.

Ondanks dat het vergisten erg langzaam ging is het toch echt iets goeds geworden. Van SG1082 tot SG1010 gegaan. Gewoon veel geduld hebben.

De geur is vrij fruitig, sinaasschil heeft de overhand.
De smaak is fris, heel in de verte beetje hogere alcoholen maar verder een goed doordrinkbaar bier geworden, ondanks de bijna 10%...


Vergelijkbare Topics (7)

18362

Reacties: 59
Gelezen: 19121

30929

Gestart door John


Reacties: 3
Gelezen: 2332

42026

Reacties: 18
Gelezen: 2634

12805

Gestart door Gerb


Reacties: 9
Gelezen: 3028

2636

Gestart door Adrie


Reacties: 130
Gelezen: 41353


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.