Forum Hobbybrouwen.nl

Algemeen => Algemeen => Topic gestart door: Abrink88 op 26-05-2018 11:32 u

Titel: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 26-05-2018 11:32 u
Geachte brouwers,

Na lang wikken en wegen heb ik het besluit genomen om toch een een aantal HL te laten brouwen als huurbrouwer en deze commercieel aan de man te brengen. Ik weet dat dit onderwerp soms ietwat gevoelig ligt hier. Er zijn in heel veel nadelen bij huurbrouwen.
Het is relatief duur. Je hebt het proces niet in eigen hand. Je hebt geen eigen identiteit (op je recept na) en horeca uitbaters schenken blijkbaar (na het lezen van het nieuws over het aantal teruglopende huurbrouwerijen van eergisteren) liever bier dat uit een eigen brouwerij komt. Dit laatste snap ik echter niet zo goed, maar toe maar. Er zullen vast gedegen redenen zijn.
Desalniettemin: ga ik er toch voor. Met 0 ervaring in verkoop of brouwen op grote schaal.
Het enige dat ik heb is een idee en een droom. En aangezien niemand het eeuwige leven heeft dacht ik: fuck it! Ik ga ervoor. We zien waar het schip strand. Liever geprobeerd en gefaald dan niet geprobeerd en gebaald. In het ergste geval ben je wat geld kwijt. Kom ik wel weer over heen.
Veel nieuwe brouwerijen bouwen hun brouwerij ket aanzienlijk over capaciteit. Waardoor ketels verhuurd kunnen worden. Om deze nieuwe brouwerijen in stand te houden is het dus de bedoeling om ze zoveel mogelijk vol te hebben. Het is dus wel degelijk van belang dat er huurbrouwers komen.
Zoals eerder al benoemd: letterlijk 0 ervaring. Heel veel research doen dus en de juiste mensen benaderen. Een idee heb ik zeker, maar nog in erg grote lijnen. In mijn optiek Kun je 2 dingen doen.
Lekker safe gaan zitten en een of meerdere bieren maken die toegankelijk zijn voor iedereen. Frisse pilsjes, zachte weizen of een warme trippel..
Het probleem hierin is dat ik mijzelf daar niet in kan vinden, en het dus waarschijnlijk over een andere boeg ga gooien. Een beetje de Amerikanen achterna als het ware. Meer naar het extreme. Pikzwarte imperial stouts, overgehopte IPA of zware quadrupels. Commercieel gezien niet het verstandigste maar ik heb het idee dat je anders onder sneeuwt met alle brouwerijen, huurbrouwerijen die er zijn vandaag de dag. Nu is de vraag aan een ieder die dit leest: waar is heeft bierdrinkend Nederland behoefte aan? Ik weet heel goed wat ik lekker vind maar dat kan ik niet echt ijkpunt zien aangezien de nadruk ook op commercieel gebied plaats gaat vinden. Dit is dus een soort markt onderzoek onder de crème de la crème van bierdrinkend Nederland. Wat missen jullie in de schappen? Wat zijn de do’s en dont’s? Alle tips/adviesen/kritiek is welkom!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Puck op 26-05-2018 15:12 u
Eerste gedachte bij mij: Nee, niet nog meer hipster huurbrouwers die inspringen in een hype en dus niet zelf een identiteit neerzetten door kennis en ervaring en te duur bier produceren. Dit kan dus een van de redenen zijn waarom huurbrouwers het zwaar hebben.

Thuisbrouwen en groter zit echt wel een verschil in. Er is een reden waarom zeer grote commerciële brouwers sommige recepten "uitkleden". Dat heeft te maken met kosten en de doorberekening naar het product en dus de klant. Niet dat ik je droom om zeep wil helpen maar wat meer research is wel op z'n plek en dan bedoel ik niet alleen bij een aantal nieuwssites. Veel succes!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Oxhead op 26-05-2018 15:48 u
Eerste gedachte bij mij: Nee, niet nog meer hipster huurbrouwers die inspringen in een hype en dus niet zelf een identiteit neerzetten door kennis en ervaring en te duur bier produceren. Dit kan dus een van de redenen zijn waarom huurbrouwers het zwaar hebben.

Thuisbrouwen en groter zit echt wel een verschil in. Er is een reden waarom zeer grote commerciële brouwers sommige recepten "uitkleden". Dat heeft te maken met kosten en de doorberekening naar het product en dus de klant. Niet dat ik je droom om zeep wil helpen maar wat meer research is wel op z'n plek en dan bedoel ik niet alleen bij een aantal nieuwssites. Veel succes!

Precies wat ik dacht, weer de zoveelste hipster huurbierbrouwerij met barrelaged spul of neipa o.id.. Het zal moeilijk worden om je bier meer dan 1 keer te verkopen.
De biertikkers willen alles scoren natuurlijk, maar om je te onderscheiden zal erg moeilijk worden.


Tot zover het negatieve deel  :) Als je het leuk lijkt om je eigen bier op de markt te zetten moet je dat gewoon doen.
Ikzelf heb het ook gedaan dus bij mij is het van de bucketlist.
Been there done that and still got the t-shirt.


Succes :biersmile:
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Fermon op 26-05-2018 17:42 u
Waar is behoefte aan... Dat verschilt natuurlijk enorm. Je moet echt wat bijzonders brouwen om je tussen de huidige menigte (craft) bierbrouwers te nestelen. Als je genoeg geld kan spenderen en je mist het niet zou ik zeggen: doen, inderdaad je leeft maar een keer. Maar rijk zal je er niet van worden, of je moet wat bijzonders hebben.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: TeVeHa op 26-05-2018 18:07 u
Bewonderenswaardig wat je wilt doen maar voor je jezelf op kosten jaagt, ik persoonlijk mis niks in de schabben, ik denk - de normale evolutie van smaken die er sowieso blijft bestaan buiten beschouwing gelaten - dat alles er al is maar laat dat je niet tegenhouden om je droom te verwezenlijken.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 26-05-2018 18:13 u
Allereerst, dank voor jullie reacties. Zeer op prijs gesteld!
Ten tweede. Ik ben gelukkig geen hipster die in haakt op de hype. Ik ben een normale hobbybrouwer die zn passie wil delen met de consument en daar absoluut niet van hoeft te leven. Al is een beetje extra in de maand natuurlijk nooit weg. Het is niet de bedoeling om in 1 jaar weer te stoppen. Dat zou zonde zijn. Dus alle tips gewaardeerd!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Rene Haring op 26-05-2018 19:03 u
Heel herkenbaar vind ik en ik denk ook stiekem veel andere leden onder ons.
Check eerst of je al afzet hebt of enthousiast kunt krijgen. Vrienden, kennissen, lokale slijter, cafe etc.
Het laten maken is niet zo moeilijk, het verkopen moet je niet onderschatten. Je zit al gauw met 500 of 1000 liter minimaal wat je wilt (moet) slijten. Minder laten brouwen kan, maar de kostprijs per liter neemt dan snel toe. Ingredienten bepalen niet de prijs, dat is de ermee gemoeide arbeid (logisch). Houd rekening met de smaakwens van je doelgroepen of verkregen afzetkanalen. Pas op voor het sambal effect wat wij als beergeek gauw last van hebben  O ja, en vergeet niet om de btw in de verkoopprijs mee te nemen!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 26-05-2018 19:07 u
Pas op voor het sambal effect wat wij als beergeek gauw last van hebben 🤓

Precies dat dus! Dat is wat het moeilijk maakt. Wat ik lekker vind, vinden mijn pils drinkende vrienden te goor voor woorden! Ga je dus voor de massa, een safe bier maken? Of kies je voor jezelf?
Dat is een discussie waard... wat te doen, wat te doen...
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: seed7 op 26-05-2018 19:10 u
Kies je doelgroep zou ik zeggen,

Ingo
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: EBC op 26-05-2018 19:32 u
Leuk dat je er over nadenkt en om ideeën vraagt.

Ik denk dat je een keuze moet maken:
Ga je voor export, of wil je het lokale publiek serveren.

Van pikzwarte imperial stouts en overgehopte IPAs ga je in NL niet zo gemakkelijk 20 hl per brouwsel verkopen. Die bieren gaan doorgaans naar de export. Dat is met de meeste microbrouwerijen zo. Ze leven van de export, want de NL markt is te klein voor hun extreme (innovatieve  ;)) bieren. Hou er dan ook rekening mee dat, in geval van export, jouw marge aanzienlijk lager zal zijn.
Je kunt je afvragen of export is wat je wil bereiken. Waaraan beleef jij het genot van je eigen bier? Dat het ergens in een ver land door totaal onbekenden wordt gedronken? Je kan dan net zo goed teenslippers gaan verkopen.

Saai blond en tripel, dat kan je wel lokaal verkopen. Het zijn de blijvers, die iedereen wel wil drinken, daar is markt voor, het volk drinkt ze graag, zeker als het een streekbier is, dan pak je ook toeristen mee. (Nou ja, als je een bierfirmabier streekbier mag noemen, ik denk van niet, maar dat terzijde. Ik vind dat bierfirma's zich geen brouwerij mogen noemen. Het runnen van een brouwerij is heel heel veel meer dan enkel een brouwsel bestellen).

Mijn advies voor de hobbyisten die kleine commerciële ambities hebben is doen wat ik heb gedaan. Start een brouwerij die je helemaal zelf alleen kan behappen. Een ruime garage is al bijna voldoende. De max. ligt dan bij ca 150 liter. En dat ga je heel lokaal verkopen. Je hebt relatief weinig investering (nou ja, toch al wel gauw 30+k€ afhankelijk van hoe professioneel je wilt zijn), geen personeel, en je bent eigen baas. Kan je er van leven? Nee, maar het betaalt zichzelf wel terug op termijn. Je hebt dan een professionele hobby. Ik kan er enorm van genieten als ik in een lokaal cafe op diverse tafels mijn glazen zie staan, en het genot groeit als ze nog eens gevuld worden. De mensen in de buurt kennen mij als 'de brouwer'. Die emotie ga je als bierfirma nooit voelen.

Ik ben begonnen met IPAs en zo meer. Maar mijn klanten willen gewoon Blond, Bruin, Saison en Tripel. En ik ben daar zo blij mee. Ik verwerk enkel nog Belgische hoppen aangevuld met eigen teelt, ik kan zoveel meer met die 'saaie' bieren. De consument wil lokaal, korte keten, etc. Daar kan je heel fijn op inspelen, daarmee heb je bestaansrecht als kleine lokale producent. Kijk eens om je heen hoe de gemeente/provinciebesturen dit soort initiatieven willen steunen, in België in ieder geval.

Je moet ook vooral denken in termen van je klanten, niet in termen van jezelf. Jij bent absoluut niet belangrijk en totaal ondergeschikt aan je businessplan.

Over de rest van je post ... nee, het is niet van belang dat er meer huurbrouwers komen, integendeel. Echte brouwers, mensen met passie, die zelf iets lekkers maken, dat is van belang. Er is al zoveel nep op deze wereld. Ik zit als consument niet te wachten op de zoveelste IPA. Dat soort bieren zijn voor de geeks, de Untappd'ers', de verzamelaars, maar niet voor het blijvende volk. IPAs en RISen zijn de simpelste bieren om te brouwen. Gewoon veel hop of veel zwarte mout, en dan steek het je nog eens op een oude houten ton, en als het mislukt, dan noem je het gewoon wild of funk. En de geeks kopen het bovendien maar één keer. Maak maar eens een goed blond. Dat is heel veel moeilijker, maar dat blijft verkopen.

Overigens, je eigen recept is geen identiteit, want dat jouw bier volgens jouw recept gebrouwen gaat worden is een illusie. De verhuurbrouwerij is ook een commerciële onderneming ...
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 26-05-2018 20:03 u
Bedankt voor je reactie EBC! Goed gefundeerde opmerkingen :biersmile: daar hou ik van.
Ik denk dat ik je wel begrijp, maar goe onderscheid je je tegenwoordig met een blond of een tripel.
Ik vind dat erg lastig. En de meeste mensen zeggen dan: dan moet je er niet aan beginnen, dan heb je te weinig kennis. En dat klopt. Ik ben niet de beste brouwer van Nederland. Dat is jaques immers ( niet sarcastisch hoor! Groot fan) kan ik een lekker bier maken? Ja zeker! Kan ik maken wat ik beoog? Absoluut! Kan ik dat 3 x achtereenvolgens zonder smaak afwijking? Mmm denk het niet..en daar komt professionalisme bij kijken. En goed apparatuur (geen garantie maar helpt wel degelijk) als huurbrouwer werk je ook samen met een grotere brouwerij. Ik geloof ook om kennis te delen. Commercieel zijn ze zeker! Maar alleen voor het geld? Ooit hoorde ik een Amerikaanse brouwer zeggen:” If I had done it for the money, i would have been a fucking Lawyer!”
En ik geloof daarin. Natuurlijk draait het gedeeltelijk om de pegels, maar naar mijn mening zijn de meeste brouwers, dus ook die ketels verhuren, liefhebbers. En ik ben ik bierland weinig zogenaamde klootzakken tegen gekomen, al zullen ze er vast zijn.. Dus kennis? Ja. Genoeg om zelf een brouwerij te beginnen? Neh.. waarom dan toch een poging wagen on huur te brouwen? Om de hele simpele reden dat ik dat heel graag wil. Geen andere argumenten te bedenken.. vandaar mijn voorkeur huurbrouwen over zelf een brouwerij starten. Dat is wel iets wat er uit voort kan vloeien..
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: EBC op 26-05-2018 21:46 u
Ik ben niet de beste brouwer van Nederland. Dat is jaques immers ...
;D :weetniet:  ;D
Waar kan ik het kopen?

Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: EBC op 26-05-2018 21:48 u
Ik denk dat ik je wel begrijp, maar goe onderscheid je je tegenwoordig met een blond of een tripel.


Met een IPA onderscheid je je zeker niet. Met een goed Blond wel. Geloof me maar, ik krijg de vraag dagelijks.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 26-05-2018 22:03 u
;D :weetniet:  ;D
Waar kan ik het kopen?


Qua kennis dan.. je kunt trouwens wel een zwaar blond kopen van brand.. die is van jaques.

En EBC: een goede blond.. dat zijn tips waar ik iets mee kan. Zal er eens stevig over denken  :
En ik begrijp dat je een horeca ondernemer bent uit je verhaal? Houdt dat dan in dat ik mijn eerste klant binnen heb, als ik met een goede blond kom natuurlijk.. :proost:
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Rene Haring op 26-05-2018 22:07 u
EBC, je bent een man van mijn hart. Goed verwoord zeg en fijn dat je je ervaring met ons zo passioneel  deelt. Ik kom graag eens een keer langs bij je brouwerij als dat mogelijk is!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: EBC op 26-05-2018 22:10 u
Qua kennis dan.. je kunt trouwens wel een zwaar blond kopen van brand.. die is van jaques.

Nee die is van Brand. Die van Jacques is lang geleden al verdwenen, als die er ooit geweest is. Ik weet nog die dag van de wedstrijd bij Brand ...
En ik begrijp dat je een horeca ondernemer bent uit je verhaal? Houdt dat dan in dat ik mijn eerste klant binnen heb, als ik met een goede blond kom natuurlijk.. :proost:

Nee, ik ben een commercieel brouwer, op kleine eenmansschaal. Ik verkoop mijn bieren op de lokale markt.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 26-05-2018 22:13 u
Nee die is van Brand. Die van Jacques is lang geleden al verdwenen, als die er ooit geweest is.


Wat?! Jacques... graag commentaar... Hoezo?
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jacques op 26-05-2018 23:42 u
Wat?! Jacques... graag commentaar... Hoezo?

Brand Blond (want zo heet het bier nu...) is een kloon van het bier waarmee ik de wedstrijd gewonnen heb. Brand heeft er alles aan gedaan om daar zo dicht mogelijk bij te komen.

Het is de vraag of een huurbrouwerij zo dicht bij het bier zal komen dat je gebrouwen hebt en waarvan je het recept  aanlevert.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Chilobrachys op 27-05-2018 00:34 u
Met een IPA onderscheid je je zeker niet. Met een goed Blond wel. Geloof me maar, ik krijg de vraag dagelijks.

Met een goede IPA kun je je zeker wel onderscheiden. Met het zoveelste bier waar willekeurig een paar scheppen Amerikaanse hop in gepleurd is niet.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: EBC op 27-05-2018 00:37 u
Met een goede IPA kun je je zeker wel onderscheiden. Met het zoveelste bier waar willekeurig een paar scheppen Amerikaanse hop in gepleurd is niet.

Ben jij prof brouwer?
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Chilobrachys op 27-05-2018 00:47 u
Ben jij prof brouwer?

Volgens mij is het de consument en niet de brouwer die bepaalt of een brouwerij zich onderscheidt...
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 27-05-2018 08:59 u
De brouwerij waar ik mijn bier wil laten brouwen heeft de optie om zelf mee te brouwen. Tot een bepaalde hoogte ben je dus zelf aan het brouwen in iemand anders zijn installatie. Ik zie daar nog niet meteen een nadeel in.
Brand Blond (want zo heet het bier nu...) is een kloon van het bier waarmee ik de wedstrijd gewonnen heb. Brand heeft er alles aan gedaan om daar zo dicht mogelijk bij te komen.
Je naam staat nog wel op de fles :proost: ik schrijf hem gewoon nog steeds op jou naam  :D

Ik denk ook dat de consument de markt bepaalt en niet de brouwer. Ik had de vraag ook eigenlijk aan de bier drinkers en niet de bier brouwers moeten stellen  :biersmile:

Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jacques op 27-05-2018 10:23 u
Je naam staat nog wel op de fles :proost: ik schrijf hem gewoon nog steeds op jou naam  :D

De naam en de kleur van de verpakking zijn veranderd. De receptuur niet. Het is nog steeds hetzelfde bier.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: nico.derks op 20-06-2018 02:27 u
Tegenwoordig kan je je niet meer onderscheiden in de IPA's, er zijn er te veel die beter en beter of anders zijn.
De IPA markt is vol en niet meer dusdanig interessant.
Maar dat maakt de markt ook wel weer heel erg leuk eigenlijk.
De mooiste Meibock is er nooit geweest eigenlijk in Nederland, dus daar kunnen we nog wat mee. (volgend jaar).
De Herfstbock heeft zijn traditionele smaak verloren door de craft brewers... dus daarmee kan je nog wat (nee geen kruiden, maar mouten).
Hedendaagse "Hipster bieren" gebruiken eigenlijk wel makkelijke  verkrijgbare ingrediënten.
Ga eens verstijfselen met ongemout bijvoorbeeld. (Dat kennen ze niet)
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Ronald_ op 20-06-2018 07:55 u
Hoi! Ik ben ooit begonnen als huurbrouwer.. zo'n 5 jaar geleden. Ik heb 'mijn' bier in 10 brouwerijen gebrouwen.  Nu heb ik een eigen brouwerij, met een 35 hl installatie en meer personeel dan ik me kan wensen ;).

@Abrink88 - Toen wij 5 jaar geleden begonnen zat de wereld nog anders in elkaar, je kon precies doen wat jij nu zegt. Er waren er geen Jopen's, Uiltjes, Two chefs en Kompanen overal te vinden. En dan zwijg ik nog over succesvolle huurinitiatieven zoals Lowlander, Brothers in Law, Gebrouwen door vrouwen en bv Bird brewing. Ook was de Molen nog niet in iedere Bavariatent te vinden, en bij een Inbev zaak kon je je IPA wel kwijt want Goose hadden ze nog niet als alternatief.

De wereld is nu anders, oftewel - je móét een plan hebben, een geniaal idee over jouw bier en de markt waar je je in gaat begeven. Wellicht moet je eens wat boeken lezen, met brouwers praten maar vooral met potentiele afnemers praten. Dus - wat zit je nou vragen te stellen aan mede hobbyisten? Ga de kroeg in! Bezoek een beurs! Probeer eens een  5 of 10hl brouwsel. Sleep die dozen eens 5 keer je auto in en uit. Of de bovenstaande brouwerijen bestuderen. Het enige wat ik weet is dat de huurbrouwers hierboven behoorlijke budgetten hebben, er vol voor gaan en net als een echte brouwerij begonnen zijn met serieuze investering te zoeken voor hun plannen.

Ik ben het dan ook met EBC eens op het front van - begin een eigen kleine brouwerij als je als hobby brouwen hebt. Zijn opmerkingen over bierstijlen ben ik niet met hem eens - brouw dan in je eigen brouwerij wat jij vet vindt, niet wat de consument om de hoek wil. 

@EBC - Noem al die Nederlandse brouwerijen die van de export leven eens? 20 hl Imperial stout raak ik kwijt binnen Utrecht - hád ik maar meer... slechts 4% van ons bier ging naar het buitenland vorig jaar en dat waren nimmer stouts ;)..
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: RienP op 20-06-2018 09:57 u
Zijn opmerkingen over bierstijlen ben ik niet met hem eens - brouw dan in je eigen brouwerij wat jij vet vindt, niet wat de consument om de hoek wil. 

Daar sluit ik me volledig bij aan. Brouw altijd bier waar je volledig achterstaat en leuk vind om te brouwen. En of dat nu een RIS is met chillipepers of een "simpel" blond bier dat maakt dan niet uit. 
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: ciesvandekwis op 20-06-2018 11:43 u
Ik kreeg trouwens de vraag van een bevriend cafébaas: wat zou de courante prijs zijn van een huurbrouwsel. Pakweg 200 - 500 liter toegankelijk blond bier all in per liter?
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Thamerdal op 20-06-2018 12:43 u
Ik kreeg trouwens de vraag van een bevriend cafébaas: wat zou de courante prijs zijn van een huurbrouwsel. Pakweg 200 - 500 liter toegankelijk blond bier all in per liter?

2,10 EUR tot 15 plato per liter. Ex fles, kroonkurk en etiket, ex levering.
Prijs inclusief accijnzen, exclusief btw.

Zoiets.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Johan_vL op 27-06-2018 08:07 u
Dat is een zeer goed gedicht Ronald! Is het ook mogelijk om jullie nieuwe brouwerij in Overvecht te bezoeken als hobbybrouwer? Of is het een idee om voor hobbybrouwen.nl leden een dag te organiseren (is dat een idee @Jacques?) ik ben eigenlijk reuze benieuwd en als Utrechter ook een beetje trots op de mooie bieren die jullie produceren :proost:
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jacques op 27-06-2018 17:04 u
Dat is een zeer goed gedicht Ronald! Is het ook mogelijk om jullie nieuwe brouwerij in Overvecht te bezoeken als hobbybrouwer? Of is het een idee om voor hobbybrouwen.nl leden een dag te organiseren (is dat een idee @Jacques?) ik ben eigenlijk reuze benieuwd en als Utrechter ook een beetje trots op de mooie bieren die jullie produceren :proost:

Als Ronald dat goed vindt kan er van alles geregeld worden. Zelf kan ik op dit moment niet iets organiseren. Iets te druk met andere zaken.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Etn82 op 27-06-2018 18:10 u
Of is het een idee om voor hobbybrouwen.nl leden een dag te organiseren (is dat een idee @Jacques?)

Als Ronald dat goed vindt kan er van alles geregeld worden. Zelf kan ik op dit moment niet iets organiseren. Iets te druk met andere zaken.

Tevens hebben we vrij onlangs nog een dergelijke dag georganiseerd door dit forum bij Brouwerij Noordt.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Markiej87 op 27-06-2018 23:57 u
Desalniettemin: ga ik er toch voor. Met 0 ervaring in verkoop of brouwen op grote schaal.
Het enige dat ik heb is een idee en een droom. En aangezien niemand het eeuwige leven heeft dacht ik: fuck it! Ik ga ervoor. We zien waar het schip strand. Liever geprobeerd en gefaald dan niet geprobeerd en gebaald. In het ergste geval ben je wat geld kwijt. Kom ik wel weer over heen.
Alleen al om deze reden zeg ik, zeker doen. Veel te weinig mensen in deze wereld die gewoon doen wat ze graag willen doen, veel teveel mensen die vasthouden aan zekerheden. Doen dus!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Neetje op 28-06-2018 17:19 u
Alleen al om deze reden zeg ik, zeker doen. Veel te weinig mensen in deze wereld die gewoon doen wat ze graag willen doen, veel teveel mensen die vasthouden aan zekerheden. Doen dus!

Ben het met je eens, maar wel eerst leren zwemmen voor je in het diepe springt.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Hay op 28-06-2018 19:56 u
Ik zeg niet doen je blijft met een hele berg bier zitten waar geen mens meer op zit te wachten.
Je wilt toch niet zo'n ik vertrek type worden die daarna in de misere zitten omdat ze per se hun droom na moesten jagen.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: tdp op 29-06-2018 09:04 u
Ik zeg niet doen je blijft met een hele berg bier zitten waar geen mens meer op zit te wachten.
Je wilt toch niet zo'n ik vertrek type worden die daarna in de misere zitten omdat ze per se hun droom na moesten jagen.

En toch...
Beter spijt van de dingen die je gedaan hebt, dan van de dingen die je hebt gelaten.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Johan_vL op 29-06-2018 13:44 u
Er zijn altijd meningen en mensen die ambitie in de weg zitten of afraden, over datgene wat je voor ogen hebt. Je weet alleen of het een succes wordt als je het gaat doen!
Zo goed mogelijk voorbereiden is wel belangrijk en ik heb best wel een paar goede tips voorbij zien komen hier.
Je zou eerst zelf een kleine batch kunnen brouwen van 50 Ltr of zo en dan in de dichtsbijzijnde bierwinkel je partijtje verkopen, je zal de marktbehoefte keren kennen, voordat je een bak centjes verbrand.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: bierinjisp op 29-06-2018 14:35 u
Zo goed mogelijk voorbereiden is wel belangrijk en ik heb best wel een paar goede tips voorbij zien komen hier.
Je zou eerst zelf een kleine batch kunnen brouwen van 50 Ltr of zo en dan in de dichtsbijzijnde bierwinkel je partijtje verkopen, je zal de marktbehoefte keren kennen, voordat je een bak centjes verbrand.

En dit is dan weer een slechte tip ivm accijns HACCP etc. etc.
want ook met de intentie om commercieel te gaan mag je nog steeds geen bier verkopen
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Erick op 29-06-2018 15:38 u
En u rijdt zeker ook nooit te hard?
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Wolter op 29-06-2018 15:43 u
En u rijdt zeker ook nooit te hard?

Dan krijg je een boete. Denk alleen dat een overtreding van die accijnswetgeving een iets grotere boete zal opleveren dan voor te hard rijden.
Daarnaast ben ik benieuwd of je daarna als commerciële (huur) brouwer niet extra in de gaten gehouden zal worden na zo'n vergrijp.
Verder ook niet echt aardig naar de con collegas die wel netjes hun accijns afdragen.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: RienP op 29-06-2018 16:01 u
Daarnaast ben ik benieuwd of je daarna als commerciële (huur) brouwer niet extra in de gaten gehouden zal worden na zo'n vergrijp.

Jazeker. Zelfs al bij het niet goed op orde hebben van je administratie wordt er al fors extra gecontroleerd of je het e.e.a. (structureel) verbetert.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: jaapz op 29-06-2018 16:04 u
En u rijdt zeker ook nooit te hard?

Als ik de accijnswet er even bijpak (waar ik niet veel van snap) wordt er wel heel veel gestrooid met gevangenisstraffen van maximaal 4 jaar en geldboetes van de derde tot de vijfde categorie (€ 8.200 tot € 82.000), of (als dat meer is) het bedrag aan niet-betaalde accijnzen.

Als het om belastingontwijking en andere geldzaken gaat moet je niet verwachten dat de overheid je met zachte hand gaat behandelen

Voor de mensen die er wel verstand van hebben: http://wetten.overheid.nl/BWBR0005251/2018-04-01

Anekdotisch weet ik een verhaal van iemand hier uit de buurt die zelf drank stookte en die (zonder accijns te betalen) een aantal jaar doorverkocht aan een lokale cafehouder. Toen die stoker dood was is de belastingdienst er achter gekomen en zijn ze dus achter de familie aangegegaan om de missende accijnzen toch nog ergens vandaan te halen. Aldus de lokale legende
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: SanderH op 29-06-2018 16:22 u
Dan krijg je een boete. Denk alleen dat een overtreding van die accijnswetgeving een iets grotere boete zal opleveren dan voor te hard rijden.
Daarnaast ben ik benieuwd of je daarna als commerciële (huur) brouwer niet extra in de gaten gehouden zal worden na zo'n vergrijp.
Verder ook niet echt aardig naar de con collegas die wel netjes hun accijns afdragen.

Ik rij structureel te hard op de snelweg, binnen de bebouwde kom nooit. Het vergelijk gaat niet op in vergelijking van een verkeersovertreding of het afdragen van accijns.

Accijns, btw, belastingen etc. zijn gewoon de wet in Nederland, dat is maximum snelheid ook en als je je daar aan houdt is er niets aan de hand. Het verschil zit hem in dat een snelheidsovertreding als verkapt belasting maatregel wordt gebruikt en de andere het gewoon zo zijn.

Als je iemand niet te hard wil laten rijden moet je ze niet afstraffen als ze het eens doen, maar belonen als ze het nooit doen. Positief gedrag kun je alleen verkrijgen door juist dat te belonen. Negatief gedrag afstraffen is niet voldoende effectief. Een hond leer je niets door heem/haar te straffen, mijns inziens kinderen ook niet, maar dat is een andere discussie. Het geven van een boete als je te hard rijdt en zeggen dat het voor de verkeersveiligheid is, is gewoon onzin. Veiligheid moet je zelf zien. 140 rijden op een lege snelweg is niet per definitie onveilig, maar als je er maar 80 mag wel strafbaar.

Verplaats het naar kletsen of waar dan ook, ben niet zo gevoelig. (was geen uitlokking tot!)

Zelf ben ik bezig met het opzetten van een kleine brouwerij in mijn woonplaats. Dat heeft de nodige "voeten in de aarde". Maar met inmiddels zo een 18,5 miljoen mensen in een relatief klein land is daar niet aan te ontkomen. Accijns, btw, omzetbelasting, vergunningen, etc., je noemt het maar, het hoort erbij en als je het niet doet kun je soms een waarschuwing krijgen, als je het niet te bont maakt. Net als een verkeersboete voor te hard rijden pleeg je een misdrijf, maar willens en wetens de belasting ontduiken is wel wat anders dan 140 rijden waar je 130 mag. (En dat gaat ook discussie opleveren  ;) )

Als laatste, als iedereen die commercieel bier wil verkopen, zelf geproduceerd, laten produceren of een combi ervan, zich gewoon netjes aan de regels houden dan blijft de hobby ook in het leven gehouden  en zal de regering niets willen veranderen. Als iedereen de regels aan zijn laars gaat lappen, het meer gaat kosten dan het aan boetes oplevert voor de staat, dan kan onze fijne regering zomaar eens besluiten om thuis gebrouwen bier toch maar eens te gaan belasten of niet meer toe te staan. Als nu nog hobbymatig brouwer en hopelijk snel deeltijd beroepsmatig zit ik daar niet op te wachten.

Dit was mijn "plasje". Hoop dat die niet te veel spetterde.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Johan_vL op 29-06-2018 16:36 u
Naja voor 1 Ltr, 100 Ltr. of 1000 hLtr. als het om 1 partij gaat is de moeite hetzelfde om accijnzen te betalen. Wellicht is de opbrengst misschien klein in EURO ten opzichte van de inspanning bij een kleine partij.
Toch als je de markt wilt verkennen op je produkt, lijkt het mij de moeite waard. Met nadruk op moeite, want je lijdt dan geen onnodige geldelijke verliezen alleen wat inspanning.

Of die inspanning dan klein of groot is hangt gewoon af van hoe je ertegenaan kijkt en hoe graag je iets wilt bereiken  :brouwen:
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jacques op 29-06-2018 23:16 u
Ik rij structureel te hard op de snelweg, binnen de bebouwde kom nooit.

Moet je op bepaalde wegen niet doen. Dat is gegarandeerd boete moeten betalen.
Aan de controle op verkeerssnelheid zit weldegelijk een element van verkeersveiligheid, ook op de snelweg. Het is een stuk veiliger als de verschillen qua snelheid niet al te groot is. Daarnaast zit er een milieuaspect aan. Controle op maximale snelheid is zo gek niet meer, hoewel het mij wel de nodige boetes heeft opgeleverd...

Geen accijns betalen op goederen waarop accijns wordt geheven is puur belastingontduiking. Dat wordt streng bestraft.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: hansHalberstadt op 29-06-2018 23:40 u
...dan kan onze fijne regering zomaar eens besluiten om thuis gebrouwen bier toch maar eens te gaan belasten of niet meer toe te staan.
Voordeel is dat er misschien wel 50000 hobbybrouwers zijn. Dat gaan controleren en regelen lijkt me nogal een uitdaging, net zoals het ook een uitdaging voor de politie lijkt te zijn om de kleine criminaliteit te beheersen. 
Titel: Huurbrouwerij
Bericht door: Mark GA op 30-06-2018 08:05 u
Er zit wel een verschil in tussen kleine criminaliteit bestrijden (beheersen?) en gratis geld innen bij hobbybrouwers die een keer een kratje aan een café onder de toonbank verkopen. Die laatste groep is weliswaar tegenwettelijk bezig maar om het nu crimineel te noemen? Het levert in ieder geval meer op dan brandje blussen. Waarom denk je dat die eenstrepers zo graag met een lasergun in de bosjes staan? Halen ze hun quotum mee. Ga je drie kilometer te hard? Bam! Bekeuring. Met het opsporen van een inbreker die lachend het politiebureau weer uitloopt na een uurtje schiet niemand wat op, dat is alleen maar extra papierwerk voor ze.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: seed7 op 30-06-2018 08:39 u
... en voor je het weet zit je als gevolg van een politieke reflex hier met de zelfde situatie als in Duitsland, 200l vrij brouwen en over de rest accijns afdragen met jaarlijkse aangiften en vooraanslagen. Ze mogen het dan nog steeds niet verkopen omdat er meer is dan accijns.

Ingo
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: hansHalberstadt op 30-06-2018 08:44 u
Er zit wel een verschil in tussen kleine criminaliteit bestrijden (beheersen?) en gratis geld innen bij hobbybrouwers die een keer een kratje aan een café onder de toonbank verkopen. Die laatste groep is weliswaar tegenwettelijk bezig maar om het nu crimineel te noemen? Het levert in ieder geval meer op dan brandje blussen. Waarom denk je dat die eenstrepers zo graag met een lasergun in de bosjes staan? Halen ze hun quotum mee. Ga je drie kilometer te hard? Bam! Bekeuring. Met het opsporen van een inbreker die lachend het politiebureau weer uitloopt na een uurtje schiet niemand wat op, dat is alleen maar extra papierwerk voor ze.
De politie lijkt voorzichtig gezegd vooral gevoelig voor zaken die hen geld opleveren. Een mooi voorbeeld daarvan is een collega van mij wiens vrouw een kledingzaak heeft. Er wordt kleding gestolen, er zijn camerabeelden, aangifte, zelf een naam en huisadres van de dader en nog wordt de dader niet gearresteerd en krijgt de eigenaar zijn schadevergoeding dus niet. Zou denk ik anders zijn als de dader  de kosten moet betalen die de politie voor het behandelen van dit geval maakt. Dan levert het de politie meer op dan men moet investeren. Dat probleem los je volgens mij alleen maar op door de wetgeving te veranderen waardoor daders de schade moeten betalen en gemaakte kosten, desnoods ervoor werken. Is ook een stuk eerlijker naar de belastingbetaler. 

Kortom het mag beide niet (kleine criminaliteit en accijnse ontduiken) maar mbt handhaving kijkt men voorals of de geinvesteerde moeite meer oplevert dan de geinvesteerde tijd. Dus ga zelf maar na in geval van dat kratje bier. Soms werkt het tegen je en soms mee.   
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jacques op 30-06-2018 23:04 u
We raken zo zoetjes aan van een politie in een politieke discussie.

Ter herinnering: graag geen politiek op dit forum!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 08-07-2018 10:46 u
Dit zijn goede tips Ronald! Bedankt daarvoor. De reden dat ik de graag hier neer gelegd heb is eigenlijk omdat hier veel mensen zijn die het geprobeerd hebben. Sommigen met succes, sommigen zonder succes. Ik ben benieuwd naar hun ervaringen maar vooral de bottlenecks in dit proces.
En door het plaatsen van dit bericht ben ik heel wat wijzer geworden. Maar je hebt gelijk, je moet de vragen stellen bij de afnemers. En dit heb ik ook gedaan de laatste tijd. En ik moet zeggen, de conclusie is verrassend. Mijn idee over de markt klopte van geen kant. Ik ben altijd uitgegaan van mensen die bier drinken (speciaal bier) net als de rest van de mensen op dit forum. Bij elke slok ontleden wij het bier, wat ruik ik, wat zie ik, hoe is de schuimkraag, mondgevoel,  klopt de kleur, wat voor ingredienten etc. Maar wat blijkt: niet iedereen doet dit ;)
Er zijn tegenwoordig heel veel brouwerijen huur of niet, die goede bieren brouwen en verkopen. Maar mijn conclusie is dat het brouwen van goed bier 40% van dit proces beslaat. De overige 60% zit hem in de marketing. Hoe bied je het aan. Hoe is je etiket. Wat voor imago wil je uitstralen.
Dit zijn allemaal dingen die ik nu aan het uitzoeken ben.

Ik heb wel nog een vraag over de brouwerij, ik hoop dat iemand daarop lan antwoorden:
Ik ga volgende week op bezoek bij een brouwerij waarvan ik denk dat ze mijn bier moeten brouwen.
Ik heb daar een afspraak en ik vind het lastig om de juiste vragen te bedenken.
Wat zijn de belangrijke punten bij het uitzoeken van een geschikte brouwerij?
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: SLB op 16-07-2018 12:55 u
Belangerijke punten volgens mij:
-vind je het bier lekker wat ze brouwen?
-ben je het eens met hun bouwmethode
-kan je het goed vinden met de eigenaar of brouwer
-blijft het Recept jouw eigendom?
-ingredienten voorradig of zijn er dingen die je zelf moet aanleveren
-prijs afspraken, fles, fust of combinatie, gefilterd of ongefilterd.
 - stalling van het bier wat klaar is voor de verkoop
- waar kan/wil je helpen in het brouw en afvul process.
-levering van etiketten, doppen en flessen en de formaten ervan.

Hoe staat het ervoor met het huurbrouwen inmiddels? :)
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 16-07-2018 17:43 u
Het staat er goed voor! Ik heb me eerst van de wijs laten brengen, maar ben op een morgen wakker geworden en heb gedacht: ik ga toch door.
Inmiddels een afspraak gehad bij de brouwerij. Ik moet zeggen, het is zeer netjes voor elkaar. Aan alles is gedacht en ze zijn zeer mee denkend. Ik heb er een goed gevoel over.
Bedankt voor alle tips!
Het maken van het eindproduct wordt eigenlijk volledig verzorgd. De prijs per liter houd in, dat het in een fles voorzien van etiket, met dop ingepakt in een doos zit. Accijns afgedragen. Er is keuze om het daar op te slaan maar dat kost uiteraard meer. Is even kijken wat ik daar zelf misschien aan doen kan.
Het inschrijven bij het kvk stelt niet veel voor. Waar het meeste tijd in gaat zitten is hete denken van een goed label, of eigenlijk huismerk. Het maken van een website en het aan de man brengen van het bier. Daar zitten nog veel uitdagingen aangezien ik geen handelaar ben. Alles valt te leren, maar een goede handelaar moet in je zitten.

Als er mensen zijn die dit interessant vinden zal ik af en toe eens een update plaatsen over hoe het verloopt.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Mark GA op 16-07-2018 18:09 u
Ik ben zéér geïnteresseerd dus graag!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Johan_vL op 16-07-2018 18:40 u
Het staat er goed voor! Ik heb me eerst van de wijs laten brengen, maar ben op een morgen wakker geworden en heb gedacht: ik ga toch door.
Inmiddels een afspraak gehad bij de brouwerij. Ik moet zeggen, het is zeer netjes voor elkaar. Aan alles is gedacht en ze zijn zeer mee denkend. Ik heb er een goed gevoel over.
Bedankt voor alle tips!
Het maken van het eindproduct wordt eigenlijk volledig verzorgd. De prijs per liter houd in, dat het in een fles voorzien van etiket, met dop ingepakt in een doos zit. Accijns afgedragen. Er is keuze om het daar op te slaan maar dat kost uiteraard meer. Is even kijken wat ik daar zelf misschien aan doen kan.
Het inschrijven bij het kvk stelt niet veel voor. Waar het meeste tijd in gaat zitten is hete denken van een goed label, of eigenlijk huismerk. Het maken van een website en het aan de man brengen van het bier. Daar zitten nog veel uitdagingen aangezien ik geen handelaar ben. Alles valt te leren, maar een goede handelaar moet in je zitten.

Als er mensen zijn die dit interessant vinden zal ik af en toe eens een update plaatsen over hoe het verloopt.

Superstoer, dappere beslissing, ben benieuwd hoe je plannen verlopen :brouwen:
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: joenedu op 17-07-2018 15:43 u
Als er mensen zijn die dit interessant vinden zal ik af en toe eens een update plaatsen over hoe het verloopt.

Jahoor, hou ons zeker op de hoogte!
Gaaf om te lezen. Succes!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Easywoods op 17-07-2018 20:31 u
Als er mensen zijn die dit interessant vinden zal ik af en toe eens een update plaatsen over hoe het verloopt.

Stoere beslissing, je durft je droom te volgen  :groots:

Leuk als je ons op de hoogte wilt houden, veel succes  :degroeten:
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: hans_nwk op 18-07-2018 12:43 u
https://www.ad.nl/ad-werkt/vraag-geneacute-eneacute-n-advies-aan-vrienden-als-je-voor-jezelf-wil-beginnen~a9e36653/ (https://www.ad.nl/ad-werkt/vraag-geneacute-eneacute-n-advies-aan-vrienden-als-je-voor-jezelf-wil-beginnen~a9e36653/)

Volgens dit artikel had je deze vraag beter niet aan je forumvrienden kunnen stellen (al hebben ze het daar over nieuwe ideeën geloof ik).
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 27-07-2018 20:53 u
Een korte update:
Ik ben momenteel bezig met het aanschrijven van slijterijen en kroegen. De reacties zijn eigenlijk het tegenover gestelde van wat ik had gedacht. Ik had het idee dat men dacht: ja hoor, heb je er weer 1. Weer iemand die zo'n hipster biermerk wil beginnen.
Maar de reacties waren erg positief! Er wordt veel interesse getoond, Goede tips en voorkeuren gegeven. Er is een soort gun factor voor beginners wat erg prettig is. Tuurlijk moet je jezelf vervolgens wel bewijzen.
Voor het merk, eigenlijk meer de huisstijl, heb ik een vormgever gevraagd. Nou heb ik het geluk dat ik iemand in de familie heb zitten die het tegen gereduceerd tarief wil doen, maar anders is dit wel iets om rekening mee te houden. Deze knapen vragen goed geld! Maar nogmaals, naar mijn mening valt of staat je merk hiermee. Het is dus de investering waard. Iets waar de meeste brouwers toch wel tekort schieten. De beste bieren hebben vaak (niet altijd) een etiket die niet aanspreekt. Omdat het hoofddoel van deze mannen brouwen is, en geen marketing. Van horen zeggen, en van fora of untapd vind je de goede bieren wel, maar let er maar eens op als je blanco een slijterij in loopt. Waar wordt je naartoe getrokken? Het zijn vaak de gerenommeerde merken...
Volgende stap. KvK..
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: snowdog2006 op 30-07-2018 10:32 u
Een korte update:
Ik ben momenteel bezig met het aanschrijven van slijterijen en kroegen. De reacties zijn eigenlijk het tegenover gestelde van wat ik had gedacht. Ik had het idee dat men dacht: ja hoor, heb je er weer 1. Weer iemand die zo'n hipster biermerk wil beginnen.
Maar de reacties waren erg positief! Er wordt veel interesse getoond, Goede tips en voorkeuren gegeven. Er is een soort gun factor voor beginners wat erg prettig is. Tuurlijk moet je jezelf vervolgens wel bewijzen.


Grappig om te horen ik had juist ook dat verwacht. Kan je aangeven wat ze dan zeggen? Is het iets in de trant van als je je bier klaar hebt breng hem langs dat we hem kunnen proeven en al dan niet besluiten hem op te nemen in het assortiment?
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Johan_vL op 30-07-2018 10:45 u
Een korte update:
Ik ben momenteel bezig met het aanschrijven van slijterijen en kroegen. De reacties zijn eigenlijk het tegenover gestelde van wat ik had gedacht. Ik had het idee dat men dacht: ja hoor, heb je er weer 1. Weer iemand die zo'n hipster biermerk wil beginnen.
Maar de reacties waren erg positief! Er wordt veel interesse getoond, Goede tips en voorkeuren gegeven. Er is een soort gun factor voor beginners wat erg prettig is. Tuurlijk moet je jezelf vervolgens wel bewijzen.


Zijn er ook vragen zoals: hoeveel hectoliter is beschikbaar, hoe snel kun je leveren na bestelling of nabestelling, wat is de inkoopprijs, is de inkoopprijs hoeveelheid afhankelijk, wat is de minimale afname??

kun je ook zeggen, wat voor tips je hebt gehad?

Reuze benieuwd hoe dit proces verloopt. :brouwen:
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 30-07-2018 19:48 u
De reacties die ik kreeg waren er meer op gericht dat ze het mooi vinden dat je iets wilt ondernemen.
Zoals ik al zei, er is een bepaalde gunfactor. Ik denk dat de meeste kroegen /slijterijen, mits benaderd zoals gewenst, altijd wel een doosje of 2 kopen de eerste keer. Er zit een slijterij bij mij in de buurt die het absoluut eerst wil proeven voordat hij het op de plank zet. Dat is trouwens ook te merken aan de slijterij. Allemaal uitstekende bieren. Wel veel Amerikaans. Ik denk niet dat ik nu al in hectoliters moet denken, maar meer in dozen. Het wordt dus ook een hele klus om die eerste 1000L aan de man te brengen.
Een hele goede tip die ik kreeg was om assortimenten dozen te maken. 3x 4 verschillende bieren. Dus in een doos van 12, want dat is voor slijterijen blijkbaar veel makkelijker te hanteren ivm stelling ruimte. De meesten zeiden eigenlijk: neem als je kennis komt maken maar een doos en een factuur mee. Daar heb je dus wel wat aan. En een goede tip was om veel op de bierfestivallen te gaan staan om zo naamsbekendheid te krijgen. Ik heb daar wel mijn vraagtekens bij en denk dat dit heel afhankelijk is van je doelgroep. Als je doelgroep heel Nederland is ben ik het eens. Wil je het in je eigen regio doen denk ik dat het verspilde moeite is. Komt nogal wat bij kijken.
Een ander tip was om het niet in januari/ februari aan te bieden aangezien dit voor de meeste slijterijen donkere dagen zijn. Ook iets om rekening mee te houden.
Ik denk dat als je je open opstelt en luistert naar de potentiële klanten je al heel veel kan slijten, maar we zullen zien.
Dus als jullie nog tips hebben van goede kroegen of slijterijen die openstaan voor een fantastisch mooi bier  ;) laat het me dan alstublieft weten  :biersmile:

Wat ik verder ook ga doen is bij de lancering als mijn vrienden/ kennissen/ familie laten komen, bbqtje aan te steken en op die manier een paar dozen verkopen (al weet ik niet of dat mag trouwens, dat moet ik nog even uitzoeken)

Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: RienP op 30-07-2018 21:32 u
Ach die eerste pallet bier gaat altijd wel vlot de deur uit. De grootste uitdaging is om te zorgen dat die slijters en horeca blijven bestellen.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Knobby op 31-07-2018 09:06 u
Wat ik verder ook ga doen is bij de lancering als mijn vrienden/ kennissen/ familie laten komen, bbqtje aan te steken en op die manier een paar dozen verkopen (al weet ik niet of dat mag trouwens, dat moet ik nog even uitzoeken)
Volgens mij mag je als brouwer gewoon aan iedereen verkopen die 18+ is, zolang je accijns en btw afdraagt.
Maar het kan nooit kwaad om dat te checken.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: RienP op 31-07-2018 09:12 u
Losse verkoop mag vanuit een acijnsgoederenplaats mag zolang het niet de hoofdverkoop is. Dit valt onder de noemer poortverkoop.  Huurbrouwers zijn hier een wat een grijs gebied in. Sommige gemeentes kunnen hier echter moeilijk over doen, want ze zijn meestal niet met deze uitsluiting bekend.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: snowdog2006 op 22-08-2018 11:37 u
Inmiddels al verdere vorderingen? Of zo druk met je commerciele plannen dat je geen tijd meer hebt om te reageren? ;) :D
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: CeesM op 22-08-2018 15:21 u
Als je je bier laat brouwen door een huurbrouwerij heb je geen accijnsgoederenplaats vergunning nodig. Op het moment dat het bier de brouwerij verlaat betaald de huurbrouwer de accijnzen. Dan is er geen sprake meer van een accijnsgoed. Als je het bier verkoopt, dan moet je een slijterijvergunning bij de gemeente aanvragen. En natuurlijk inschrijven bij KvK en BTW-nummer bij de Belastingdienst.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 22-08-2018 19:59 u
Inmiddels al verdere vorderingen? Of zo druk met je commerciele plannen dat je geen tijd meer hebt om te reageren? ;) :D
Excuus! Inderdaad even weinig te melden. Ik heb contact gehad met het kvk. Dit kan trouwens niet meer live! Het gaat via de WhatsApp  ??? Maar Opzich wel te doen. Alleen verwijzen ze je steeds naar een of ander gaar pdf bestandje uit 1998. Het is veel uitzoek werk. Waar ik erg veel aan heb op dit moment een een ander forum lid. Die deze weg een tijdje geleden ingeslagen is en dus 2 stappen voor loopt op mij. Dit is echt ideaal omdat alles nog vers in het geheugen zit en de regels intussen niet veranderd zijn. Ik moet zeggen dat als je alles gaat bekijken het niet raar is dat sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien. Ik probeer me een weg te banen door alle wet en regel geving met een uitzondering hier en daar. Maar alle lof voor voor Folkert die me super helpt met van alles.

Het is inderdaad zo dat als de accijns afgedragen is, je het eigenlijk overal mag opslaan.
Zolang het maar niet openbaar is. Dus achter je voordeur is al prima.
Het verkopen aan consumenten is ook toegestaan zonder vergunningen mits het niet je hoofd activiteit/inkomen is. Waar je wel mee te maken hebt is de 18+ regels. Daar staan serieuze boetes op als blijkt dat een minderjarige met een door jou verkocht bier loopt.

Verder weinig nieuws nog.

Hou jullie op de hoogte!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 16-09-2018 20:01 u
De huisstijl is klaar! Super mooi etiket/logo! Het krijgt nu een gezicht. Recept heb ik gefinetuned. Staat nu te klaren. Lijkt erop dat het precies zo wordt als verwacht. 1e overwinning is dus binnen.
Nu hopen dat ze het in de brouwerij goed kunnen reproduceren op grotere schaal.
Houd uw slijter in de gaten! (Over een poosje)  :biersmile:
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: PaultjePils op 16-09-2018 23:21 u
Allereerst, tof dat je ervoor gaat! Nooit geschoten is altijd mis. Daarnaast ben ik met je eens dat bierverkoop voor de meerderheid uit marketing bestaat. Heb je veel connecties met kroegen/cafés dan heb je al een sterk begin.

My two cents: Net als menig hobbybrouwer heb ik er zelf ook vaak over nagedacht om iets te doen met huurbrouwen en na enig research het maar gelaten. Met name de logistiek: opslag en vervoeren (veel tillen) leek mij een ernstig obstakel. Ben benieuwd hoe de logistiek je afgaat en laat het vooral weten. Ook merkte dat ik recepten ging ontwikkelen met oog op de verkoop, daardoor had ik meteen minder lol in het brouwen. Als je van je hobby je werk maakt, werk je nooit ging voor mij niet op.

Succes!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: MO op 17-09-2018 15:00 u
Waar ga je het laten brouwen?
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jolanda op 19-09-2018 08:29 u
Wat ontzettend stoer dat je ondanks de bijna altijd negatieve berichtgeving op dit forum m.b.t. tot dit onderwerp het toch gewoon probeert en je droom najaagt, respect!

De beste bieren hebben vaak (niet altijd) een etiket die niet aanspreekt. Omdat het hoofddoel van deze mannen brouwen is, en geen marketing. Van horen zeggen, en van fora of untapd vind je de goede bieren wel, maar let er maar eens op als je blanco een slijterij in loopt. Waar wordt je naartoe getrokken? Het zijn vaak de gerenommeerde merken...

Ik ben het ontzettend met je eens dat een mooi etiket en huisstijl ontzettend belangrijk is en ik denk ook iets dat vaak onderschat wordt door brouwers. Het  is niet alleen van belang bij de verkoop aan de uiteindelijke klant, maar ook voor de tussenhandel spreekt een mooi vormgegeven product in eerste instantie natuurlijk veel meer aan. De eerste ontmoeting is vaak vluchtig en dus is het belangrijk dat het product snel een goede indruk kan achterlaten.

Dat de beste bieren in de 'lelijkste' flessen zitten ben ik niet helemaal met je eens. Ik denk dat er ook veel brouwers zijn die, nadat ze veel liefde en toewijding hebben gestopt in het brouwen van het bier, graag een mooi etiket op hun fles zien, het maakt het helemaal af. Ik ben het er wel mee eens dat er waarschijnlijk veel pareltjes van bieren onontdekt blijven omdat hun etiket niet zo aanspreekt als die van het flesje ernaast.

Ben ook wel benieuwd naar jouw etiketten, huisstijl en naamgeving. Bovenal, ook ik volg je updates met veel belangstelling. Succes!

Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 20-09-2018 17:29 u
Allereerst, tof dat je ervoor gaat! Nooit geschoten is altijd mis. Daarnaast ben ik met je eens dat bierverkoop voor de meerderheid uit marketing bestaat. Heb je veel connecties met kroegen/cafés dan heb je al een sterk begin.

My two cents: Net als menig hobbybrouwer heb ik er zelf ook vaak over nagedacht om iets te doen met huurbrouwen en na enig research het maar gelaten. Met name de logistiek: opslag en vervoeren (veel tillen) leek mij een ernstig obstakel. Ben benieuwd hoe de logistiek je afgaat en laat het vooral weten. Ook merkte dat ik recepten ging ontwikkelen met oog op de verkoop, daardoor had ik meteen minder lol in het brouwen. Als je van je hobby je werk maakt, werk je nooit ging voor mij niet op.

Succes!

Qua recept doe in geen consessies. Wel iets waar ik 100% achter sta maar wat voor een groot deel ook aansluit bij de wensen van de consument. Daardoor blijft het wel leuk en geen “werk”.
Mijn idee is om 1 rode draad te heb en en verder per seizoen te bekijken wat te maken.
Opslag is geen probleem. Ik heb een grote schuur die beveiligd is.
Wat ontzettend stoer dat je ondanks de bijna altijd negatieve berichtgeving op dit forum m.b.t. tot dit onderwerp het toch gewoon probeert en je droom najaagt, respect!

Ik ben het ontzettend met je eens dat een mooi etiket en huisstijl ontzettend belangrijk is en ik denk ook iets dat vaak onderschat wordt door brouwers. Het  is niet alleen van belang bij de verkoop aan de uiteindelijke klant, maar ook voor de tussenhandel spreekt een mooi vormgegeven product in eerste instantie natuurlijk veel meer aan. De eerste ontmoeting is vaak vluchtig en dus is het belangrijk dat het product snel een goede indruk kan achterlaten.

Dat de beste bieren in de 'lelijkste' flessen zitten ben ik niet helemaal met je eens. Ik denk dat er ook veel brouwers zijn die, nadat ze veel liefde en toewijding hebben gestopt in het brouwen van het bier, graag een mooi etiket op hun fles zien, het maakt het helemaal af. Ik ben het er wel mee eens dat er waarschijnlijk veel pareltjes van bieren onontdekt blijven omdat hun etiket niet zo aanspreekt als die van het flesje ernaast.

Ben ook wel benieuwd naar jouw etiketten, huisstijl en naamgeving. Bovenal, ook ik volg je updates met veel belangstelling. Succes!De reacties vallen me nog mee. Al heb je wel heel veel uiteenlopende meningen, maar ik heb besloten toch mijn eigen gang te gaan en me er niet te veel van aan te trekken. Bijna iedereen droomt ervan zn bier in de schappen te zien, slechts enkelen doen het. Ik krijg vaak te horen dat het nep is om huur te brouwen, maar dit is de enige optie om te beginnen. Daar ben ik wel al uit. Als het zover is zal ik het etiket eens uploaden. Ben erg benieuwd naar de reacties.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: tdp op 21-09-2018 11:10 u
"Wie bang is om te vallen, moet op de grond blijven liggen."

Ik vind het mooi dat je het pad wat je bewandelt deelt hier op het forum!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 21-09-2018 14:56 u
"Wie bang is om te vallen, moet op de grond blijven liggen."

Ik vind het mooi dat je het pad wat je bewandelt deelt hier op het forum!

Als men er flauw van is hoor ik het graag. Dan stop ik ermee  :degroeten:
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Johan_vL op 21-09-2018 15:20 u
Gewoon doorgaan, zowel met je plannen, als blijven posten, ik vind het hartstikke interessant  :brouwen:
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Broeky op 21-09-2018 20:36 u
En daar sluit ik mij ook volledig bij aan. Er goed en mooi van je dat je dit zo doet en ook de updates wil plaatsen.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: joenedu op 22-09-2018 11:28 u
Als men er flauw van is hoor ik het graag. Dan stop ik ermee  :degroeten:

Blijf gewoon posten, ik volg het met interesse! Ben benieuwd naar je etiket(ten).
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: marc0871 op 22-09-2018 13:01 u
Als men er flauw van is hoor ik het graag. Dan stop ik ermee  :degroeten:

Ik denk dat dit topic anderen ook de moed kan geven om de stap te maken.
Je niet druk hoeven maken om een pand, apparatuur, hygiëne en veiligheidsregels en accijns, is waarschijnlijk net wat veel mensen tegenhoudt.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 23-09-2018 13:40 u
En vergeet niet dat er veel beginnende brouwerijen afhankelijk zijn van huurbrouwers. Ze bouwen de brouwerij met aanzienlijke over capaciteit met het oog op de toekomst. Deze ketels moeten de eerste jaren wel gevuld worden.

 
Ik denk dat dit topic anderen ook de moed kan geven om de stap te maken.
Je niet druk hoeven maken om een pand, apparatuur, hygiëne en veiligheidsregels en accijns, is waarschijnlijk net wat veel mensen tegenhoudt.

Dit heeft mij ook lang tegen gehouden, en het feit dat het vaak nep genoemd wordt. Maar met deze stelling ben ik het niet eens. Mits je pretendeerd een streekproduct te hebben die op een hele andere plaats gebrouwen wordt. Ik ga mijn bier daarom ook niet “drentsch” noemen, al hebben de recepten dus wel een drentsche oorsprong. Net zoals ik het etiket niet oud wil laten overkomen, aangezien ik net begin, maar ik wil ook geen modern etiket.  Ik probeer gewoon bij mezelf te blijven in de recepten en etiketten. Dit is op zich best lastig.

Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Johan_vL op 25-09-2018 18:50 u
Bij je eigen gevoel blijven en doen wat je denkt dat goed is, is een groot goed! Houd dat zo en vooral doorgaan.... :brouwen:
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 06-11-2018 10:27 u
Even een korte update. Opzich niet veel te melden. Het is op dit moment veel wachten op dingen.
Ik heb mijn recept inmiddels al 3x aangepast omdat het nog steeds niet naar wens is. Zoals jullie weten Vergt dit veel tijd aangezien je pas na 8 week het resultaat kan beoordelen. Ik heb hierdoor wel mijn geplande brouwdag bij de brouwerij uitgesteld. Ik doe niks totdat ik een recept heb waar ik volledig achter sta. Daar waren ze zacht gezegd niet heel erg vrolijk over. Maar helaas. Dat is dan even niet mijn probleem.
Nog wel even contact op genomen met KvK. Omdat ik nog wat tegenstrijdigheden op wet en regel geving tegen kwam. Met name het verkopen rechtstreeks aan consumenten is een wat grijs gebied.
Ik ben er nu achter dat dat gewoon kan zolang je maar geen winkel oid bij huis hebt. Stel dat je het via  webshops zou verkopen mag dat gewoon. Ook de volle 100%. Ik heb hier in dit topic iemand horen zeggen dat je niet meer dan 50% rechstreeks aan de consument mag verkopen, maar dit is dus onjuist. Sterker nog: en dit is misschien wel goed nieuws voor velen, als jij je bier verkoopt aan vrienden en familie / kennissen tegen kostprijs en dus geen winst of minimale winst eruit haalt, hoef je wat betreft het KvK helemaal geen inschrijving te hebben. Want je neemt geen tot weinig deel aan het economisch verkeer. Iets om in je achterhoofd te houden. Is nogal een taboe namelijk onder vele semi proffesionele brouwers. Mag dus gewoon. Hier zal wel weer veel reactie op komen denk ik, maar houd in je hoofd dat het KvK mij dit zelf heeft verteld in deze woorden.
Het officiële eerste etiket is bijna klaar. Nog even kijken of alles wat erop moet er ook op staat. Dat symbool van die zwangere vrouw met een streep erdoor is dus niet verplicht bijvoorbeeld, maar vanaf volgend jaar wel. Mocht je hier mee bezig zijn, er wel opzetten dus. Ook een barcode is opzich handig voor de winkeliers met het in en uit scannen. Je hebt er zelf niks aan maar het is een kleine moeite en je helpt een deel van je afnemers. Ook gewoon doen dus.
Kwa stijl van het etiket nogal wat opmerkingen gehad. Het zou niet “spannend” genoeg zijn. Blijkbaar moet elk etiket voorzien zijn van een of andere rokende kabouter met een lightsaber in zn hand met een arm vol tatoeages, anders doe je niet meer mee. Of een blote vrouw met een doodshoofd met een slang erdoor die een kikker verplet, en dan het liefst in gifgroen en fluoriserend oranje. Anders doe je ook niet meer mee.
Ik snap de reacties ergens wel, je moet eruit schieten op zon plank in de slijter, maar het is niet wie ik ben. Dus mijn etiket is redelijk traditioneel geworden en ik ben er heel erg trots op. Het straalt rust en zuiverheid uit, iets wat ik terug wil vinden in de bieren.

Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: EBC op 06-11-2018 10:43 u
Hmm, je kan natuurlijk zonder winst verkopen. Maar je bent wel ondernemer, en moet wel een BTW en inkomstenbelastingaangifte doen. En je zal bedrijfsbelastingen moeten betalen, en vergeet je verzekeringen niet, want jij bent aansprakelijk voor problemen die mochten ontstaan. Je zal een boekhouder moeten nemen om een en ander correct te registeren. Ook de voedselveiligheid mag je betalen. Je moet een aparte vergunning hebben om 'ambulant' te verkopen.

Nou ja, ik weet niet hoe het in NL is, maar in BE komt dit er allemaal bij. Je zal toch een redelijke prijs moeten gaan vragen.

Ha, juist dat traditionele etiket valt momenteel op. Een bierwinkel lijkt met al die primaire kleuren tegenwoordig meer op een speelgoedsnoepwinkel. Het lijkt niet meer op bier, en die flesjes en blikjes hebben alle aantrekkelijkheid verloren, voor mij dan toch.

Maar blijf je ervan bewust dat jouw recept toch niet hetzelfde zal uitkomen in een andere en vooral grotere installatie. Genoeg is genoeg, en je klanten proeven het toch niet.

Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 06-11-2018 10:50 u
Hmm, je kan natuurlijk zonder winst verkopen. Maar je bent wel ondernemer, en moet wel een BTW en inkomstenbelastingaangifte doen. En je zal bedrijfsbelastingen moeten betalen, en vergeet je verzekeringen niet, want jij bent aansprakelijk voor problemen die mochten ontstaan. Je zal een boekhouder moeten nemen om een en ander correct te registeren. Ook de voedselveiligheid mag je betalen. Je moet een aparte vergunning hebben om 'ambulant' te verkopen.

Nou ja, ik weet niet hoe het in NL is, maar in BE komt dit er allemaal bij. Je zal toch een redelijke prijs moeten gaan vragen.


Wat ik begreep was dat wanneer het niet je doel is om winst te behalen je geen inschrijving nodig hebt. En geen inschrijving KvK betekent geen inschrijving belastingdienst. Dus geen BTW, geen inkomsten belasting etc.

Maar dat ter zijde... ik wil er toch wel iets aan verdienen. Als is het dan niet mijn brood...
ik heb dus wel net deze regels te maken. Inschrijfgeld is trouwens eenmalig € 50,- ( ter info)
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Hai op 06-11-2018 11:46 u
Wat ik begreep was dat wanneer het niet je doel is om winst te behalen je geen inschrijving nodig hebt. En geen inschrijving KvK betekent geen inschrijving belastingdienst. Dus geen BTW, geen inkomsten belasting etc.

Maar dat ter zijde.. ik wil er toch wel iets aan verdienen. Als is het dan niet mijn brood...
ik heb dus wel net deze regels te maken. Inschrijfgeld is trouwens eenmalig €50,- ( ter info)
Ik zou het goed regelen. Denk ook aan valse concurrentie, mensen klikken snel. Denk ook aan Sociale hygiëne (bewijs) als je eens een keer op jaarmarkt of bierfestival gaat staan. Maak een bedrijfsplan.  Uit ervaring weet ik dat het meer werk is en kost als je denkt.
 
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Mark GA op 06-11-2018 11:55 u
Even een korte update. Opzich niet veel te melden. Het is op dit moment veel wachten op dingen.
Ik heb mijn recept inmiddels al 3x aangepast omdat het nog steeds niet naar wens is. Zoals jullie weten Vergt dit veel tijd aangezien je pas na 8 week het resultaat kan beoordelen. Ik heb hierdoor wel mijn geplande brouwdag bij de brouwerij uitgesteld. Ik doe niks totdat ik een recept heb waar ik volledig achter sta. Daar waren ze zacht gezegd niet heel erg vrolijk over. Maar helaas. Dat is dan even niet mijn probleem.
Nog wel even contact op genomen met KvK. Omdat ik nog wat tegenstrijdigheden op wet en regel geving tegen kwam. Met name het verkopen rechtstreeks aan consumenten is een wat grijs gebied.
Ik ben er nu achter dat dat gewoon kan zolang je maar geen winkel oid bij huis hebt. Stel dat je het via  webshops zou verkopen mag dat gewoon. Ook de volle 100%. Ik heb hier in dit topic iemand horen zeggen dat je niet meer dan 50% rechstreeks aan de consument mag verkopen, maar dit is dus onjuist. Sterker nog: en dit is misschien wel goed nieuws voor velen, als jij je bier verkoopt aan vrienden en familie / kennissen tegen kostprijs en dus geen winst of minimale winst eruit haalt, hoef je wat betreft het KvK helemaal geen inschrijving te hebben. Want je neemt geen tot weinig deel aan het economisch verkeer. Iets om in je achterhoofd te houden. Is nogal een taboe namelijk onder vele semi proffesionele brouwers. Mag dus gewoon. Hier zal wel weer veel reactie op komen denk ik, maar houd in je hoofd dat het KvK mij dit zelf heeft verteld in deze woorden.
Het officiële eerste etiket is bijna klaar. Nog even kijken of alles wat erop moet er ook op staat. Dat symbool van die zwangere vrouw met een streep erdoor is dus niet verplicht bijvoorbeeld, maar vanaf volgend jaar wel. Mocht je hier mee bezig zijn, er wel opzetten dus. Ook een barcode is opzich handig voor de winkeliers met het in en uit scannen. Je hebt er zelf niks aan maar het is een kleine moeite en je helpt een deel van je afnemers. Ook gewoon doen dus.
Kwa stijl van het etiket nogal wat opmerkingen gehad. Het zou niet “spannend” genoeg zijn. Blijkbaar moet elk etiket voorzien zijn van een of andere rokende kabouter met een lightsaber in zn hand met een arm vol tatoeages, anders doe je niet meer mee. Of een blote vrouw met een doodshoofd met een slang erdoor die een kikker verplet, en dan het liefst in gifgroen en fluoriserend oranje. Anders doe je ook niet meer mee.
Ik snap de reacties ergens wel, je moet eruit schieten op zon plank in de slijter, maar het is niet wie ik ben. Dus mijn etiket is redelijk traditioneel geworden en ik ben er heel erg trots op. Het straalt rust en zuiverheid uit, iets wat ik terug wil vinden in de bieren.


Ik houd van je eigen koersbepaling in dezen.
Gewoon doen waar jij je goed bij voelt. Ik volg deze thread met grote belangstelling omdat ik ook plannen in die richting heb.
Ik zou -als wij zo ver zijn- dan ook graag met jou willen bomen over hoe e.e.a. aan te pakken.
Succes met alles in ieder geval!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: PDGRRR op 06-11-2018 12:30 u
Leuk om te lezen hoe je alles aanpakt, zoals Barrie Stevens zou zeggen: "Vooral doorgaan!". Vrienden van mij zijn sinds enkele jaren aan het huurbrouwen, begonnen met 1 recept dat ze met behulp van een crouwdfunding-actie hebben kunnen (laten) brouwen, dat staat nu al ruim 2 jaar in de winkels. Voor hun tweede bier hebben ze nog een kleine crouwdfunding gebruikt in de vorm van voorverkoop van limited-edition bierpakketten. Binnenkort presenteren ze hun 4e (commerciële) bier. Zij doen ook alles lekker op hun eigen manier, qua biernamen/vormgeving zal ook niet iedereen denken dat het geweldig of geniaal is, maar dat maakt hen ook niet uit. Ze staan ook met grote regelmaat op bierfestivals, waar ze veel lol in hebben (en volgens mij ook meer aan over houden dan met de verkoop aan winkels en horeca, als je de uren niet meetelt) Dit doen ze wel naast hun fulltime banen en voor de lol, ik heb ze vooralsnog niet in dikke wagens rond zien rijden  ;)

Overigens is het wel grappig om te horen hoe af-en-toe de communicatie tussen hen en de brouwerij verloopt, goede afspraken maken is erg belangrijk gebleken.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: lier op 06-11-2018 13:44 u
Wat ik begreep was dat wanneer het niet je doel is om winst te behalen je geen inschrijving nodig hebt. En geen inschrijving KvK betekent geen inschrijving belastingdienst. Dus geen BTW, geen inkomsten belasting etc.


Deze zou ik nog ff goed nazoeken als ik jou was.
Bij de verkoop van alchohol moet er altijd accijns afgedragen worden.
De overheid houdt helemaal geen rekening met het feit of jij wel of geen winst wil maken (voor een non-profit organisatie voldoe je ieg niet aan de regels|) dus zal je echt gewoon wel btw moeten afdragen.
Inderdaad als je geen inkomsten genegeerd hoef je ook geen inkomstenbelasting te betalen, je moet echter wel aangifte doen dus een boekhouder is ook geen overbodige luxe.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: EBC op 06-11-2018 14:09 u
Wat ik begreep was dat wanneer het niet je doel is om winst te behalen je geen inschrijving nodig hebt. En geen inschrijving KvK betekent geen inschrijving belastingdienst. Dus geen BTW, geen inkomsten belasting etc.

Maar dat ter zijde.. ik wil er toch wel iets aan verdienen. Als is het dan niet mijn brood...
ik heb dus wel net deze regels te maken. Inschrijfgeld is trouwens eenmalig €50,- ( ter info)

Ik vrees dat je het veel te simpel inschat. Kijk eens op startbedrijf.nl.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jacques op 06-11-2018 14:39 u
Wat ik begreep was dat wanneer het niet je doel is om winst te behalen je geen inschrijving nodig hebt. En geen inschrijving KvK betekent geen inschrijving belastingdienst. Dus geen BTW, geen inkomsten belasting etc.

Het feit dat je niet bent ingeschreven ben in de KvK wil niet zeggen dat je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Voor de inkomstenbelasting wordt niet alleen gekeken naar je looninkomsten gekeken. Ook over andere bronnen van inkomsten moet inkomstenbelasting betaald worden.
Het daarom interessant zijn om je wel in te schrijven. Als bedrijf heb je meer fiscale mogelijkheden...
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 06-11-2018 14:45 u
Zoals al vermeld in mijn vorige bericht, dacht ik al dat hier reactie op zou komen.
Nogmaals: ik schat de situatie niet in (omdat het voor mij sowieso niet van toepassin is) maar dit is wat ze mij letterlijk verteld hebben. Of de adviseur van het KvK heeft de regels niet op een rij.
Ik denk wat men bedoelt is: als je insteek is om alleen wat aan vrienden en familie te doen, maak je dan niet teveel zorgen dat de belastingdienst of wat dan ook achter je aan komt... doe met deze informatie wat u wilt en interpreteer het zoals u wilt...
ik had het ook beter niet kunnen zeggen misschien. Gevoelig onderwerp.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: CeesM op 06-11-2018 15:30 u
Wat ik begreep was dat wanneer het niet je doel is om winst te behalen je geen inschrijving nodig hebt. En geen inschrijving KvK betekent geen inschrijving belastingdienst. Dus geen BTW, geen inkomsten belasting etc.

Maar dat ter zijde... ik wil er toch wel iets aan verdienen. Als is het dan niet mijn brood...
ik heb dus wel net deze regels te maken. Inschrijfgeld is trouwens eenmalig € 50,- ( ter info)
Als je er iets aan wilt verdienen lijkt het me verstandiger je in te schrijven bij KvK en een BTW-nummer aan te vragen bij de Belastingdienst.
Van de winst kan je alle kosten aftrekken wat nodig is om je onderneming te laten draaien. Denk aan de kosten van opslagruimte van je bier, verpakking en verzending, administratie, internetaansluiting ect.. Ook kan je de BTW over die kosten aftrekken van de BTW dat je klanten je betaald.
Zit je met de nog af te dragen BTW onder een drempelbedrag, dan mag je het verschil nog zelf houden. Heb je meer BTW betaald dan wat je van klanten ontvangt, dan krijg je zelfs nog BTW terug. Je moet sowieso inkomstenbelasting betalen over wat je netto overhoudt. Voor onlineverkoop op bier heb je geen vergunningen nodig. Afdragen van accijnzen is niet jouw zaak, maar dat van de huurbrouwer.

Het blijft verboden om de thuis gebrouwen bier te verkopen op welke manier dan ook. De kosten van het zelf brouwen kan je ook niet aftrekken van de winst uit de onlineverkoop van huurbrouwers bier.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Hay op 06-11-2018 15:43 u
Deze zou ik nog ff goed nazoeken als ik jou was.
Bij de verkoop van alchohol moet er altijd accijns afgedragen worden.
De overheid houdt helemaal geen rekening met het feit of jij wel of geen winst wil maken (voor een non-profit organisatie voldoe je ieg niet aan de regels|) dus zal je echt gewoon wel btw moeten afdragen.
Inderdaad als je geen inkomsten genegeerd hoef je ook geen inkomstenbelasting te betalen, je moet echter wel aangifte doen dus een boekhouder is ook geen overbodige luxe.

Accijns afdragen is wat anders dan belasting betalen over de winst of btw afdragen.
Ik neem aan dat de huurbrouwer het afdragen van de accijnzen voor zijn/haar rekening neemt .
Btw plichtig is ook niet iedereen maar hoe dat precies zit weet ik niet.
Maar ik weet dat ik wel is groenten en of fruit bij kleinere telers heb gekocht en die waren niet brw plichtig en hoeven dan alleen een bonnetje met bedrag aan je te geven zonder het uitsplitsen van de btw.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Mark GA op 06-11-2018 15:54 u
Zoals al vermeld in mijn vorige bericht, dacht ik al dat hier reactie op zou komen.
Nogmaals: ik schat de situatie niet in (omdat het voor mij sowieso niet van toepassin is) maar dit is wat ze mij letterlijk verteld hebben. Of de adviseur van het KvK heeft de regels niet op een rij.
Ik denk wat men bedoelt is: als je insteek is om alleen wat aan vrienden en familie te doen, maak je dan niet teveel zorgen dat de belastingdienst of wat dan ook achter je aan komt... doe met deze Infomatie wat u wilt en interpreteer het zoals u wilt...
ik had het ook beter niet kunnen zeggen misschien. Gevoelig onderwerp.

Leuker kun je het niet maken? Wel gemakkelijker?

Zaterdag bij de landelijke Startersdag van de KvK geweest en een seminar gevolgd van de Belastingdienst.
Je inschrijven bij de KvK is niet de enige garantie voor belastingvoordelen, die kun je als "inkomensgenieter" namelijk ook krijgen, daar hoef je geen "ondernemer" voor te zijn. Als jij op hobbymatige basis brouwt en tegen kostprijs, dus zonder winst, aan familie en vrienden verkoopt heb je niets te vrezen van de belastingdienst.
Als je je wel inschrijft en je verkoopt niets zul je alsnog je BTW-opgave moeten doen, elk kwartaal. Moet je je gehele boekhouding op orde gaan houden.
Is alleen maar extra werk.
Het ligt er maar net aan op welke schaal je straks wil gaan brouwen en wat je ermee wil gaan doen.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 06-11-2018 16:02 u
Als je er iets aan wilt verdienen lijkt het me verstandiger je in te schrijven bij KvK en een BTW-nummer aan te vragen bij de Belastingdienst.
Van de winst kan je alle kosten aftrekken wat nodig is om je onderneming te laten draaien. Denk aan de kosten van opslagruimte van je bier, verpakking en verzending, administratie, internetaansluiting ect.. Ook kan je de BTW over die kosten aftrekken van de BTW dat je klanten je betaald.
Zit je met de nog af te dragen BTW onder een drempelbedrag, dan mag je het verschil nog zelf houden. Heb je meer BTW betaald dan wat je van klanten ontvangt, dan krijg je zelfs nog BTW terug. Je moet sowieso inkomstenbelasting betalen over wat je netto overhoudt. Voor onlineverkoop op bier heb je geen vergunningen nodig. Afdragen van accijnzen is niet jouw zaak, maar dat van de huurbrouwer.

Het blijft verboden om de thuis gebrouwen bier te verkopen op welke manier dan ook. De kosten van het zelf brouwen kan je ook niet aftrekken van de winst uit de onlineverkoop van huurbrouwers bier.

Nogmaals: als je er iets aan wilt verdienen is mijn eerdere opmerking niet van toepassing.
Ik vind het alleen een leuk weetje voor degenen die graag een biertje voor een ander brouwen maar daar zelf niet bij in willen schieten. Iedereen die er aan verdient, doet mee aan het economisch verkeer, en moet dus geregistreerd staan bij KvK en belastingdienst (dit laatste regelt het KvK)
Accijns is heel wat anders. Dit regelt de brouwerij. Als huurbrouwer koop je gewoon jouw bier in, en verhandeld dit weer. Een handelsonderneming dus. Je kunt na registratie ook andere dingen in en verkopen, dat maakt voor de rechtsvorm (eenmanszaak in dit geval) niet uit. Over dit bier is accijns en btw betaald door de brouwerij. Ook de HACCP en sociale hygiëne is door hen geregeld. Hier heb je als huurbrouwer niks mee te maken, waardoor dit ook een mooie manier is om te starten.
En jij je dus als huurbrouwer kan focussen op recept, imago en verkoop. En Oja, administratie. Zoals Mark GA zegt. Elk kwartaal aangifte doen. Ook als er niks verdient wordt. Wat er dan gebeurt is dat je na een kwartaal of 3 een medewerker van de KvK aan de telefoon hebt om te kijken of je nog wel leeft. En de administratie is niet heel spannend. Goed de bonnetjes bij houden. Verkoop je veel direct aan consumenten, moet je een kasboek hebben. Laat je niet bang maken mensen!  :proost:
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: seed7 op 06-11-2018 16:11 u
Ook de HACCP en sociale hygiëne is door hen geregeld. Hier heb je als huurbrouwer niks mee te maken, [...]

Neen. Als huurbrouwer heb je daar wel degelijk mee te maken. Je houdt voedings/genotsmiddelen op voorraad, je vervoert ze en je verhandelt ze. Daarvoor moet je een aantal zaken borgen,

Ingo
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: lier op 06-11-2018 16:22 u
Ik wil niemand bang maken alleen voorkomen dat mensen hobbybrouwen en huurbrouwen als hetzelfde gaan beschouwen.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 06-11-2018 16:46 u
Neen. Als huurbrouwer heb je daar wel degelijk mee te maken. Je houdt voedings/genotsmiddelen op voorraad, je vervoert ze en je verhandelt ze. Daarvoor moet je een aantal zaken borgen,

Ingo

Zou je kunnen toe lichten welke zaken dat dan zijn? Op HACCP en sociale hygiëne gebied?
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: seed7 op 06-11-2018 17:40 u
Heb je een risico inventarisatie (audit) gedaan naar/bij de brouwerij waar je huurt, of is die gecertificeerd? In het laatste geval hoef je alleen daarop te wijzen.

Risico inventarisatie opslag. Hoe garandeer jij dat het product goed blijft? Wat doe je daar aan? Hoe ga je met incidenten om? Voorbeeld, in je magazijn ploffen 23 flessen uit een batch van 500. Wat doe je, hoe doe je dat.

Risico invertarisatie vervoer. etc.

De brouwer maakt er een zooitje van, wat doe jij, hoe doe je dat etc.
Hoe zit het met de incidentmeldingen bij de warenauthoriteit, die jij dat of de brouwer, wie in welk geval etc.

Ingo


Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 06-11-2018 17:48 u
Heb je een risico inventarisatie (audit) gedaan naar/bij de brouwerij waar je huurt, of is die gecertificeerd? In het laatste geval hoef je alleen daarop te wijzen.

Risico inventarisatie opslag. Hoe garandeer jij dat het product goed blijft? Wat doe je daar aan? Hoe ga je met incidenten om? Voorbeeld, in je magazijn ploffen 23 flessen uit een batch van 500. Wat doe je, hoe doe je dat.

Risico invertarisatie vervoer. etc.

De brouwer maakt er een zooitje van, wat doe jij, hoe doe je dat etc.
Hoe zit het met de incidentmeldingen bij de warenauthoriteit, die jij dat of de brouwer, wie in welk geval etc.

Ingo
Risico inventarisatie = HACCP. Dit heeft de brouwerij, anders mag je geen brouwerij beginnen.
Ploffen er flesjes? Batchnummers worden op het label geprint. Makkelijk te traceren (tracebility)
Het is dan aan de brouwerij dit probleem verder op te pakken aangezien het hun product is.
Dat mijn etiket erop zit en mijn recept erin zit maakt niet uit. Het is in die “fabriek” gemaakt en dus een product van hun. Het enige dat je kunt doen dus in zon situatie is de brouwerij inlichten over dit probleem en succes ermee (kort gezegd).
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: seed7 op 06-11-2018 18:49 u
Risico inventarisatie = HACCP. Dit heeft de brouwerij, anders mag je geen brouwerij beginnen.
Ploffen er flesjes? Batchnummers worden op het label geprint. Makkelijk te traceren (tracebility)
Het is dan aan de brouwerij dit probleem verder op te pakken aangezien het hun product is.
Dat mijn etiket erop zit en mijn recept erin zit maakt niet uit. Het is in die “fabriek” gemaakt en dus een product van hun. Het enige dat je kunt doen dus in zon situatie is de brouwerij inlichten over dit probleem en succes ermee (kort gezegd).

Een brouwerij moet aan de HACCP voldoen maar hoeft niet HACCP gecertificeerd te zijn. Als een brouwerij gecertificeerd is dan ontslaat dat jou van onderzoek, zijn ze dat niet dan moet jij op een of andere manier waarborgen dat het klop wat zij zeggen.

Flesbommen, traceerbaarheid is niet het enige, jij moet acties etc. vast leggen, ook al is die actie in jouw ogen, "brouwerij bellen". Maar zo simpel is het niet, jij verkoopt onder jou naam/firma naam dus jij hebt in de gehele keten je verantwoordelijkheden en taken en die leg je vast. Als je dit een beetje handig doet en uitzoek, 2 a 3 A4'tjes. Verder, wat staat er in het contract met je brouwer? Neemt hij alle verantwoordelijkheid, neemt hij de partij terug, gaat hij achter al jou afnemers aan? Ingewikkelder kan ook, stel jij wil dat de brouwer jou gist gebruikt, dat potje rechts achter in de koelkast. Hoe zit de keten dan in elkaar?

Opdrachtgever/Inkoper/Verkoper zijn ontslaat je niet van de bijbehorende verplichtingen. Die verplichtingen zijn niet veel of veelomvattend, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn.


Ingo
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 06-11-2018 18:58 u
Een brouwerij moet aan de HACCP voldoen maar hoeft niet HACCP gecertificeerd te zijn. Als een brouwerij gecertificeerd is dan ontslaat dat jou van onderzoek, zijn ze dat niet dan moet jij op een of andere manier waarborgen dat het klop wat zij zeggen.

Flesbommen, traceerbaarheid is niet het enige, jij moet acties etc. vast leggen, ook al is die actie in jouw ogen, "brouwerij bellen". Maar zo simpel is het niet, jij verkoopt onder jou naam/firma naam dus jij hebt in de gehele keten je verantwoordelijkheden en taken en die leg je vast. Als je dit een beetje handig doet en uitzoek, 2 a 3 A4'tjes. Verder, wat staat er in het contract met je brouwer? Neemt hij alle verantwoordelijkheid, neemt hij de partij terug, gaat hij achter al jou afnemers aan? Ingewikkelder kan ook, stel jij wil dat de brouwer jou gist gebruikt, dat potje rechts achter in de koelkast. Hoe zit de keten dan in elkaar?

Opdrachtgever/Inkoper/Verkoper zijn ontslaat je niet van de bijbehorende verplichtingen. Die verplichtingen zijn niet veel of veelomvattend, maar dat betekend niet dat ze er niet zijn,


Ingo

Dit wordt inderdaad allemaal in een contract vastgelegd alvorens te brouwen.
Er is mij verzekerd door de brouwerij dat ik hier niks voor hoef te regelen. Het is all-in.
Misschien wel goed om even te benoemen. Ik ging er van uit dat dit bij elke brouwerij zo geregeld was. Dat is misschien niet juist.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: lier op 06-11-2018 20:27 u
Moet je ook geen vergunning hebben?
Ik kan me zomaar indenken dat je bij verkoop van alcoholische dranken onder de drank en horecawet valt als zijnde slijterij of zo.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Mark GA op 06-11-2018 20:34 u
Moet je ook geen vergunning hebben?
Ik kan me zomaar indenken dat je bij verkoop van alcoholische dranken onder de drank en horecawet valt als zijnde slijterij of zo.
Dat is toch alleen als je een fysieke winkelvorm bestiert? Een webshop kun je zo beginnen zonder vergunning.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 06-11-2018 21:01 u
Voor laag alcoholische dranken heb je geen slijterij vergunning nodig.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Hay op 06-11-2018 21:37 u
Voor laag alcoholische dranken heb je geen slijterij vergunning nodig.

Klopt helemaal en wat de haccp betreft:of de brouwerij wel of niet haccp gecertificeerd zij (kan me niet voorstellen dat er nog zijn die het niet zijn)moeten zich er wel aan houden.
En dat wil zeggen dat ze aan alle voorwaarden voor de haccp moeten voldoen en dat aan kunnen tonen tot het moment dat ze het produkt bij jou afleveren.
En vanaf dat moment ben jij verrplicht aan te kunnen tonen dat jij het produkt behandelt zoals voorgeschreven.
Bij een produkt als bier is dat allemaal niet zo spannend, anders is het bij gekoelde en diepvriesprodukten.
Je moet de temperatuur meten bij aankomst en kunnen laten zien dat je dat gedaan hebt en je moet aan kunnen tonen dat gedurende de tijd dat het produkt bij jou aanwezig is geweest die temperatuur goed is geweest .
Verder moet je hygienelijsten en schoonmaaklijsten kunnen tonen.
Maar zoals gezegd dit geld voor bederfelijke waar.
De haccp normen voor produktie en zo zijn allemaal voor de huurbrouwer.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: CeesM op 06-11-2018 23:32 u
Als je je wel inschrijft en je verkoopt niets zul je alsnog je BTW-opgave moeten doen, elk kwartaal. Moet je je gehele boekhouding op orde gaan houden.
Is alleen maar extra werk.
Als kleine ondernemer mag je dat ééns per jaar doen. ;)
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Mark GA op 07-11-2018 04:56 u
Ik denk dat jij bedoelt dat je als inkomstgenieter wordt gezien en niet als ondernemer. Dat je een extra inkomstenstroom hebt die verwaarloosbaar is ten opzichte van wat de belastingdienst ziet als een “echte” ondernemer. Daar hebben zij de Ondernemercheck voor bedacht die je op hun site kunt doen.
Ook als inkomstgenieter mag je aanspraak maken op belastingvoordelen zoals zakelijke ritten-aftrek.
Ik moet me nog inlezen op dat gebied maar dit is wat de belastingdienst me zaterdag heeft geleerd.
Een ondernemer, zoals aangemerkt door de belastingdienst, moet wel gewoon 4x per jaar btw-opgave doen.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: YannickK op 29-12-2018 14:29 u
Is er inmiddels al gebrouwen bij de brouwerij?

Ik lees dat er veel onduidelijkheid is over BTW en eventuele inschrijving bij de KVK.
Aangezien ik in het dagelijks leven een financiële functie bekleed kan ik hier wel wat licht op laten schijnen:

De KVK hanteert drie criteria om te bepalen of je een ondernemer bent:

1. Je levert goederen of diensten
2. Je vraagt voor de goederen en/of diensten meer dan een symbolisch bedrag
3. Je neemt deel aan het economisch verkeer (de activiteit speelt zich niet af in de gezin/hobbysfeer) 

Voldoe je aan de drie criteria dan kan je je als ondernemer inschrijven bij de KVK. De KVK zorgt vervolgens voor de aanmelding bij de Belastingdienst.
Bij de inschrijving horen administratieve verplichtingen zoals het voeren van een administratie en het doen van BTW aangiften.

Blijft je onderneming qua omvang zo klein dat je in één jaar minder dan €1.345 aan BTW moet betalen, dan kan je bij de Belastingdienst ontheffing voor administratieve verplichtingen aanvragen. Hierdoor hoef je geen BTW aangiften meer te doen.
Off topic: Dit is iets dat particulieren momenteel massaal laten doen bij de installatie van zonnepanelen. Door zich in te schrijven als ondernemer (dienst: levering stroom aan het net) kunnen ze de BTW op de aanschaf en installatie terugvorderen van de Belastingdienst. Na het doen van een aantal aangiften wordt ontheffing voor de administratieve verplichtingen aangevraagd.

Mocht de (huur)brouwerij doorgroeien en boven de drempel van €1.345 uitkomen, dan is het voeren van een administratie natuurlijk onderdeel van de bedrijfsvoering.

Indien er hier op het forum hobbybrouwers zijn die graag eens iets op de markt willen brengen, maar opzien tegen de administratieve lasten. Het lijkt mij best leuk hier eens een handje bij te helpen.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: DeAik op 16-07-2019 21:35 u
Er is al een lange tijd 'overheen' gegaan. Hoe staat het nu? Hoeveel is er gebrouwen en verkocht? Foto's van de flesjes en etiketten? Deze topic las als een goed boek, maar ben benieuwd hoe het nu verder gaat/ging 😀
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Johan_vL op 18-07-2019 10:17 u
Er is al een lange tijd 'overheen' gegaan. Hoe staat het nu? Hoeveel is er gebrouwen en verkocht? Foto's van de flesjes en etiketten? Deze topic las als een goed boek, maar ben benieuwd hoe het nu verder gaat/ging 😀

Helemaal mee eens, ik zou ook graag een update krijgen om mijn nieuwsgierigheid te plezieren :-)
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: hansHalberstadt op 18-07-2019 13:43 u
Laatst actief op  09-03-2019. Kans is dus niet zo groot dat hij dit snel opmerkt.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 21-07-2019 12:03 u
Mijn welgemeende excuses. Ik ben erg druk geweest! Het etiket is klaar, net als de rest van het hele plan eigenlijk. De stap naar daadwerkelijk brouwen moest ik wegens andere verplichtingen even uitstellen maar het gaat zeer zeker binnenkort gebeuren! Aan de recepten wordt nu nog even gesleuteld. Ik had zelf het volgende idee: mijn plan is om 1 rode draad te hebben die altijd vast in het assortiment zit. Dit wordt een roodkleurig lekker wegdrink bier: Royale genoemd. En voor de overige bieren wordt het per seizoen anders. Dit om de mensen te blijven verrassen met nieuwe bieren.
Er is redelijk veel interesse van de horeca/slijterijen in de omgeving dus ik ben erg blij! Ik heb eigenlijk de eerste 800 liter al wel verkocht. En dat zonder enige vorm van idee wat het zou worden. Ik snap dat dit alleen de eerste batch het geval zal zijn, maar ik hoop dat het aanslaat en ik er een paar vaste klanten aan over hou. Dan ben ik blij. Voor de overige seizoens bieren denk ik aan deelname aan markten / evenementen etc. Het zal alleen diegene zijn waar ik plezier aan beleef. Nogmaals, ik hoef mijn geld er niet mee te verdienen. Het is een uit de hand gelopen hobby met een stille droom op de achtergrond. Ik beloof wat meer updates te geven mits deze noemenswaardig zijn  :proost:
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: BIyde op 30-10-2019 20:11 u
Na het lezen van je verslag tot nu toe ben ik toch benieuwd of de brouwdag al geweest is?
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: middelaersch op 30-10-2019 22:16 u
Na het lezen van je verslag tot nu toe ben ik toch benieuwd of de brouwdag al geweest is?

Abrink88 is sinds 30-9 niet meer op het forum geweest, dus wees niet verbaasd als hij niet reageert...
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jacques op 30-10-2019 22:32 u
Abrink88 is sinds 30-9 niet meer op het forum geweest, dus wees niet verbaasd als hij niet reageert...

Een persoonlijk bericht kan helpen.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 07-12-2019 13:38 u
Een goedendag allen!
Excuus wederom voor dit late bericht. Ben met van alles en nog wat tegelijk bezig en loop mezelf soms iets voorbij. Daardoor was ik genoodzaakt dit op een laag pitje te zetten, maar ik heb de draad weer opgepakt!
Ik heb me inmiddels per 1-1-2020 ingeschreven als groothandel in bier bij het KVK.
Als huurbrouwer is dit de juiste benaming, aangezien je een kant en klaar product koopt en dit door verhandeld. Een kleine tegenvaller was dat de naam die ik wil gebruiken al in gebruik was. Op internet was hier niks van te vinden, maar ik ben zo dom geweest om niet het KVK register te raadplegen voordat ik de etiketten heb laten maken. Mooie fuckzooi dus, maar ik denk dat ik met een kleine aanpassing wel uit de voeten kan. Ik dacht eerst de gok te wagen om gewoon door te gaan maar het risico was mij te groot, dus toch maar besloten dit bedrijf met dezelfde naam te bellen, en deze meneer had er wel wat moeite mee als ik dezelfde naam ging gebruiken. Wel moet ik erbij vermelden dat dit alleen een probleem is als je in dezelfde branche zit. Als ik tapijt legger of zo had willen worden was dit prima geweest onder deze naam. Maar omdat ik ook iets met bier doe was het niet ok. Maar goed, zoals net gezegd, met een kleine aanpassing moet dit lukken. Mijn vormgever was ook niet heel blij zeg maar. Verder heb ik het recept spik en span en kan niet wachten wat men ervan zegt.
Ik heb wel het gevoel dat de verwachtingen van mijn omgeving wat aan de grote kant zijn. Maar we zullen zien. Brouwdag ga ik binnenkort plannen, ik ga toch beginnen met 0,5 hl omdat dit de eerste kosten wat drukken en ik meer geld over hou voor overige zaken zoals glazen, filtjes etc.
Als er iets nieuws te melden is laat ik van me horen!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: IONOX op 07-12-2019 15:07 u
Veel succes met de opstart. Heb met veel aandacht en plezier je stukken gelezen, dus blijf ons vooral lekker op de hoogte houden :D
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Oxhead op 07-12-2019 15:41 u
Mijn welgemeende excuses. Ik ben erg druk geweest! Het etiket is klaar, net als de rest van het hele plan eigenlijk. De stap naar daadwerkelijk brouwen moest ik wegens andere verplichtingen even uitstellen maar het gaat zeer zeker binnenkort gebeuren! Aan de recepten wordt nu nog even gesleuteld. Ik had zelf het volgende idee: mijn plan is om 1 rode draad te hebben die altijd vast in het assortiment zit. Dit wordt een roodkleurig lekker wegdrink bier: Royale genoemd.

Hier gaat brouwerij Palm niet blij mee zijn. https://www.palm.be/nl/palm/beers/5/palm-royale
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 07-12-2019 18:31 u
Hier gaat brouwerij Palm niet blij mee zijn. https://www.palm.be/nl/palm/beers/5/palm-royale

Had het al gezien ;) nieuwe naam bedacht...
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Knobby op 14-12-2019 10:54 u
Brouwdag ga ik binnenkort plannen, ik ga toch beginnen met 0,5 hl omdat dit de eerste kosten wat drukken en ik meer geld over hou voor overige zaken zoals glazen, filtjes etc.
0,5 hl is 50 liter, denk dat je 5 hl = 500 liter bedoelt?
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Heuvinger brouwerij op 14-12-2019 14:25 u
0,5 hl is 50 liter, denk dat je 5 hl = 500 liter bedoelt?
Een 50 L lukt de meesten thuis ook nog wel!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 17-12-2019 20:53 u
500 liter inderdaad  ^-^
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 06-01-2020 21:16 u
Goedenavond Brouwers!

Even een korte update van mijn kant. Ik ben druk met het “bedrijf” bezig geweest. Want dat is het nu: een bedrijf! Ik wist van te voren niet echt hoe dat ging. Een bedrijf starten. Ik zat niet in die wereld, dus alles was nieuw voor mij. Waar moet ik beginnen, wat is belangrijk? Je komt naar mijn mening soms in een vicieuze cirkel. Voor je het een kan doen moet je eerst het ander doen, maar voordat je het ander doet moet je eerst eigenlijk dat ene nog doen. Enzovoorts...

Ik ben maar begonnen met me simpel weg in te schrijven bij de Kamer van koophandel. Maar dan moet je eerst voor jezelf bedenken: als wat. In mijn geval is het: “groothandel in bier” deze omschrijving kan altijd worden aangepast. Maar dit is in grote lijnen wat ik ben. Ik koop een product en verhandel deze door zonder aanpassingen te maken aan het product. Mooi. Dat is dan klaar.

Stap 2: zakelijke rekening openen. Ook belangrijk, en bij de meeste banken verplicht. Je mag niet een privé rekening zakelijk gebruiken. Ook wil je je financiën van elkaar gescheiden houden. Hierover leer ik straks meer als de financial manager van het bedrijf waar ik werk bij me op bezoek komt om te helpen starten. Ik denk dat het erg belangrijk is de juiste mensen om hulp te vragen. Daarover later dus meer.

Stap 3: domein naam en e-mail adres kopen. Dit was echt een hel! Ik ben geen ict man en ik snap de ballen van servers en ssl certificaten. Ik ben uit eindelijk in zee gegaan met die lui van die vreselijk reclame met die speedboot.  Zo zie je maar wat reclame kan doen. Die was blijven hangen. Goed, dat dus ook geregeld. Mijn eigen site met e-mail met hosting en alles erop en eraan. Of zoals ze zelf zeggen: voor een dynamische website! Dat zullen we dan nog wel eens zien.

Ik betrap mezelf erop soms zo druk met randzaken bezig te zijn dat ik vergeet waar het echt om gaat: Bier! Ik heb een brouwerij in de buurt gevonden die precies past bij wat ik graag zou willen. Ik kan daar namelijk zelf brouwen op hun installatie. Hoe dat werk, gaan ze me  leren aangezien brouwen op grote schaal (10 HL) anders gaat dan thuis die 30 L. Ik heb eerder gezegd liever 2 kleinere batches te maken maar hier is geen ruimte voor. Helaas. Dan maar al mijn geld op 1 paard. Nu maar zorgen dat dat het beste paard van stal wordt! Maar dat heb ik zelf in de hand.
Zaterdag een afspraak met de beste man en even in de brouwerij kijken. Het komt nu allemaal eindelijk dichtbij en hoop zeer binnenkort de hort op te mogen met het hele spul. De reden trouwens dat ik verder geen naam noem van mijn bier is omdat ik geen reclame wil maken. Ik probeer mensen te laten zien hoe ik het stap voor stap ervaar en wat er op je af komt. Aan het einde wil ik een mooi verhaal schrijven waar alles in terug komt en misschien wel meer mensen kan helpen om aan zo’n avontuur te beginnen.

Later meer!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Hans007 op 06-01-2020 22:13 u
Wauw! De laatste stappen naar de start zijn gemaakt! Succes en ik wacht op de eerste ervaringen van uw ondernemerschap in de wereld van het bier.
De beste wensen in ieder geval.
GroetS,
Hans
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jurre op 06-01-2020 23:20 u
Tof! Succes en dit lijkt me een mooie start van 2020.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jur1 op 24-02-2020 22:05 u
Hallo brouwers,
Ik heb stoute schoenen gevonden. Al een aantal jaren aan een blondje gesleuteld. Nu ben ik ermee op de markt. Het is best spannend. Ik heb het een ,,goeie" genoemd. Mijn merknaam is hesselerbier en ben nu 1 week online met een webshop. Heb een huurbrouwer gevonden die mij de mogelijkheid geeft om kleine batches van 200 liter te maken. Ingeschreven als groothandelaar en detailhandel online.
Een week geleden is de presentatie geweest tijdens een opening van een kunstenaarscollectief/ galerie in Emmen. Erg goed ontvangen. Had kadoverpakkingen gemaakt met glazen erbij. Als een trein, al weer uitverkocht.
Het heeft wel wat voeten in aarde om een webshop te bouwen als nitwit, maar hij's in de lucht. Ben nu druk in de weer om een tweede biertje te ontwikkelen. Hopelijk gaat dat wat sneller dan mijn blondje zodat ik wat meer producten in mijn webshop kan aanbieden. Heb ook wel intresse om andere craft bieren van collega-brouwers aan te bieden. Hoe dat dan in z'n werk gaat moet zich nog openbaren. Hoe dan ook, ik ben nieuwsgierig over de reacties van jullie. Kan erg goed tegen kritiek, als het tenminste wel een beetje opbouwend bedoeld is..
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Neetje op 24-02-2020 22:17 u
De activiteiten van Hesseler Bier vinden (onder andere) plaats in de branche: Studiebegeleiding, vorming en onderwijs n.e.g..? ???
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jur1 op 24-02-2020 23:39 u
Tja, als je kvk nummer hebt, en da's nou eenmaal verplicht als je onderneemt, en je doet nog meer dingen dan brouwen, (ik geef ook muzieklessen) krijgt je i.d.d. een mix van activiteiten te zien die niet zoveel met elkaar te maken lijken te hebben.
Behalve dan ikzelf als gemene deler,...
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Larsje40 op 26-04-2021 01:55 u
Hoe is dit nu afgelopen ben benieuwd.

gr

Lars
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: CeesM op 26-04-2021 16:26 u
Hoe is dit nu afgelopen ben benieuwd.

gr

Lars
Gaat waarschijnlijk ook gebukt onder Corona.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: ramon86 op 28-04-2021 15:58 u
Dat hoeft zeker niet hoor, wij zijn vorig jaar ook eindelijk begonnen met huurbrouwen en nu drie trotse batches verder. Met deze volumes is het nog redelijk goed aan de man te krijgen via social media, maar uiteraard moet je het dan doen om je bier op grotere schaal te kunnen delen met andere liefhebbers en niet om er geld mee te verdienen.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 08-08-2021 20:26 u
Jaaaa, daar is ie weer 😜
Ik zie dat er inmiddels 3 jaar overheen gegaan zijn sinds m’n oorspronkelijke bericht. Ik schaam mij diep, maar het lag aan verschillende omstandigheden. Omstandigheden die nu en stuk gunstiger zijn dan toen. Toen ik de vorige keer zou beginnen kwam natuurlijk net dat Mexicaanse  bier roet in het eten gooien. En heb ik op het laatst de stekker er maar uit getrokken omdat alle horeca dicht ging. Gezien het feit dat ik niet denk dat dit snel weer gebeurt, gaan we weer vrolijk verder.

Website is in de lucht, en dit vind ik iets lastigs. Wat je eigenlijk wilt is mooie foto’s  van koperen ketels of tig rvs gist vaten op de achtergrond. Maar als huurbrouwer kun je dat niet doen. Je moet dus op een of andere manier enkel je merk promoten. En is het dus verstandig een merk te bedenken waar je iets mee kunt. Dit is immers je enige toevoeging aan het product. Behalve dat je het recept zelf bedacht hebt natuurlijk.

Kortom: KVK is weer op de hoogte van m’n plannen. Zakelijke rekening is weer geopend en de domein namen zijn weer geregistreerd.
Volgende week bij de brouwerij langs die het gaat maken, om alles door te spreken. De vormgever weer wakker gemaakt dat er een definitieve eerste brouwsel komt en dat daar een gepast etiket op moet (die moet mij inmiddels al wel zo flauw zijn)

Het afgelopen jaar heb ik veel aandacht geschonken aan hoe men hun bieren presenteren. Bij een beetje slijterij staan al snel 100+ bieren, en hoor ik mezelf steeds weer de vraag stellen: hoe kan ik me onderscheiden? Waarom gaan mensen mijn bier kopen? Wat breng ik hier in dit oerwoud van speciaal bieren? Dikke Dubbel trippel IPA’s met 16 soorten hop. Blubber dikke Russian imperial stouts gelagerd op cognac vaten die 300 jaar in de Caribische zee gelegen hebben? Pastry stout marshmellow porters met kokosnoot haar en haaientanden.. er zijn zoveel soorten dat men de meest vreemde dingen doen om onderscheidend te zijn. Ik heb dat een tijdje bekeken en toen gedacht: is dit waar bier in mijn beleving om draait? Die mierzoete dikke transmissie olie? Tuurlijk, bij de juiste setting maak ik me er ook wel eens schuldig aan, maar voor mijn eigen merk heb ik gekozen om terug te gaan naar de roots. Bieren die naar mijn idee niet genoeg credit krijgen. Zoveel mogelijk zonder toevoeging, tenzij het oprecht iets toevoegt. En tripel heeft naar mijn inziens bijvoorbeeld echt koriander nodig. Maar verder kun je natuurlijk een hele bult doen met de basisingrediënten.

Dat is de route die ik wil volgen. Ook gezien de streek waar ik vandaan kom. Ik denk dat dit beter past. Ik ga m’n best doen en hopen dat het een beetje aanslaat!

Later meer!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: MO op 08-08-2021 21:08 u
Succes! Hoe heet je brouwerij ook al weer en waar ga je je bieren brouwen?
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jacques op 08-08-2021 22:05 u
Het afgelopen jaar heb ik veel aandacht geschonken aan hoe men hun bieren presenteren. Bij een beetje slijterij staan al snel 100+ bieren, en hoor ik mezelf steeds weer de vraag stellen: hoe kan ik me onderscheiden? Waarom gaan mensen mijn bier kopen? Wat breng ik hier in dit oerwoud van speciaal bieren? Dikke Dubbel trippel IPA’s met 16 soorten hop. Blubber dikke Russian imperial stouts gelagerd op cognac vaten die 300 jaar in de Caribische zee gelegen hebben? Pastry stout marshmellow porters met kokosnoot haar en haaientanden.. er zijn zoveel soorten dat men de meest vreemde dingen doen om onderscheidend te zijn. Ik heb dat een tijdje bekeken en toen gedacht: is dit waar bier in mijn beleving om draait? Die mierzoete dikke transmissie olie? Tuurlijk, bij de juiste setting maak ik me er ook wel eens schuldig aan, maar voor mijn eigen merk heb ik gekozen om terug te gaan naar de roots. Bieren die naar mijn idee niet genoeg credit krijgen. Zoveel mogelijk zonder toevoeging, tenzij het oprecht iets toevoegt. En tripel heeft naar mijn inziens bijvoorbeeld echt koriander nodig. Maar verder kun je natuurlijk een hele bult doen met de basisingrediënten.

Tsja hoe onderscheid je tegenwoordig als je flesje naast 100+ andere onbekende bieren staat?
Om te beginnen door een aantrekkelijk etiket. Dat is de eerste kennismaking...

Verder door een goed bier te brouwen. Dat wil zeggen een evenwichtig bier zonder smaakafwijkingen. De afgelopen weken ben ik op vakantie geweest in Nederland heb ik weer veel bieren gedronken van vrij onbekende kleine brouwerijen. Daar zaten veel bieren bij met afwijkingen zoals diacetyl, DMS, geoxideerd, autolyse smaakjes en hopburn (lees onaangename bitterheid). Maar ook bieren die zonder meer goed waren. Drie keer raden welke bieren ik nog een keertje koop...

O ja, in een tripel hoeft echt geen koriander.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 08-08-2021 22:41 u
Een aantrekkelijk etiket inderdaad. Maar het ontwerpen daarvan is ook een vak apart. Daar ben ik op dit moment erg druk mee.

Ik vind persoonlijk koriander en/of kardemom wel iets toevoegen aan een tripel. Maar dat is  mijn smaak natuurlijk. Het gaat mij erom dat het leuk zou zijn dat er niet van alles en nog wat in gekwakt wordt om het vervolgens een naam te geven om je op zo’n manier te onderscheiden.

Succes! Hoe heet je brouwerij ook al weer en waar ga je je bieren brouwen?

Ik heb ooit halverwege deze draad gezegd dat ik dat niet ga noemen. Ik wil hier geen reclame maken, maar puur laten zien wat het inhoud om zoiets te beginnen met 0 kennis van ondernemen. Wat er bij komt kijken. Waar ik persoonlijk tegen aan loop of gelopen ben. Er waren mensen die het interessant vinden om te lezen, daarom ben ik blijven schrijven. Je hebt natuurlijk niet alleen te maken met een passie voor bier en/of brouwen, maar ook met een product dat je moet vermarkten en iets mee wilt verdienen.
Als de interesse blijft, zal ik het daar in toekomst wat meer over hebben. Nogmaals: ik ben geen expert. Schrijf puur over mijn bevindingen.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jacques op 08-08-2021 22:56 u
Een aantrekkelijk etiket inderdaad. Maar het ontwerpen daarvan is ook een vak apart. Daar ben ik op dit moment erg druk mee.

Ik vind persoonlijk koriander en/of kardemom wel iets toevoegen aan een tripel. Maar dat is  mijn smaak natuurlijk. Het gaat mij erom dat het leuk zou zijn dat er niet van alles en nog wat in gekwakt wordt om het vervolgens een naam te geven om je op zo’n manier te onderscheiden.

Het ontwerpen van mooi etiket is inderdaad een vak apart. Je zou kunnen overwegen om een ontwerper in te huren...

Verder denk ik dat je vooral iets op de markt moet zetten wat zich onderscheidt van de veel andere bieren, maar toch veel bierliefhebbers aanspreekt. De zoveelste tripel met koriander zou ik laten staan, dat geldt zeker voor een tripel met kardemom (dat kruid overheerst heel snel in de smaak). Wat dacht je van een donker witbier?  :)
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Abrink88 op 08-08-2021 23:25 u
Het ontwerpen van mooi etiket is inderdaad een vak apart. Je zou kunnen overwegen om een ontwerper in te huren...

Verder denk ik dat je vooral iets op de markt moet zetten wat zich onderscheidt van de veel andere bieren, maar toch veel bierliefhebbers aanspreekt. De zoveelste tripel met koriander zou ik laten staan, dat geldt zeker voor een tripel met kardemom (dat kruid overheerst heel snel in de smaak). Wat dacht je van een donker witbier?  :)

Ik heb inderdaad een vormgever gevraagd. Waar ik mee kwam leek nergens op.

Een tripel zou ik niet snel brouwen. Die markt is verzadigd. Ik heb wel een paar leuke ideeën denk ik. Ik hoop dat de uitvoering ook naar wens verloopt.

Een donker witbier? Voor de diversiteit in de witbier wereld? 😜

Maar zonder gekheid: een dunkel weissen staat wel op m’n lijstje. Maar die is niet heel donker. En het is ook geen witbier😅
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Eric v B op 09-08-2021 10:44 u


Een donker witbier? Voor de diversiteit in de witbier wereld? 😜

Maar zonder gekheid: een dunkel weissen staat wel op m’n lijstje. Maar die is niet heel donker. En het is ook geen witbier😅

Dunkel Weizen staat voor donker tarwe bier.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: seed7 op 09-08-2021 10:55 u
Verder denk ik dat je vooral iets op de markt moet zetten wat zich onderscheidt van de veel andere bieren, maar toch veel bierliefhebbers aanspreekt.

Vrij vertaald, marketing, marketing, marketing....

Ingo
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: pincopallino op 09-08-2021 11:12 u
Denk er aan een mix met druivensap of pompoen of oude brood of wortels of aardappels enzovoort,  Laat je fantasie het verschil  maken t.o.v. de standaard stijlen. Succes !
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Bram86 op 09-08-2021 11:25 u
Denk er aan een mix met druivensap of pompoen of oude brood of wortels of aardappels enzovoort,  Laat je fantasie het verschil  maken t.o.v. de standaard stijlen. Succes !

Dat klinkt leuk, maar als je maar een kleine afzetmarkt hebt dan is het risico denk ik al gauw te groot.
Ik denk dat de reactie 3 jaar geleden van EBC op deze topic nog het meest relevant is: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36697.msg555011.html#msg555011
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Phoef op 09-08-2021 15:38 u
Dat klinkt leuk, maar als je maar een kleine afzetmarkt hebt dan is het risico denk ik al gauw te groot.
Ik denk dat de reactie 3 jaar geleden van EBC op deze topic nog het meest relevant is: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36697.msg555011.html#msg555011

Goeie doorlink, ik kan me 100% vinden in de reactie van EBC.

Qua ontwerp van etiketten zou ik dit als volgt aanpakken.
Zelf goed verzinnen en opschijven aan welke kapstok je de bieren wilt ophangen en online een marketing/vormgever zoeken.
Zelfs https://www.fiverr.com/ is een goed alternatief!

Zelf ben ik qua concept gecharmeerd van Uiltje, walhalla brouwerij en Kaapse Brouwers. Deze zijn natuurlijk behoorlijk HIP en trendy maar het principe is dat iets moet hebben waaraan je al je activiteiten kan ophangen.

Anders voorbeeld is natuurlijk de redelijk recente docu van Huttenkloas (https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2020/april/ons-bier.html)
Simpel edoch opvallend etiket waarbij ze geen hippe trendy namen hebben gekozen maar dicht bij hun zelf zijn gebleven met als toevoeging "van Kloas".
Kapstok is de streekgebondenheid daar, toerisme pak je mee etc.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: lier op 09-08-2021 16:05 u
Ik kan je aanraden iemand te zoeken die commercieel sterk is aangelegd als je dat zelf niet bent, lekker bier brouwen alleen is niet genoeg.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jacques op 09-08-2021 22:50 u
Vrij vertaald, marketing, marketing, marketing....

Inderdaad. Zonder goede marketing kom je er niet. Maar het bier moet ook goed zijn!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: JanDeGraaff op 09-08-2021 23:45 u
Inderdaad. Zonder goede marketing kom je er niet. Maar het bier moet ook goed zijn!
Nou verschillen smaken zonder meer – ik geef dat grif en volmondig toe – maar er zijn volgens mij wel degelijk best veel commerciële bieren die erg goed verkopen dankzij hun marketingbudgetten en niet zozeer vanwege hun hoogstaande kwaliteit.

Er is in dit draadje al vaak gezegd: brouw wat de mensen willen. Veel mensen weten niet wat ze willen en laten zich maar wat graag leiden door marketing, beeldvorming, statusverlening en kuddegedrag.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jacques op 09-08-2021 23:59 u
Nou verschillen smaken zonder meer – ik geef dat grif en volmondig toe – maar er zijn volgens mij wel degelijk best veel commerciële bieren die erg goed verkopen dankzij hun marketingbudgetten en niet zozeer vanwege hun hoogstaande kwaliteit.

Je hebt het dan vooral over pils. Die zijn vrij vlak van smaak maar vrij van smaakafwijkingen.

De laatste tijd heb ik veel bieren gedronken van kleine brouwerijen tijdens mijn vakantie in Nederland. Heel wat bieren heb ik halverwege weg laten gieten tot verbazing van het horecapersoneel... De bieren hadden wel tal van smaakafwijkingen. Wat ben ik tegengekomen: diacetyl, geoxideerd, autolyse, metaalachtig, hop burn en heel weinig body...
Het blijft mij verrassen dat bier van een mindere kwaliteit voor veel geld verkocht wordt.

Maar eerlijk gezegd ben ik ook bieren tegengekomen die mij prima smaakten.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Oscar op 10-08-2021 00:29 u
Wat ben ik tegengekomen: diacetyl, geoxideerd, autolyse, metaalachtig, hop burn en heel weinig body...

Dit is het nadeel van goed kunnen proeven, en zeer kritisch zijn over bieren... ;) De meeste consumenten proeven dit niet en vinden het bier gewoon lekker of niet... ;)
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Oscar op 10-08-2021 00:31 u
Heel wat bieren heb ik halverwege weg laten gieten tot verbazing van het horecapersoneel...

Wel weer fijn dat je portemonnee dat kan dragen... :brouwen: :biersmile: ;D
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Oscar op 10-08-2021 00:33 u
Maar eerlijk gezegd ben ik ook bieren tegengekomen die mij prima smaakten.

Een klein commerciële brouwerij  is zo goed als zijn apparatuur is, helaas weet je dat niet altijd van te voren.... :huilen: :nut:
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Heuvinger brouwerij op 10-08-2021 01:11 u
Naar mijn idee is een goede brouwer het belangrijkste in een brouwerij!  :groots:
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: JanDeGraaff op 10-08-2021 21:23 u
Heel wat bieren heb ik halverwege weg laten gieten tot verbazing van het horecapersoneel...
Dit is het nadeel van goed kunnen proeven, en zeer kritisch zijn over bieren... ;) De meeste consumenten proeven dit niet en  vinden het bier gewoon lekker of niet.... ;)
Ik weet vrij zeker dat dit voor nagenoeg alle etenswaren en dranken geldt. Een beetje sommelier zal de wijn van €2,99 per fles die 90% van de Nederlanders zonder op- of aanmerkingen als 'lekker' betitelt zonder blikken of blozen wegmikken in de bak "accuzuur". Een beetje slager zal een kiloknaller-kogelbiefstuk van een super nog niet als stoofvleesblokjes willen verkopen. Ergo: iemand met veel kennis en verstand van een bepaald product zal niet snel tevreden zijn met wat er zo nu en dan aangeboden wordt en grif aftrek vind bij het grote publiek.

Komen we weer terug bij het punt van Oscar (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36697.msg658062.html#msg658062) en, in het verlengde, dat van Ingo (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36697.msg658029.html#msg658029):
Veel consumenten proeven dit niet en vinden het gewoon lekker of niet.
en
Marketing, marketing, marketing.

Inderdaad. Zonder goede marketing kom je er niet. Maar het bier moet ook goed zijn!
Het bier hoeft dus niet noodzakelijkerwijs goed te zijn, als de rest maar klopt. Helaas, moet ik daar wel bij vermelden.

Dus, het advies aan TS Abrink88 om een goed bier te brouwen, onderscheidend te zijn en vooral zijn eigen smaak te volgen, is commercieel gezien geen goede. Om een commercieel succes te worden is dat allemaal niet strikt noodzakelijk. Het helpt wel, maar echt nodig is het niet.

Als commercieel succes niet het hoofddoel is dan is er geen beter advies dan hoe EBC dat verwoord heeft (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36697.msg555011.html#msg555011). Dit kan, op zichzelf, met enig uithoudingsvermogen wel weer tot een commercieel succes leiden. Een aantal van de huidige, succesvolle craftbrouwers in Nederland zijn ook in eerste instantie begonnen om bier te brouwen welke het best aansloten bij hun doelgroep; vaak lokaal.

Neem Jopen: die zijn begonnen door Koyt te brouwen voor Haarlem 750. Goed bier (toen in huurbrouw), heel lokaal, heldere doelgroep, goede marketing want goed verhaal en timing, doorgegaan met bieren die lokaal gewild waren en daarna nationaal doorgebroken en langzaamaan groter gegroeid en ook internationaal doorgebroken.
Haarlem 750 was in 1995 en we zijn inmiddels 26 jaar verder.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar die bevestigen vooral de regel..
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Derp op 10-08-2021 22:13 u
We hebben het in dit topic vooral over de massamarkt. Je zou natuurlijk ook net als bij wijnen iets exclusiefs op kunnen zetten. Ik ben niet de doelgroep maar ik heb flesjes bier gezien van >€100.

Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jacques op 10-08-2021 23:14 u
Dit is het nadeel van goed kunnen proeven, en zeer kritisch zijn over bieren... ;) De meeste consumenten proeven dit niet en vinden het bier gewoon lekker of niet... ;)

Het klopt dat de meeste consumenten niet verder komen dan lekker of niet lekker...
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jacques op 10-08-2021 23:16 u
Wel weer fijn dat je portemonnee dat kan dragen... :brouwen: :biersmile: ;D

Zoals Jan van Schaik altijd zei: het leven is te kort om slecht bier te drinken!
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jacques op 10-08-2021 23:20 u
Naar mijn idee is een goede brouwer het belangrijkste in een brouwerij!  :groots:

Helemaal mee eens! Ik ken brouwers die met gebrekkige installaties heerlijke bieren weten te brouwen en ook brouwers die met een installatie die the state of the art is een zeer matig bier brouwen...
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jacques op 10-08-2021 23:27 u
Het bier hoeft dus niet noodzakelijkerwijs goed te zijn, als de rest maar klopt. Helaas, moet ik daar wel bij vermelden.

Dus, het advies aan TS Abrink88 om een goed bier te brouwen, onderscheidend te zijn en vooral zijn eigen smaak te volgen, is commercieel gezien geen goede. Om een commercieel succes te worden is dat allemaal niet strikt noodzakelijk. Het helpt wel, maar echt nodig is het niet.

Marketing is zonder meer heel belangrijk. Maar als de kwaliteit van best is dan beoordeelt de gemiddelde consument het bier als "niet lekker". Met een dergelijk oordeel wordt het heel moeilijk succesvol te worden...

Het hoort echt een combinatie te zijn: goed bier (zonder extreme smaken) én goede marketing.
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Oscar op 11-08-2021 19:34 u
Naar mijn idee is een goede brouwer het belangrijkste in een brouwerij!  :groots:

En nu ff de definitie van een goede brouwer.. Want met een recept alleen kom je er niet. Als commerciële brouwer (met installatie) zul je verregaande kennis moeten hebben over je brouwprocessen en moet je vaak ook nog onderhoudsmonteur zijn. Want brouwen is 1.. maar alles wat daarna komt is net zo belangrijk... en zeker de laatste stap het afvullen !! :) :brouwen:
Titel: Re: Huurbrouwerij
Bericht door: Jacques op 11-08-2021 23:06 u
Want brouwen is 1.. maar alles wat daarna komt is net zo belangrijk... en zeker de laatste stap het afvullen !! :) :brouwen:

Klopt helemaal. Dit is één van de dingen die ik heb geleerd van mijn Brand avontuur. De verantwoordelijke voor de bottelarij wees mij erop dat als er het een en ander mis gaat bij het bottelen het werk van de brouwer voor niets was geweest...