Forum Hobbybrouwen.nl

Recepten => Discussie over recepten => Topic gestart door: Hoppenbrouwers op 04-05-2014 11:12 u

Titel: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 04-05-2014 11:12 u
Ik wil binnenkort een APA brouwen die me gaat helpen om zo goed mogelijk de verwachte tropische zomer door te komen. ;)
Gebaseerd op een recept van de leermeester, maar met wat nieuwe dingen er in. Ik wil bijv. de hop pas laat gaan toevoegen om meer aroma te krijgen van deze bittere hoppen zonder dat de bitterheid me parten gaat spelen (ik weet dat ik me strak aan mijn koelschema moet houden om dat te voorkomen). Verder moet de tropische smaak goed uitgebalanceerd zijn door de stort en natuurlijk een heel mooi schuim met een hele goede doordrinkbaarheid.
Jullie mening? Zie ik nog iets over het hoofd?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBL31
Naam receptTropical APA
Brouwdatum28-05-2014
BiertypePale Ale (American)
Volume15,5 l
Begin SG1,048 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU
Brouwzaalrendement76,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngredint
16,00 lWater uit Lieshout
7,00 mlMelkzuur
6,79 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
69 mg/l9 mg/l17 mg/l283 mg/l11 mg/l2 mg/l


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,542 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC80,0 %
0,635 kgVienna moutWeyermann7 EBC20,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 C1 min.10 min.5,0 l/kg
67,0 C1 min.50 min.5,0 l/kg
73,0 C1 min.10 min.5,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,4 gSimcoepellets12,2%30 min.19,0 IBU
19,3 gEl Doradobellen15,8%5 min.9,8 IBU
40,0 gEl Doradobellen15,8%koudhop0,0 IBU
20,0 gSimcoepellets12,2%0 min.0,0 IBU


Overige ingredinten
HoeveelheidNaamTypeGebruik


Gist
HoeveelheidNaamType
140mlLindeboom Gouverneurbovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 C
Eind SG hoofdvergisting1,014 SG
Temp. nagisting18,0 C
Temp. lagering4,0 C
Alcoholgehalte4,7 vol.%


Ik ben er alleen nog niet aan uit waarom mijn gisttabel niet goed staat.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Jacques op 04-05-2014 14:25 u
Ik ben er alleen nog niet aan uit waarom mijn gisttabel niet goed staat.

Dat was inderdaad even zoeken. Er stond een keer [data] te weinig aan het begin van de regel.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 04-05-2014 14:39 u
Dat was inderdaad even zoeken. Er stond een keer [data] te weinig aan het begin van de regel.
Ik had gewoon de forumopmaak knop van BrouwHulp gebruikt. Zou het daar aan liggen of hoe het forum het leest? Heb er namelijk niet eerder een probleem mee gehad.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Jacques op 04-05-2014 14:56 u
Ik had gewoon de forumopmaak knop van BrouwHulp gebruikt. Zou het daar aan liggen of hoe het forum het leest? Heb er namelijk niet eerder een probleem mee gehad.

Tot nu toe heeft dit geen problemen opgeleverd. Er waren meer dingen door elkaar gehusseld. Kan het zijn dat wat dingen aan het recept aangepast heb nadat je het geplaatst had?
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 04-05-2014 15:02 u
Tot nu toe heeft dit geen problemen opgeleverd. Er waren meer dingen door elkaar gehusseld. Kan het zijn dat wat dingen aan het recept aangepast heb nadat je het geplaatst had?
Nope, maar geeft niets. Hij staat nu goed zo.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Sjaak_Deventer op 04-05-2014 16:39 u
Ik heb net met dezelfde combi een India Black Ale gemaakt. Ook was mijn Emellise IPA met El Dorado gekoudhopt... Ik vind de combi erg lekker.

Maar ik zou voor de bitter een mooie cleane bitterhop nemen en de rest volledig op aroma zetten. Dus op 5 min, 0 min en koudhop...

Groet Sjaak
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: William op 04-05-2014 16:56 u
Ik wil bijv. de hop pas laat gaan toevoegen om meer aroma te krijgen van deze bittere hoppen zonder dat de bitterheid me parten gaat spelen (ik weet dat ik me strak aan mijn koelschema moet houden om dat te voorkomen).

Inderdaad met zo'n laag start SG ervoor zorgen dat de aroma hop zo snel mogelijk weer wordt verwijderd, vooral als deze zo'n hoog a-zuur gehalte heeft. Ik heb mijn Brand IPA op deze wijze verpest.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 04-05-2014 17:27 u
Ik heb net met dezelfde combi een India Black Ale gemaakt. Ook was mijn Emellise IPA met El Dorado gekoudhopt... Ik vind de combi erg lekker.

Maar ik zou voor de bitter een mooie cleane bitterhop nemen en de rest volledig op aroma zetten. Dus op 5 min, 0 min en koudhop...

Groet Sjaak
Beiden kunnen toch ook als bitterhop worden gebruikt?
Ik denk dat de 5 en 0 minuten aromahoppen eigenlijk ook veel meer bitterheid afgeven als dat wordt geschetst als je kijkt naar hoe lang het koelen met een platenkoeler eigenlijk duurt.
Inderdaad met zo'n laag start SG ervoor zorgen dat de aroma hop zo snel mogelijk weer wordt verwijderd, vooral als deze zo'n hoog a-zuur gehalte heeft. Ik heb mijn Brand IPA op deze wijze verpest.
Ah kijk! Op het moment suprme aan het experimenteren geslagen?
Ik was eigenlijk van plan een deel van de koeltijd van de kooktijd af te trekken. Dus nog later toevoegen maar de tijd laten staan voor de IBU berekening.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: William op 04-05-2014 17:37 u
Ah kijk! Op het moment suprme aan het experimenteren geslagen?
Ik was eigenlijk van plan een deel van de koeltijd van de kooktijd af te trekken. Dus nog later toevoegen maar de tijd laten staan voor de IBU berekening.

Als ik het opnieuw zou moeten doen dan zou ik f het wort eerst voorkoelen met een dompelkoeler tot 70 a 80C en dan de 0 min hop erbij f de 0 min hop er bij op het moment dat je het wort door de koeler haalt.

Omdat contacttijd toch wel gewenst is zou ik de eerste optie kiezen.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 04-05-2014 17:47 u
Als ik het opnieuw zou moeten doen dan zou ik f het wort eerst voorkoelen met een dompelkoeler tot 70 a 80C en dan de 0 min hop erbij f de 0 min hop er bij op het moment dat je het wort door de koeler haalt.

Omdat contacttijd toch wel gewenst is zou ik de eerste optie kiezen.
Aangezien ik geen dompelkoeler heb vroeg ik me af of het mogelijk is om een calculatie te maken over de hoeveelheid koud kraanwater die je dan moet toevoegen om een temperatuur van 70C te krijgen. Dan zou ik er met de stort rekening mee kunnen houden en krijg ik hopelijk hetzelfde effect.
:)
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: William op 04-05-2014 17:51 u
Aangezien ik geen dompelkoeler heb vroeg ik me af of het mogelijk is om een calculatie te maken over de hoeveelheid koud kraanwater die je dan moet toevoegen om een temperatuur van 70C te krijgen. Dan zou ik er met de stort rekening mee kunnen houden en krijg ik hopelijk hetzelfde effect.
:)

Als je aanneemt dat afkoeleffecten lineair zijn kun je uitgaan van de volgende formule

Volume_kokend wort*T_kokend-wort+ Volume_koud-water*T_koud-water=(Volume_kokend-wort+Volume_koud-water)* doeltemperatuur

met temperaturen in  C.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 04-05-2014 18:00 u
Als je aanneemt dat afkoeleffecten lineair zijn kun je uitgaan van de volgende formule

Volume_kokend wort*T_kokend-wort+ Volume_koud-water*T_koud-water=(Volume_kokend-wort+Volume_koud-water)* doeltemperatuur

met temperaturen in  C.
De tekens maken het niet erg duidelijk.

Ik kook bijv. normaal 16 liter wort en heb uiteindelijk 15 liter naar het gistvat. Als ik dat nu ook wil verkrijgen zou ik bij. 12 liter wort kunnen koken, daar 4 liter 8C aan toevoegen en dan krijg je....?
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: William op 04-05-2014 18:18 u
De tekens maken het niet erg duidelijk.

Ik kook bijv. normaal 16 liter wort en heb uiteindelijk 15 liter naar het gistvat. Als ik dat nu ook wil verkrijgen zou ik bij. 12 liter wort kunnen koken, daar 4 liter 8C aan toevoegen en dan krijg je....?

12 liter * 100C + 4 liter 8C = (12 + 4) * X

X=(12*100 +4*8)/16 = 77C
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 04-05-2014 18:38 u
12 liter * 100C + 4 liter 8C = (12 + 4) * X

X=(12*100 +4*8)/16 = 77C
Ik vat hem. Vooral die coole zonnebril doet het hem ;)
Bedankt!
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Neetje op 04-05-2014 18:44 u
Aangezien ik geen dompelkoeler heb vroeg ik me af of het mogelijk is om een calculatie te maken over de hoeveelheid koud kraanwater die je dan moet toevoegen om een temperatuur van 70C te krijgen. Dan zou ik er met de stort rekening mee kunnen houden en krijg ik hopelijk hetzelfde effect.
:)

Kan je niet met de platenkoeler even koelen door circuleren van het wort? (Het gekoelde wort terug in de kookketel gooien).
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 04-05-2014 18:46 u
Kan je niet met de platenkoeler even koelen door circuleren van het wort? (Het gekoelde wort terug in de kookketel gooien).
Dat kan, is alleen dubbel werk en verspilt veel meer energie dan een deels high gravity brouwsel.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Jacques op 04-05-2014 21:55 u
Dat kan, is alleen dubbel werk en verspilt veel meer energie dan een deels high gravity brouwsel.

Aan een high gravity brouwsel zit het nadeel van een lager brouwzaal- en hoprendement. Het is maar wat je wilt...
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 04-05-2014 22:02 u
Aan een high gravity brouwsel zit het nadeel van een lager brouwzaal- en hoprendement. Het is maar wat je wilt...
Dat is zeker niet per definitie altijd zo. In dit geval zal het zelfs geen noemenswaardig verschil maken. (Niet dat dat overigens aan de orde is)
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 20-05-2014 14:59 u
Uiteindelijk is het dit recept geworden:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBL31
Naam receptTropical APA
Brouwdatum20-05-2014
BiertypePale Ale (American)
Volume16,5
Begin SG1,051 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad82,3%
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)21 IBU
Brouwzaalrendement76,5 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngredint
12,50 lWater uit Lieshout
7,00 mlMelkzuur
10,53 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
69 mg/l9 mg/l17 mg/l282 mg/l11 mg/l2 mg/l


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,586 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC75,0 %
0,690 kgVienna moutWeyermann7 EBC20,0 %
0,172 kgCara 20Dingemans20 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
68,0 C1 min.60 min.3,6 l/kg
73,0 C1 min.10 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,6 gSimcoepellets13,2%18 min.13,2 IBU
4,1 gEl Doradobellen15,8%18 min.5,6 IBU
10,2 gSimcoepellets13,2%5 min.4,5 IBU
10,2 gEl Doradobellen15,8%5 min.4,9 IBU
30,0 gEl Doradobellen15,8%koudhop0,0 IBU
15,0 gSimcoepellets13,2%0 min.0,0 IBU
15,0 gEl Doradobellen15,8%0 min.0,0 IBU
10,0 gSimcoebellen13,2%koudhop0,0 IBU


Overige ingredinten
HoeveelheidNaamTypeGebruik


Gist
HoeveelheidNaamType
140mlLindeboom Gouverneurbovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 C
Eind SG hoofdvergisting1,010 SG
Schijnbare vergistingsgraad85,1%
Temp. nagisting18,0 C
Temp. lagering4,0 C
Alcoholgehalte5,4 vol.%


Het terugkoelen ging perfect met het water. Ik had een pan in de diepvries gezet die goed aangevroren was rondom. Daarnaast had ik nog een liter kraanwater. Alles koelde meteen terug naar 74C en daarna de whirlpoolhop erbij. Het enige nadeel is als je dit gaat doen met een emaille pan  :verbergen:
Nu staat er 15 liter te vergisten met de, tot nu toe erg fijne, gist van Lindeboom. Die wil hard werken.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Eric v B op 20-05-2014 16:14 u
Toch iedere keer weer verbazingwekkend hoe dat water uit Lieshout op Bora-Bora terecht komt...  ;D
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 20-05-2014 16:46 u
Toch iedere keer weer verbazingwekkend hoe dat water uit Lieshout op Bora-Bora terecht komt...  ;D
De wens is de vader van de gedachte ;)
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: William op 20-05-2014 16:53 u
Toch iedere keer weer verbazingwekkend hoe dat water uit Lieshout op Bora-Bora terecht komt...  ;D

Kom je daar niet terecht als je vanuit Lieshout via de kern van deze aardkloot naar de andere kant van de aarde boort. Blijkbaar een diepe put geslagen.

Mooi recept Hoppenbrouwers. Graag reserveer ik een flesje!
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 20-05-2014 17:06 u
Kom je daar niet terecht als je vanuit Lieshout via de kern van deze aardkloot naar de andere kant van de aarde boort. Blijkbaar een diepe put geslagen.

Mooi recept Hoppenbrouwers. Graag reserveer ik een flesje!
Zo'n put heb ik dus ;)

Bedankt, ik zal er wat voor je apart zetten. Ben zelf ook erg benieuwd. Er is bijna een halve pak hop in gegaan maar toen ik zojuist het wort proefde was het amper bitter. De gouverneurgist is zo enthousiast dat het waterslot nu al vollop staat de borrelen. (hij staat er pas 2 uur in)

Hopelijk krijg ik hem ook mooi helder met een mooi schuim.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: William op 20-05-2014 17:10 u
Bedankt, ik zal er wat voor je apart zetten. Ben zelf ook erg benieuwd. Er is bijna een halve pak hop in gegaan maar toen ik zojuist het wort proefde was het amper bitter.

Yes!

Mooi dat de opzet om de bitterheid laag te houden goed gelukt is.

Nu de hopsmaken goed zien te vangen en niet kwijt te raken tijdens de vergisting. Temperatuur laag houden, het koolzuur terugvoeren in het gistvat 8) en een goede koude lagering.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 20-05-2014 17:21 u
Yes!

Mooi dat de opzet om de bitterheid laag te houden goed gelukt is.

Nu de hopsmaken goed zien te vangen en niet kwijt te raken tijdens de vergisting. Temperatuur laag houden, het koolzuur terugvoeren in het gistvat 8) en een goede koude lagering.
Ik heb hem nu op 20C staan. Terugschroeven naar 18C dan?
Had hem eigenlijk op 20C ingezet zodat de gist mogelijk nog wat fruitigheid mee kan geven.

Hopelijk blijven alle hopsmaken bewaard. :biersmile:
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 01-06-2014 11:32 u
Vandaag tijd om over te hevelen naar de mandfles. Waterslot stond ondertussen geheel waterpas.
Het jongbier was erg troebel doordat de gist niet uitgezakt was. (lagering lost dit straks prima op) maar ik kwam na een meting van het SG met de refractometer wel op een heel raar eind SG uit. 7.6
Dat zou betekenen dat, nu hij volledig uitgegist lijkt, een SVG van 66.5% heb gehaald. Dat is het laagste wat ik ooit gemeten heb bij al mijn bieren.

Dus nu vroeg ik me af, kan de: Hop, eiwit, gist troebeling ervoor zorgen dat de refractometer een hogere Brix meet doordat de vloeistof an sich niet helder is? Of is dat niet mogelijk?
Ik heb nu meerdere metingen gedaan die variren tussen 7.9 en 7.6.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: William op 01-06-2014 12:19 u
Dus nu vroeg ik me af, kan de: Hop, eiwit, gist troebeling ervoor zorgen dat de refractometer een hogere brix meet doordat de vloeistof an sich niet helder is? Of is dat niet mogelijk?
Ik heb nu meerdere metingen gedaan die variren tussen 7.9 en 7.6.

Dat kan maar zo'n groot effect? Was ie wel echt uitvergist en staat het nulpunt van de refractometer wel goed? Het effect van troebeling kun je bepalen door een beetje troebel jongbier door watten te persen via een injectiespuit.

Trouwens, het waterniveau in beide pootjes van het waterslot zal altijd waterpas staan :P
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 01-06-2014 14:59 u
Dat kan maar zo'n groot effect?
Wat zou het volgens jou max kunnen zijn? De ESB vergist bijv. ook niet echt ver uit dus het zou aan de eigenschappen van de gist kunnen liggen. (al had ik dit niet verwacht, zeker niet na zo;n felle vergisting)

Was ie wel echt uitvergist en staat het nulpunt van de refractometer wel goed?
0-punt staat goed. Hij is goed uitvergist want vijf dagen eerder was er ook nog maar nauwelijk activiteit in het waterslot terwijl de dagen ervoor de vergisting echt heel actief was.

Het effect van troebeling kun je bepalen door een beetje troebel jongbier door watten te persen via een injectiespuit.
Dat ga ik straks eens proberen.

Trouwens, het waterniveau in beide pootjes van het waterslot zal altijd waterpas staan :P
Klopt... als er geen druk op staat. De meeste bieren hebben nog wel enigszins iets van druk als ze bij mij de nagisting in gaan. Dan staat het waterslot dus niet waterpas ;)
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: William op 01-06-2014 15:14 u
Ook zonder merkbaar geblub in het waterslot kunnen er nog redelijk wat SG punten afgaan.

De London ESB zou tegen de 70% moeten kunnen halen. Dan is die 66,5% die je nu hebt al dichtbij en kun je best nog wel op 70% kunnen komen met een weekje geduld.

Heb je een waterslot met 2 pootjes of zo'n ander ding? Met twee pootjes kan er verschil zijn in het niveau van het water in de 2 pootjes maar in beide pootjes staat het waterpas tenzij het wateroppervlak enorm gekromd is.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 01-06-2014 15:18 u
Ook zonder merkbaar geblub in het waterslot kunnen er nog redelijk wat sg punten afgaan.

De London ESB zou tegen de 70% moeten kunnen halen. Dan is die 66,5% die je nu hebt al dichtbij en kun je best nog wel op 70% kunnen komen met een weekje geduld.
Ja maar het bier waar deze gist uit komt smaakt goed uitvergist en ook wel iets meer dan die 66.5%. Hopelijk gaat hij nu nog flink verder.

Heb je een waterslot met 2 pootjes of zo'n ander ding? Met twee pootjes kan er verschil zijn in het niveau van het water in de 2 pootjes maar in beide pootjes staat het waterpas tenzij het wateroppervlak enorm gekromd is.
Bellenwaterslot (pootjes dus). Ik bedoelde dat de twee pootjes een gelijk niveau hadden, natuurlijk staat water altijd waterpas maar nu dan ook t.o.v. elkaar. :)
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: William op 01-06-2014 15:51 u
Bellenwaterslot (pootjes dus). Ik bedoelde dat de twee pootjes een gelijk niveau hadden, natuurlijk staat water altijd waterpas maar nu dan ook t.o.v. elkaar. :)

Nu zitten we weer waterpas op hetzelfde niveau
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 03-06-2014 16:38 u
Ik ben er achter gekomen dat de gist die ik heb gebruikt 'een andere' gist is dan de hoofdgist van het bier wat ik voor ogen had (de gouverneur gist namelijk). Dat wist de brouwer me zelf te vertellen. Dat wil dus zeggen dat ik mogelijk met een bottelgist heb vergist wat voor de 66.% SVG zorgde.
Zou het nu raadzaam zijn om hem wat verder uit te laten vergisten met een andere neutrale bovengist? Zeg bijv. wat us-05 voor de laatste 13%?
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 07-06-2014 18:58 u
Ik heb de BRY-97 gent om de laatste puntjes SG weg te snoepen maar er komt niet echt een duidelijke vergisting op gang. Iemand enig idee of het in dit stadium dan nog wel zichtbaar is?
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 11-07-2014 17:58 u
Weer een update:

Na een periode van bijna 2 maanden de APA gebotteld. Eerder had ik gelatine toegevoegd om alles goed uit te laten zakken omdat het nog steeds een troebele bende was.
Raar genoeg rook hij nog erg fris, ook met de koudhop die er (volgens forumwijsheid) veel te lang in gezeten heeft. Een beetje geproefd en hij smaakte ook prima. Dus toch maar gebotteld. Uiteindelijke eind SG was 1003! Wist echt niet dat de BRY-97 nog zo ver kon doorgisten. Nu zit er dan wat veel alcohol in maar ok. Ik ben erg benieuwd of mijn brouwexperiment geslaagd is.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Burgt brouw op 13-04-2021 20:00 u
Weer een update:

Na een periode van bijna 2 maanden de APA gebotteld. Eerder had ik gelatine toegevoegd om alles goed uit te laten zakken omdat het nog steeds een troebele bende was.
Raar genoeg rook hij nog erg fris, ook met de koudhop die er (volgens forumwijsheid) veel te lang in gezeten heeft. Een beetje geproefd en hij smaakte ook prima. Dus toch maar gebotteld. Uiteindelijke eind SG was 1003! Wist echt niet dat de BRY-97 nog zo ver kon doorgisten. Nu zit er dan wat veel alcohol in maar ok. Ik ben erg benieuwd of mijn brouwexperiment geslaagd is.

Even een oud topic afstoffen.

Is dit ooit nog wat geworden Hoppenbrouwers? Ik ben op zoek naar een recept voor een 'tropische' IPA, maar kom weinig hits tegen op dit forum. 
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: hansHalberstadt op 13-04-2021 20:28 u
Ik wil binnenkort een APA brouwen
APA ipv IPA omdat de Amerikanen blijkbaar overal een stempel op willen drukken. Waarom noem je het geen NPA (Nedelandse PA), of DPA (dutch PA)
Dan hebben wij ook een keer wat.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Jacques op 13-04-2021 22:14 u
Even een oud topic afstoffen.

Is dit ooit nog wat geworden Hoppenbrouwers? Ik ben op zoek naar een recept voor een 'tropische' IPA, maar kom weinig hits tegen op dit forum.

Zoek op NEIPA...
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 18-04-2021 14:36 u
Even een oud topic afstoffen.

Is dit ooit nog wat geworden Hoppenbrouwers? Ik ben op zoek naar een recept voor een 'tropische' IPA, maar kom weinig hits tegen op dit forum.
Een oudje inderdaad. Heb even mijn log historie moeten raadplegen maar het is een smaakvol bier geworden. Dit was mijn eigen (soort van) kloon van mijn Brand inzending voor een IPA even daarvoor. Bij Brand werd die destijds bijna vergruist omdat die niet in het IPA hokje paste en twee maanden later bij het OBBK beoordeeld met 95 punten voor een APA. Hoogste score van de wedstrijd (en toch geen kampioen)... maar zoals gezegd dus goed beoordeeld door keurmeesters. Het recept werkt in ieder geval.

Reden dat ik toen APA brouwde is omdat ik een gloeiende hekel had (heb) aan de enorme bitterheid van de klassieke Amerikaanse IPA en ik dit wilde voorkomen. Tegenwoordig brouw ik uitsluitend NEIPA voor dat doel maar dat zou ik beginnende brouwers niet adviseren. Simpelweg omdat er ontzettend snel iets fout kan gaan met oxidatie en dit de beleving van het bier allerminst ten goede komt. In dat geval is dit recept dus een veilige keuze.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Burgt brouw op 18-04-2021 14:55 u
Een oudje inderdaad. Heb even mijn log historie moeten raadplegen maar het is een smaakvol bier geworden. Dit was mijn eigen (soort van) kloon van mijn Brand inzending voor een IPA even daarvoor. Bij Brand werd die destijds bijna vergruist omdat die niet in het IPA hokje paste en twee maanden later bij het OBBK beoordeeld met 95 punten voor een APA. Hoogste score van de wedstrijd (en toch geen kampioen)... maar zoals gezegd dus goed beoordeeld door keurmeesters. Het recept werkt in ieder geval.

Reden dat ik toen APA brouwde is omdat ik een gloeiende hekel had (heb) aan de enorme bitterheid van de klassieke Amerikaanse IPA en ik dit wilde voorkomen. Tegenwoordig brouw ik uitsluitend NEIPA voor dat doel maar dat zou ik beginnende brouwers niet adviseren. Simpelweg omdat er ontzettend snel iets fout kan gaan met oxidatie en dit de beleving van het bier allerminst ten goede komt. In dat geval is dit recept dus een veilige keuze.

Dank voor je reactie! Ik had je op je profiel gekeken om te zien of je nog wel actief was op het forum na al die jaren  :biersmile:

Ik ga deze zeker een keer proberen, maar inmiddels een ander recept gepland staan/ingekocht. NEIPA's klinken inderdaad nog wat lastig. Misschien dat ik de 'angst' voor het oxideren in het begin maar moet laten varen en het gewoon eens proberen.
Titel: Re: Tropical APA
Bericht door: Hoppenbrouwers op 18-04-2021 15:46 u
NEIPA's klinken inderdaad nog wat lastig. Misschien dat ik de 'angst' voor het oxideren in het begin maar moet laten varen en het gewoon eens proberen.
Zeker doen. Weet je ook hoe dat is. Het is niet de vraag f ze gaan oxideren, maar hoeveel.
tenzij je alles onder tegendruk van CO2 kan doen. Maar daar moet je brouwerij ook op uitgerust zijn.

Maar ook een (licht) geoxideerde NEIPA is wel te drinken. Alleen niet dagvers/fris. Het credo is dan ook heel snel opdrinken :biersmile: