Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Brouwproces / Re: Frambozenbier... wat zijn die witte vlokken?
« Laatste bericht door RienP Gepost op Vandaag om 21:34 »
Proeven kan nooit kwaad  :proost: :biersmile:
2
Algemeen / Re: Tafelbier
« Laatste bericht door RienP Gepost op Vandaag om 21:32 »
Als je een wat vollere smaak wil: kies een gist met een lage vergistingsgraad. Verder veel meer caramouten en/of andere granen. Met alleen pilsmout wordt het wel een heel waterig bier.
En voeg niet teveel gist toe anders vergist alle smaak die er nog is er helemaal uit.

Ik zou meer bitterheid geven. IBU van 20 kan best. Verder de hop alleen maar in de laatste 10 minuten toevoegen. Hop helpt voor een vollere smaak dus zoveel mogelijk laat in de kook gooien.
3
Brouwsoftware / Re: BrouwHulp alternatieve download link
« Laatste bericht door Herman Gepost op Vandaag om 21:17 »
Brouwplanner is van forumlid Ronnie. Ik zou even met hem kortsluiten t.a.v. zijn sheet, dat is wel zo netjes.
4
Algemeen / Re: Exploderende flessen: een intrigerende kwestie
« Laatste bericht door seed7 Gepost op Vandaag om 21:17 »
​- Soms valt het op dat het bier bij bottelen al wat CO2 bellen bevat. Onze andere bieren zijn volledig plat bij het bottelen. Het kan toch niet zijn dat ons bier tijdens het vergisten  verzadigd is met CO2? We gebruiken een gewoon waterslot, dat laat toch alle CO2 ontsnappen?

Zelfs als je volledig open vergist zit er CO2 opgelost in je jongbier, de temperatuur bepaald hoeveel.

Welke gist gebruik je?

Ingo
5
Aankondigen gebeurtenissen / Re: 30-6-2018 MTG Hobbybrouwendag 2018
« Laatste bericht door Rikster Gepost op Vandaag om 21:14 »
Om 15:00u geef ik een presentatie over wilde bieren.
Aan de hand van drie verschillende stijlen/bieren (die we ook gaan proeven) geef ik praktische voorbeelden van hoe je deze stijlen als thuisbrouwer kunt nabootsen.
De presentatie is bedoeld om thuisbrouwers te enthousiasmeren om met wilde bieren aan de slag te gaan! Thuisbrouwers die al enige ervaring hebben met het brouwen van wilde bieren zijn natuurlijk ook van harte welkom!
Tot zaterdag  :degroeten:
6
Algemene vragen hobbybrouwen / Waterbehandeling BrouwVisie en BrouwHulp
« Laatste bericht door tieskewieske Gepost op Vandaag om 20:32 »
Hoi brouwers,

Ik heb een aantal vraagjes over de brouwprogramma's:

Ten eerste wil ik weten hoe ik het waterbehandelingstabblad invul in BrouwVisie? Hoe vul ik bijvoorbeeld in dat ik x ml 75% fosforzuur toevoeg? Kan BrouwVisie ook voor me rekenen mbt de hoeveelheid brouwzouten en zuur ik moet toevoegen net als BrouwHulp?

Ten tweede ben ik aan de slag gegaan met BrouwHulp, in de waterbehandeling hier is Ca steeds rood gemarkeerd. Wat gaat hier mis?
7
Stel je voor / Even voorstellen
« Laatste bericht door rvandis Gepost op Vandaag om 20:27 »
Hoi allemaal,

Zal me ook maar even voorstellen. Ik ben Renť woon in Brabant. Boek verander water in bier geheel doorgenomen. Vorige week mijn eerste brouwsel gemaakt. Nog genoeg vragen en onduidelijkheden. Inmiddels ook aangemeld bij Brouw vereniging in Schijndel en in najaar een brouw cursus gepland staan. Hoop nog veel van jullie te kunnen leren.
8
Algemeen / Exploderende flessen: een intrigerende kwestie
« Laatste bericht door Lutz Gepost op Vandaag om 20:16 »
​Dag allemaal


Een intrigerende kwestie voor de gevorderde brouwers:


Overlaatst hebben we een paar keer last gehad van ontploffende flessen. Het gekke is echter dat we niet kunnen verklaren hoe het komt. Het is altijd het geval met hetzelfde recept. Ik zit even een paar dingen op een rij:


- Het bier is zeker uitgegist: het heeft een maand staan gisten en was uitgegist tot 1006. Dit is gemeten over een paar dagen.
- We hebben 6 gram suiker per liter jongbier gebruikt. Hier zijn geen fouten gebeurd.
- Een bacterie is ook uit te sluiten. De smaak van het bier is goed, hoewel er veel CO2 opzit. We hebben dit ook enkel voor met onze tripel. Nooit met de blonde of de dubbel.
- Heel af en toe ontploft er een flesje. Het bier schuimt niet altijd overdreven uit de fles of uit het glas. Het schuim is wel van slechte kwaliteit. Het is wat colaschuimachtig. Het bier smaakt heel gesatureerd.
- De enige gemeenschappelijke factor tussen de tripels is dat we munichmout gebruiken. Zouden we een slechte zak munich te pakken kunnen hebben? Ik hoor links en rechts nog professionele brouwers met hetzelfde probleem. Allemaal gebruiken we mŁnichmout van dingemans.
- Hop of gist zijn uitgesloten als daders, want die gebruiken we ook in de blonde en de dubbel.
- Soms valt het op dat het bier bij bottelen al wat CO2 bellen bevat. Onze andere bieren zijn volledig plat bij het bottelen. Het kan toch niet zijn dat ons bier tijdens het vergisten  verzadigd is met CO2? We gebruiken een gewoon waterslot, dat laat toch alle CO2 ontsnappen?

​Welke bedenkingen kunnen jullie nog maken?

​Groeten


Bart
9
Algemeen / Tafelbier
« Laatste bericht door Lutz Gepost op Vandaag om 20:01 »
Dag heren

Ik zou graag eens een blond tafelbier maken. Ik wilde hiervoor het onderstaande recept gebruiken. Ik zat wat in de knoop met de hopgiften: als ik meer hop toevoeg gaat de bitterheidsindex veel te hard omhoog, maar zoals het er nu staat is het wel heel erg weinig. Ik zou graag een bovengist gebruiken om een wat vollere smaak te verkrijgen.

Groeten

Bart

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recept
Brouwdatum25/06/2018
BierstijlBlond
Volume50,0 l
Begin SG1,010 SG
Berekende kleur (Morey)2 EBC
Berekende bitterheid (Rager)5 IBU
Brouwzaalrendement55,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
55,00 lWater uit Zutphen
8,16 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,08 kgPilsmoutWeyermann3 EBC100,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
69,0 įC2 min.60 min.17,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
6,4 gMagnumbellen10,7%60 min.4,1 IBU
5,0 gStrisslespaltpellets4,0%30 min.0,7 IBU
5,0 gStrisslespaltpellets4,0%5 min.0,2 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist


10
Aankondigen gebeurtenissen / Re: 30-6-2018 MTG Hobbybrouwendag 2018
« Laatste bericht door William Gepost op Vandaag om 19:55 »
Bijgaand een update van het programma voor de MTG hobbybrouwdag van a.s. zaterdag

Pagina's: [1] 2 3 ... 10