Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Dat weet je hel snel door een simpele test, doe 100ml water in het vat, laat het even staan en wals er nu en dan even mee,  kan je achteraf het het water er voor 90% terug uitgieten dan is het geparaffineerd, bij een vat dat aan de binnenzijde bloot hout heeft daar trekt dit water dadelijk in het hout en komt er niet meer uit het vat.
Op voorwaarden dat je het vat niet op voorhad doorweekt was natuurlijk. (Eventueel eerst enkele weken late drogen of laten drogen door er lucht door te blazen met vb een aquarium pompje gedurende enkele dagen)
kijk dat is nog eens een slimme test. Dan kunnen we daarna kijken wat een zinvol vervolg is ipv allerlei aannames te doen die misschien niet blijken te kloppen.
2
Apparatuur / Re: Fermentasaurus koelen
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 11:15 »
Een leuke creatieve oplossing.
Maar ik snap niet helemaal dat je wel de ruimte hebt om een ge´soleerde kast om de Fermentasaurus  maar niet voor een koelkast. Koelkasten heb je in allerlei hoogten.
Met een Inkbird kun je eenvoudig de temperatuur regelen. Hoef je niet steeds koelelementen in te vriezen.

Zie hier voor meerdere modellen.

Of gewoon op Marktplaats. Voor een grote moet je wat geduld hebben maar ik heb er drie staan via Marktplaats gekocht, twee tafelmodellen en 1 van 120 hoog. Ben nog op zoek naar eentje van 140 hoog waar mijn CCT in komt te staan.
3
Maar zit er wel paraffine in? Immers 'leek het gewoon kaal hout te zijn' was de opmerking.
Dat weet je hel snel door een simpele test, doe 100ml water in het vat, laat het even staan en wals er nu en dan even mee,  kan je achteraf het het water er voor 90% terug uitgieten dan is het geparaffineerd, bij een vat dat aan de binnenzijde bloot hout heeft daar trekt dit water dadelijk in het hout en komt er niet meer uit het vat.
Op voorwaarden dat je het vat niet op voorhad doorweekt was natuurlijk. (Eventueel eerst enkele weken late drogen of laten drogen door er lucht door te blazen met vb een aquarium pompje gedurende enkele dagen)
4
Apparatuur / Re: Fermentasaurus koelen
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 11:11 »
Mooie oplossing inderdaad wanneer je geen koelkast kunt plaatsen als klimaatkast!

Sorry, dat laatste had ik over het hoofd gezien. Dan wordt het een stuk moeilijker inderdaad.
5
Algemeen / Re: Cream Ale
« Laatste bericht door marc0871 Gepost op Vandaag om 11:08 »
Iets als koud-gefermenteerde, bovengistende Pils?
Of zie ik het helemaal verkeerd?
6
Discussie over recepten / Re: Brut IPA
« Laatste bericht door PeterSelie10 Gepost op Vandaag om 11:05 »
Gisteren een mooie Brut IPA geproefd op Borefts van North Brewing Co. Dit biertje heet Hit the North https://untappd.com/b/north-brewing-co-hit-the-north-2-0-brut-ipa/2808320
Ge´nspireerd door de stijl ben ik bezig met wat eigenschappen te vatten.
Hier wat eigenschappen die ik kan vinden van de Brut IPA stijl.

Eigenschappen
Begin SG: 1056 (low IPA range)
Eind SG: 1000 (kan lager worden door alcohol)
IBU: 25
Alcoholgehalte: niet hoger dan 7,5% (anders wordt het brandstof in de smaak)

Recept
- Rijst en tarwe kunnen beide 20% uitmaken (samen 40%)
- Pilsmout komt veel voor als basis
- Probeer extra suiker te voorkomen dus geen crystal oid

Maisch
- Maischtemperatuur tussen de 60 en 63 graden
- Maischtype single van 60 tot 90 min
- 0.65 ml amyloglucosidase enzym voor 19 liter toevoegen na een derde van de maisch (20 min - 30 min)

Hop
- Niet veel bitterheid (vreemd om het dan IPA is)
- Alle hoppen komen na de kook
- Tropische en bloemige hoppen laat in het proces (aroma)
- Drooghoppen is aan te raden om een prominente smaak te krijgen
- Hopextracten kunnen ook gebruikt worden

Gist
- Tijdens de vergisting moet gistvoeding gebruikt worden
- Weinig restsuikers is het doel. Enige goede gisten zijn:
- Fermentis US-05
- Wyeast 1056
- Wyeast 3787
- White Labs WLP001

CO2
- Veel meer koolzuur om bubbels te krijgen
- 3.5 tot 4.0 volumes CO2

Referenties
https://beerandbrewing.com/the-birth-of-the-brut-ipa/
https://beerandbrewing.com/social-kitchen-and-brewery-brut-ipa-recipe/
https://www.braumarkt.com/white-labs-wln4300-ultra-ferm-10-ml.html
http://beerandwinejournal.com/brut-ipa-v/
Ik heb een vraag over de volgende zin:
0.65 ml amyloglucosidase enzym voor 19 liter toevoegen na een derde van de maisch (20 min - 30 min)

Wat is de reden om dit toe te voegen?
Wat is effect?
Waar is dit te verkrijgen? Want bij mijn lokale brouwwinkel konden ze het niet plaatsen.

Kortom ik zou graag meer uitleg willen haha
7
Brouwproces / Re: Troebel bier gebotteld vanuit CCT
« Laatste bericht door Heisenberg Gepost op Vandaag om 11:05 »
Als je liever helder bier botteld wees dan niet zo bang (voor infectie of oxidatie) om het bier over te hevelen naar een ander recipiŰnt om het te lageren.
Zo blijft het gistdepot in uw cct. Vˇˇr het bottelen nogmaals overhevelen naar een bottelemmer en je zal glashelder wort kunnen bottelen.

Dit bier is na het gisten overgeheveld naar een mandfles en is 2 weken gelagerd dan nogmaals overgeheveld naar het bottelvat.

Na een tijdje rijpen in de kelder schenk ik dan mooi helder bier in mijn glas waar ik doorheen kan kijken.

Mooie foto┤s, maar ik ben ze al vaak tegen gekomen. Ik heb er niet zoveel moeite mee als mijn bier niet kraakhelder is. Is ook modern. Ongefilterd...
8
Discussie over recepten / Re: Simpel Pale Ale met Amarillo
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Vandaag om 10:57 »
Inderdaad andere gist pakken

US-05

Of de Gozdawa West Coast "Chico"

De US-05 is de meest gebruikte gist op dit moment.
Daar zijn verschillende variaties van. De Gozdawa West Coast is daar eentje van.
9
Brouwproces / Re: mijn allereerst gebrouwen biertje opgengetrokken!
« Laatste bericht door molen Gepost op Vandaag om 10:56 »
Is dat 2 gram per fles? Per Liter? op je hele brouwsel?

Als het 2 gram/liter is: 2 gram is bijzonder weinig (m.i. ook voor een porter). In dat geval mag wat meer bottelsuiker gerust.
Als het per fles is, komt dat op zo' 6 a 7 gram per liter en dat is prima. Daar zal het dan niet aan liggen.

2 gram suiker per fles van 33 cl.

Wat gebeurt er precies tijdens het lageren voor langere tijd van bier? Ik begrijp dat het bier nog wat langer moet staan, wat gebeurt er tijdens deze rustperiode hopende dat het bier wat voller van smaak wordt en meer koolzuur krijgt
10
Brouwproces / Re: Troebel bier gebotteld vanuit CCT
« Laatste bericht door hobbyman Gepost op Vandaag om 10:49 »
C zou ik niet doen; lucht toelaten? Hoe kom je erbij dat te overwegen?

Ik wil niet overhevelen. Alleen gist aftappen als het nog CO2 produceerd. Dan word de lucht die word aangezogen weer verdreven door de CO2.

Als het is uitgegist dan zou ik kunnen koelen (lageren)? maar omdat de vloeistof krimpt, zuig je lucht aan van buiten. Of dat kwaad kan weet ik niet maar sommige mensen compenseren dit door een klein beetje overdruk op het gistvat te zetten met een CO2 fles. Dat heb ik allemaal niet, ik wil het simpel houden. Wat ik nog kan doen is de blow off aansluiting afblinden met een stop. Het gevolg is dat er een onderdruk in het vat komt. Ik denk dat deze onderdruk uiteindelijk wel verdwijnt, omdat er toch ergens lucht vandaan komt. In hoeverre dit de smaak van het bier beinvloed weet ik niet.

Misschien is het niet nodig om helder bier te bottelen, en is er niks aan de hand? Ik ben nog beginnend brouwer. Vandaar dat ik hier nu mee bezig ben. Voor anderen is dit al gesneden koek.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10