Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Grondstoffen / Re: Hoe kan ik zien wat voor hop ik gevonden heb
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 00:21 »
Hallo mensen,
Even een update van mijn kant ivm het plukken van wilde hop, ik heb intussen wat hop geplukt en ben ze aan het drogen, en ik ben twee manieren aan het proberen, 1 in een krant. en 2 open rek.
En als je in een bos gaat zoeken maak dan ff zeker dat het geen prive terrein is  :-\  ;D ;D
krant zou ik niet doen. drukinkt is ongezond en smaakt niet zo lekker.
2
Grondstoffen / Re: Hopoogst in Zieuwent succesvol (Vacuum hop)
« Laatste bericht door hobbyman Gepost op Vandaag om 00:17 »
Wie kan mij adviseren of-en welke hop uit Zieuwent geschikt zijn voor een Belgisch blond bier? Ik heb te weinig ervaring om van het recept af te wijken en een andere hop soort te nemen. Ik woon namelijk in de nabije omgeving van Zieuwent en het lijkt me leuk om hop van hun te betrekken.

Zou voor aroma hop Tettnang geschikt zijn, en voor de bitterhop de Whitbread Golding Variety of iets anders?
3
Apparatuur / Re: Grainfather Wortometer
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 00:17 »
Iets willen is iets anders dan je iets afvragen
Ik zou het in sommige gevallen wel willen omdat het bij rechtstreeks koelen via de tegenstroomkoeler nogal nauw komt met de koelwatertemperatuur en de verhouding tussen koelwaterflow en wortflow. Daardoor is je gekoelde wort al snel te warm of je verbruikt onnodig veel koelwater. Daar ben ik zelf al een paar keer tegenaan gelopen. en dan zit je continu bij te regelen. Met een spiraalkoeler rondpompen gaat het koelen veel voorspelbaarder, maar heeft als nadeel dat het veel koelwater kost. De oplossingen die ik zie zijn
1) wortometer, maar dan een die echt regelt. Dan regel je met je koelwater alleen nog de tijd die het koelen in beslag neemt
2) spiraalkoeler in combinatie met ijsbank koeler. dan is het alleen nog een kwestie van aanzetten en wachten. Je kunt de verhouding tussen benodigd ijs en de hoeveelheid te koelen wort simpel uitrekenen via smeltwarmte versus soortelijke warmte. (ik denk vuistregel : om 10 liter wort te koelen van 100 naar 20 graden heb je ook 10 liter ijs nodig)
ps of sneeuw als je in het noorden woont of het winter is.
4
Algemeen / Re: Bepalen vergistingsgraad bij gebruik lactose en refractometer
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 00:07 »
Gemeten met refractometer? Omgerekend?
Die rekensheet bedoel je? Ja daar zit alle kennis van de refractometer in mbt het verband tussen dichtheid en brekingsindex.
5
Algemene vragen hobbybrouwen / Re: Welk commerciŽle biergist is nog op te kweken
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Vandaag om 00:04 »
Daar zit het denk ik niet in Jacques, waar wel weet ik niet.

 Een cel zou genoeg moeten zijn ....

Ingo
precies. of je nu 1000 of 10000 opkweekbare cellen hebt in je depot is hooguit een kwestie van een paar uur verschil voordat het weer gist. alsje helemaal niet kunt opkweken zit er dus geen enkele levende cel meer in. Dat had ik laatst bij een weistephaner waar ik de 3068 gist uit op wilde kweken. Lukte niet. het bleek uiteindelijk dat het bier gepasteuriseerd wordt (bevestigd via mail van de brouwerij)
6
Brouwproces / Re: invloed temperatuursverschil tijdens het maischen
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 23:59 »
Hans,

Ben het geheel niet met je definitie eens. Dat zijn maar een paar aspecten, smaak is veel meer dan dat.

Ik kan een SG1020 bier voor je brouwen met de smaak van een 1050 bier. Ik kan een 1070 bier voor je brouwen met de smaak van een 1050 bier. De koppeling die jij noemt is grotendeels ontkoppelbaar. Hoe? Dat is huiswerk voor de geletterde lezer,

Ingo


Ik bedoel dan bij het varieren van slecht 1 parameter (maischen) en gelijk houden van de andere parameters, anders ga je appels met peren compenseren.
7
Brouwproces / Re: invloed temperatuursverschil tijdens het maischen
« Laatste bericht door hansHalberstadt Gepost op Gisteren om 23:57 »
Daar heb ik al vaker naar verwezen.
Ze zijn afkomstig uit http://braukaiser.com/documents/Affects_of_mash_parameters_on_attenuation_and_efficiency.pdf

Wat ik zie is dat de meeste extractie ook plaatsvindt gedurende de eerste 20 minuten. Laatst nog eens in de gaten gehouden. Gezien dat 82,5% van het extract dan al gewonnen is. Langer maischen levert meer suikers op en een hogere vergistingsgraad maar dat neemt niet weg dat het effect relatief gezien beperkt is. Er is onder hobbybrouwers heel veel aandacht voor maischen terwijl er kwalitatief gezien veel meer te halen valt bij de vergisting en het bottelen.


Wat me vooral opvalt is dat bij verhoging van de gemiddelde maischtemperatuur de SVG afneemt en tegelijkertijd het rendement bij een dun beslag sterk toeneemt. Dat zou betekenen dat de extra vrijgekomen suiker vooral onvergistbaar is. Langer maischen op 72 graden lijkt me in dat geval gunstig om de SVG weer omhoog te halen.

Verder zijn de verschilllen die je aangeeft toch wel degelijk belangrijk denk ik . scheelt zo een halve % alcohol bij 8 vol% Dat verschil proef je toch wel lijkt me. Gist zal ook invloed hebben maar dan vooral als je de uitersten qua gist gebruikt waarbij de maltotriose helemaal niet of helemaal wel vergist wordt (chanpagne, versus saisongist). Maar de meeste gisten zitten redelijk dicht bij elkaar.   
8
Brouwproces / Re: invloed temperatuursverschil tijdens het maischen
« Laatste bericht door seed7 Gepost op Gisteren om 23:47 »
Hans,

Ben het geheel niet met je definitie eens. Dat zijn maar een paar aspecten, smaak is veel meer dan dat.

Ik kan een SG1020 bier voor je brouwen met de smaak van een 1050 bier. Ik kan een 1070 bier voor je brouwen met de smaak van een 1050 bier. De koppeling die jij noemt is grotendeels ontkoppelbaar. Hoe? Dat is huiswerk voor de geletterde lezer,

Ingo

9
Bewezen recepten / Re: OBBK 2018 - C3 - Weizenbock
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:46 »
Jaap,

Bedankt voor het plaatsen van het recept.
En nog van harte gefeliciteerd.
10
Apparatuur / Re: Klein waterslot?
« Laatste bericht door Jacques Gepost op Gisteren om 23:37 »
Ik heb ook een best een aantal keer zo'n emmer gebruikt. Dit ging bij mij prima. Volgens mij lekken die emmers niet op de afdichting van het deksel, als je die goed dicht drukt, maar eerder op de afdichting van het waterslot. Ik heb al voor de eerste keer, het gat iets groter geboord met een mooi rond gat waar een stop van 17/19 mm in past. Het standaard bijgeleverde stopje past niet echt goed in het (bij mij slecht geboorde) gat

Het probleem van lekkende vergistingsemmer kan een gevolg zijn van zowel het niet goed aansluiten van de deksel dan wel het waterslot.

Met Haico ben ik het eens dat het jammer is dat geen betere vergistingsvaten verkocht worden bij beginnerspakketten. Vaak blijft men nog jarenlang de emmer van het beginnerspakket gebruiken. Maar al te vaak wordt een blikkende brouwautomaat aangeschaft en realiseert men zich te weinig dat de vergisting de belangrijkste fase is van het brouwproces. Het is mijn inziens veel beter te investeren in een vergistingskoelkast en een goed (rvs) gistvat...
Pagina's: [1] 2 3 ... 10