Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Biertap schoonmaken

Gestart door Thamerdal, 14-11-2020 21:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thamerdal

Ik heb zojuist mijn biertap helemaal gereinigd met een poeder die ik bij de tap gekocht had. Dat spul is nu op en ik moet dus iets nieuws gaan bestellen. Als ik zo op de websites van de diverse aanbieders kijk, komen er een paar vragen;

Wat is het verschil tussen een alkalisch middel of een zuur middel?
De middelen zijn allemaal aardig aan de prijs, samen met de verzendkosten zeker. Is er niet een alternatief, met goedkopere maar net zo doeltreffende middelen?

Ik hoor graag jullie ervaringen.  :biersmile:

hansHalberstadt

Ik reinig en ontsmet de tap op een manier die niet standaard is. Reinigen met loog een paar keer per jaar. Voor gebruik blaas ik vanaf de fustkant de remleiding door met stoom en laat de tap daarbij open staan. 5 minuutjes stoom tot de stoom ook uit de tap zelf komt daarna tap dicht, rustig af laten koelen en daarna de koppelingen steriliseren met 70% alcohol (klepje in de fustkoppeling van een sodakeg kan niet tegen 100 graden). Zo kan ik wel 1.5 maand tappen zonder kwalitietsachteruitgang.

Henielma

Voor het reinigen van de tapkraan gebruik ik PBW en voor de ontsmetting Star San net als voor de rest van de brouwspullen. Let op dat je alles van de tapkraan uit elkaar haalt omdat op allerlei plaatsen vuil op kan hopen.

André de Laat

Citaat van: Henielma op 14-11-2020  22:28 uVoor het reinigen van de tapkraan gebruik ik PBW en voor de ontsmetting Star San net als voor de rest van de brouwspullen. Let op dat je alles van de tapkraan uit elkaar haalt omdat op allerlei plaatsen vuil op kan hopen.

En de leidingen?

Dund

Ik heb al 25 jaar een tap en al 15 jaar dit ding.

Er is niets handiger en beter

https://tapclean.nl/biertapreiniging/complete-sets/bier-o-spoel-reiniging-apparaat-hand/

Reinigingspil erin en een paar sponsjes en op en neer spoelen. Mega schone tap!

hansHalberstadt

Citaat van: Dund op 15-11-2020  08:28 uEr is niets handiger en beter
Hangt van je situatie af denk ik. Prima voor zo'n professionele tap, maar daar blijft veel bier in de leiding achter. ik heb daarom bv remleiding van 4 mm inwendig en die gaat in de tapkop over naar een grotere diameter. Dan werken die sponsjes niet vrees ik.

Henielma

Citaat van: André de Laat op 15-11-2020  05:38 uEn de leidingen?

Goede vraag. Ik gebruik al lang geen bierleidingen meer. Lastig in de koelkast en lastig te reinigen. De compensator tapkranen die ik gebruik gaan direct op de soda kegs.


Thamerdal

Dank voor de inzichten. Ik bedoel eigenlijk meer of bijvoorbeeld schoonmaken met een azijn oplossing niet net zo goed werkt als de duurdere middeltjes.

André de Laat

Citaat van: Henielma op 15-11-2020  10:03 uGoede vraag. Ik gebruik al lang geen bierleidingen meer. Lastig in de koelkast en lastig te reinigen. De compensator tapkranen die ik gebruik gaan direct op de soda kegs.

Zo kan het natuurlijk ook. Maar ik heb tapkranen in een koelkast gemonteerd, verbonden aan kegs met leidingen. Zelf gebruik ik een keg om de leidingen door te spoelen met heet water en Star San, Ik doe dat gemiddeld elke 4 weken. Wellicht kan het ook anders?

William

Reinigen is schoonmaakmiddel en mechanische krachten. Vroeger las ik veel over sponsjes die door de leiding werden geperst voor de mechanische kant. Waar zijn ze gebleven?

MO

Ik gebruik ze nog. Maar ik heb redelijk normale leidingen, niet van die hele dunne.

ExPeteriment

Sinds ik het CO2 management onder controle heb (laatste 5 sg punten druk verhogen in Fermentasaurus), tap ik perfect met picnick kraan. Plug makkelijk om naar andere keg. Heerlijk foamschuim dat aan je bovenlip blijft hangen. Soms even wat CO2 toevoegen voor de tapdruk. Compensatorkranen op tapzuil gebruik ik alleen voor de blitz als er visite is. Dat is nu even nihil. Die picnick kraan maak ik zelden schoon., ligt altijd koel.

André de Laat

Citaat van: William op 15-11-2020  14:49 uReinigen is schoonmaakmiddel en mechanische krachten. Vroeger las ik veel over sponsjes die door de leiding werden geperst voor de mechanische kant. Waar zijn ze gebleven?

https://tapclean.nl/biertapreiniging/reiniging-materialen/reinigings-sponsjes/

André de Laat

Citaat van: MO op 15-11-2020  17:16 uIk gebruik ze nog. Maar ik heb redelijk normale leidingen, niet van die hele dunne.

Wat is normaal? Ik heb deze: https://www.hobbybrouwshop.nl/Slang-6,7x12,5mm

Dirtbag

Ik haal elke maand of 2 alle tapkranen van de kast, haal ze volledig uit elkaar en mik ze dan een uurtje in caustic en vervolgens in Star San of saniclean. Dan met tapkraanvet weer in elkaar zetten. De slangen zet ik ook vol. Heb wel eens geprobeerd om te reinigen zonder demontage met een pomp alleen ik had toen geen pomp die de benodigde druk kon leveren.

Nu kan ik ook controleren of er geen restjes achter blijven.

db

tdp

Zelf sluit ik de tap aan op de waterslang met een Gardenakoppeling, spoel dan de hele tap door met heet water, en een paar van die balletjes.De kraan haal ik eraf en was deze af met gewoon afwasmiddel en een ragebolletje.

Thamerdal

Citaat van: tdp op 17-11-2020  09:41 uZelf sluit ik de tap aan op de waterslang met een Gardenakoppeling, spoel dan de hele tap door met heet water, en een paar van die balletjes.De kraan haal ik eraf en was deze af met gewoon afwasmiddel en een ragebolletje.
Maar de tap zelf dus nooit met reinigingsmiddel?

André de Laat

Citaat van: Thamerdal op 18-11-2020  08:39 uMaar de tap zelf dus nooit met reinigingsmiddel?

Ik schroef hem los en leg hem een nachtje in een sopje met afwasmiddel.

Vergelijkbare Topics (6)

44733

Reacties: 5
Gelezen: 2685

43655

Reacties: 7
Gelezen: 1697

36401

Reacties: 5
Gelezen: 2259

24817

Gestart door alrikdew


Reacties: 3
Gelezen: 2861

41336

Gestart door rick1989


Reacties: 6
Gelezen: 1632


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.